想平平地食泰菜,又想食到多啲款式,呢間嘅「豐盛二人套餐」有兩個小食、兩個主食、一個小菜、一份甜品、白飯兩碗及泰國龍眼水兩杯。二人套餐有A、 B兩個選擇,如果多人食嘅話可以選擇四人套餐添。豐盛二人套餐 B餐 $248🧆泰式炸蝦餅配酸辣無骨鳳爪兩樣分開上令蝦餅唔會變腍,蝦餅係切開一半,彈牙嘅口感配酸甜汁食。無骨鳳爪食起上嚟非常方便,酸辣汁令人越食越開胃。🥗泰式豬頸肉沙律豬頸肉烤得外脆內軟,都係配咗酸甜汁,同個汁好夾。🍗泰皇燒雞半隻燒到啱啱好,外皮金黃色帶微微焦香,雞肉唔乾身,配上酸甜醬汁食,入口開胃又惹味!🥘泰式辣椒膏炒蜆呢度嘅泰式辣椒膏辣到非常低,反而係甜甜地嘅味道多,蜆肉洗得乾淨冇沙。🥬飛天通菜通菜炒得有鑊氣,加埋蒜蓉、辣椒同豆豉去炒,嗅覺同味覺都覺得非常之香口!🍴椰汁西米糕椰汁西米糕充滿驚喜,同出面嘅做法有少少唔一樣,佢加入咗斑斕汁喺西米入面,所以見到有啲綠色西米,入口食到濃郁香甜嘅椰汁味同斑斕嘅香味!🍚白飯兩碗及🍹泰國龍眼水🥭芒果糯米飯 $48糯米飯上枱時仲熱辣辣,淋咗濃郁嘅椰漿喺上面,配搭香甜熟透嘅芒果肉,真係好好味阿!🧀斑斕半熟芝士蛋糕 $28芝士蛋糕質地較實淨,帶有淡淡清香嘅

豐盛二人套餐 B餐 $248

🧆泰式炸蝦餅配酸辣無骨鳳爪

🥗泰式豬頸肉沙律
豬頸肉烤得外脆內軟,都係配咗酸甜汁,同個汁好夾。

🍗泰皇燒雞半隻

🥘泰式辣椒膏炒蜆

🥬飛天通菜

🍴椰汁西米糕

🍚白飯兩碗及🍹泰國龍眼水

🥭芒果糯米飯 $48

🧀斑斕半熟芝士蛋糕 $28
芝士蛋糕質地較實淨,帶有淡淡清香嘅斑斕味,同椰漿嘅味道非常配夾,椰漿香甜同較杰身,整個感覺好有泰式風情。

📍 沙巴泰越館 (深水埗)
深水埗汝州街190號地舖
2024-10-03
2024-09-09 979 瀏覽
深水埗真係卧虎藏龍,有好多等待大家發掘嘅隱世小店 。呢晚嚟咗呢間泰越菜,食物都幾正宗㗎🤤特色芒果鮮蝦米紙卷作為前菜嚟講呢個好Fresh,一份有四件米紙卷,入面嘅餡料有紅蘿蔔絲、白蘿蔔絲、生菜、彈牙蝦仁、香甜芒果🥭 如果可以食晒咁多材料,口感豐富。香茅豬頸肉越南法包個人好鍾意食越南法包,呢一份法包嘅用料新鮮,法包冇特別烘得好香脆,但係有煙韌嘅口感🥖 入面嘅配料有青瓜、番茄、生菜、紅蘿蔔絲、白蘿蔔絲等等。最重要梗係講佢入面嘅豬頸肉餡料啦,豬頸肉幾有咬口,配埋個包一齊食都幾滿足。泰式鹽燒魚一條大大碟嘅鹽燒魚真係好值得等待,餐廳將粗鹽塗滿魚嘅外層,再將魚燒香。入面嘅魚肉好嫩滑,又唔會好鹹,輕輕已經可以帶出佢嘅鮮味🐟 一份鹽燒魚好適合一家大細分享。原隻泰式滷水豬手滷水豬手都係泰國菜好常見嘅招牌菜,呢度做得幾唔錯,豬手炆得好入味,食落口仲唔會太硬🐷 滷水嘅豬皮入口即溶,雖然係有啲邪惡,但係都會忍唔住一啖接住一啖食晒😋泰式炒金邊粉呢個係必叫之選,大份又抵食,啱晒同朋友分享🍝 味道只有令人開胃嘅酸味,但都已經香氣撲鼻。加上有香蔥、炒蛋、芽菜、花生碎同埋大蝦一齊炒,真係好有泰式風情🦐甜品♦️椰汁芒果糯米飯

特色芒果鮮蝦米紙卷

泰式炒金邊粉
泰式炒金邊粉

甜品
♦️椰汁芒果糯米飯
呢個芒果糯米飯形狀獨特,廚師製作成為一個魚嘅形狀😮 魚嘅上層係斑蘭口味嘅糯米,魚嘅底層就係傳統嘅白糯米🍚 側邊仲有一片片嘅新鮮芒果,芒果配埋椰汁糯米真係泰國菜嘅精粹。
椰汁芒果糯米飯

♦️斑蘭巴斯克蛋糕
呢個係一個比較特別口味嘅巴斯克芝士蛋糕,斑蘭嘅味道好出眾,同埋芝士蛋糕綿密嘅口感,真係好滿足🍰
斑蘭巴斯克蛋糕

飲品
♦️泰國椰青
可以用優惠價加配,價錢真係好超值🥥 椰青大大個,入面嘅椰子水好清甜,仲可以食啲椰子肉添呀😆
泰國椰青

♦️越南滴漏咖啡
一上碟嘅時候真係可以見到咖啡慢慢滴出嚟,更加有風味☕️ 不過呢個越南嘅滴漏咖啡原來杯底有啲糖漿,攪勻咗之後再加落冰度會更加好味。
越南滴漏咖啡

♦️斑蘭椰汁冰
淺綠色嘅椰汁冰有淡淡斑蘭味,夏天飲夠晒透心涼☀️
斑蘭椰汁冰

呢餐真係食得好飽,人均都係百零蚊就食到捧住個肚走🤤 難怪晚市時段人頭湧湧啦😲
2024-05-22 2272 瀏覽
📍#深水埗 #沙巴泰越館#羊羊在深水埗#羊羊在九龍深水埗真的是寶藏地點,四處都是划算又好吃的美食😄這家餐廳口味都頗正宗,性價比九龍城還高👍🏻餐廳點評:口味正宗,款式多樣化,份量大到二人餐要打包回家呢🤣小菜普遍比較辣,不過大部分的粉麵、小吃也不辣,任君選擇🤪👯‍♀️二人套餐 $248大推,五道菜配白飯,還附甜品跟飲料😱平時一道菜都$60起,現在花少錢試最多菜式✌🏻🍤炸蝦餅拼鳳爪沙律分開上的,不會浸軟蝦餅😁大大件又彈牙的蝦餅😬鳳爪已脫皮、爽口彈牙,用酸甜醬拌真的很開胃🤭🐷泰式豬頸肉沙律同樣是酸酸甜甜的醬,但額外加很多香草,所以吃起來特別香😤豬頸肉比較軟,但烤得很香😙🐓越泰海南雞 (半隻)雞肉單吃也有味道,脂肪不多,可是肉很嫩☺️雖說半隻,但很大一隻,還保留了兩隻大小雞腿🍗🌶辣椒膏炒青口辣椒膏有點辣,味道也偏甜,但很惹味,配上白飯一流🍚青口肉很大,一口吃下去很滿足🤗🥬飛天通菜現在吃就對季節了,通菜沒渣,配辣豆瓣醬炒,越吃越愛😘🥥椰汁西米糕面層椰漿很香,西米糕充滿斑斕味,好搭😍🥖香茅洋蔥牛肉越南法包 $42不得不試越南法包,麵包烤得香脆,裡面還塗了大量蒜味牛油🧈牛肉很多汁,真很適合夾法包💦✨越南特

📍#深水埗 #沙巴泰越館

#羊羊在深水埗
#羊羊在九龍

👯‍♀️二人套餐 $248

🍤炸蝦餅拼鳳爪沙律

🐷泰式豬頸肉沙律

🐓越泰海南雞 (半隻)

🌶辣椒膏炒青口

🥬飛天通菜
現在吃就對季節了,通菜沒渣,配辣豆瓣醬炒,越吃越愛😘

🥥椰汁西米糕
面層椰漿很香,西米糕充滿斑斕味,好搭😍

🥖香茅洋蔥牛肉越南法包 $42

✨越南特式春卷
一定要趁熱吃,米網紙熱吃時脆脆的,裡面肉餡還爆汁☺️

🍰斑斕半熟芝士蛋糕 $28
很好吃,蛋糕口感絲滑,奶味突出,但比較像抹茶味🍵

🥭芒果糯米飯 $48
見到鄰座點就跟著點,圖片跟實物一樣的,是魚的形狀很有趣🐟剛上桌是熱騰騰的,吃下去特別香🤤可惜芒果還未到季節,有點生呢😢

評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)
食物:🍀🍀🍀🍀🍀
環境:🍀🍀🍀🍀
服務:🍀🍀🍀🍀

#hkfoodie #吃喝玩樂 #原相直出 #深水埗美食 #九龍美食 #美食推介 #泰國菜 #朋友聚餐 #家庭聚餐 #小菜 #芒果糯米飯 #團年飯 #香港美食指南 #香港美食 #香港 #香港好去處 #香港餐廳 #香港旅遊 #香港必食 #美食日記 #流量密碼

2天前 0 瀏覽
餐廳位於汝州街地舖, 由正宗泰國廚師夫婦主理, 環境色彩繽紛帶點小清新, 牆上有特式熱帶風情繪畫, 主打泰國地道美食、套餐、串燒及小食✨我們點了豐盛二人套餐ʙ 套餐包括:五款小菜/特式甜品/主食及飲品泰式炸蝦餅拼酸辣無骨鳳爪蝦餅炸至金黃色, 外皮香脆、口感紥實有咬口, 沾上酸辣汁味道層次更加提升, 酸辣無骨鳳爪集酸、甜、爽、辣、脆於一身, 作開胃前菜一流👍🏻泰式豬頸肉沙律🥗香氣四溢的正宗泰式燒豬頸肉、肥瘦適中, 配上自家製酸辣汁更醒胃泰皇燒雞半隻🐔份量十足, 雞肉非常入味、嫩滑啖啖肉, 又香又不肥膩, 味道不錯泰式辣椒膏炒蜆我超愛這道泰式小菜, 滿滿的炒蜆, 味道鮮甜濃郁飛天通菜爽脆通菜炒得很有鑊氣, 鹹香中帶少少辣, 十分惹味椰汁西米糕經典的泰式甜品, 清新香味, 口感清甜可口飲品菠蘿椰汁冰🍍 斑蘭椰汁冰 兩者帶有椰奶的甜味, 特別喜歡斑蘭口味, 非常清涼解渴另外加了泰式原個南瓜燉蛋🎃 賣相非常可愛, 果肉口感棉密扎實, 甜度適中, 配上燉蛋健康又好味😍餐廳食物款式種類多, 設有卡座, 服務員夠主動上菜效率快, 服務非常滿意, ᴄᴘ值高, 晚市時段坐無虛席

我們點了
豐盛二人套餐ʙ
套餐包括:五款小菜/特式甜品/主食及飲品

泰式炸蝦餅拼酸辣無骨鳳爪

泰式豬頸肉沙律🥗

泰皇燒雞半隻🐔

泰式辣椒膏炒蜆
我超愛這道泰式小菜, 滿滿的炒蜆, 味道鮮甜濃郁

飛天通菜
爽脆通菜炒得很有鑊氣, 鹹香中帶少少辣, 十分惹味

椰汁西米糕
經典的泰式甜品, 清新香味, 口感清甜可口

飲品
菠蘿椰汁冰🍍
斑蘭椰汁冰
兩者帶有椰奶的甜味, 特別喜歡斑蘭口味, 非常清涼解渴

另外加了
泰式原個南瓜燉蛋🎃

• 泰式原個南瓜燉蛋
  • 泰式炸蝦餅拼酸辣無骨鳳爪
  • 斑蘭椰汁冰
3天前 0 瀏覽
契姐好喜歡食泰菜!成日四圍試新野!最近佢食過一間又抵食又好味,當然叫我去食!☺️😜呢間店由兩位泰國主理,他們是夫婦,價錢既親民又有水準!🥰🫶🏼⚡⚡豐盛二人套餐 👯🏻‍♀️$248✨炸蝦餅拼酸辣無骨鳳爪蝦餅鬆脆又夠彈牙,去骨鳳爪就酸辣好入味,前菜已經好吸引!🍽️🌶️✨泰式豬頸肉沙律烤豬頸肉好爽口入味,加上酸甜汁及沙律,好夾!🎻✨泰式海南雞(半隻)大大隻份量足,2個人食真係好豐富,肉質鮮美!配上三色醬汁,包括泰式酸辣汁、甜醬油及薑蓉,特別醒胃!🤪👍🏻✨泰式辣椒膏炒青口青口份量都幾多,醬汁相當惹味,辣度指數也唔低!😝😬✨飛天通菜通菜爽脆入味!鹹香同辣椒味好突出,上菜時仍熱,令人回味!🌸🎼⚡椰汁西米糕椰汁味香濃!有少少斑蘭香味,有粒粒西感,好食!🥰👍🏻⚡泰式龍眼冰有原粒龍眼肉,相當清新!🫶🏼附加椰汁芒果糯米飯🥭$48賣相好似條魚仔!椰汁味配上暖暖糯米飯!芒果夠新鮮,入口清甜!🪇斑蘭椰汁冰$28📢顏色好靚!好香椰汁味,又有D斑蘭,唔覺意好快飲哂!

呢間店由兩位泰國主理,他們是夫婦,價錢既親民又有水準!🥰

🫶🏼⚡⚡豐盛二人套餐 👯🏻‍♀️$248

✨炸蝦餅拼酸辣無骨鳳爪

✨泰式豬頸肉沙律
烤豬頸肉好爽口入味,加上酸甜汁及沙律,好夾!🎻

✨泰式海南雞(半隻)

✨泰式辣椒膏炒青口
青口份量都幾多,醬汁相當惹味,辣度指數也唔低!😝😬

✨飛天通菜

⚡椰汁西米糕
椰汁味香濃!有少少斑蘭香味,有粒粒西感,好食!🥰👍🏻

⚡泰式龍眼冰
有原粒龍眼肉,相當清新!

🫶🏼附加
椰汁芒果糯米飯🥭$48

斑蘭椰汁冰$28📢
顏色好靚!好香椰汁味,又有D斑蘭,唔覺意好快飲哂!

5天前 0 瀏覽
今日個女話想食海南雞飯, 上網搵咗一陣, 啲foodie 講呢間正宗又好食, 所以老遠將軍澳揸車嚟試下, 泰式奶茶係正宗, 之後再上嘅豬手飯, 一見到個汁我就知不妙, 噢 no !啲豬手停哂油 唔係熱嘅 海南雞so so 地

啲豬手停哂油 唔係熱嘅 海南雞so so 地

2024-09-22
2024-10-03 0 瀏覽
深水埗性價比最高嘅越泰餐廳深水埗原來有好多性價比好高嘅餐廳,星期六咁啱同朋友喺附近行完街,同朋友去咗呢間餐廳叫左二人套餐,就覺得一定要推介俾大家食!二人套餐($248)炸蝦餅拼鳳爪,泰式豬頸肉沙律,越泰海南雞,泰式辣椒膏炒蜆,泰式飛天通菜,飲品可以任揀兩杯,我就叫咗青檸梳打,斑蘭椰汁冰,真係食到好飽☺️炸蝦餅拼鳳爪: 蝦餅炸到好鬆脆,鳳爪冇咩骨,好易入口,細細份就啱晒🙈泰式豬頸頸肉沙律: 豬頸肉肉好有口感配上甜酸醬,食落好開胃😎越泰海南雞:份量好足,海南雞好鮮嫩幼滑,仲有三款醬汁可以點😁泰式辣椒膏炒蜆: 食落唔算太辣,蜆肉口感彈牙好新鮮💁泰式飛天通菜:呢個必食,通菜炒得好好食,辣辣地食落好啱配埋白飯一齊食😜椰汁西米糕,班蘭蛋糕:食完咁多主菜梗係有甜品,食埋甜品就啱啱好👀地址: 深水埗汝州街190號地舖
深水埗性價比最高嘅越泰餐廳

二人套餐($248)

泰式辣椒膏炒蜆: 食落唔算太辣,蜆肉口感彈牙好新鮮💁

地址: 深水埗汝州街190號地舖
深水埗真係有好多平民特色小店🙏🏻🥺呢間位於汝州街嘅泰越餐廳唔單止有好多正宗嘅越南泰國菜式,而且價錢都係勁親民🙌🏻🤩其中主食+$20就飲到正宗嘅越南滴漏咖啡✨☕️仲有其他地方好少有嘅$28一件斑蘭味巴斯克…仲要唔收加一,價錢超貼地😭😱‼️🌟泰式生蝦 $68一碟都有10隻蝦🦐肉質鮮甜彈牙,點埋泰式酸辣汁好開胃!🌟小食拼盤 $88拼盤有齊越南特色春卷、燒香茅辣椒雞翼、泰式蝦餅同扎肉🙆🏻‍♀️越南春卷脆卜卜,雞翼大大隻好酥脆添✨🌟特色芒果鮮蝦米紙卷🥭 $68呢道菜係我覺得最有驚喜😎外皮好煙韌,一咬落去同時間食到芒果嘅清甜同蝦肉嘅鮮味,再配埋蘿蔔絲同粉絲,口感好豐富😆🌟青咖喱牛腩 配 金磚蒜蓉包 $88青咖喱味道好濃郁同creamy,而且唔會好辣,啱哂食唔到辣嘅朋友👫牛腩都有5-6件,肉質算腍身,另外會送兩件蒜蓉包,牛油味好香,吸盡咖喱汁夠哂惹味😝🌟泰皇燒雞🐓 (半隻) $108呢道就有少少失望😳半隻燒雞份量都好多,兩個人都未必食得哂🤣不過肉質就比想像中乾🥹火侯有待改善🙏🏻🌟泰式腩肉炒芥蘭 $78炒芥蘭夠哂鑊氣!而且醬汁調味得啱啱好,夠鹹香得嚟唔會好油膩,仲有大大件腩肉添~🌟斑蘭巴斯克芝士蛋糕 $28

🌟泰式生蝦 $68
一碟都有10隻蝦🦐肉質鮮甜彈牙,點埋泰式酸辣汁好開胃!

🌟小食拼盤 $88

🌟特色芒果鮮蝦米紙卷🥭 $68

🌟青咖喱牛腩 配 金磚蒜蓉包 $88

🌟泰皇燒雞🐓 (半隻) $108

🌟泰式腩肉炒芥蘭 $78

🌟斑蘭巴斯克芝士蛋糕 $28
$28嘅巴斯克芝士蛋糕真係唔知要去邊度搵😭🙌🏻仲要係斑蘭味!又意外地質感軟滑,而且斑蘭味好香,上面淋埋椰漿成件事都真係泰好味✨

🌟越南滴漏咖啡☕️ +$20
$20就飲到正宗越南滴漏咖啡🥹‼️上枱嘅時候咖啡係用好精緻嘅杯滴漏緊,之後再倒落冰杯~最底仲加咗煉奶,飲落炭燒香味好重,口感滑身又唔太甜,都真係幾好飲☺️朋友話同佢喺越南飲嘅係一樣味㗎!

🌟斑蘭椰汁冰 +$28
呢杯椰香味好濃郁~每啖都有斑蘭香味👍🏻

門口雪櫃仲有好多特色泰國甜品,好似椰汁西米糕同埋芒果糯米飯😋經過可以買返屋企食🤣
深水埗沙巴泰越館😋 全日精選套餐$58起👍🏻獨家斑蘭巴斯克蛋糕💚😍 勁抵食又有誠意‼️小店主打泰國、越南菜,廚師來自泰國,係正宗泰國菜😎餐廳裝修色彩繽紛,再加埋大象掛飾、越南妹公仔,都幾有東南亞風情~🔸全日精選套餐$58起👍🏻香茅洋蔥牛肉撈檬🐮最抵食嘅係佢哋嘅全日套餐,今次就叫咗香茅洋蔥牛肉撈檬,真心足料,牛肉炒得好香,配料有花生碎、青瓜絲、蘿蔔絲等等,加埋甜酸汁,夏天食勁開胃!套餐包埋嘢飲,仲要無加一👍🏻🔸招牌泰式原條炸魚生菜包💯🐟極力推薦‼️用上原條盲鰽,起埋魚肉,食起嚟啖啖肉,肉質嫩滑。醬汁有少少似冬陰功,酸酸辣辣,特別在仲加咗芒果🥭配搭生菜一齊食,清爽可口。🔸越式蒸粉包唔係間間越南餐廳都有蒸粉包,餡料好飽滿,有蘿蔔、木耳、洋蔥、豬肉等等,口感十分豐富👍🏻🔸泰式生蝦🦐生蝦好新鮮,肉質爽口,夾住蒜頭、辣椒,食親泰國嘢都要叫一碟😝最緊要呢度真係好抵食,只係$68🥹🔸越式滴漏咖啡、菠蘿椰汁冰🍹☕️飲品唔少得越南特色滴漏咖啡,咖啡味濃郁加入煉奶,剛好平衡咗咖啡嘅苦味😋菠蘿椰汁冰,椰香味好出,有少少梳打嘅感覺,好清爽😍🔸斑蘭巴斯克蛋糕💚全港獨家斑蘭巴斯克‼️未搵到其他小店有呢個口味,斑斕味真係好香

🔸全日精選套餐$58起👍🏻香茅洋蔥牛肉撈檬🐮

🔸招牌泰式原條炸魚生菜包💯🐟

🔸越式蒸粉包

🔸泰式生蝦🦐

🔸越式滴漏咖啡、菠蘿椰汁冰🍹☕️

🔸斑蘭巴斯克蛋糕💚
全港獨家斑蘭巴斯克‼️未搵到其他小店有呢個口味,斑斕味真係好香,巴斯克蛋糕嘅質地拿捏得唔錯,雖然未去到流心嘅感覺,但係唔會太實淨,亦食得出芝士嘅味道!完全配合餐廳,東南亞風味😆嚟到真係要叫返件或者外賣返屋企食都得!

📍#沙巴泰越館 (#深水埗美食)
#深水埗 汝州街190號地舖
.#foodie #hk #hkfoodie#HTB美食推介【深水埗高質小店|高手在民間尋獲泰越原味🤤】近排成日去深水埗搵食,街坊推介咗呢一間泰越料理!!所有菜式一上枱香噴噴,賣相仲要好靚,認真驚喜🩷🩷偷聽到店員同廚房溝通,好似要翻譯估計係有泰國人主廚👩‍🍳.🐨泰式香芒蟹肉炒飯 $98推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐⭐份量非常之多!仲要唔係淨係炒飯多,係真多芒果同蟹肉🥭🦀 食到蟹肉嘅鹹香、芒果又好甜,兩者各有特色,混埋一齊食互相配合,唔會好搶、味道好夾。炒飯做到好乾身,好惹味~.🐨泰王燒雞 半隻 $108推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐⭐一上枱已經見到燒雞外皮燒到金黃色🤩保持到香口又唔會燶,食落去表皮甜甜地,入邊雞肉好嫩滑、多汁~仲要已經切好一件件,唔使擔心好似花姐咁handle唔到隻雞啦🤣!⌫錯重點🌸就連伴碟都整埋蕃茄花,法官大人我冇嘢挑剔了😂.🐨金磚蒜蓉包(4件) $38推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️外面烤到好脆,入面保持到麵包嘅鬆軟~加上超級多蒜蓉,食落仲好香牛油味,接住一啖一啖好快就食晒🥹喺兩個人黎都食到嘅小食!!!.🐨越南滴漏咖啡 跟餐+$18推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐⭐只要加$18已經可以飲到越南風味嘅滴漏咖啡,一上枱睇住佢慢
.#foodie #hk #hkfoodie
#HTB美食推介
【深水埗高質小店|高手在民間尋獲泰越原味🤤】
🐨泰式香芒蟹肉炒飯 $98
🐨泰王燒雞 半隻 $108
推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐⭐
⌫錯重點🌸就連伴碟都整埋蕃茄花,法官大人我冇嘢挑剔了😂
🐨金磚蒜蓉包(4件) $38
推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🐨越南滴漏咖啡 跟餐+$18
推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐⭐
只要加$18已經可以飲到越南風味嘅滴漏咖啡,一上枱睇住佢慢慢滴,聞到好香嘅咖啡味~咖啡偏黑,味道濃郁醇厚略帶苦澀回甘☕️神還原越南口味,認真高質!!!性價比高,咖啡愛好者一定要加購~
🐨斑蘭馬斯克蛋糕 $28
推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐⭐
宜家巴斯克蛋糕咁盛行,加上呢度算係好平,幾飽都要試埋個甜品啦!!首先會食到巴斯克蛋糕芝士濃郁嘅奶香味、有淡淡斑蘭天然清香,口感濕潤軟滑、甜而不膩🍰🍰
——☼——☼——☼——☼——☼——
沙巴泰越館
📍地址:深水埗汝州街190號地舖
🐨推薦度:😋😋😋😋😋/5
🪸環境:👾👾👾👾👾
🗣️服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
📸食物打卡度:💡💡💡💡💡
🛠️分類:#HTB深水埗 #HTB泰式 #HTB越式 #HTB甜品
#深水埗美食 #深水埗 #泰國菜 #泰式 #越南菜 #越式 #滴漏咖啡 #咖啡 #馬斯克 #蛋糕 #美食推介
揀咗個二人套餐🍤泰式炸蝦餅拼酸辣無骨鳳爪蝦餅外皮香脆酸酸的無骨鳳爪 略帶甜辣 鳳爪口感清爽 令人非常開胃🥗泰式豬頸肉沙律🐔越泰海南雞沒想到雖然是半只的份量 但都幾大隻喎 黃油雞口感嫩滑 配上三款醬料食用:甜醬油、酸辣汁、薑蓉 👍🏻🐚泰式辣椒膏炒蜆辣醬一點都不辣 反而有點甜甜的 可以選擇炒蜆/青口 炒蜆完全沒有沙 清洗得幾乾淨🌱泰式飛天通菜🍚白飯🧁椰汁西米糕西米糕下面的西米應該是加咗D斑斕汁 所以西米是綠色 挺都幾特別 第一次食 但偏甜🍹泰國龍眼水沒想像中的甜 都幾好味~另外仲嗌咗個湯和我最愛的蒜蓉包🥰🫕冬蔭功(泰式辣湯)大份 海鮮都有幾款 🦐蝦、🐚青口、蜆 鮮甜的泰式酸辣湯真係好正🍞金磚蒜蓉包非常香脆 充滿牛油和蒜蓉的麵包 實在太邪惡了🤤一個人吃了三個都不覺得漏
揀咗個二人套餐

🌱泰式飛天通菜

🍚白飯
🧁椰汁西米糕

🍹泰國龍眼水

沒想像中的甜 都幾好味~
另外仲嗌咗個湯和我最愛的蒜蓉包🥰
🫕冬蔭功(泰式辣湯)

大份 海鮮都有幾款 🦐蝦、🐚青口、蜆
鮮甜的泰式酸辣湯真係好正
🍞金磚蒜蓉包

2024-05-29 732 瀏覽
沙巴泰越馆安利一家小众好吃的泰式菜馆🇹🇭!位于香港🇭🇰深水埗汝州街的沙巴泰越馆距离深水埗地铁站🚉仅200米,交通便利!物美价廉!浓浓的泰式装修风格的一家小店,两旁的墙上挂着的泰国的海报,还有大金象和小斗笠,泰国风满满啊😀 餐厅提供有物美价廉的套餐可供选择!除了种类繁多的单人餐,还有AB两种双人餐,已经一个豪华四人餐,满足一人独享,两人同座和四人小聚的多种需求✌我们点的是双人A餐($248): 🌟越泰手撕鸡沙律这就是在网上看到的泰式沙律的味道呀😝手撕鸡肉加上新鲜的蔬菜碎搭配特色柠檬粉,用泰式酱汁均匀搅拌,口味就是酸酸甜甜微辣的泰式凉菜的味道啦,开胃🤤 🌟泰式冬阴功煮鱼套餐里的大菜!十分有特色的一道菜,类似大陆的烤鱼做法,但是是用的泰式冬阴功汤!鱼肉十分软嫩,汤汁咸甜可口,还有番茄提供的特有的胃酸,不一样的烤鱼口感😜 🌟泰式卤水猪手香港经典名菜,但是是泰式做法😝猪手卤的十分软嫩入味!尤其是满满的胶原蛋白的猪皮,入口即化,轻轻一抿就粘牙🤗,卤水爱好者的福音哦,十分推荐! 🌟泰式飞天通菜 & 泰式烧猪颈肉拼蒸粉卷套餐里的小食和素菜组合!飞天通菜就是空心菜啦,这家店炒的炒鸡好吃!作为不爱吃素菜的
沙巴泰越馆

🌟越泰手撕鸡沙律

🌟泰式冬阴功煮鱼

🌟泰式卤水猪手

🌟泰式飞天通菜 & 泰式烧猪颈肉拼蒸粉卷
套餐里的小食和素菜组合!飞天通菜就是空心菜啦,这家店炒的炒鸡好吃!作为不爱吃素菜的人都炫光盘了😍猪颈肉烧的脆脆的,口感很不错,蒸粉卷十分有特色,粉皮卷着胡萝卜肉丁,好吃好吃😋

🌟椰汁西米糕
最后的甜品啦,椰香味很浓,冰淇凌一样的口感,还有西米的颗粒感,饭后甜品十分好吃😄

🌟泰式烧牛扒🥩
$128,额外加的一道特色菜,牛扒烧的超级好,焦香鲜美,入口不是软嫩的口感,很耐嚼,越吃越香😌

除了精致的菜品,店内还有多种鲜做果汁饮料可选,更有新鲜椰子可以喝。服务员小姐姐也很及时热情,菜上的超快😄

位置:深水埗汝州街190号地铺
菜式:泰式菜
地区:香港深水埗
太適合和家人或者朋友小聚了!!套餐巨划算,6個菜➕2被飲料才248!!!免加一真的很香!!平均一樣才31😵去哪裡找!!!!!!有菜有肉有湯,份量一點也不含糊!! 冬陰功煮魚很大一條,湯底酸酸辣辣,真的很爽,魚肉嫩嫩滑滑🤤還有我最喜歡的雞心菇洋蔥🧅等配菜!!單點一份都要188!! 還有豬頸肉拼越式粉包😋一個套餐兩個享受,粉包吃起來QQ彈彈,豬頸肉烤得剛好,點上秘制醬汁絕了!!! 手撕雞芽車快份量更多!!可以四個人炫的程度!!!愛吃木瓜沙拉的人一定也會喜歡這個!! 泰式滷豬手每一塊都是厚切喔,滿滿的膠原蛋白!!!吃起來是那種比較彈牙滴不是軟爛的口感😆我媽咪還蠻喜歡吃!!點上秘制醬汁很解膩👍🏻 通菜好吃又大份🤤有一點微微的辣一吃停不下來😝很脆爽,又不會很多油!!這一餐下來葷素搭配很健康了!! 還點了一個無骨雞爪,酸酸辣辣,沒有人會不愛吧!!才58😍簡直是性價比天花板了!!泰式蝦🦐刺身也很便宜!!68有10只蝦!!甜甜糯糯吃的好過癮🤤 飲料選了椰子菠蘿冰,蠻特別的有椰子淡淡的清香,底層是菠蘿汁,吃起來很有層次感,如果由下而上品嚐會有不一樣的收穫😏還有當然不能錯過的泰式奶茶啦!!好像加$2茶底也

飲料選了椰子菠蘿冰,蠻特別的有椰子淡淡的清香,底層是菠蘿汁,吃起來很有層次感,如果由下而上品嚐會有不一樣的收穫😏還有當然不能錯過的泰式奶茶啦!!好像加$2茶底也很濃郁,很大一杯!!

環境也蠻不錯的!!不會很擠,裝修也有自己的小心機💖而且離地鐵站很近,深水埗A出口走三四分鐘就到了!!
2024-04-24 950 瀏覽
朋友話系經驗豐富嘅泰國籍廚師主理,之前試過唔錯都帶我離試下🤣 🐟椰汁芒果糯米飯香甜嘅椰奶淋喺糯米飯上面😍加上超甜嘅芒果口感清新,做成魚嘅形狀超級得意😍綠色系斑斕味嘅糯米飯哦😉⚠️碟有d熱~食得慢都唔驚過快變凍😉 🥘泰式辣椒膏炒蜆唔辣反而帶d甜🤩呢個醬汁超好送飯,好多蜆肉,一直吃都吃唔完,好似尋寶咁🤣 ☕越式滴漏咖啡(凍)見到超靚嘅外表迫唔及待想試下,加咗煉奶嘅咖啡果然濃郁香甜好多😋記得一氣呵成倒落個杯子度🤪 🧅香茅洋蔥牛肉飯竟然上嚟一大盤仲配有湯🤩帶有香茅洋蔥味嘅牛肉配著米飯食好香🤤就算單食都越噍越香😋 🥨泰式炸蝦餅多半切開都好厚🤤炸到金黃色酥脆,內里又彈牙,食幾多次都唔厭😝 🥬馬拉盞通菜原本惗住點飛天通菜,沒惗到只有套餐才有🥲推薦咗呢款醬汁系師傅自己調嘅通菜,咸鮮適中,主要菜一d都唔老,爽口好食😋 🦐泰式生蝦未經烹煲嘅生蝦保持清爽嘅口感,夾著大蒜點醬汁好好食😋唔驚辣嘅話可以加上辣椒🤪 唔貴份量多,而且擺盤都好好睇,多數越泰菜式,食唔得多嘅建議先點咗d,唔夠再加😉 無論接待定系服務嘅靚女都好好態度😆走先發現門口仲有甜品櫃,斑斕巴斯克蛋糕實喺太吸引🥲可惜太飽啦~對於其佢菜式簡直意猶未盡,只

🐟椰汁芒果糯米飯
⚠️碟有d熱~食得慢都唔驚過快變凍😉

🥘泰式辣椒膏炒蜆

☕越式滴漏咖啡(凍)

🧅香茅洋蔥牛肉飯

🥨泰式炸蝦餅

🥬馬拉盞通菜

🦐泰式生蝦

無論接待定系服務嘅靚女都好好態度😆走先發現門口仲有甜品櫃,斑斕巴斯克蛋糕實喺太吸引🥲可惜太飽啦~對於其佢菜式簡直意猶未盡,只能第次再試試🥰
2023-12-25 774 瀏覽
剛在附近買拉鍊扣,又到食飯時間。逛了一圈,最後選擇了這間小店,價錢合理,坐滿亦不會太多人,相信不會太吵。今天是聖誕節,對傳統聖誕餐不感興趣,只是隨便揀這間東南亞菜式食店,冇太大期望,竟然有驚喜。$228 一個二人套餐,份量不會偏小,微辣,上菜亦快。其中最欣賞辣椒膏炒蜆同馬拉盞炒通菜。有兩個白飯同兩杯龍眼冰,兩件椰汁西米糕。下次會回來試他的法包,火車頭,喇沙同生蝦。長假期不一定要北上或去旅行,留港消費不用舟車勞頓,亦是不錯的選擇。
2023-12-24
  • 二人或四人套餐