《📍泫居酒屋食評分享 》by@ihungry.hk同朋友喺居酒屋飲兩杯🍻?今日小編會同大家介紹一間超有feel嘅日式居酒屋👺,就係位於九龍城嘅泫居酒屋。泫居酒屋以超地道和風設計🇯🇵,主打多款日本菜、爐端燒、壽司、刺身、串燒、清酒等等,成倨感覺就好似置身於日本居酒屋之中,感覺超有Feel😍!🔸【前菜 - FREE】▶️包括沙律、茶碗蒸及麵鼓湯沙律超新鮮又夠晒開胃,而麵鼓湯亦都超濃郁,仲超足料。裡面有超掛汁嘅豆腐同海帶,夠晒地道!特別一讚讚茶碗蒸係超滑,裡面有蓮子、蟹柳、冬菇、竹輪卷,又足料,又夠滑,超正👍👍👍!🔸【穴子丼 - $148】這道丼飯以新鮮嘅穴子(鱧魚)為主角,鱧魚肉質鮮嫩細軟,搭配著鮮甜惹呼嘅醬汁,每一口都可以感受到豐富嘅風味。魚肉與米飯嘅完美結合,,絕對令你回味無窮💖!🔸【鮭魚親子丼 - $138】鮭魚親子丼以新鮮嘅鮭魚為主角🐟,搭配著鮮嫩嘅魚子同埋超新鮮鮭魚,簡直就是夢幻嘅組合。鮭魚嘅油脂分佈超靚,真係有入口即融嘅感覺,而魚子嘅豐富口感更是加分不少😎,配上軟糯QQ嘅白飯,簡直係Perfect Match🔥!🤪iHungry開心指數:8/10分
《📍泫居酒屋食評分享 》by@ihungry.hk

同朋友喺居酒屋飲兩杯🍻?今日小編會同大家介紹一間超有feel嘅日式居酒屋👺,就係位於九龍城嘅泫居酒屋。泫居酒屋以超地道和風設計🇯🇵,主打多款日本菜、爐端燒、壽司刺身、串燒、清酒等等,成倨感覺就好似置身於日本居酒屋之中,感覺超有Feel😍!

🔸【前菜 - FREE】
▶️包括沙律、茶碗蒸及麵鼓湯

🔸【穴子丼 - $148】

🔸【鮭魚親子丼 - $138】

🤪iHungry開心指數:8/10分
九龍城唔係只得泰國菜,今次過嚟食其他野🤣呢間居酒屋地理位置好方便,宋皇臺地鐵站行2分鐘就到~門口好大個紅燈籠,路過都會俾佢吸引🏮裝修以日式木系為主,和風感覺好舒適🇯🇵🐙山葵八爪魚 ($58)呢款前菜好開胃,八爪魚仔同微辣嘅wasabi好夾,口感嫩滑彈牙,辣辣地食唔停😋🍣本鮪壽司盛 ($248)呢款係吞拿魚壽司盛嚟,分別有赤身、中拖羅、大拖羅,唔同程度嘅鮮粉紅色好靚🥰個人比較鐘意食肥美啲,所以覺得大拖羅最吸引🤩油脂感最豐富入口即溶,口感超滿足💗🐮牛舌芯 ($68)牛舌芯厚度有返咁上下,咬落去口感不錯,爽口彈牙有嚼勁,唧埋檸檬汁落去更解膩感🥰🥓煙肉蕃茄卷 ($32)煙肉燒得幾好,微脆帶焦香又唔會太乾👍🏻一口咬落去,連埋juicy嘅蕃茄仔一齊喺口腔爆發🤣蕃茄仔嘅鮮甜中和返煙肉油脂,啱哂怕油又想食串燒嘅朋友🥰🫛秋葵 ($32)平時都比較少食秋葵串燒,秋葵燒過後好香口,連埋上面木魚絲食更滋味~🍠野菜天婦羅 ($75)天婦羅有蕃薯、南瓜、青椒同冬菇,炸粉做得幾出色,薄薄地唔太厚好酥脆,而且全部蔬菜都保持到水份,幾有鮮味🥰🍜魚湯烏冬 ($58)魚湯清澈鮮甜,配埋煙韌彈牙嘅烏冬,好有日式和風味道,作為

🐙山葵八爪魚 ($58)
本鮪壽司盛

🍣本鮪壽司盛 ($248)
牛舌芯

🐮牛舌芯 ($68)

🥓煙肉蕃茄卷 ($32)

🫛秋葵 ($32)
野菜天婦羅

🍠野菜天婦羅 ($75)

🍜魚湯烏冬 ($58)
魚湯清澈鮮甜,配埋煙韌彈牙嘅烏冬,好有日式和風味道,作為結尾主食好滿足~

總結:九龍城日本菜又多一個選擇啦!
2023-09-21 19 瀏覽
簡約木系的日式居酒屋 採用暖光燈效 感覺溫馨舒適 掛上不少浮世繪亦增添居酒屋風味居酒屋更會擺放時令空運鮮魚在冰鎮櫃 讓客人得知當日新鮮食材😋🍣特選七品盛刺身 $688用鮮花及日系擺設裝飾擺盤 非常有心思/海膽:單吃非常鮮甜 creamy 另外用紫菜及青瓜裏著吃 口感則變得有層次/中本鮪魚腩:入口即溶 油脂鮮味濃郁 油香在口裡蔓延/深海池魚&油甘魚:厚切 油香豐富/牡丹蝦:肉質彈牙 非常鮮甜/真鯛:薄切 肉嫩鮮甜/帆立貝:又大粒又鮮甜😋🍡秋葵串燒 $32爽脆 在秋葵上灑了木魚 整體吃下沒有潺感 亦提升了香氣 木魚隨熱能的擺動 令整道菜也變得很生動😋🍡雞中翼串燒 $36金黃色的雞翼 處理恰到好處 雞皮很焦香可口 簡單用鹽調味 已經很好吃😋🍡牛舌芯串燒 $68烹調得剛剛好 外焦內軟 非常香口😋🍜玉子冷蕎麥麵 $78蕎麥麵煙韌爽口 配上的天婦羅脆脆吸掉湯汁後依然脆口 令整體口感提升 用wasabi拌入冷麵汁 會在尾段慢慢散回山葵味 令味道層次變得更為豐富
居酒屋更會擺放時令空運鮮魚在冰鎮櫃 讓客人得知當日新鮮食材

😋🍡牛舌芯串燒 $68
烹調得剛剛好 外焦內軟 非常香口

😋🍜玉子冷蕎麥麵 $78

2023-09-20 19 瀏覽
九龍城一向都出名食泰國嘢,喺地鐵站附近有一間日系裝修嘅居酒屋,地方幾闊落,坐得舒服,啱哂同朋友聚舊🤭🥗火灸平目魚邊沙律醬汁酸酸甜甜十分開胃,而火灸後嘅平目魚油脂充足,配埋青瓜蕃茄沙律好fresh😝😝😝🍣刺身好新鮮,厚切之餘又有鮮味。帆立貝大大粒,同檸檬一齊上令帆立貝吸收到檸檬嘅香味,食落帶有少少檸檬味,更加清爽🤪🤪🦐赤海蝦好爽口,帶有清甜味😆😆🐟油甘魚好厚身,食落帶有魚油香味👍🏻🐮燒牛舌芯一啲都唔韌,好滑嫩同有咬口,加少少檸檬汁同芥辣冇咁膩👍🏻👍🏻 🥒燒翠肉瓜,燒完之後仍保留juicy嘅感覺😋😋🐥燒免治雞肉棒帶有少少燒焦嘅香味,加入左好細碎嘅雞軟骨更加有口感,再蘸埋少少蛋液更加滑嫩🤭🤭🍜玉子冷烏冬麵烏冬麵凍食更加煙韌,淡味嘅烏冬加埋醬油更加好食,配埋玉子同天婦羅脆脆更加豐富左口惑👍🏻👍🏻
🥗火灸平目魚邊沙律
🍣刺身好新鮮,厚切之餘又有鮮味。
🦐赤海蝦好爽口,帶有清甜味😆😆
🐟油甘魚好厚身,食落帶有魚油香味👍🏻
🍜玉子冷烏冬麵
2023-09-18 14 瀏覽
#搞串個pantry自從呢幾年#九龍城 有地鐵站,去嗰度行街食嘢都方便咗好多🚇,特別係嗰度地鐵站一出有好多靚裝修餐廳✨。今次我哋就去咗一間#日本菜 #居酒屋 🍶。除咗典型嘅木系建築🪵,有啲位仲有竹簾間隔🎋,呢種私隱度好正😎。🎏午市套餐前菜沙律用咗柚子汁🍊調味,濃郁嘅柚子香冚咗沙律菜嘅草青味同埋苦味,剩返清爽開胃嘅感覺😍。茶碗蒸♨️幾足料,而且蒸蛋滑嫩😋。麵豉湯調味適中😝,符合預期水準。🍣鮭魚親子丼($138)三文魚刺身🐟都幾多塊,加埋三文魚子☄️,望落去好吸引💕。三文魚子嘅鹹香味,配埋三文魚刺身嘅油脂香味🤤,配飯好正!而且份量幾多😆,食到超級飽。🍱柳川鰻魚飯($148)好犀利、好大塊嘅鰻魚😲。蒲燒醬調味甜甜香香🍬,亦都食到鰻魚本身嘅腍滑口感😋。魚下面有一層蛋🍳,口感嫩滑,好夾鰻魚口感🎏,而且有多一重蛋香味🥳。
#搞串個pantry

🎏午市套餐前菜

🍣鮭魚親子丼($138)

🍱柳川鰻魚飯($148)
2023-09-17
午餐
原來九龍城除左泰國野之外 仲開左間日本居酒屋😆 🍴雜錦魚生沙律 ($98)角切魚生包括三文魚、油甘魚、吞拿魚三文魚籽同魚生份量都好足 魚生仲大大粒 食極都仲有咁☺️沙律配撘和風柚子沙律醋 好開胃😋 🍴壽司十貫成盒盛合 ($528)十件壽司擺盤好別緻❤️而且用料上乘新鮮 每款都好好食! 壽司包括有海膽、大本鮪魚腩、赤身、金目鯛、深海池魚、劍魚腩、三文魚籽、赤海蝦、帆立貝 海膽超creamy 而且好鮮甜 完全無苦澀味☺️大拖好肥美 入口即溶 好正🥰🥰赤身味道較濃 肉質綿滑 一d都唔腥👌🏻帆立貝好大粒 同樣好鮮甜劍魚腩肥美甘香 同上面嘅柚子胡椒一齊食好夾 有驚喜😆❤️ 🍢鮮冬菇 ($20)冬菇質地軟身 加埋木魚絲一齊食 好惹味 🍢蘆筍豚肉卷 ($42)燒到焦脆嘅豚肉卷住脆嫩嘅蘆筍 豚肉嘅油香配撘蘆筍嘅清甜 好好味🤤推薦🫶🏻 🍢日本單骨雞中翼 ($36)幾中意佢咁樣串起 方便食用雞中翼略嫌燒得有少少乾不過都燒得好香 唔錯😌 🍴牛肉湯烏冬 ($98)烏冬煙韌彈牙 湯底唔會過鹹上菜嘅時候 牛肉呈半生熟用熱湯稍微浸熟再食 肉質鮮嫩 而且肉味濃郁😋
原來九龍城除左泰國野之外 仲開左間日本居酒屋😆

🍴雜錦魚生沙律 ($98)
角切魚生包括三文魚、油甘魚、吞拿魚
三文魚籽同魚生份量都好足 魚生仲大大粒 食極都仲有咁☺️
沙律配撘和風柚子沙律醋 好開胃😋
雜錦魚生沙律

🍴壽司十貫成盒盛合 ($528)
十件壽司擺盤好別緻❤️
而且用料上乘新鮮 每款都好好食!

海膽超creamy 而且好鮮甜 完全無苦澀味☺️
大拖好肥美 入口即溶 好正🥰🥰
赤身味道較濃 肉質綿滑 一d都唔腥👌🏻
帆立貝好大粒 同樣好鮮甜
劍魚腩肥美甘香 同上面嘅柚子胡椒一齊食好夾 有驚喜😆❤️

壽司十貫成盒盛合

🍢鮮冬菇 ($20)
冬菇質地軟身 加埋木魚絲一齊食 好惹味
鮮冬菇

🍢蘆筍豚肉卷 ($42)
燒到焦脆嘅豚肉卷住脆嫩嘅蘆筍
豚肉嘅油香配撘蘆筍嘅清甜 好好味🤤
推薦🫶🏻
蘆筍豚肉卷

🍢日本單骨雞中翼 ($36)
幾中意佢咁樣串起 方便食用
雞中翼略嫌燒得有少少乾
不過都燒得好香 唔錯😌
日本單骨雞中翼

🍴牛肉湯烏冬 ($98)
烏冬煙韌彈牙 湯底唔會過鹹
上菜嘅時候 牛肉呈半生熟
用熱湯稍微浸熟再食 肉質鮮嫩 而且肉味濃郁😋
牛肉湯烏冬

雜錦魚生沙律
蘆筍豚肉卷
日本單骨雞中翼
2023-09-13 19 瀏覽
自有港鐵開通後到九龍城更便利,覓食變得更無難度.宋王臺地鐵站一出有間日本居酒屋,環境舒適好坐,食物精緻.喺九龍城食厭泰菜不妨試試日本料理~▪️午餐已包括:沙律,茶碗蒸及麵鼓湯沙律配上柚子醋清新開胃麵豉湯正常發揮不會過鹹而茶碗蒸熱騰騰香甜入口滑溜. 丼飯份量不算大,但配合以上就剛剛好!🔸鮭魚親子丼($138)鮭魚多片放滿表面,魚籽脹卜卜全部混入帶醋味珍珠米,啖啖鮮味🔸穴子丼($148)穴子與鰻魚有所不同.脂肪少,口感相對較為清淡爽口,每片穴子經微微火炙,更添香氣

▪️午餐已包括:沙律,茶碗蒸及麵鼓湯

沙律配上柚子醋清新開胃
麵豉湯正常發揮不會過鹹
而茶碗蒸熱騰騰香甜入口滑溜.
丼飯份量不算大,但配合以上就剛剛好!

🔸鮭魚親子丼($138)

鮭魚多片放滿表面,魚籽脹卜卜
全部混入帶醋味珍珠米,啖啖鮮味

🔸穴子丼($148)

穴子與鰻魚有所不同.
脂肪少,口感相對較為清淡爽口,
每片穴子經微微火炙,更添香氣
住在九龍東那麼多年,竟然錯過了這麼一家高質日本居酒屋🥲【野菜海蝦湯烏冬】⭐️⭐️⭐️⭐️擺盤相當吸睛,6隻大海蝦味道鮮甜無腥,烏冬屬粗身烏冬,彈牙且吸收了湯的清甜味,加上大量蔬菜,感覺非常清新,很適合現在悶熱的天氣享用。【火炙左口魚邊魚生飯】⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️大推之選!!!呈上枱面已聞到經火炙後左口魚邊所散發出的魚油香味,左口魚入口即溶,非常幼滑!魚油流到飯裡,油香包圍飯粒的感覺實在太滿足😌!而且以這個價錢來說,絕對對得住食物質素。下午才剛吃完,現在已經想念了☺️
住在九龍東那麼多年,
竟然錯過了這麼一家高質日本居酒屋🥲

【野菜海蝦湯烏冬】

⭐️⭐️⭐️⭐️

擺盤相當吸睛,
6隻大海蝦味道鮮甜無腥,
烏冬屬粗身烏冬,
彈牙且吸收了湯的清甜味,
加上大量蔬菜,
感覺非常清新,
很適合現在悶熱的天氣享用。

【火炙左口魚邊魚生飯】

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

大推之選!!!
呈上枱面已聞到經火炙後左口魚邊所散發出的魚油香味,
左口魚入口即溶,
非常幼滑!
魚油流到飯裡,
油香包圍飯粒的感覺實在太滿足😌!
而且以這個價錢來說,
絕對對得住食物質素。
下午才剛吃完,
現在已經想念了☺️
2023-09-12 54 瀏覽
九龍城除咗泰國嘢之外,其實都幾多嘢食。今日就見到有間隱世嘅日本嘢,比開咗外在裝修吸引咗。裝修好似返咗鄉下咁🤭,闊落,有氣氛,啱晒同朋友坐低食餐飯傾偈傾。自選刺身拼盤 $56帆立貝、$38三文魚 、$70油甘魚( 二切)揀咗三種刺身,帆立貝好大粒,三文魚同油甘魚係厚切嘅,口感豐盈,唔會腥,新鮮鮮甜。$58 螢光魷魚沖漬平時好少見到出邊有,今日就叫咗呢個試吓。大概有五至六隻魷魚左右,賣相都好靚,脹卜卜。食入口魷魚彈牙,帶有小小鹹香。端爐燒 $68 牛舌心串燒 見到呢個係推介,平時都鍾意食牛舌,今次都唔例外,叫咗呢個。牛舌份量都幾多,有4塊。每舊都好Juicy,火候控制得啱啱好,見到中間仲有少少粉紅色,好嫩口,有口感。$22 翠玉瓜連翠玉瓜賣相都好靚,表面布滿左木魚絲。翠玉瓜燒得啱啱好,好附汁,唔會燒到乾爭爭。$80 泫厚燒玉子第一次食到咁特別嘅玉子!OMG!一層芝士包住玉子,上邊有魚子醬,金箔。成個玉子燒都好啱打卡。玉子甜甜地,內裏好嫩滑,趁熱食真係好正😊!$30 🍍金菠蘿唔好睇佢個賣相,以為佢燒燶咗。其實係菠蘿外層加咗糖,再去燒,做到有焦糖包住菠蘿。菠蘿好多汁,配埋外層燒到好脆嘅焦糖,好

自選刺身拼盤
$56帆立貝、$38三文魚 、$70油甘魚( 二切)
刺身拼盤

$58 螢光魷魚沖漬
螢光魷魚沖漬

端爐燒

$68 牛舌心串燒

$22 翠玉瓜

$80 泫厚燒玉子

$30 🍍金菠蘿

唔好睇佢個賣相,以為佢燒燶咗。其實係菠蘿外層加咗糖,再去燒,做到有焦糖包住菠蘿。菠蘿好多汁,配埋外層燒到好脆嘅焦糖,好似食緊甜品咁。
金菠蘿

$118  豬肉日式炒烏冬

有紅蘿蔔,翠玉瓜, 豬肉,雜菜,金菇一齊炒嘅烏冬。我覺得個份量三至四個人去share都好足夠,烏冬炒得啱啱好,唔會淋。配料都好足料,雖然豬肉細細塊,都有二十幾塊。
豬肉日式炒烏冬

呢度氣氛幾好,日本嘢嚟講,呢個價錢性價比都好高。服務態度好好,周不時添茶。上菜速度控制得好好,食物有水準有誠意,可以再encore。

刺身拼盤
螢光魷魚沖漬
金菠蘿
豬肉日式炒烏冬
2023-09-11 34 瀏覽
呢間位於九龍城的居酒屋午市都有好多選擇,由刺身到魚生飯到燒鯖魚定食等等。今日就點左個穴子丼,睇下九龍城除左泰國野之外仲有咩食。穴子丼($148)-材料豐富,大約有六七塊穴子佈滿個飯-因為穴子脂肪含量較低,唔會好似鰻魚咁食到成口油-火喉剛好,燒出穴子個香氣-穴子上加了一些芝麻-味道作為午餐剛好,不會太膩-想令穴子更野味可以同店員攞啲山椒粉!午餐還有沙律菜,茶碗蒸,味噌湯,甜品。味道不錯!環境: 位置在宋王臺站附近,都算方便。鋪面大,裝修好日式,所以食落都舒適。泫居酒屋地址: 九龍城太子道西426號地舖電話: 22561633

穴子丼($148)
-材料豐富,大約有六七塊穴子佈滿個飯
-因為穴子脂肪含量較低,唔會好似鰻魚咁食到成口油
-火喉剛好,燒出穴子個香氣
-穴子上加了一些芝麻
-味道作為午餐剛好,不會太膩
-想令穴子更野味可以同店員攞啲山椒粉!

午餐還有沙律菜,茶碗蒸,味噌湯,甜品。味道不錯!

泫居酒屋
地址: 九龍城太子道西426號地舖
電話: 22561633
2023-09-07
  • 穴子丼
本鮪壽司盛($248),三個等級既拖羅壽司,加吞拿魚蓉軍艦,由下至上逐件食,味蕾好清晰分別到三個唔同層次口感,大拖羅色澤呈鮮粉紅,好靚,入口即溶軟綿綿,無筋而且油脂最多,中拖羅都好肥美,都保持到入口即溶。松葉蟹肉蟹子沙律($88),平時沙律主要係青瓜、蟹子、沙律醬,但今次這菜式加入埋蟹肉絲,配搭上好夾。牛舌芯($68),有厚度,食落更爽口彈牙,而且舌芯係整條牛舌最重油脂既位置,牛既羶味也會較濃郁。蘆荀豚肉卷($42),豚肉燒到能保持肉汁唔乾身,而且帶點油脂,配埋蘆筍既爽口口感,兼且可以解一解口腔內既油膩感,兩者混合一齊食好夾。秋葵($32),經燒過既秋葵,內裏滑溜溜既感覺都減少左,食落較易入口。豚肉日式炒烏冬($118),炒得入味,配料亦夠足,豚肉份量有好多片,而且每片都有附帶著少許脂肪,食落口感上唔會"鞋"口。

秋葵

秋葵
2023-09-07 20 瀏覽
九龍城幾唔錯既居酒屋🏮,食過幾次都幾高質👍🏼又好食😋 。🥢味醂雞泡魚干 $78味醂雞泡魚干煙煙韌韌,口感豐富多層次。🥢松葉蟹肉蟹子沙律 $88結合左鮮嫩蟹肉和蟹子,搭配新鮮的青瓜生菜和特製的醬汁,清新爽口。。🥢蘆筍豚肉卷 $42蘆筍豚肉卷以嫩綿的豚肉包裹著鮮脆的蘆筍,搭上烤得恰到好處的焦香,一口咬下滿口的鮮甜和香氣,美味可口。。🥢海膽蔥吞拿魚腩蓉卷 $98真心唔錯!海膽蔥吞拿魚腩蓉卷融合了鮮甜的海膽和吞拿魚腩蓉,再加上蔥的香氣,口感絲絲入扣,讓人愛不釋手。。🥢金菠蘿 $30金菠蘿,外皮金黃酥脆,內裡酸甜多汁,入口爽脆可口。。🥢燒活鰻 $98 有兩串既燒活鰻,鰻魚新鮮又彈牙,經過燒烤後散發出的香氣和燒烤味,讓人垂涎欲滴。。🥢日式豬肉炒烏冬 $118烏冬彈牙順滑,豬肉鮮嫩多汁,配上蔬菜和特製的醬汁,口感豐富。
九龍城幾唔錯既居酒屋🏮,食過幾次都幾高質👍🏼又好食😋

🥢味醂雞泡魚干 $78
味醂雞泡魚干煙煙韌韌,口感豐富多層次

🥢松葉蟹肉蟹子沙律 $88

🥢蘆筍豚肉卷 $42

🥢海膽蔥吞拿魚腩蓉卷 $98

🥢金菠蘿 $30
金菠蘿,外皮金黃酥脆,內裡酸甜多汁,入口爽脆可口。

🥢燒活鰻 $98

🥢日式豬肉炒烏冬 $118
2023-08-31 309 瀏覽
經過九龍城,見到呢間好別緻嘅居酒屋,決定要試吓!入面嘅裝潢都好有心思,充滿日式風情居酒屋有好多時令食物,好多都好吸引!我哋先食咗一客「雜錦魚生沙律」($98),呢個價錢真係十分抵!沙律上有油甘魚、魷魚、鯛魚等等不同刺身,最令我驚喜嘅係象拔蚌粒!令成個沙律嘅口感更加豐富,又好新鮮!之後我哋叫咗客「真鯛刺身」($468),個賣相真係超吸引,鯛魚唔算大條,但切開都有廿幾塊,好令人滿足真鯛比起其他鯛魚酸度高少少,魚香更強,加埋特調嘅醋汁,更加吊到個鮮味出嚟,好正呢!食完刺身,魚骨都唔好浪費,可以炸埋嚟食!跟住食嘅係「酒盜芝士」($98),總係覺得呢味係嚟居酒屋食嘢嘅必備之選,芝士味道香濃,加埋魚乾醬嘅鹹味,就更加惹味可口,特別鍾意佢配嘅呢種餅夠曬爽脆,夾落塊芝士度就啱啱好!跟住係炸物、燒物時間!先係一客「海老天婦羅」($158),五大條天婦羅炸蝦,炸皮香脆,而且十分足料,條蝦真係極度大條,食極都有!跟住嗌咗一客「翠玉瓜」($22),超級juicy,鍾意佢燒得香得嚟,亦盡可能保存到最多汁液。另一客係「牛舌芯」($68),呢個都好有驚喜!牛舌芯本身牛味極濃,咬落外脆內軟,唔會韌之餘,一塊牛舌仲有唔
經過九龍城,見到呢間好別緻嘅居酒屋,決定要試吓!

入面嘅裝潢都好有心思,充滿日式風情

居酒屋有好多時令食物,好多都好吸引!
我哋先食咗一客「雜錦魚生沙律」($98),

呢個價錢真係十分抵!沙律上有油甘魚、魷魚、鯛魚等等不同刺身

之後我哋叫咗客「真鯛刺身」($468),

真鯛比起其他鯛魚酸度高少少,魚香更強,
加埋特調嘅醋汁,更加吊到個鮮味出嚟,好正呢!
食完刺身,魚骨都唔好浪費,可以炸埋嚟食!

跟住食嘅係「酒盜芝士」($98),

總係覺得呢味係嚟居酒屋食嘢嘅必備之選,
芝士味道香濃,加埋魚乾醬嘅鹹味,就更加惹味可口,
特別鍾意佢配嘅呢種餅夠曬爽脆,夾落塊芝士度就啱啱好!

跟住係炸物、燒物時間!
先係一客「海老天婦羅」($158),

五大條天婦羅炸蝦,炸皮香脆,而且十分足料,
條蝦真係極度大條,食極都有!

跟住嗌咗一客「翠玉瓜」($22),超級juicy,

鍾意佢燒得香得嚟,亦盡可能保存到最多汁液。

另一客係「牛舌芯」($68),

呢個都好有驚喜!牛舌芯本身牛味極濃,
咬落外脆內軟,唔會韌之餘,一塊牛舌仲有唔同嘅口感。
佢可以配黃芥辣,又或者檸檬汁,我自己就覺得就咁食都夠曬好食喇!

最後係「免治雞肉棒」($42),我哋最愛食嘅串燒美食,

雞肉好厚實,加上月見醬汁,呢個組合真係無得彈。

餐廳仲有好多唔同嘅菜式,大家都可以嚟試吓!
2023-08-31
人均$300起|九龍城|日本居酒屋|泫居酒屋來到位於九龍城一間超級高質的居酒屋!私心推介這裏的所有食物😍松葉蟹肉蟹子沙律很喜歡這一份沙律!美奶茲的味道沒有覆蓋蟹肉的原有鮮味,和青瓜、蟹子十分配搭,感覺很開胃。北寄貝刺身鮮甜誘人,而且非常爽口,只需要加入一點檸檬汁,調味就已經足夠了。免治雞肉棒雞肉棒十分有嘴勁,很喜歡裏面加入了雞軟骨,很有亮點!點上攪勻的雞蛋液,真的很不錯。牛舌芯香氣滿滿,牛舌心牛脂香口,在口中爆開的時候,簡直驚為天人!多麼想再encore encore翠玉瓜經過炭烤的翠玉瓜,上面加入了木魚碎,增加了鹹香味,使這一款蔬菜串燒不來的這麼單調。鰻魚炒飯朋友和我都一致推介這款菜是必點的!香口而油分飽滿的鰻魚完全和炒飯很配搭。每一啖都很滋味。白酒煮蜆他們家的份量真的有點多!咁過一份菜夠四個人吃(笑死),這裏的白酒煮蜆肉10分鮮甜,朋友讚他們沒有沙子,而我就被他們的蜆肉湯所吸引,超級甜的,喝了兩三碗。——————為食分界線——————📍 泫居酒屋九龍城太子道西426號地舖人均消費: $300
人均$300起|九龍城|日本居酒屋|泫居酒屋

來到位於九龍城一間超級高質的居酒屋!
私心推介這裏的所有食物😍
北寄貝刺身
免治雞肉棒
雞肉棒十分有嘴勁,很喜歡裏面加入了雞軟骨,很有亮點!
點上攪勻的雞蛋液,真的很不錯。
鰻魚炒飯
朋友和我都一致推介這款菜是必點的!
香口而油分飽滿的鰻魚完全和炒飯很配搭。每一啖都很滋味。
白酒煮蜆

——————為食分界線——————
📍 泫居酒屋
九龍城太子道西426號地舖

人均消費: $300
2023-08-24 20 瀏覽
居酒屋環境間隔好舒適,和式裝潢,燈光柔和。木質桌椅、壁畫和營造出寧靜舒服的氛圍,沒有侷促感,可以慢慢享受美食和放鬆身心。三文魚刺身三文魚新鮮厚切,脂肪比較適中,口感一流,唔洗點豉油,魚味已經好出,鮮味十足。帆立貝刺身帆立貝厚身肥美,新鮮唔腥,口感十足,味道鮮甜。油甘魚刺身油甘魚亦係厚切,新鮮可口,油甘魚獨有既魚味都好出,魚生系列推薦!蟹膏豆腐將蟹膏整成一粒粒晶球,連埋豆腐一齊滑入口,陣陣蟹香留係咀入面🤤。鲜冬菇串燒冬菇燒得剛剛軟,口感彈牙,菇面放滿木魚絲,為燒冬菇增添口感。蘆筍豚肉巻薄切豚肉片包住軟熟嘅蘆筍條,軟硬兼施,好味健康。牛舌芯串燒燒厚切牛舌芯,少許嘅鹽用作調味,牛舌芯燒到梗熟,口感煙韌可口。味噌野菜豚肉鍋+烏冬上菜時,鍋入面放滿蔬菜,金針菇,洋蔥,娃娃菜等等。當湯滾起嘅時候,就可以加上豚肉片。蔬菜非常入味,豚肉味香,整體好夾。唔夠飽的話,仲可以加烏冬。內在環境及門面:

三文魚刺身

帆立貝刺身
帆立貝厚身肥美,新鮮唔腥,口感十足,味道鮮甜。

油甘魚刺身

蟹膏豆腐

鲜冬菇串燒

蘆筍豚肉巻
薄切豚肉片包住軟熟嘅蘆筍條,軟硬兼施,好味健康。

牛舌芯串燒

味噌野菜豚肉鍋+烏冬