屋企人話想食泰國菜🇹🇭,我哋即刻諗到旺角嘅「泰廚」,開業14年有質素保證!仲有今次去有晚市優惠孖寶✨同加$1小食優惠✨,真係超抵呀!推介大家嗌辣椒膏/咖喱大頭蝦🦐,大頭蝦個size好巨型好厚肉,仲要新鮮爽彈鮮甜,喺出面真係少見呀🤩!———————————————————————🦐辣椒膏大頭蝦 $482有三大隻大頭蝦,每隻都好!大!隻!上枱嗰時以為嚟咗龍蝦添🤪!大頭蝦預先切半咗,食起上嚟就方便好多!半隻都好厚肉好有口感,甜甜辣辣咁香氣十足,鮮嫩彈牙好正阿!🐮燒和牛串 $28|🐤燒雞串 $18和牛入口即溶,雞肉嫩滑有汁,配上自家製沙嗲醬夠哂惹味。🦐炸蝦餅 $89外皮酥脆可口,非常彈牙帶有蝦嘅鮮味,沾泰式酸甜汁食,酸酸甜甜更滋味!🥓燒豬頸肉 $80豬頸肉燒到外層有微微焦香,肉質軟嫩唔會嚡口。🥖蒜茸包 $42包身烘到脆卜卜,上面搽滿蒜蓉醬超級香口啊!🥣冬蔭大頭蝦湯 $87冬蔭蝦湯可以自選辣度,我地嗌咗小辣,味道偏酸帶微辣,飲落蝦味濃郁鮮味。仲有咁大隻原隻大頭蝦送添,真係好抵!🐟古法烤焗槽魚 $136槽魚上面放咗香葉同香茅,用錫紙包住燒,打開時散發陣陣嘅香味!魚肉白雪雪新鮮嫩滑,無腥味而且唔算多

———————————————————————

🦐辣椒膏大頭蝦 $482

🐮燒和牛串 $28|🐤燒雞串 $18
和牛入口即溶,雞肉嫩滑有汁,配上自家製沙嗲醬夠哂惹味。

🦐炸蝦餅 $89

🥓燒豬頸肉 $80
豬頸肉燒到外層有微微焦香,肉質軟嫩唔會嚡口。

🥖蒜茸包 $42
包身烘到脆卜卜,上面搽滿蒜蓉醬超級香口啊!

🥣冬蔭大頭蝦湯 $87

🐟古法烤焗槽魚 $136
槽魚上面放咗香葉同香茅,用錫紙包住燒,打開時散發陣陣嘅香味!魚肉白雪雪新鮮嫩滑,無腥味而且唔算多骨,沾泰式酸辣汁食,啖啖惹味開胃!

🥭芒果糯米飯 $68
平時食芒果糯米飯,成日都會食到最尾唔夠芒果送飯!呢度用咗原個芒果,性價比好高!望落去淺黃色以為酸啦,點知食落係好甜😍!糯米飯口感煙靭軟糯,淋上香甜濃厚嘅椰汁食,我地一家都覺得好好味!

🥥椰青 $44
大大個椰青清甜解渴,仲俾咗隻匙羹仔食入面嘅椰肉添!
2024-12-11
每次去旺角始創開完會夜咗,都頭痛有咩食,呢間隱身於旺角鬧市中的泰廚,開到 12 點,正!雖然店面不大,卻有道地的泰國風味。這間由泰籍主廚主理的小店,將泰國美食搬咗嚟旺角。晚市套餐唔貴,先有泰式咖哩炒白貝,白貝新鮮彈牙,貝肉吸滿了秘製咖哩醬汁,點薄餅食一流。另有泰式炒通菜,鹹香惹味卻不會太重口。湯品揀了泰式魚肚羹,選用優質花膠,湯底濃郁鮮甜,帶有微微酸辣,暖胃開胃 😝消費滿 300 元仲可以 1 元小食 4 揀 1,我當然揀了最愛的生蝦!生猛海鮮是店內招牌,泰式生蝦選用新鮮海蝦,配上特製酸辣醬汁,鮮甜可口。冬陰功明爐烏頭肉質鮮嫩,湯底香茅檸檬香氣四溢。泰式燒魷魚外最驚喜,完全唔燶,內裡鮮嫩多汁🥰繁忙時段多人的,我們吃的比較夜,最啱!支持小店!💪🏻

繁忙時段多人的,我們吃的比較夜,最啱!支持小店!💪🏻
2024-11-29
10 分鐘 (堂食)
2024-12-13 0 瀏覽
Small Thai snacks appetiser 泰式小食拼盤 (小) $99呢一款細嘅泰式小食拼盤已經夠晒豐富,裏面兩條自家製醬汁雞肉串燒🍢、泰式春卷🌯、香脆嘅炸蝦片、炸蝦球🍤,充滿正宗泰式風味Thai shrimp sashimi 🦐 泰式生蝦 $82夠晒新鮮嘅泰式生蝦刺身係個唔錯嘅前菜,蝦肉晶瑩剔透,食落去冇乜雪藏味,點埋酸酸辣辣地嘅青辣椒醬汁🌶️,真係好夾Fried morning-glory with garlic 蒜蓉炒通菜 🧄🥬 $72即叫即炒嘅蒜蓉炒雜菜真係夠晒大碟,望落去綠色好新鮮,食落去有香噴噴嘅蒜蓉味,而通菜炒得夠晒惹味同入味😋Thai style fried clams 泰式炒白貝 🐚 $178超級大碗嘅泰式炒白貝有好多蜆肉🥘,淋上自家製黃咖喱醬汁,配埋洋蔥🧅、青椒🫑、紅椒等配料,都幾好食!Thai style fried noodles 泰式炒金邊粉 🍝 $72炒金邊粉絕對係必叫嘅嘢食,金邊粉口感彈牙,加入酸甜嘅茄醬🥫食落去更加開胃,配料方面有香脆可口嘅花生碎🥜、嫩滑雞肉🍗、韭菜🌱、健康嘅芽菜,飽肚又正Iced coconut milk泰式椰汁冰 🥥 $2
Small Thai snacks appetiser
泰式小食拼盤 (小) $99

蒜蓉炒通菜 🧄🥬 $72

Iced coconut milk泰式椰汁冰 🥥 $28
食泰國菜點可以唔配椰汁冰,餐廳嘅椰汁冰有香濃椰子味🌴,味道唔會太甜,又有牛奶嘅幼滑感🥛,同辣辣地餸口味嘅泰國菜好match

Pizza 🧈🫓薄餅 $42
兩大片嘅泰式煎牛油薄餅真係好高質,薄餅煎到焦焦地但唔會太燶,口感鬆化,好啱點黃咖喱醬汁食,值得推介👍🏻

Thai soup with fish maws 🍲 泰式魚肚羮 $80
熱辣辣嘅魚肚湯真係好啱冰凍嘅冬天飲,面頭有惹味嘅胡椒粉同埋少少香蔥、芫荽🌿,裏面有幾大片入味魚肚🐠、粟米粒🌽、補血嘅雲耳等,暖胃又健康
2024-12-12 0 瀏覽
係旺角行完寵物街之後搵野食, 經過見到呢間泰國餐廳有$1優惠小食就俾佢吸引左入去食喇餐廳有2層, 地方都唔細喎~~餐牌有超多食物選擇~~有套餐, 孖寶, 單點, 仲有$1優惠食品添泰式生蝦 $1生蝦新鮮, 肉質透明且光滑, 爽口彈牙~搭配埋酸酸甜甜既醬汁, 非常清新!!泰式椰汁糕 $1椰汁糕椰香味濃, 質感柔軟綿密, 甜而不膩燒豬頸肉 $80豬頸肉燒到好香口, 肉質鮮嫩多汁~~配埋秘制醬汁, 口感豐富, 味道一流!!菠蘿鮮海蝦 $109好吸睛既炸大蝦!!! 仲搭配埋印尼蝦片添海蝦份量都幾多~大大隻, 炸得非常香脆, 脆到連殼都食得呢!! 肉質結實又彈牙~~沾埋酸甜既新鮮菠蘿醬汁, 超正丫!!馬拉盞炒通菜 $72通菜色澤鮮綠, 搭配紅色既辣椒同蒜末, 好惹味呢孖寶: 泰式炒白貝 + 菠蘿海鮮炒飯 $238白貝大大粒, 鮮甜又冇沙~~醬汁味道好獨特, 咸香惹味用菠蘿殼盛住既炒飯好靚好豐富呀!!飯面佈滿肉鬆, 餡料有菠蘿粒、蝦仁、魷魚、青口等~~金黃色既米飯粒粒分明, 口感香濃美味

餐廳有2層, 地方都唔細喎~~

餐牌有超多食物選擇~~
有套餐, 孖寶, 單點, 仲有$1優惠食品添

泰式生蝦 $1
生蝦新鮮, 肉質透明且光滑, 爽口彈牙~
搭配埋酸酸甜甜既醬汁, 非常清新!!

泰式椰汁糕 $1
椰汁糕椰香味濃, 質感柔軟綿密, 甜而不膩

燒豬頸肉 $80
豬頸肉燒到好香口, 肉質鮮嫩多汁~~
配埋秘制醬汁, 口感豐富, 味道一流!!

菠蘿鮮海蝦 $109
好吸睛既炸大蝦!!! 仲搭配埋印尼蝦片添

肉質結實又彈牙~~
沾埋酸甜既新鮮菠蘿醬汁, 超正丫!!

馬拉盞炒通菜 $72
通菜色澤鮮綠, 搭配紅色既辣椒同蒜末, 好惹味呢

孖寶: 泰式炒白貝 + 菠蘿海鮮炒飯 $238
白貝大大粒, 鮮甜又冇沙~~
醬汁味道好獨特, 咸香惹味

用菠蘿殼盛住既炒飯好靚好豐富呀!!
飯面佈滿肉鬆, 餡料有菠蘿粒、蝦仁、魷魚、青口等~~
金黃色既米飯粒粒分明, 口感香濃美味

• 燒豬頸肉
  • 菠蘿鮮海蝦
  • 菠蘿海鮮炒飯
  • 泰式生蝦
🇹🇭旺角「泰廚」— 地道泰國菜,味道一流!今日同老友行旺角,見到「泰廚泰國菜館」就入去試咗幾道正宗泰國菜,味道地道又夠份量,好啱同朋友聚餐!🐔 海南雞(半隻)呢個海南雞真係超滑超嫩,雞味超濃,咬落去仲多汁!配埋佢嘅泰式醬汁,鹹中帶甜又有少少辣,好惹味,真係一啖接一啖,幾個人share都啱啱好! 🐟 明爐烏頭一上枱就聞到陣陣香味,條魚夠新鮮,魚肉嫩滑入味,唔會覺得乾。醬汁酸酸辣辣,超開胃,食完仲有啲想再order多條嘅衝動!呢道真心推介! 🍍 菠蘿海鮮炒飯炒飯炒得粒粒分明,香氣十足,菠蘿嘅甜味同海鮮嘅鹹香撞埋一齊,味道好豐富!蝦仁、魷魚啲料夠多,腰果仲加咗啲脆口嘅感覺,又飽肚又好食,好適合多人share! 🐚 泰式炒白貝白貝鮮甜,炒得啱啱好,唔會過熟,啲泰式香料炒到香噴噴,仲有少少辣,食到停唔到口!如果鍾意泰國小炒,呢道一定唔會錯! 🦐 泰式生蝦呢個真係泰國味道嘅精髓!蝦肉超新鮮,滑滑嫩嫩嘅,好有鮮甜味。一啖蝦配埋酸辣嘅醬汁,重點係蒜蓉超香,辣得嚟又唔會過火,真係食完仲想再叫多一碟! 🥥 泰式椰汁糕*椰汁糕椰香好濃,口感滑滑哋,但又唔會太甜,仲帶少少Q彈,食落清清地好解膩,真係適合食完大
🇹🇭旺角「泰廚」— 地道泰國菜,味道一流!

🐔 海南雞(半隻)

🐟 明爐烏頭

🍍 菠蘿海鮮炒飯

🐚 泰式炒白貝

🦐 泰式生蝦

🥥 泰式椰汁糕*
椰汁糕椰香好濃,口感滑滑哋,但又唔會太甜,仲帶少少Q彈,食落清清地好解膩,真係適合食完大餐之後嚟一件!

🥥 椰青
椰水清清甜甜,飲完真係又解渴又refreshing,完咗仲可以挖埋啲椰肉食,健康又滿perfect!

📍泰廚泰國菜館 (旺角)
旺角通菜街126號地舖

@thaichefhk & @media.vas

#泰廚泰國菜館 #泰國菜 #foodie #高質 #旺角 #旺角美食 #香港美食 #打卡
  • 泰式明爐烏頭魚
  • 泰式海南雞
  • 椰汁糕
  • 椰青
  • 泰式菠蘿炒飯
2024-12-05 85 瀏覽
悠長假期又再展開,為了省錢,晚上走到旺角吃$1泰菜老牌泰國小店已經屹立女人街十四年,環境簡約企理以海鮮為主,主打正宗泰國串燒沙嗲、泰式咖哩炒蟹等凡惠顧小菜滿$300即可以一元任選一款泰式小食泰式孖寶超值優惠泰式海南雞半隻肉質肥美嫩滑泰式燒魷魚外焦內嫩,搭配特製酸辣醬,十分香口泰式二人晚餐泰式炒白貝鮮甜無沙,汁底充滿金不換的氣味馬拉盞炒通菜份量充足,加入辣椒,味道鹹香惹味泰式魚肚羹加上適量胡椒粉,配上大量雞絲,材料豐富
悠長假期又再展開,為了省錢,晚上走到旺角吃$1泰菜
老牌泰國小店已經屹立女人街十四年,環境簡約企理
以海鮮為主,主打正宗泰國串燒沙嗲、泰式咖哩炒蟹等
凡惠顧小菜滿$300即可以一元任選一款泰式小食
泰式孖寶超值優惠泰式海南雞半隻肉質肥美嫩滑
泰式海南雞
泰式燒魷魚外焦內嫩,搭配特製酸辣醬,十分香口
泰式燒魷魚
泰式二人晚餐泰式炒白貝鮮甜無沙,汁底充滿金不換的氣味
泰式炒白貝
馬拉盞炒通菜份量充足,加入辣椒,味道鹹香惹味
馬拉盞炒通菜
泰式魚肚羹加上適量胡椒粉,配上大量雞絲,材料豐富
泰式魚肚羹
2024-12-02
泰式海南雞
泰式魚肚羹
2024-12-02 102 瀏覽
【旺角•泰廚泰國菜館】@thaichefhk & @media.vasππππππππππππππππππππππππππππππ旺角抵食泰菜!!泰式2人套餐泰式咖喱白貝馬拉盞炒通菜泰式魚肚爽白飯青檸冰香茅冰燒雞串燒豬頸肉串燒豬串泰式海蜇泰式椰汁糕菠蘿海鮮炒飯蒜茸包簿餅(1份)泰式咖喱白貝 白貝鮮嫩,咖喱醬香濃,帶有微微的辛辣感,讓人一試成主顧。配上米飯,簡直是人間美味。馬拉盞炒通菜 通菜炒得恰到好處,保持了脆嫩的口感,搭配馬拉盞醬的香氣,增加了一層豐富的味道,令人食指大動。泰式魚肚爽 魚肚的口感滑嫩,配上特製的醬汁,清新又不油膩白飯 白飯的搭配使整體餐點更加完美,吸附了各種菜餚的醬汁,增添了風味。青檸冰 & 香茅冰 兩種冰飲清爽可口,青檸的酸甜和香茅的清香相互輝映,讓人感到神清氣爽。燒雞串、燒豬頸肉串、燒豬串 每一串肉類都烤得外焦內嫩,特別是豬頸肉,肉質鮮美,帶有微微的煙燻味,讓人回味無窮。泰式海蜇 這道涼菜清脆爽口,搭配的香醋醬汁恰到好處,平衡了其他菜品的濃郁口味。泰式椰汁糕 甜品部分的椰汁糕口感滑順,椰香濃郁,甜而不膩,是完美的結尾。菠蘿海鮮炒飯
旺角抵食泰菜!!

泰式2人套餐
蒜茸包
簿餅(1份)

泰式咖喱白貝

泰式魚肚爽
魚肚的口感滑嫩,配上特製的醬汁,清新又不油膩

白飯

青檸冰 & 香茅冰

燒雞串、燒豬頸肉串、燒豬串

泰式海蜇

菠蘿海鮮炒飯
炒飯的米粒分明,菠蘿的清甜和海鮮的鮮味交融,讓人感受到熱帶風情。

蒜茸包
蒜香四溢的包子,外酥內軟,與各種菜品搭配都很合適。

簿餅
輕薄的簿餅非常適合作為餐前小吃,可以夾著各種餡料,增添更多風味。

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄
食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 600
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#旺角美食 #泰廚泰國菜館 #web3旺角 #泰國菜 #foodie #高質 #旺角 #旺角美食 #香港美食 #打卡
泰廚泰國菜館
通菜街126號地舖
2024-11-27 108 瀏覽
在旺角這家泰廚泰國菜館門口看到滿200元可以任選一款1元的菜,好吸引!### 爆炸雞造型比較特別,味道也同樣好特別,微辣和好出色的香味特別與眾不同,讓人感受到爆炸般的味道衝擊!### 波蘿鮮海蝦有好幾個大大隻的炸蝦和香脆的蝦片,搭配一碗菠蘿醬汁,單吃都好香,剝皮後醬點菠蘿醬汁增添了清新酸甜的菠蘿味!### 泰式干炒海鮮河粉河粉炒至金黃微焦,色澤誘人,香氣四溢,搭配新鮮的海鮮蝦,海洋的鮮美和醬油的鹹香交織,讓整道菜肴層次分明!### 泰式肥牛湯河粉濃郁的湯底中散發著香料的芬芳。牛肉片薄如紙,鮮嫩多汁,柔滑的河粉都充滿了牛肉的鮮味和湯汁的香濃!### 泰式生蝦$1元就可以任選一份小食,真是好抵啊!生蝦新鮮無比,透明的身體散發著海洋的清香,搭配獨特的泰式調味醬,味道更佳!### 燒豬頸肉肉質嫩滑,搭配泰式辣醬,香料的味道滲透進肉中,讓人一口咬下,感受到豬肉的豐富風味!### 榴槤炸彈包裹著濃郁的榴槤餡。榴槤的香氣一經咬開,便瞬間撲鼻而來,讓人陶醉!### 泰式椰汁糕$1元就可以有一份甜品好抵啊!椰汁糕上層潔白如雪,底部是透明的西米露和玉米,口感滑順香甜!### 椰汁冰和紅豆冰充滿椰漿的香氣,

### 爆炸雞

### 燒豬頸肉

### 榴槤炸彈

### 泰式椰汁糕

### 椰汁冰和紅豆冰
充滿椰漿的香氣,冰涼的口感!
2024-11-22 103 瀏覽
餐廳位於通菜街, 環境簡約企理, 主打多款泰國地道美食、套餐、串燒及小食✨我們點了串燒🍢即點即烤十分有風味, 和牛串油香濃郁、散發滿滿肉香, 配搭特色醬, 非常惹味, 必點推介😍串燒豬肉串及雞肉串啖啖肉、熱辣辣很香口, 入口時再蘸一層厚厚的沙爹醬, 醬料花生很濃郁泰式生蝦 加配十分抵食, 生蝦嫩滑帶鮮美, 配上泰式醬汁及蒜片, 味道更加有層次泰式咖喱炒雞🐔咖喱帶點甜味, 幼滑和具椰香味, 香氣十足, 雞肉腍滑, 香口惹味薄餅🫓 外層焦香脆口, 有濃濃牛油香, 配上咖喱是絕配海南雞飯🍚 份量十足、雞皮爽脆光亮、滑而不厚, 肉嫩鮮甜, 油飯十分順口、粒粒有明, 有驚喜甜品泰式椰汁糕 經典的泰式甜品, 清新香味, 口感清甜可口飲品青檸梳打🍋‍🟩泰國最地道氣泡水, 玻璃瓶裝氣泡更綿密, 非常清涼泰式椰青🥥 新鮮大大個椰青, 椰子椰肉香甜, 甘甜細膩、清甜爽口小店用心製作有人情味, 非常足料, 食物款式選擇多, 服務員主動收碟, 價錢非常親民、ᴄᴘ值高, 整體不錯

我們點了
串燒🍢

泰式生蝦

泰式咖喱炒雞🐔

薄餅🫓
外層焦香脆口, 有濃濃牛油香, 配上咖喱是絕配

海南雞飯🍚

甜品
泰式椰汁糕
經典的泰式甜品, 清新香味, 口感清甜可口

飲品
青檸梳打🍋‍🟩
泰國最地道氣泡水, 玻璃瓶裝氣泡更綿密, 非常清涼

泰式椰青🥥
新鮮大大個椰青, 椰子椰肉香甜, 甘甜細膩、清甜爽口

• 和牛串燒
  • 串燒沙嗲
  • 薄餅
2024-11-15 158 瀏覽
記得以前行過金魚街,總會聞到陣陣好香嘅串燒味🍡,記得好多人排隊買㗎,不過已經係回憶了,自從改係廚房燒之後,就已經未食過,今日經過見佢地做緊1️⃣元任選1️⃣款優惠,就入咗去。1️⃣元優惠:下午6點前🕕凡惠顧小菜滿$200可任選1️⃣款;下午6點後🕕就滿$300可任選1️⃣款。1️⃣元優惠共有以下4️⃣款🌟泰式木瓜沙律木瓜絲口感爽脆,味道香辣偏酸,十分醒胃😋。🌟泰式海蜇海蜇厚身爽脆,混合青辣醬汁,酸辣味刺激味蕾,十分醒胃🥰。🌟泰式椰汁糕表層椰漿布甸香軟幼滑,椰味香濃,西米軟糯香甜,加上清甜粟米粒,口感豐富又好食😋。🌟泰式生蝦生蝦🦐肉質爽口緊緻,配搭蒜片、紅椒及青辣醬汁,鮮味香辣又醒胃😍。除咗1️⃣元優惠,餐廳件有個泰式孖寶,真心係抵😍。泰式孖寶 D餐 $388咖哩軟殼蟹(可要求汁另上)軟殼蟹🦀炸得非常香脆,蟹肉飽滿,鮮甜多汁。咖哩醬汁加入大量洋蔥、青椒紅椒、芫荽根、香茅、南薑、青檸皮、乾蔥和大蒜,濃郁惹味,勁好味😍。泰式燒魷魚原條魷魚🦑表面燒至香口乾身,肉質軟嫩腍滑又juicy,充滿魷魚鮮香味,點埋甜酸醬一齊食,更加好味😋。泰式炒白貝 $120白貝肉身飽滿,肉質鮮甜嫩滑又無沙,泰式炒煮惹味又香口😋。燒豬頸肉 $80

1️⃣元優惠共有以下4️⃣款
🌟泰式木瓜沙律
木瓜絲口感爽脆,味道香辣偏酸,十分醒胃😋。
🌟泰式海蜇
海蜇厚身爽脆,混合青辣醬汁,酸辣味刺激味蕾,十分醒胃🥰。
🌟泰式椰汁糕
🌟泰式生蝦

除咗1️⃣元優惠,餐廳件有個泰式孖寶,真心係抵😍。

泰式孖寶 D餐 $388
咖哩軟殼蟹(可要求汁另上)
軟殼蟹🦀炸得非常香脆,蟹肉飽滿,鮮甜多汁。

泰式炒白貝 $120
白貝肉身飽滿,肉質鮮甜嫩滑又無沙,泰式炒煮惹味又香口😋。

燒豬頸肉 $80
豬頸肉🐖口感柔軟Q彈,邊位帶微微焦香及油香,十分香口惹味😍。

燒豬頸肉串 $28
燒和牛串 $28
燒豬串 $18
燒雞串 $18
串燒🍡水準依舊,牛、豬、雞及豬頸肉烤至表面焦香🔥,肉質軟嫩多汁,點埋自家製沙爹醬,更加惹味香口😋。

泰式香茅雞翼 $19
舐肉 $19
雞翼燒至皮脆肉嫩又juicy,有陣陣香茅香氣。
舐肉好似一條肉棒,啖啖肉肉味香濃,別具風味😍。

芒果糯米飯 $68
芒果🥭清甜多汁,果肉嫩滑細緻,糯米口感軟糯,加埋甜甜的椰醬,味道更香甜😋。

青檸梳打 $26
青檸梳打酸酸甜甜又帶氣,解膩又解渴😍。

2024-11-14 144 瀏覽
我和朋友過黎食,我朋友幫我叫B餐濕炒雞絲河,我朋友叫馬拉棧炒河,覆單都是叫一雞河和豬河!之後黎左菠蘿雞粒炒飯,所實黎錯都唔緊要!但個飯實在太過油!油到見到影相可見!仲要死撐,十分無禮貌!
2024-11-14
下午茶
平時都好鐘意食泰國嘢,呢間位於旺角嘅泰國菜開業多年😎主打即燒串燒、泰式古法烤槽魚,冬蔭公湯等,仲有每日新鮮生蝦刺身口味夠曬地道😝最近佢地仲做緊優惠,一元任選4款菜式😍🤓下午六時前叫小菜滿$200可任選一款,六點後小菜滿$300都有得送,泰式生蝦、泰式海蜇、泰式椰汁糕、泰式木瓜沙律都有得揀,好抵食😉香葉辣椒肉碎飯 泰國地道菜式之一😍肉碎炒到乾身粒粒分明,配搭香葉碎、辣椒粒好香口食既時候配上煎蛋嚟撈飯好好味😉串燒拼盤小食款式都好多,有燒雞串、春卷、蝦餅同炸魚餅等😊旁邊仲配上甜酸醬,酸酸甜甜好惹味特別推介燒雞串,上面嘅醬汁好濃郁,一口接一口☺️香茅冰香茅獨特的清香有啲似檸檬,清涼消暑,有助解膩見佢地lunch都好抵☺️$99明爐烏頭配白飯 仲包埋青檸冰/ 香茅冰,下次再黎試下先
口味夠曬地道😝

、泰式椰汁糕、泰式木瓜沙律都有得揀,好抵食😉

香葉辣椒肉碎飯
食既時候配上煎蛋嚟撈飯好好味😉

串燒拼盤

香茅冰
香茅獨特的清香有啲似檸檬,清涼消暑,有助解膩

2024-11-08 141 瀏覽
📢 旺角通菜街的老牌泰國菜店 - 泰廚 📢🍗 海南雞+泰式炒白貝套餐:呢款海南雞真係不得了!雞非常大隻,肉質嫩滑多汁,原因係店主用走地雞,慢火浸煮,確保每一口都係極致享受。配上泰式炒白貝, 每一隻都炒得好掛汁 香香辣辣少少 香葉加咗落去超好味 , 好夠鑊氣 真係完美組合!🍲 冬蔭功湯:呢個二人套餐真係超值!冬蔭功湯入面有超多海鮮,味道濃郁香辣,食完好滿足,非常值得講嘅就係佢哋呢度嘅冬蔭功湯除咗足料之外味道都好濃,絕對唔會好似啲勁普通嘅泰國菜咁樣慳慳哋只係落少少辣膏落去就算數 ,係必試之選。🍛 紅咖哩雞:紅咖哩雞辣味適中,雞肉嫩滑多汁,咖哩汁香濃,食落口感豐富,每一口都係味蕾嘅享受。🥗 青木瓜沙律:青木瓜沙律清新爽口,酸辣味道啱啱好,好開胃,一蚊一碟嘅優惠真係抵到笑!🍮 泰式椰汁糕:呢個椰汁糕甜而不膩,椰香濃郁,口感滑溜,食落去令人回味無窮。 仲有佢唔係魚膠粉整嗰種而係軟綿綿淋滑嗰一種 好creamy好好食只係一蚊真係抵到爛!🥤 泰式奶茶:泰式奶茶香濃滑溜,甜度適中,可以話係香港數一數二咁正宗,好正!🍢 沙嗲串燒:沙嗲雞串燒外脆內滑,沙嗲醬香濃,每一口都係極致享受。豬肉串燒同豬頸肉串燒亦
📢 旺角通菜街的老牌泰國菜店 - 泰廚 📢

🍢 沙嗲串燒:沙嗲雞串燒外脆內滑,沙嗲醬香濃,每一口都係極致享受。豬肉串燒同豬頸肉串燒亦都一樣出色,真係不能錯過。

✨ 懷舊情懷:我細個嗰陣時已經成日嚟呢度食串燒,當時泰國師傅喺門口燒串燒。依家因為政策嘅關係搬入咗廚房,但味道依然冇變,仲係咁好味!

📍 店舖地址:香港九龍旺角通菜街126號(麥當勞隔離)
⏰ 營業時間:星期一至日

2024-11-06 165 瀏覽
原來旺角都可以食到正宗泰國菜,仲超有人情味添,食過一次就翻唔到轉頭了💓 媽媽教落就算睇出嚟嘅野普通都可以好好味,呢間真係俾到驚喜我😌宜家➕💰1️⃣就有成4款菜式可以揀,其中一款仲係每日新鮮嘅生蝦刺身🦐 泰癲啦🔥1️⃣ 泰式孖寶▫️◾️菜或多款到1516唔知揀咩好,呢到孖寶就大派用場✨ 勁中意食炒飯嘅我當然就係先揀咗泰式菠蘿海鮮炒飯,再配埋個泰式炒白貝👅菠蘿炒飯真係用切開咗半隻菠蘿裝炒飯🍍 夠香夠鑊氣之餘面層亦舖滿咗好多嘅肉松,入面仲有青口、蝦、魷魚、粟米粒等等🌽 總之就係份量多多又多多料🙈泰式炒白貝食落好鮮甜,粒粒都大大隻,乾淨無沙好惹味💦2️⃣ 泰式小食🥢基本上每一台都會ᴏʀᴅᴇʀ,串燒都係即叫即燒熱辣辣😍 不過今次唔食串燒,而係揀咗要喺香港勁少可以搵到嘅醋肉🤣 外皮脆脆,蘸埋醬汁酸酸辣辣,喺泰國旅行嘅感覺返晒嚟🤫
泰式孖寶

1️⃣ 泰式孖寶▫️◾️

泰式炒白貝

泰式炒白貝食落好鮮甜,粒粒都大大隻,乾淨無沙好惹味💦

2️⃣ 泰式小食🥢
醋肉

泰式孖寶
醋肉
  • 泰式菠蘿炒飯
2024-11-06 146 瀏覽
放假去金魚街睇貓貓,經過一間泰國菜館見到D野好抵食,食$300就可以加$1換一款小食,竟然$1仲有生蝦,咁就吸引左我入去試吓!老闆知我哋第一次嚟,介紹左佢地最受歡迎嘅套餐,泰式孖寶$198,有半隻海南雞加明爐烏頭,條魚夠哂肥美👍🏻另一個二人餐$348,有泰式咖喱白貝、炒通菜、冬蔭海鮮湯,仲加左$20點一客蒜蓉包,強烈建議要加蒜蓉包,點咖喱食非常惹味,套餐仲包兩杯飲品:青檸冰同香茅冰,但略甜,當然唔少得$1生蝦,一客4隻,蝦肉好爽口,配埋酸汁同食好開胃,另外加多$1點埋椰汁西米糕,同樣真材實料!

2024-10-30