2014-08-20
本身住黃埔既我好癡家, 好少會外出食飯,但近日黃埔民泰街個邊開左好多新食店, 有時朋友會問我黃埔有咩好食會比人問到口啞啞,今日就先試一下還在試業中既沾麵真中.真中係上年獲得米芝蓮食店-麵鮮醬油房 周月既同集團食肆.店內裝潢比較光猛, 從店外可以看到店內情況, 大約可以容納30人左右, 店內前方有一透明室可以看到師傅造麵的過程, 但就沒有像鰂魚涌可以看到師傅煮麵.呢度都係主打沾麵, 不過看上MENU, 比周月的款式多很多,還有小吃一坐下店員都會端上冰茶, 係過熱的夏天找到點冰涼既感覺得到朋友的推介,我點了壽喜燒沾麵, 而朋友點了海老洋蔥天婦羅拌麵, 還叫了兩個小吃 - 汁炆牛筋及最基本的日式餃子首先上枱既係炆牛筋, 一放入口好快就溶掉, 好淋好入味, 不錯吃. 加上碟邊的蔥花及蛋黃醬又會是另一種味道. 但要留意一點, 吃不完的話放凍了醬汁會凍結起來. 所以要趁熱食.第2道送上是我的壽喜燒沾麵, 呢度既麵同周中一樣都可以選擇麵底多少, 分100G, 200G跟300G,價錢一樣如果我男朋友都在的話,我一定會點300G,我可以同我男朋友SHARE,但我本人一個的話我就點了200G, 及附送的
今日就先試一下還在試業中既沾麵真中.
一坐下店員都會端上冰茶, 係過熱的夏天找到點冰涼既感覺
但我本人一個的話我就點了200G, 及附送的一隻半熟蛋
牛肉似用肥仔來煮, 但牛肉過份煮熟很難咬開,像似在吃橡筋一樣咬不開, 這個我比較失望,把食材都浪費了, 沾麵的麵都用上粗麵, 掛湯能力很高.
是日的半熟蛋都熟左D, 沒有很流心的感覺><
當沾麵吃完了, 店員都會幫忙加點清湯,讓大家都可以把整碗湯喝完.
總括來說我不太喜歡這款沾麵
我試吃了一點, 味道比平常我們吃的天婦羅更豐富, 不會淡淡的, 吃了一口很想再去吃第2口,
雖然我很怕有很多洋蔥, 但這裡的洋蔥會煮好淋唔係生, 所以會好甜.
我食過丸龜的炸蝦天婦羅, 整舊天婦羅都係生洋蔥食唔落去.拌麵既話麵係凍既, 好似食冷麵一樣.
翻食指數高!!
日式餃子 ----係一款好難唔好食既食物, 沒有把外皮煎得過火, 剛剛好.只要夠熱就非常好味
而且位置多, 在黃埔周末搵食艱難既情況下應該都不會等太久.