2021-11-15 20 瀏覽
[屯門]泰小子.芋泥麻糬煎餅食剩指數:0/100之前食過佢既香蕉煎餅都幾好今次試吓特別啲既口味佢個餅皮煎得好薄好香脆芋泥分佈平均邊位都有好多芋泥麻糬都幾煙韌算係唔會太搶左煎餅既口感甜度方面有芋泥既甜加埋表面有少少煉奶甜度幾適中唔會話好死甜.髒髒鮮奶麻糬(Oreo)食剩指數:10/100除左煎餅而家仲有髒髒鮮奶麻糬佢有五種口味揀左好正路Oreo味道麻糬好煙韌用竹簽都拉到幾高😂鮮奶味都幾重加埋oreo粉脆脆地幾夾
[屯門]泰小子
甜度方面有芋泥既甜
加埋表面有少少煉奶
甜度幾適中
唔會話好死甜
髒髒鮮奶麻糬(Oreo)
食剩指數:10/100
用竹簽都拉到幾高😂
鮮奶味都幾重
加埋oreo粉脆脆地幾夾
2021-11-09 24 瀏覽
上次食完泰小子已經心思思想再食.估唔到佢近排新出左Menu裏面有我好想食嘅鮮奶麻糬🤤搞到我唔去唔得啦🥛Oreo鮮奶麻糬新出嘅髒髒鮮奶麻糬系列總共有五種口味. 我就揀咗最想食嘅Oreo味道件麻糬熱辣辣充滿鮮奶香味. 非常軟滑🍌炙燒棉花糖香蕉煎餅邪惡嘅朱古力醬加上燒過嘅棉花糖. 呢個組合簡直冇得頂燒完嘅棉花糖唔會過甜. 配上脆卜卜嘅香蕉煎餅口感豐富. 比起只有朱古力醬味道更有層次🥤大甲雙芋厚鮮乳芋圓同大甲芋泥既份量好多. 差不多每一啖都飲到芋圓好有咬口. 亦食到芋頭碎🤤

🥛Oreo鮮奶麻糬
件麻糬熱辣辣充滿鮮奶香味. 非常軟滑

🍌炙燒棉花糖香蕉煎餅
邪惡嘅朱古力醬加上燒過嘅棉花糖. 呢個組合簡直冇得頂

🥤大甲雙芋厚鮮乳
芋圓同大甲芋泥既份量好多. 差不多每一啖都飲到
芋圓好有咬口. 亦食到芋頭碎🤤
黎到屯門 食到個好好食既炸雞之後🍗轉個彎 見到呢間專賣泰式煎餅既小店🫓啲思鄉病又返黎 去泰國可以話係必食既野🥺呢度除左有最傳統既口味之外🍌🍫店舖仲創作咗好多特別既口味 有咸都有甜🧂連芋泥 紫薯既口味都有🍠真係唔夠佢玩喇🤭如果鐘意食既朋友可以黎一試 煎餅 甜品 飲品都好齊 十分之邪惡😆-🔸朱古力香蕉煎餅  我地揀咗最傳統既口味 呃吓自己來一個短trip✈️因為店舖人手唔多 即叫即整 所以大家都要體諒🙇🏼‍♀️🙇🏼‍♂️ 煎餅送上手時熱辣辣 店員已經好細心咁分開咗一舊舊🍴由於係外賣小店 就算大家想即刻食都會好方便👍🏼 煎餅外皮煎得香脆而且又夠薄身 完全唔會覺得腬🫓朱古力醬岩岩好🍫太多就會過甜影響煎餅既味道 熱咗既香蕉會特別食到佢既果甜🍌所以朱古力係一個陪襯 但當佢成件事mix埋一齊既時候 就會融為一體無法抗拒🤤又香又脆又唔會太甜又好食 所以眨吓眼就已經食晒🤭-🔸Oreo鮮奶麻糬  熱辣辣既麻糬同Oreo碎混埋一齊🍪煙煙韌韌既口感好有咬口 一個唔為意 已經俾🧸KO咗 我只係食得一啖咋🤣不過呢個組合都係天衣無縫 做甜品係一流😋大啖大啖咁撈黎食都係第一次 好過癮👍🏼-🔸粒粒麻糬Oreo厚鮮奶意猶未盡
黎到屯門 食到個好好食既炸雞之後🍗

我期待佢會開分店 等我係第二區都可以食到佢
只要想食煎餅 第一時間就會諗起佢🤤
🧸🌞C.ookingbear推介指數 👉🏼👉🏼9️⃣🌟
2021-10-30
10 分鐘 (堂食)
2021-11-07 19 瀏覽
聽聞泰小子係屯門好出名佢嘅小食飲品抵食又好味😆今次就去試下呢間鋪主打煎餅有各款唔同口味嘅煎餅選擇包括有去🇹🇭泰國必食嘅香蕉及榴連煎餅仲有紫薯煎餅、肉鬆煎餅等等食物質素都好好,值得一試👍🏼🔸炙燒綿花糖香蕉煎餅 $45呢款係泰小子最新推出嘅煎餅,綿花糖配朱古力醬真係最邪惡嘅配搭!綿花糖入口即溶,仲做到拉絲嘅效果🤩煎餅即叫即整熱辣辣,非常香脆。🔸大甲芋泥鮮奶麻薯$35麻薯口感Q彈煙韌,口感極好🤣本身大甲芋泥香滑軟綿,奶味濃郁,絕對係鐘意芋頭人士嘅必叫之選👍🔸泰式珍珠奶茶 $24本身以為泰式奶茶會好甜,點知飲落甜度適中。奶茶茶底香滑,入口香濃,亦好有茶香味!珍珠亦都好QQ彈牙😋
聽聞泰小子係屯門好出名
佢嘅小食飲品抵食又好味😆
今次就去試下
呢間鋪主打煎餅
有各款唔同口味嘅煎餅選擇
包括有去🇹🇭泰國必食嘅香蕉及榴連煎餅
仲有紫薯煎餅、肉鬆煎餅等等
食物質素都好好,值得一試👍🏼

🔸炙燒綿花糖香蕉煎餅 $45

🔸大甲芋泥鮮奶麻薯$35

🔸泰式珍珠奶茶 $24
2021-11-02
2021-11-07 24 瀏覽
再次黎到泰小子,佢已經推出左新既menu啦😌😌 上次試過佢地既香煎煎餅真心唔錯!今次就試下啲新野先😌🥞 芋泥煎餅 $40個餅皮依舊煎得好薄好香脆😚芋泥雖然望落薄薄一層係中間,但食落超有存在感😌 好有芋泥味😙我反而覺得呢個冇其他又加朱古力加練奶個啲咁膩,幾好食啊😍🍼 Oreo鮮奶麻糬 $30佢新產品仲有幾款麻糬~ 我就試下佢最原始個款😙麻糬幾軟滑,食得出鮮奶味😊仲要即食入口係暖暖地既😌果然同Oreo真係好夾😃😃😃🧋 泰式奶茶 $22之前都分享過小編真係好中意飲泰式奶茶,所以就叫左一杯試下😌甜度我覺得適中😌 飲得出奶茶都好滑😋$22一杯有呢個質素真心唔貴😉佢仲可以加$2有珍珠,不過我驚太飽就冇加了🤭🤭🤭中意既朋友仔都真係值得一試!好彩夜晚飲完個晚都訓到ja 哈哈!
再次黎到泰小子,佢已經推出左新既menu啦😌😌
上次試過佢地既香煎煎餅真心唔錯!今次就試下啲新野先😌

🥞 芋泥煎餅 $40
個餅皮依舊煎得好薄好香脆😚
我反而覺得呢個冇其他又加朱古力加練奶個啲咁膩,幾好食啊😍

🍼 Oreo鮮奶麻糬 $30
佢新產品仲有幾款麻糬~ 我就試下佢最原始個款😙
麻糬幾軟滑,食得出鮮奶味😊
仲要即食入口係暖暖地既😌
果然同Oreo真係好夾😃😃😃

🧋 泰式奶茶 $22
之前都分享過小編真係好中意飲泰式奶茶,所以就叫左一杯試下😌
甜度我覺得適中😌 飲得出奶茶都好滑😋
$22一杯有呢個質素真心唔貴😉
佢仲可以加$2有珍珠,不過我驚太飽就冇加了🤭🤭🤭
中意既朋友仔都真係值得一試!
好彩夜晚飲完個晚都訓到ja 哈哈!
2021-11-07 15 瀏覽
開業都有一段時間每次經過都頗多客人等待食物這次巧遇人群不太多就買來一嚐小店主打泰國街頭風味小吃最受歡迎應該是風味十足的香蕉煎餅・今次我點選的是剛新推出的⭐芋泥麻糬煎餅即製的煎餅相當香脆 裡面分別是一層芋泥蓉再加一層麻糬 整個煎餅上面再淋上煉奶每一口 口感都帶脆與微微煙韌 整體算是小甜 味道都非常討好・因為對麻糬與芋泥的鍾愛 所以再追加了麻糬甜品⭐抹茶紅豆鮮奶麻糬甜品方面 抹茶味香濃 紅豆就略帶甜 混合鮮奶麻糬裡一起吃 整體都不錯飲品⭐大甲雙芋厚鮮乳厚鮮奶裡面就是 大甲芋頭與芋圓吃泰國小食之餘 又可嚐到台灣小吃的味道相當滿足😋😋😋
開業都有一段時間

飲品⭐大甲雙芋厚鮮乳
厚鮮奶裡面就是 大甲芋頭與芋圓
吃泰國小食之餘 又可嚐到台灣小吃的味道
相當滿足😋😋😋
題外話/補充資料: 熱門時間等候人數頗多,都要預留大概5至10分鐘時間
2021-10-29
7 分鐘 (外賣自取)
$40 (宵夜)
  • 香蕉煎餅
2021-11-05 10 瀏覽
之前我都食過係置樂開咗嘅泰小子🍌而家佢哋出左一系列麻糬新甜品同有髒髒鮮奶麻糬(5種口味)口味😍😍芋泥煎餅除咗鍾意食佢哋嘅香蕉煎餅之外,呢個芋泥煎餅都會成為必點之選😛,佢哋嘅芋泥唔會好甜食落係好天然嘅芋頭味,因為諗住食埋佢哋個鮮奶麻薯,所以冇叫到芋泥麻糬煎餅,如果鍾意食麻糬嘅朋友仔可以叫下!髒髒鮮奶麻糬 (oero)係我眼中食鮮奶麻糬冇理由唔叫Oero掛🤩,本身對鮮奶麻糬冇話太大喜好,因為之前食過嗰啲口感好一般同埋有時會甜得滯,反而呢個個麻糬口感做得幾好,鮮奶味唔係話好濃郁重點真係唔會甜,整出嚟仲要熱辣辣😋😋。
之前我都食過係置樂開咗嘅泰小子🍌
芋泥煎餅

髒髒鮮奶麻糬 (oero)

2021-11-04 18 瀏覽
🇭🇰屯門街頭泰式煎餅【#泰小子 】粒粒麻糬紫薯厚鮮奶 $34呢杯嘢飲真係要推介一下,紫薯嘅味道好突出,再加埋新鮮嘅厚鮮奶,兩樣嘢中和埋一齊十分之配搭適合,再加埋粒粒麻糬唔會淨係飲嘢咁齋!Oreo鮮奶麻糬 $30鍾意OREO嘅人有福啦,呢個簡直係甜品中嘅甜品,將鮮奶加入麻糬降低咗佢嘅煙靭情毒,所以撈埋去Oreo嘅時候唔會令到所有都一團嘢咁,但係呢個就比較甜少少,但係有餅碎嘅口感會比較有咬口!芋泥麻糬煎餅金黃香脆嘅薄外皮,包住煙煙韌韌芋泥麻糬,食落去嘅口感層次好滿足,先係熱辣辣嘅卜卜脆口感,然後咬落去麻糬嗰種煙韌一團嘅感覺,但係甜到又適中,食多幾件都唔會太油膩!📳營業時間:12:00-23:00📍泰小子 (屯門)屯門青河坊3號利寶大廈地下3號舖
🇭🇰屯門街頭泰式煎餅【#泰小子 】

粒粒麻糬紫薯厚鮮奶 $34

Oreo鮮奶麻糬 $30

📳營業時間:12:00-23:00

📍泰小子 (屯門)
2021-11-02 26 瀏覽
◼️Nutella榛子醬香蕉煎餅◼️Nutella榛子醬有多好吃都不用多講🤣配以即煎煎餅,薄薄一層又香脆,香蕉餡藏身於煎餅中,每一口都吃到豐富口感及味道,不會過甜,一小塊接住一小塊,吃吃吃就吃完😝◾️泰式珍珠奶茶◾️我讚嘆這杯子的設計🤣吸管位置有蓋子蓋好挺衛生,飲用時蓋子又可以放置在杯蓋中,不用找垃圾桶!😌原本還怕會太甜,幸好糖份不高之餘還挺有茶香,我吃到珍珠有陣陣仙草味!!如果再軟熟點會更好!▪️Oreo 鮮奶麻糬▪️🧑🏽‍🦱照拍得不好,還要求吃麻糬😮‍💨!!麻糬賣相好像硬硬的,怎想到質地多軟熟綿糯🤩!!跟Oreo愛得纏綿,不打擾他們打得火熱嚕🔥😎

◼️Nutella榛子醬香蕉煎餅◼️

◾️泰式珍珠奶茶◾️

▪️Oreo 鮮奶麻糬▪️
🧑🏽‍🦱照拍得不好,還要求吃麻糬😮‍💨!!

2021-11-01 29 瀏覽
泰國嘅煎薄餅好出名,好多時去泰國餐廳都必點,🈶️餡嘅當係甜品或者小食,🈚️餡嘅用嚟點咖喱好正😋位於屯門嘅泰小子香蕉煎餅專門店喺泰式煎餅上做咗不同嘅變化,都幾特別。不過今次我哋就試咗最簡單但係店家推介嘅芝士榴連煎餅😋2⃣️面煎🉐️香脆嘅煎餅包住香滑嘅榴槤肉同芝士,煎餅上又加左煉奶,食落甜絲絲🥰真係有皮薄餡靚嘅效果👍🏼店家仲要好細心咁切成小塊,食嘅時候好方便。我哋跟餐叫咗杯芒椰奶西,香滑嘅椰汁配上煙韌嘅西米同香甜嘅芒果沙冰,清新又解渴。原來而家除咗煎餅,仲有髒髒鮮奶麻糬系列😍大甲芋泥鮮奶麻糬賣相唔錯,🈶️一大球芋泥,好似雪糕咁😆芋泥香滑,鮮奶麻糬夠Q奶味又夠香濃😌

芒椰奶西

芒椰奶西
大甲芋泥鮮奶麻糬
趁住放假 又係時候去行吓街今個星期繼續去屯門發掘美食之前試完香蕉煎餅之後一直念念不忘所以今次都特登去返泰小子度買😍🌟芋泥麻糬煎餅($45)見menu有新野當然要試吓煉奶同本身鹹鹹地嘅煎餅 令芋泥味道更突出芋泥搓得非常細滑 麻糬軟糯又唔會過甜入口啖啖滿足😎🌟朱古力可可鮮奶麻糬($32)麻糬軟滑 唔會一夾就散再加上可可粉勁多😝將麻糬切細舊啲都唔使驚沾不到可可粉個人比較推薦將麻糬沾滿可可粉之後放一陣先食啲可可粉放一陣之後會因為麻糬嘅水份變成朱古力醬味道更濃郁之餘又唔使怕啲粉飛到成臉都係🌟泰式珍珠奶茶($24)奶茶控嘅我梗係叫泰式珍珠奶茶🧋😏奶茶茶底香 入口亦好順滑
趁住放假 又係時候去行吓街
今個星期繼續去屯門發掘美食
之前試完香蕉煎餅之後一直念念不忘
所以今次都特登去返泰小子度買😍
芋泥麻糬煎餅

🌟芋泥麻糬煎餅($45)
見menu有新野當然要試吓
煉奶同本身鹹鹹地嘅煎餅 令芋泥味道更突出
芋泥搓得非常細滑 麻糬軟糯又唔會過甜
入口啖啖滿足😎
朱古力可可鮮奶麻糬

🌟朱古力可可鮮奶麻糬($32)
麻糬軟滑 唔會一夾就散
再加上可可粉勁多😝將麻糬切細舊啲都唔使驚沾不到可可粉
個人比較推薦將麻糬沾滿可可粉之後放一陣先食
啲可可粉放一陣之後會因為麻糬嘅水份變成朱古力醬
味道更濃郁之餘又唔使怕啲粉飛到成臉都係
泰式珍珠奶茶

🌟泰式珍珠奶茶($24)
奶茶控嘅我梗係叫泰式珍珠奶茶🧋😏
奶茶茶底香 入口亦好順滑
朱古力可可鮮奶麻糬
泰式珍珠奶茶
2021-10-24 12 瀏覽
泰小子 (屯門)屯門青河坊3號利寶大廈地下3號舖#食過返尋味#屯門名物 #榴槤控必食芝士榴槤香蕉煎餅 $45✔️榴槤爆餡 ✔️勁多榴槤肉✔️煎餅薄薄地好有咬口✔️仲有淡淡芝士味,同榴槤夾一流!Oreo鮮奶麻薯$30✔️麻薯充滿奶香味😘✔️麻薯煙韌不癡牙✔️Oreo份量好慷慨✔️質素四平八穩,食完大滿足宇治抹茶紅豆奶✔️好多紅豆✔️但味道偏甜✔️抹茶味都足,但佢嘅泰式奶茶依然係最好飲Igable:8/10Taste:9/10Worth revisiting:9/10
泰小子 (屯門)
#食過返尋味
#屯門名物
#榴槤控必食

芝士榴槤香蕉煎餅 $45
✔️榴槤爆餡
✔️勁多榴槤肉
✔️煎餅薄薄地好有咬口
✔️仲有淡淡芝士味,同榴槤夾一流!

Oreo鮮奶麻薯$30
✔️麻薯充滿奶香味😘
✔️麻薯煙韌不癡牙
✔️Oreo份量好慷慨
✔️質素四平八穩,食完大滿足

宇治抹茶紅豆奶
✔️好多紅豆
✔️但味道偏甜
✔️抹茶味都足,但佢嘅泰式奶茶依然係最好飲

Igable:8/10
Taste:9/10
Worth revisiting:9/10
屯門置樂開咗間小店專賣泰國🇹🇭既特色小食—煎餅+飲品🥤夏天必食,食個陣好似返去咗布吉咁😌之前我去旅行成日食😂😂Nutella榛子醬香港煎餅 $35鍾意Nutella 既我係一定會嗌呢個口味😽因為朱古力🍫同香蕉🍌係絕配!裏要既香蕉煎到好香,加上煎餅好鬆脆,名符其實既外脆內軟☺️☺️係即叫即整㗎,所以預整既時間大概15-20分鐘,不過等待係值得嘅😄新鮮熱辣辣食仲好味😋芒椰奶西 $28 🥤🥭🥥食完煎餅可能會熱d,但飲完呢杯芒椰奶西就成個人cool down哂,好涼爽😙甜度啱啱好,同埋好足料呀,每一淡都食到西米露同芒果肉🥭🔆最近佢地既營業時間由12nn-9pm改為12nn-11pm呀😉又有多d時間去買啦📍泰小子 (屯門)屯門青河坊3號利寶大廈地下3號舖

Nutella榛子醬香港煎餅 $35

芒椰奶西 $28 🥤🥭🥥

📍泰小子 (屯門)
屯門青河坊3號利寶大廈地下3號舖
💛回味泰國夜市人氣小食🤩極邪惡😈‼️〰️〰️〰️〰️〰️👅 ✨煎餅好香脆,皮薄得黎又會有小小煙韌口感,唔會好油膩👍🏻拎到上手已經切好晒,仲係熱辣辣,面層搽滿𝙽𝚞𝚝𝚎𝚕𝚕𝚊仲有煉奶喺面😍皮同皮之間都夾住滿滿香蕉蓉🍌啖啖滿足😆唔會好甜好膩,想過下口癮可以去試下!✨泰式奶茶飲得多,奶紅茶就真係第一次試🤩大大杯好夠凍,飲落特別好香滑,茶味亦都好濃厚,甜度亦啱啱好!👍🏻😋🍴𝙽𝚞𝚝𝚎𝚕𝚕𝚊榛子醬香蕉煎餅 $𝟹𝟻🍴泰式奶紅茶 $𝟸𝟸☞︎香蕉煎餅套餐價 $𝟻𝟹
💛回味泰國夜市人氣小食🤩極邪惡😈‼️
〰️〰️〰️〰️〰️
👅

🍴𝙽𝚞𝚝𝚎𝚕𝚕𝚊榛子醬香蕉煎餅 $𝟹𝟻
🍴泰式奶紅茶 $𝟸𝟸

☞︎香蕉煎餅套餐價 $𝟻𝟹
  • Nutella榛子醬香蕉煎餅
2021-10-15 11 瀏覽
🥞有冇掛住泰國夜市風味小食呢?知道屯門置樂開左香蕉煎餅小食店過到嚟應該要支持下🇹🇭呢到以外賣為主即叫即整有各種口味香蕉煎餅同特色飲品落單後10-15mins就有得拎簡咗煎餅套餐只係$53有埋飲品幾抵食❕❕Nutella榛子醬香蕉煎餅🥞皇牌之一的熱辣香脆送上幾欣賞煎餅煎得唔油膩面層鋪滿最愛的榛子醬同煉奶味道幾夾滿足滿足👅👅青檸梳打🍸梳打十足酸酸味的青檸與煎餅產生中和感清涼解渴❄️泰小子📍屯門置樂青河街3號利寶商場地下3號舖
🥞
有冇掛住泰國夜市風味小食呢?
知道屯門置樂開左香蕉煎餅小食店
過到嚟應該要支持下🇹🇭