2020-04-18 541 瀏覽
朝早突然好想食澳牛,專登坐車出去食,醒唔起原來停業,真心覺得好低能。喺附近揾間餐廳食個早餐,揀咗呢間,雖然係越南野,但其實早餐都係港式,揀咗個早餐A, 奶茶嚟到好麻麻,茶有啲澀,不過多士炒蛋有驚喜,多士係厚多士,唔係平時茶記cheap cheap 薄又唔新鮮嘅包,烘得有啲over , 應該話一般人會覺得over , 但我本人係鍾意燶燶地嘅,面仲要加咗少少牛油,所以好香好啱我心水。
早餐A
2020-04-18
$35 (早餐)
2019-10-01 444 瀏覽
早六七年前河內越南餐廳未搬果時已經成日有幫襯,當時距地個招牌特式蟹膏湯粉更加係每次去既必食之選但自從多次轉班底之後,我就更越黎越小係度食當日我两點幾鐘黎食,餐廳已經得我一個包場.....餐廳甘多年既餐牌都無轉換過,甘當然keep到個質素又唔一定要成日有新菜色推出既越南特式蟹膏湯河入面会有啲札肉,蝦,但最重點都一定係湯上面会鋪一層滿滿既蟹膏係度,成碗湯河一攞到去枱面,蟹膏既香味,撲鼻而來可惜眼前依碗,不論賣相,香氣,同味道都做唔反以前既水準評心而論,絕對唔係劣食,不過同以往比較的確係遜色左啲
但自從多次轉班底之後,我就更越黎越小係度食

當日我两點幾鐘黎食,餐廳已經得我一個包場.....

可惜眼前依碗,不論賣相,香氣,同味道都做唔反以前既水準

評心而論,絕對唔係劣食,不過同以往比較的確係遜色左啲

2019-08-19 207 瀏覽
今日中午同D同事去佐敦食飯,有人好想食越南菜所以就去咗呢間河內到食!我叫咗一個香茅雞扒撈檬粉,雞扒有四舊,啲檬粉好多,佢個撈檬粉嘅汁唔係幾夠味,所以我要落埋佢嘅辣椒醬,咁就好好味啦!唯一一樣我覺得唔係幾好嘅嘢係佢凍飲要加$6 ,比其他餐廳都收得貴!

2019-04-11 314 瀏覽
岩岩放lunch 有個同事話食越南野,咁就去左公司附近河內越南菜餐廳試下,咁細鋪仔冇招呼都冇乜所謂啦志在填飽肚返做野,咁我地四個人叫左一個金邊粉三個海南雞飯,咁個金邊粉黎先都覺得怪怪地我地當間間做法唔同啦都算啦,點知個海南雞飯黎到就真係出事,啲雞毛又清唔乾淨,隻雞又腥,個黃油飯佢難得黎又有少少生食到我開始懷疑人生。食左少少就埋單走,我諗我有生之年都唔會去食架啦比60幾蚊食果咁既飯我寧願去街邊篤60蚊魚旦燒賣好過
岩岩放lunch 有個同事話食越南野,
咁就去左公司附近河內越南菜餐廳試下,
咁細鋪仔冇招呼都冇乜所謂啦志在填飽肚返做野
我地當間間做法唔同啦都算啦,
點知個海南雞飯黎到就真係出事,
啲雞毛又清唔乾淨
,隻雞又腥

個黃油飯佢難得黎又有少少生
食到我開始懷疑人生

食左少少就埋單走,我諗我有生之年都唔會去食架啦
比60幾蚊食果咁既飯我寧願去街邊篤60蚊魚旦燒賣好過
2019-04-11
  • 冇野好食
2019-04-08 217 瀏覽
今日陪朋友仔去佐敦買嘢,之後我地就亂篤一間店入去食越南菜,點知道出事了,雖然店裡普普通通,我還想這些不平凡的店應該會好食,叫了個越南春卷唔脆裡面肉質感冇味道,炒金邊粉個粉質還可以,不過個味道好淡口,蒜蓉炒菜心好油冇蒜頭味,最後叫了杯檸檬梳打沒有一個鹹檸檬,只有少少鹹檸檬蓉還可以接受,如果喜歡食淡而冇什麼味道可以選擇這間。
2019-04-03
臨去拍攝之前見有啲肚餓就去附近一間越南餐廳試下但係唔知點解一個客都無都感覺到有少少奇怪架喇不過無所謂啦 真係有啲餓去試一試醬汁豬頸肉 $55 一開始我以為係肉質較重濕身點醬食嗰隻原來完全唔係個豬頸肉好似薯片咁好乾身 咬落真係脆❗完全唔覺自己係食緊豬頸肉已經令我無話可說了菠蘿雞粒炒飯 $62 呢個飯真係差極都會有個譜嘅雞粒就變左雞絲不得了 份量就唔係好多 小胃嘅人可能都係啱啱好飯身唔算太乾 入口都唔係難食菠蘿普普通通呢間餐廳都有少少好嘅地方可能就係服務態度都令人幾舒服嘅不過唔知係咪樓面嗰個新黎呢有少少笨手笨腳feel
臨去拍攝之前見有啲肚餓

有少少笨手笨腳feel
醬汁豬頸肉
2019-01-18
2019-03-18 100 瀏覽
今天是星期六1:30,餐廳好多人,我兩公婆加個小朋友入去食,叫了一個豬扒撈檬($50), 同炒金邊河($62),餐牌寫凍飲另加$6,特飲檸檬七喜另加$13,我們就加了這2杯飲料. 豬扒檬的豬扒又乾又硬,而檬粉只加了生菜絲,那個酸辣汁也很淡味,真的很不好吃. 金邊粉仍一舊舊未炒開,沒味道. 見張單寫上$50+62+13+18,奇怪是不是寫錯了,問侍應,她説每人最低消費$15,我們只叫了2個set跟餐飲,所以小朋友那杯飲品要付$16最低消費, 我們覺得很不合理, 為什麼我們叫食物時不訴我們, 才將$16改返$6。服務態度不好,食物吾好食, 真的不會沒有下次
2019-01-19 161 瀏覽
整體食物和飲品味道及價格合理!會再光顧!看到其他人食評一般,入去前有d猶豫,但抱著一試無防的心態去試。越南人侍應(相信是老闆)服務態度殷勤。點了以下食物:-馬介休通菜(超好味,濃度及辣味很適當)-芧香豬扒 (有點香脆,很好)-芒果軟殻蟹 (蟹大件 👍🏻)-蝦膏抄飯(有大隻新鮮蝦,可濃味一點)上菜很快(正值星期六晚上8pm 繁忙時間)2 個人坐4人枱,很舒適。下次會試其他如生菜包,牛肉湯pho.正宗越南人的餐廳,物超所值!
整體食物和飲品味道及價格合理!會再光顧!
越南人侍應(相信是老闆)服務態度殷勤。點了以下食物:
-馬介休通菜(超好味,濃度及辣味很適當)
-芧香豬扒 (有點香脆,很好)
-芒果軟殻蟹 (蟹大件 👍🏻)
-蝦膏抄飯(有大隻新鮮蝦,可濃味一點)
上菜很快(正值星期六晚上8pm 繁忙時間)
2 個人坐4人枱,很舒適。
2019-01-19
2018-10-18 186 瀏覽
今日晏晝喺佐敦搵食, 突然興起想食越南野。見到呢間有位就去試下, 畢竟lunch time時間寶貴🤣我叫咗一個雞翼撈檬,$48+2, 原本想飲凍嘢,但係見到餐牌寫住凍飲加六蚊🤨即刻叫返熱檸茶就算。。 杯熱檸茶都幾香,茶味都幾特別,冇苦澀味,難得。雞翼撈檬份量幾大,不過喺檬粉勁多, 雞翼只有三隻雞翼,炸得都ok幾香脆,肉質都幾入味但係就硬咗少少。 但嘅汁就麻麻,只係醋嘅酸味。 檬粉質感唔錯,都幾彈牙, 但配菜唔夠,主要只有生菜,冇乜口感。總括嚟講只係一間普通嘅越南粉。$50 包野飲都尚算可以接受。

2018-10-02 118 瀏覽
麵入口即斷,冇意思!而且味道有d怪,如果你對食物冇太大要求嘅話,我覺得呢個一般啦。唔會再想去:(冇乜嘢可以推薦我當日2個人食,大約$140左右。感覺好似俾錢買辛苦,不至於評。可以去gain first hand experience😂
冇乜嘢可以推薦
2018-09-30
10 分鐘 (堂食)
今日在中環公司返去佐敦定取東西, 落樓經過河內, 見到午餐都好抵食, 就決定買左個三色飯拎返去公司食等外賣好快, 大約5分鐘, 但其實我要三色飯+凍檸茶, 但返到公司我先至見到變左係熱奶茶!!! 當然佢收我$62, 我都唔為意原來個$2係外賣的價錢, 因外面餐牌寫三色飯午餐包野飲係$60一打開個飯, 見到堆飯好硬, 成碟飯一滴汁都無, 只有一茶匙的蔥油, 如果D油已經入左飯度, 咁我唔敢想像D飯原本係幾咁硬。首先請扎肉, 同越北比, 街市野無誠意不過呢個算啦, 但我就無食哂蛋餅, 本來件野無咩味, 不過我本人未食過外面, 但見到唔係肉係素咁, 我自己都OK豬扖, 係勁硬 , 又無咩味奶茶, 一味茶濃唔香, 飲後條利留有澀味坦白講, 以呢個價錢食午餐我無咩投訴, 可能我用中環價去比, 但如果呢個價同我好LIKE的龍鳳冰室或蘭芳園, 咁我又覺得唔抵囉....我住在樓上平時見到都好多人食, 不過可能間野細啦, 又或者大家的口味真係唔同, 但如果睇到佢的晚飯套餐價, 我就會去食翠華好過, 畢竟食落肚, 對自己要好D

豬扖, 係勁硬 , 又無咩味
奶茶, 一味茶濃唔香, 飲後條利留有澀味

2018-08-13
5 分鐘 (外賣自取)
2018-08-08 109 瀏覽
依間越南餐廳我又覺得不錯幾好味喎 但唔知點解咁多負評。 可能我好彩食過幾次都冇中伏掛。之前食過生牛肉湯檬$45三色飯$58怪味雞飯$52香葉肉鬆飯$52海南雞飯$52除咗怪味雞我覺得真係怪怪地外,其他真心覺得唔錯 尤其我既最愛 三色飯,個蛋餅好香好味,豬扒正常啦不過不失。海南雞飯 個飯好黃但又冇咩黃薑味 不過啲雞就真係好滑啖啖肉,所以已食了好幾次至於生牛肉檬個湯唔錯, 香葉肉鬆飯味濃啱晒口味重既朋友。而唯一覺得一般就係個檸茶 得兩片檸檬 冇味 茶又唔濃 似飲緊水。另外唔好既地方係坐得迫咗啲同上菜慢總括我係滿意既 會繼續幫襯

之前食過
生牛肉湯檬$45
三色飯$58
怪味雞飯$52
香葉肉鬆飯$52
海南雞飯$52

至於生牛肉檬個湯唔錯, 香葉肉鬆飯味濃啱晒口味重既朋友。

另外唔好既地方係坐得迫咗啲同上菜慢

總括我係滿意既 會繼續幫襯

2018-08-06
5 分鐘 (堂食)
2018-05-24 212 瀏覽
基本一份泰式鳳爪,炒金邊粉都做得超難食,不會再光顧,浪費金錢也浪費食物🤮🤮🤮泰式鳳爪,只有樣味道太咸少酸沒有辣味,炒金邊粉,簡直浪費食,既然要炒點解唔用心做好的

2018-05-06 153 瀏覽
以前呢間生牛河好食,不過唔知點解轉咗呢間舖後超級難食,湯沒有味道不特止,還有陣怪味,春卷油膱味好重,蝦餅超粉超難食,冇下次!!!!!仲要本來叫生牛肉金邊粉,嚟到變河粉!生牛肉嚟到變熟牛肉連少少紅都冇

連少少紅都冇

2018-04-21 136 瀏覽
番工之前來個越南湯麵都唔錯呀。今次係第一次黎呢間食,見到內外的裝潢都十分越南風味, 就一於試下啦. 中午去都唔太多人,上餐的速度十分好。服務都不錯,因為一坐低佢就spot 到你,立刻可以叫野,值得一讚。賣相真係唔算吸引,看上去有點亂,求其將啲料放埋一齊就算。不過我諗,算啦午餐食得飽就算啦。在期望不之下,食落去卻有很大的反差.味道唔唔錯,湯的熱度剛剛好,不熨咀. 湯底很鮮味,又唔鹹。加多少少醋,味道更加調和. 牛肉很鮮嫩,薄切的,很易入口,而且幾入味.麵質爽口,唔會太林。而且份量合理,一定夠飽.不過美中不足的是,牛肉了浸湯,香茅味略減,如果分上會更好. 而配菜方面,牙菜的份量多番少少會更好.
在期望不之下,食落去卻有很大的反差.
麵質爽口,唔會太林。而且份量合理,一定夠飽.
2018-04-03