2023-08-11 42 瀏覽
一到餐廳門口就見到紅色燈籠,係夜晚既街頭閃爍著,入面木系裝修風格簡單而優雅,給人一種溫馨而舒適既感覺。蟹膏豆腐蟹膏嘅鮮美與豆腐既清淡完美地融合,豆腐口感細膩,豆腐上面既三文魚籽,每一粒都爆滿鮮味。火炙平目魚邊沙律火炙過程更帶出平目魚既油脂香,配上新鮮既沙律,口感豐富,令人食指大動。刺身今次試左3款刺身,赤海蝦刺身新鮮無比,帶子刺身好厚身,口感鮮甜,油甘魚刺身豐富脂肪,肉質鮮美。爐端燒爐端燒既選擇好多,今次試左雞中翼同埋大蔥雞肉雞中翼外皮烤得金黃酥脆,内裡肉嫩多汁。大蔥雞肉用左日本雞肉,肉質鮮美。翠玉瓜串燒翠玉瓜淡淡既甜味,加埋木魚絲係翠玉瓜上面,增加層次感。燒銀鱈魚配魚湯飯用石鍋裝住,上枱後再加入魚湯,飯粒慢慢吸收魚湯既鮮味,銀鱈魚肉質鮮嫩,每一口都充滿住魚既鮮美同埋湯既香醇。

爐端燒
雞中翼
大蔥雞肉

翠玉瓜串燒
翠玉瓜淡淡既甜味,加埋木魚絲係翠玉瓜上面,增加層次感。

2023-08-10
雞中翼
大蔥雞肉
2023-08-08 31 瀏覽
九龍城附近很多泰國菜同潮州打冷,竟然有一間風格截然不同的日本菜,經過這間日本菜都很想試,見到餐牌很吸引。-剛好工作要經過,又見到菜單午市定食有八折,二話不說與同事試吓這間日本菜。-午市定食有八折, 價格吸引,而且食物品質很好,坐得又舒適,大推!-🔸極上魚生丼$188魚生丼使用新鮮的生魚片擺放在飯上,有8款魚生,包括帶子、海膽、三文魚,魚生的鮮度充足,魚片有光澤而且質地極彈性,可見十分新鮮,沾上醬油在口中融化,真的令人很滿足。-🔸野海蝦湯烏冬定食蝦🦐極爽口彈牙,超好鮮嫩,上湯清甜,加上用熱鍋的煮法,湯一直保持溫度,食到最後湯都仲依然保溫👍🏻

🔸極上魚生丼$188

🔸野海蝦湯烏冬定食

✨食物質素中上,價錢合理,服務態度好,木系風格感覺舒適,亦有獨立房間,適合三五知己聚首一堂🍺🍻🍶🥢雜錦魚生沙律🥗肉眼都看得見很豐富吧‼️有三文魚、吞拿魚、油甘魚及鯛魚等魚生,配以新鮮蔬菜🥬製成的沙律,光是賣相已很開胃🤤魚生份量十足,味道也不錯👍🏻🥢野菜天婦羅🍤 必點推介‼️炸得剛剛好,不會太油膩厚重。炸物有天婦羅蝦、日本青椒仔、冬菇、南瓜等,每樣都很不錯😌🥢三點刺身 帶子鮮甜、油甘魚及三文魚亦夠肥美🥢溫泉玉子冷蕎麥麵清新的冷蕎麥麵配上天婦羅脆脆,口感特別🥢日本單骨雞翼、明太子雞翼 雞翼方面試了兩款,單骨雞翼好味👍🏻食用方便🥢煙肉蕃茄卷 爆汁蕃茄仔配以煙肉🥓,經典之選

🥢雜錦魚生沙律🥗

🥢野菜天婦羅🍤

🥢三點刺身
帶子鮮甜、油甘魚及三文魚亦夠肥美

🥢溫泉玉子冷蕎麥麵
清新的冷蕎麥麵配上天婦羅脆脆,口感特別

🥢日本單骨雞翼、明太子雞翼
雞翼方面試了兩款,單骨雞翼好味👍🏻食用方便

🥢煙肉蕃茄卷
爆汁蕃茄仔配以煙肉🥓,經典之選

• 野菜天婦羅
  • 雜錦魚生沙律
2023-08-06 26 瀏覽
.九龍城除左泰國菜都有好多其他菜式卑大家品嚐,今次黎到一間日式餐廳食lunch,餐廳有好多屏風和間隔,有足夠私隱度,可以舒舒服服咁同朋友一齊食飯暢談。lunch set 種類多,價錢實惠,叫一個餐就有齊味噌湯,沙律,茶碗蒸😋食到飽一飽,唔夠食仲可以order埋佢哋嘅串燒。👅角切雜錦魚生丼 $118魚生丼用料豐富!好似我咁咩都想試但又想平食嘅朋友仔應該都會鍾意嗌角切魚生丼,入邊有三文魚,油甘魚,𩶘魚,三文魚籽,飛魚籽同埋玉子粒,撈埋啲Wasabi一齊食,啲鮮味直衝上腦🤣!👅汁燒牛肉丼 $92陣牛肉香味一上檯就直撲入鼻,肉量多!啲牛肉係炒到有陣鍋氣味,溫泉蛋嘅蛋味香濃,淋落個牛肉丼度一齊食真心好正,增添牛肉噶香滑口感。👅跟餐沙律,味噌湯,茶碗蒸細沙律淋有柚子醋,超級開胃!味噌湯入邊有好多海帶同豆卜,鹹度啱啱好。茶碗蒸啲蛋蒸得好滑!有好多竹輪同埋鳴門卷🍥,想食多碗都無啊🤤

👅角切雜錦魚生丼 $118

👅汁燒牛肉丼 $92

👅跟餐沙律,味噌湯,茶碗蒸
最近去了位於九龍城的泫居酒屋,餐廳環境滿滿木系質感,牆上掛著各款日式壁畫和旗幟,感覺地道🇯🇵✨🍤雜錦天婦羅 $128選擇困難症就叫雜錦吧!天婦羅外層炸得酥香,炸粉不會太厚,材料也很新鮮呢!🍣本鮪壽司盛 $248壽司以寶盒盛上真威風😎 盛合有四款拖羅壽司,包括赤身、中拖、大拖和呑拿魚蓉,定價我覺得有點兒高,不過始終中拖和大拖是比較貴的食材😳🦀蟹膏豆腐 $58豆腐咸鮮嫩滑,如果頂層能再加上蟹膏就好了🤪🍜玉子冷烏冬麵 $78夏日炎炎就吃些冰涼主食!冷烏冬清新帶鯛魚鮮味,加上玉子消暑又好吃🧊串燒我們分別叫了牛舌芯、金菠蘿、翠玉瓜和日本單骨雞中翼,特別推介牛舌和菠蘿!超級厚切的牛舌濃味爽口,而菠蘿面層加上焦糖燒香,菠蘿肉鮮甜多汁🍍

🍤雜錦天婦羅 $128

🍣本鮪壽司盛 $248

🦀蟹膏豆腐 $58
豆腐咸鮮嫩滑,如果頂層能再加上蟹膏就好了🤪

🍜玉子冷烏冬麵 $78

自宋皇臺站開通後,到九龍城搵食更加方便!除了有名的泰國菜,亦開了不少Café及居酒屋,今次一試位於地鐵站旁的泫居酒屋,假日午市套餐包括沙律、茶碗蒸、味噌湯及主食,絕對飽肚,而且十分豐富!🍱極上魚生丼 Deluxe Assorted Sashimi Rice Bowl ($188)配上海膽、三文魚籽、油甘魚、帶子、吞拿魚、三文魚、海蝦等刺身,款款新鮮肥美,極滿足!🍱角切什錦魚生丼 Assorted Chopped Sashimi Rice Bowl ($118)吞拿魚及三文魚切粒,加入三文魚籽、蟹籽、青瓜粒及玉子粒等,口感爽脆清新,十分開胃!

極上魚生丼

午餐
2023-08-04 34 瀏覽
今日老闆請食晏,事前已選定燒銀鱈魚配湯魚湯飯(個飯唔係定食,所以冇跟沙律、茶碗蒸及麵豉湯),等待期間試咗隔離同事嘅沙律,唯一美中不足嘅係柚子醋汁鹹得滯要扣分之外就冇乜特別。茶碗蒸冇食過不作討論主菜:今次揀呢個飯係想試吓佢嘅魚湯湯底,最後發覺其味道根本就同其他餐廳嘅魚湯米線湯底差唔多,只係多咗啲蔥花同鰹魚碎調味。銀鱈魚嘅味道濃郁嫩滑,如果可以另上嘅話效果更好。你話呢個湯飯值唔值$246(未計加一)?以同樣質素我自己畀盡$130鬆啲先考慮吓揀佢。小食:試咗個炸蠔、雞軟骨同雞翼;炸蠔嘅脆漿上得略嫌太厚,不過好彩係即炸即食,味道算ok。雞軟骨係呢3款小食裡面最大嘅敗筆,雖然係新鮮炸出嚟,但係咬落去好乾,同鹽酥雞粒冇乜分別,食唔出佢係雞軟骨。燒雞翼嘅火候控制得唔錯,雞翼尖好少有餐廳係做得有Juice,呢方面係值得讚。

茶碗蒸冇食過不作討論

主菜:

銀鱈魚嘅味道濃郁嫩滑,如果可以另上嘅話效果更好。

小食:
2023-07-31 40 瀏覽
九龍城出名多野食~今日黎呢間日式餐廳食野~餐廳裝修以木系為主,營造到好日系感~ 感覺好舒適🥰 我地叫左幾款野食~ 首黎個蟹籽沙律🥗 呢個蟹籽沙律食材好新鮮! 蟹籽好甜又爽口! 叫左3款刺身,廚師推介油甘魚同赤海蝦刺身!仲有帆立貝~ 呢個厚切油甘魚真係好大塊~ 咬落好鮮甜😍肉質口感好好,好香,完成冇腥味! 赤海蝦刺身都好甜~ 全部刺身都勁新鮮🥰為左想食炸野又想健康啲,我哋仲叫左野菜天婦羅~ 啲炸粉好脆,唔會擺一陣就腍左! 感覺都想食下肉~ 所以又叫左燒豚肉🤤😋呢個燒豚肉外層燒到好香,食落又夠腍,唔會柴~ 配埋黃芥末醬,好夾😋最後叫多個冷蕎麥麵~ 份量夠兩個人食~ 仲有粒溫泉蛋添😋 餐廳服務員都好好,不斷會幫手加茶~ 食物係高質既! 會再黎食~
九龍城出名多野食~

松葉蟹子沙律

叫左3款刺身廚師推介油甘魚同赤海蝦刺身!仲有帆立貝~

油甘魚刺身

赤海蝦刺身都好甜~ 全部刺身都勁新鮮🥰
野菜天婦羅

有骨豚肉扒

感覺都想食下肉~ 所以又叫左燒豚肉🤤😋
蕎麥麵

最後叫多個冷蕎麥麵~ 份量夠兩個人食~ 仲有粒溫泉蛋添😋

餐廳服務員都好好,不斷會幫手加茶~

食物係高質既! 會再黎食~
2023-07-31
松葉蟹子沙律
油甘魚刺身
野菜天婦羅
有骨豚肉扒
蕎麥麵
2023-07-29 34 瀏覽
瑩光鱿魚沖漬鱿魚好新鮮,而且配上青瓜絲,口感爽脆清新,食落幾特別,加上沖漬醬汁,酸酸甜甜,好開胃!酒盗芝士芝士味道好濃郁,配上鯷魚肝醬,用餅乾沾上好有風味。日式海蝦炒烏冬烏冬炒得十分香,海蝦處理得爽彈有口感,醬汁調制令人一啖接一啖食唔停口!煙肉蕃茄卷煙肉蕃茄卷嘅煙肉好夠味,蕃茄酸酸甜甜,兩者配合得好好!免治雞肉棒免治雞肉棒肉質幼嫩,燒得啱啱好,仲有啲微焦嘅香味。鲜冬菇串燒冬菇口感鮮嫩,燒得啱啱好,上面仲有啲柴魚粉好香!金目鯛刺身10切刺身新鮮到冇得輸,肉質幼嫩鮮甜銀鱈魚西京燒銀鱈魚魚肉細嫩,配上啲赤麵豉醬汁濃郁香味突出,配上蛋黃醬味道更balance👍

瑩光鱿魚沖漬

酒盗芝士
芝士味道好濃郁,配上鯷魚肝醬,用餅乾沾上好有風味。

日式海蝦炒烏冬

煙肉蕃茄卷
煙肉蕃茄卷嘅煙肉好夠味,蕃茄酸酸甜甜,兩者配合得好好!

免治雞肉棒
免治雞肉棒肉質幼嫩,燒得啱啱好,仲有啲微焦嘅香味。

鲜冬菇串燒
冬菇口感鮮嫩,燒得啱啱好,上面仲有啲柴魚粉好香!

金目鯛刺身10切
刺身新鮮到冇得輸,肉質幼嫩鮮甜

銀鱈魚西京燒

• 金目鯛刺身10切
  • 酒盗芝士
  • 瑩光鱿魚沖漬
  • 免治雞肉棒
  • 銀鱈魚西京燒
2023-07-23 20 瀏覽
去開啟德果邊,好似無乜野好食。近近地黎九龍城,大把選擇。呢間居酒屋係近大馬路,裝修係木系,幾靚。地鐵站出口都係幾分鐘路。呢日星期日,都有lunch menu, 好抵食。北海道蟹井 - $158價錢黎講幾公道,蟹肉、蟹膏、蟹籽都比得好大方。當中由其蟹膏好香,每啖放小小都夠晒成碗飯。仲有兩隻蟹鉗肉,唔似其他餐廳會好水好梅,呢隻好彈牙!生姜豚肉井 - $84豚肉色水好靚仔,酒味好重好香,mix埋洋蔥既甜,味道好好。豚肉唔會太肥,但保持到豬既香味。雖然色水咁靚仔,但唔會太濃味,出色。沙律,茶碗蒸,味噌湯 - 跟餐跟餐食品黎講,有茶碗蒸真係好大方,蛋好滑,有酒味,入面有獅子狗、嗚門卷,份量十足;沙律切到一絲絲好好咬口,又容易入口,和風沙律汁酸酸地,作為開胃小食一流;味噌湯都好多油揚同昆布,唔會太咸。

北海道蟹井 - $158

生姜豚肉井 - $84

沙律,茶碗蒸,味噌湯 - 跟餐
同同事Farewell,當然要食好啲!原來宋王臺站附近原來唔止泰國嘢!有一間高質嘅日本菜隱藏喺依度!雜錦魚生沙律🥗-沙律菜非常新鮮爽口,配搭埋非常新鮮嘅角切魚生,主要係三文魚同油甘魚,相輔相成美味又健康。三色刺身-三文魚、油甘魚、帶子刺身厚切各兩件,三款都真係非常新鮮,唔會好似某啲餐廳過度雪藏,質感好有彈性肥美,絕對係我食過裏邊頭幾位!非常滿足!西斑牙銀堡壘生蠔🦪- 大大隻非常肥肥,味道都好新鮮,配搭左青檸,唔需要加其他海鮮醬,因為非常鮮甜!牛舌芯-牛脷當然要食厚切!佢熟度係啱啱好,裏面係半熟嘅狀態,充滿牛肉汁,口感脆口。焼活鰻- 比起燒汁鰻魚,我更加喜歡鹽燒,可以品嚐到魚本身鮮,鰻魚肉質有彈性,未到新鮮,魚皮燒得爽脆。風味海鮮粥- 碳水方面,我哋要咗個海鮮粥,粥底好棉,加上同蜆、蝦、蟹籽、同埋隱隱約約嘅蟹肉一齊煮,又鮮又甜!非常邪惡。

👧🏻😋👅🍽✨八折午市定食 高質抵食👏🏻-泫居酒屋🇭🇰 九龍城太子道西426號地舖 🇭🇰-🎏午市有八折(以下介紹為原價), 計埋加一平均$100都唔使, 除咗主食仲有沙律, 茶碗蒸, 味噌湯同甜品🎏裝修同佈局超級和風, 木色枱燈做主調, 另有竹簾做間隔🎏黑板仔上寫咗每日新鮮直送海鮮, lunch time試唔到希望下次晚市有機會食-🍣 角切什錦魚生丼 $118💯雖然係角切, 但不減魚生鮮味, 三文魚, 吞拿魚, 油甘魚, 仲有魚腩位, 角切都唔頹好出色!💯仲有青瓜同玉子甜甜地, 加上飯面既飯素一齊食超豐富-🍜 野菜海蝦湯烏冬 $86✨六隻海蝦鋪滿烏冬面, 蝦肉鮮甜彈牙勁新鮮✨烏冬粗身好滑, 個野菜湯好清甜, 用金屬鍋上食到最尾仲係熱辣辣-🥗 定食💯沙律新鮮有醋汁, 車厘茄勁多汁; 茶碗蒸好滑, 白果好甘甜💯甜品係抹茶紅豆和菓子, 外皮煙韌, 紅豆餡唔會太甜好香-
👧🏻😋👅🍽✨
八折午市定食 高質抵食👏🏻
泫居酒屋
🇭🇰 九龍城太子道西426號地舖 🇭🇰

🎏裝修同佈局超級和風, 木色枱燈做主調, 另有竹簾做間隔

🍣
角切什錦魚生丼 $118
💯仲有青瓜同玉子甜甜地, 加上飯面既飯素一齊食超豐富

🍜
野菜海蝦湯烏冬 $86
✨六隻海蝦鋪滿烏冬面, 蝦肉鮮甜彈牙勁新鮮
野菜海蝦湯烏冬

🥗
定食
💯甜品係抹茶紅豆和菓子, 外皮煙韌, 紅豆餡唔會太甜好香

野菜海蝦湯烏冬
😊有朋友係外地回港,約我去咗一間幾有情調嘅居酒屋聚會,入面環境好有日本情景,靜靜地好啱傾下計飲下酒!好舒服嘅地方!😌▶️慢煮有骨豚肉扒值得推介,一啲都唔鞋,肉入面好多汁,好夠味配生啤一流👍🏼各位叫呢個製作需時,提議一早叫會比較好!回頭率🈵🈵🈵🈵🈵▶️本航壽司盛都好高質素嘅人,三個唔同部位嘅拖羅,好高質素,去居酒屋都係欣賞手作壽司,值得去叫嘅一款,打卡好靚😍👍🏼回頭率🈵🈵🈵🈵🈵▶️雞掌肉我都係第一食,原來幾得意乜好味!鮮冬菇同煙肉蕃茄卷又係配下生啤之選😝必叫回頭率🈵🈵🈵🈵🚇地點超方便,宋皇台站一上就到,2分鐘內入舖超級方便!🪑店舖坐位,4人枱有6張,包房8人,吧枱4人坐!🚻店內有男女廁所!====================本航壽司盛$248日之雪花牡蠣$48/只慢煮有骨豚肉扒$128油甘魚壽司$70牡丹蝦壽司$68火炙平目魚邊沙律$110玉子冷鳥冬麺$78雜錦天婦羅$128雞掌肉$58鮮冬菇$20煙肉蕃茄卷$32SAPPORO生啤$58

回頭率🈵🈵🈵🈵🈵

回頭率🈵🈵🈵🈵🈵

回頭率🈵🈵🈵🈵

🚇地點超方便,宋皇台站一上就到,2分鐘內入舖超級方便!
🪑店舖坐位,4人枱有6張,包房8人,吧枱4人坐!
🚻店內有男女廁所!
====================
玉子冷鳥冬麺
本航壽司盛
牡丹蝦壽司
2023-07-17 584 瀏覽
趁着三號風球下的週日比較容易找到停車位,特意開車到九龍城晚膳位於宋王臺地鐵站出口附近的居酒屋格調高級,木系裝修充滿日本風情柔和燈光令人感覺舒服!並設有私人房間,盡享私隱空間小店供應的食物及酒品種類非常多,以爐端燒為主,亦有新鮮刺身壽司酒肴山葵八爪魚,刺激的山葵味令章魚的鮮更突出,帶來更有層次的味覺感受泫厚燒玉子以芝士包著厚蛋,加上魚子醬及金箔,賣相吸引人氣推介酒盜芝士一放入口中就感受到鮪魚內臟醃漬物濃烈的口感刺身深海池魚薄切帶出魚肉彈性,配以柚子醋更能帶出鮮甜味揚物雜錦天婦羅有海老、南瓜、蕃薯及青椒仔等等,炸得乾身串燒秋葵外皮燒得乾爽香口,內裡柔軟多汁牛舌芯口感軟嫩肥美,爽脆彈牙,非常惹味蘆筍豚肉卷外軟內脆,配搭清爽,豚肉不肥不膩一品料理玉子冷烏冬麵內有溫泉蛋、紫菜及天婦羅脆脆等配料, 湯底清甜
柔和燈光令人感覺舒服!並設有私人房間,盡享私隱空間
山葵八爪魚
泫厚燒玉子以芝士包著厚蛋,加上魚子醬及金箔,賣相吸引
泫厚燒玉子
人氣推介酒盜芝士一放入口中就感受到鮪魚內臟醃漬物濃烈的口感
酒盜芝士
刺身深海池魚薄切帶出魚肉彈性,配以柚子醋更能帶出鮮甜味
深海池魚薄切
揚物雜錦天婦羅有海老、南瓜、蕃薯及青椒仔等等,炸得乾身
雜錦天婦羅
串燒秋葵外皮燒得乾爽香口,內裡柔軟多汁
秋葵
牛舌芯口感軟嫩肥美,爽脆彈牙,非常惹味
牛舌芯
蘆筍豚肉卷外軟內脆,配搭清爽,豚肉不肥不膩
蘆筍豚肉卷
牛舌芯
蘆筍豚肉卷
玉子冷烏冬麵
2023-07-16 15 瀏覽
📍深海池魚薄切刺身新鮮,入口鮮甜,口感獨特,配上自家調製嘅汁醬,更加豐富其口感。📍瑩光魷魚魷魚滑嫩有嚼口,有些少帶回甘嘅後勁,新鮮海洋嘅味道。📍翠玉瓜有燒烤嘅香味之餘,亦保持到juicy嘅口感。📍單骨雞翼煎香有肉嘅雞翼,依然保持肉質嫩滑,同夠熱。📍蘆筍豚肉卷豚肉肥瘦均勻,配上蘆筍獨特嘅香味,增加口感。📍玉子冷烏冬烏冬彈口,加上天婦羅嘅脆皮碎碎,豐富左味道🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹泫居酒屋九龍城太子道西426號地舖🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸#九龍城好食 #九龍城食好西
📍深海池魚薄切

📍瑩光魷魚
魷魚滑嫩有嚼口,有些少帶回甘嘅後勁,新鮮海洋嘅味道。

📍翠玉瓜
有燒烤嘅香味之餘,亦保持到juicy嘅口感。

📍單骨雞翼
煎香有肉嘅雞翼,依然保持肉質嫩滑,同夠熱。

📍蘆筍豚肉卷
豚肉肥瘦均勻,配上蘆筍獨特嘅香味,增加口感。

📍玉子冷烏冬
烏冬彈口,加上天婦羅嘅脆皮碎碎,豐富左味道
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
泫居酒屋