2024-12-16 45 瀏覽
15/12/2024 星期日大概下午十二時許,我在該店買雲吞麵外賣。在海外多年後回港不久,本人不常以外賣形式光顧,更是首次在本區這店買外賣。付款後不久,想到想要醋和辣油。小小一碗食物,自問我已很自律,為免要麻煩職員以小容器盛載醋和辣油給我(在同區另一粉麵小炒店,老闆完全做得到,亦很樂意),我禮貌亦歉意的對職員説,”唔好意思,唔該我想落埋醋和辣油”。這位屬阿嬸年紀,黑曲髮,沒有戴眼鏡的”極品”,聽到我的要求後,立即以惡劣態度大聲回答,”你唔早啲講!!!!!?????”。天啊,我犯了大罪嗎?她只是正為塑膠碗蓋蓋而已,開一開也許令她覺得是比登天要難的一個動作。站在其一桌子旁的我就説,”咁我自己落呀”,以免令她太辛苦太手痛。她在出食物位回頭行到桌邊,繼續高聲的呼喝我説,”你出去,唔好阻住我做嘢!!!!!”。最後食時發覺,她只落了辣油無落醋。現在是2024年,近乎所有大小連鎖或獨立小店都會注重顧客服務。即使土瓜灣是舊區,但食肆多不勝數,沾仔記仲要係有品牌,這位阿嬸竟然可以這樣對客人。店中有幾個客人不能在網上做我證人,我自問好好態度作出要求,即使遲了幾十秒,都不至於要受她這樣對待吧。食物固然重要,

食物固然重要,但如此”一粒星”也俾多了,完全不值的服務,我必定會在各大網上評台,以我能寫的幾種語言,講述這故事。大概她是店長,如果可以,真的要把她辭退。離哂大譜。
2024-03-04 263 瀏覽
本人非常鍾意吃雲吞,但在香港好吃的雲吞店五隻手指數得晒!這間屬我所喜愛的,每粒雲吞也充滿原隻蝦肉,蝦肉爽蛋鮮味,屬真材實料,一碗雲吞麵只是$33,讚!😍😍😍
每次工聯會興趣班落堂經過都見"沾仔記"坐滿人,今次剛啱有卡位😄就隨意進內試試喇。坐落叫咗$32/1碗嘅雲吞面。果然名不虛傳!1)面底爽滑彈牙👍👍2)湯底純粹大地魚清甜味,無食到其他味道。3)三隻大雲吞足足有匙羹咁大🤩4)辣椒都好正
1)面底爽滑彈牙👍👍
2)湯底純粹大地魚清甜味,無食到其他味道。
3)三隻大雲吞足足有匙羹咁大🤩
4)辣椒都好正
雲吞面
雲吞面
2023-11-18 279 瀏覽
分量真的很足,鲮鱼球很大个,一人份吃到撑。都是街里街坊在光顾,也有很多人打包,确实实惠。服务员大姐很热情,招呼客人就像在自己家,虽然店面不大,但是温馨。不过可能不会再去,味道没有什么记忆点
不过可能不会再去,味道没有什么记忆点
2023-05-29 324 瀏覽
今晚食碗麵🤣鋪頭細細麵餸只有4款😛包括牛肉🐮鮮蝦雲吞🦐鯪魚球🐟及墨魚丸🦑我就鍾意鮮蝦雲吞😍一碗有兩粒成個乒乓波球咁大嘅全蝦雲吞🥳大大粒好彈牙😍兩粒有啲唔夠喉🙈墨魚丸🦑好足料🤤食到有墨魚肉係中間😍又彈牙又鮮味😎鯪魚球屬於正正常常冇魚腥味👍

墨魚丸🦑好足料🤤食到有墨魚肉係中間😍又彈牙又鮮味😎

鯪魚球屬於正正常常冇魚腥味👍
  • 鮮蝦雲吞
2022-10-31 444 瀏覽
小店較狹窄,大約可坐十位顧客。但勝在性價比高,試過魚蛋、墨魚丸、鯪魚球,但都是覺得雲吞最為岀色。蝦肉滿滿,而且內裡非常juicy,肉汁鮮味非常,一碗雲吞米有三粒大雲呑,外賣價格為$31,真是無可挑剔。
小店較狹窄,大約可坐十位顧客。

雲吞米粉

雲吞米粉
2022-07-16 352 瀏覽
成個湯淡到不得了。完全唔好食 冇下次 店內姐姐又話自己間野有幾出名 仲諗住有幾出色。點知 太失望 仲要得個幾樣野揀。唔會再食….附近大把選擇⋯⋯食雲吞麵想加D腩汁都冇 9588
成個湯淡到不得了。完全唔好食
冇下次 店內姐姐又話自己間野有幾出名
2022-07-16
2022-05-10 375 瀏覽
夜晚叫咗雙拼撈麵外賣,牛肉雲吞,竟然都可以俾漏雲吞,呃我十幾蚊,返到屋企打去佢話閂咗舖,第二日俾返我。第二日去到竟然話冇得退錢,個收銀女人唔戴口罩,態度惡劣,話淨係可以俾雲吞我。50蚊買碗撈麵最想食雲吞,竟然十幾蚊都要呃人。我已經唔想再食呢間冇良心店。真係好嬲,返到屋企見倒冇雲吞已經好嬲好嬲,第二日仲要玩我,真係好奸,未食過一間咁冇良心嘅食店,你話即刻叫我落返去攞都算,第二日我仲駛食你啲嘢?真係呢世唔會再食!

2021-11-30 418 瀏覽
今日唔係好肚餓所以就選擇平平地嘅沾仔記, 雖然話就話平平地, 不過其實都貴過一開始食好多喇。🥢墨魚丸麵麵嘅份量偏少, 如果比較肚餓就應該會唔夠食, 不過麵嘅軟硬度適中, 係好食嘅 。墨魚丸好爽滑, 唔會覺得好粉一舊舊。🥢牛肉麵新鮮牛肉好嫩滑, 肉質軟腍, 牛肉嘅份量亦都好多, 足夠平均分配由頭食到尾。🥢雲吞麵沾仔記嘅雲吞好出名, 因為大大粒, 雲吞皮好薄, 不過煮完都唔會穿/ 散開。裡面 d 蝦好新鮮, 用幾隻蝦包埋一齊, 所以好有口感。值得一提嘅係個辣椒油, 夠辣亦好惹味。整體食物都 Ok, 如果唔太肚餓係可以一食。

🥢墨魚丸麵

🥢牛肉麵

🥢雲吞麵

墨魚丸麵
牛肉麵
雲吞麵
15 分鐘 (外賣自取)
墨魚丸麵
牛肉麵
雲吞麵
2021-10-14 286 瀏覽
今朝一早起身出咗門口,見到間好似老字號既麵家,諗住入去食個早餐。餐牌都係普通麵家會有嘅粉麵。呢間嘢個服務極差,基本上由入門口到坐低,都唔會有人理你。舉手叫侍應都掂行掂過,同佢叫嘢食都唔會應人,有冇聽到我都唔知。最後都成功叫到一個麵餐,墨魚丸加魚片河粉。加杯熱奶茶。點知上左個麵,唔係河粉。我都算,趕時間照食。墨魚丸得嗰三粒,細細粒,仲衰過超市買急凍嗰啲。魚片得嗰兩塊。冇其他配菜,蔥都冇一粒。呢間嘢標榜佢嘅魚湯,碗湯望落係魚湯嘅顏色,但係一啲魚味都冇。剩係得浸辣辣地嘅白胡椒味。杯奶茶就普通茶餐廳質素,冇咩特別。之後都唔會再返嚟食🙁自己屋企淥個即食麵仲好
餐牌都係普通麵家會有嘅粉麵。
呢間嘢個服務極差,基本上由入門口到坐低,都唔會有人理你。
最後都成功叫到一個麵餐,墨魚丸加魚片河粉。加杯熱奶茶。
點知上左個麵,唔係河粉。我都算,趕時間照食。
杯奶茶就普通茶餐廳質素,冇咩特別。
之後都唔會再返嚟食🙁自己屋企淥個即食麵仲好
2020-04-21 793 瀏覽
沾仔記有好多分店!但我覺得最好食係土瓜灣分店,它的鮮牛肉比其他分店美味得多!水準平均,冇失手!鮮牛肉米/麵鮮牛肉,極之美味,只要有叫鮮牛肉,湯味即刻變成香濃美味,加上獨家辣椒油,豉油及紅醋!成碗麵湯非常好飲,不能停口!當然,湯本身帶有味精的!飲後非常口渴!不過,真的值得一試,其他分店沒有此功力!鮮蝦雲吞,出名大粒,又彈口!以前雲吞內的鮮蝦,沒有去蝦腸,不好香也不衞生!但近年已經改進!蝦腸沒有了,使雲吞更好味,食得更放心!

鮮牛肉米/麵

2018-09-03 1005 瀏覽
這間沾仔記,食物種類不多,只有四種:雲吞、牛肉、鯪魚球、墨魚丸。其中以雲吞、鯪魚球最美味。今天我叫了雲吞河$26,雲吞大大粒,每粒都有飽滿的蝦肉而沒有瘦肉的。而湯頭清甜。

2018-09-03 526 瀏覽
i just walk by the place and remembered in Toronto has the same restaurant name on 雲吞麵, so I went in check out if it's the same one I like in Toronto.雲吞面Well, not exactly. the soup is as flavorful as the one in Toronto.the 雲吞 is big but that good. I would not go back.

2018-08-26 500 瀏覽
沾仔記係我由細到大都係好鍾意食嘅一間麵舖, 咁事源今日我喺度諗我食咩嘅時候,就突然醒起我好耐冇食過沾仔記,好懷念佢嘅味道, 所以就突如其來去咗沾仔記買外賣。 咁我就嗌咗個雲吞牛肉麵, 而且價錢都唔算太貴 35蚊。咁我第一啖直落去嘅時候,就覺得好有回憶, 因為可以食到小時候嘅味道,所以成個人都覺得好開心, 而且嗰度啲姨姨都好nice, 喺你等緊外賣嘅時候佢都會同你傾下計, 所以喺等緊外賣嘅期間我都唔會覺得悶。總括呢間嘢係好抵食, 如果有住喺土瓜灣嘅朋友仔都可以嚟試下。

2018-06-25 464 瀏覽
我經常光顧這間少店,因為離公司不遠,所以趕時間的時候,都會來這裡,這裡座位不是很多只有十幾個位。這裡亦提供火鍋配料,全部都是未熟的,有雲吞、鯪魚肉、墨魚丸、牛肉。這裡只有幾款食物提供,雲吞、鯪魚肉、墨魚丸、牛肉、油菜。我吃過全部,個人稍為喜愛雲吞,因此今日我叫了雲吞米$26,雲吞不是傳統鳯尾雲吞,是沒有豬肉的,反而蝦是全隻的,所以吃落非常彈牙,而且鮮甜,至於湯底亦不是大地魚湯底,而是比較清甜的湯底。

這裡只有幾款食物提供,雲吞、鯪魚肉、墨魚丸、牛肉、油菜。