和朋友去了元朗建業街98號滿利大廈地下G號舖的泰發泰國餐廳食飯。這是一間泰國餐廳小店,沒有華麗裝修,但餐廳卻相當整潔光猛,而且枱櫈擺位合理,坐得舒服。店員服務亦都相當殷勤有禮,而且主動,讓人感覺舒服。我們點了肉碎生菜包,泰式炒金邊粉,青咖哩牛肉及泰式柚子沙律。泰式柚子沙律,酸酸甜甜,還有海鮮,蝦仁,魷魚等,作為餐前沙律,開胃又清新。肉碎生菜包,肉碎相當惹味,配上新鮮生菜,口感爽脆清新,還中和了油膩感覺,讓人食得非常開胃。泰式炒金邊粉,金邊粉炒得煙煙韌韌,還有蝦仁和雞肉等,比一般炒泰式金邊粉的餐廳更加多料。青咖哩牛肉,相當足料,而且牛肉煮得好淋,好入味,青咖哩有少少辣,相當惹味。總結:元朗區實在有太多出色的餐廳,這間泰發泰式餐廳也是其中一間值得推介的泰式餐廳,做街坊生意的,餐廳小店價錢相當親民,而且相當足料,每一碟都好大份,好實在的感覺,讓人感覺物有所值😉👍👍

店員服務亦都相當殷勤有禮,而且主動,讓人感覺舒服。

2021-06-26 210 瀏覽
做完野到附近搵食,見有間新開嘅泰國菜,睇睇餐牌都幾啱食,就入去試下先。兩點幾餐廳無乜人,食到一半就多返啲人入黎食野。小店坐位不多,新開張感覺都幾乾淨,燈光夠冷氣足。枱上放著餐具,如有需要,可以問店員搵熱水洗一洗。加錢轉了特飲鹹檸七,鹹鹹地真係幾好飲,略略細杯左少少,可能天氣熱特別想飲凍飲啦。點了午餐的泰式炒金邊粉,即叫即炒香噴噴喎。份量好大碟下,配料有雞脾肉,豆腐乾,蛋絲,韭菜等。認真睇下仲有不少芽菜,賣相很不錯。金邊粉炒得香口不油膩,入口酸酸甜甜好適合夏天食。食到一半仲見唔少蝦乾仔,鹹鹹香香另碟金邊粉更有層次,真係幾好味㗎。另加了一份小食泰式炸皮蛋釀蝦餅,蝦餅很彈牙,即炸的十分香脆,皮蛋微微瀜化有少少流心,點埋個甜酸醬好正。朋友黎左又加一份芒果糯米飯share下,呢度個糯米飯彩色㗎,啱哂打卡呀。糯米飯軟綿綿的,口感好正。有一整個芒果,芒果好甜正喎。最好係好多椰醬,甜甜鹹鹹咁,加上糯米飯到特別好味。好味好味,又多間泰國菜選擇啦。
枱上放著餐具,如有需要,可以問店員搵熱水洗一洗。
點了午餐的泰式炒金邊粉,即叫即炒香噴噴喎。
份量好大碟下,配料有雞脾肉,豆腐乾,蛋絲,韭菜等。
認真睇下仲有不少芽菜,賣相很不錯。
金邊粉炒得香口不油膩,入口酸酸甜甜好適合夏天食。
有一整個芒果,芒果好甜正喎。
最好係好多椰醬,甜甜鹹鹹咁,加上糯米飯到特別好味。

好味好味,又多間泰國菜選擇啦。
2021-06-22
九龍城多泰國菜就係人都知🤨估唔到佢嘅分店開到入嚟元朗😲咁就梗係要試一試佢啦😋估唔到小店都有驚喜喎🐔泰式燒雞呢個真係超級驚喜👍🏻簡直就係必食推介😍成隻雞燒到好香😛平時食燒雞可能啲肉係會勁乾😯佢一啲都無😚肉質仲好嫩滑👍🏻重點係佢性價比極高🤗 竟然$100都唔使有呢個質素🤨真係超級驚喜🐷黃咖喱豬頸肉+蒜蓉包小編唔食得辣😲所以食泰國菜選擇都唔多😛黃咖喱係食泰國嘢必食之一😚依度個汁做得非常好😍點蒜蓉包食一流🤤豬頸肉就不過不失🤔如果原本醃香啲😛或者可以預先燒香佢我諗一定有第二個層次😋🥬蒜蓉粉絲什菜煲雜菜煲味道非常唔錯👍🏻做得比較濕身🤨所以感覺比較港式😛如果成個煲在乾身少少就會更加有泰國風味🇹🇭🥭芒果沙冰沙冰好大杯😆夠晒兩個人飲💪🏻有淡淡嘅芒果香🥭小編就嫌佢略嫌甜咗啲😛如果多幾粒酸酸地嘅芒果肉中和下應該會更好👍🏻

🐔泰式燒雞

🐷黃咖喱豬頸肉+蒜蓉包

🥬蒜蓉粉絲什菜煲

🥭芒果沙冰

2021-06-22 152 瀏覽
今日放工喺元朗好想食泰國嘢,行行吓俾我見到依間泰國餐廳,真係忍唔住就入去試吓。睇完個Menu見到好多好多選擇,咁今日返左成日工真係好攰,決定叫多少少獎勵吓自己。細冬陰功,兩個人叫一碗細嘅真係啱啱好,每人都可以裝到三碗左右,入邊有隻好大隻嘅蝦,都好窩心咁樣將佢中間切咗一半,等我哋兩個人可以分到。好彩佢唔係話好辣,但係有好重香料味,入邊都有唔少香茅,成件事好有泰國feel。泰式金邊粉,一食落去就真係好有泰國味,配料又多雞絲又多蛋又多,酸酸甜甜咁樣,真係好開胃!去食泰國嘢真係一定要叫,咁依度都冇令我失望。泰式皮蛋釀蝦餅,開頭仲諗住會好少啦,點知一嚟到見到佢係有八舊,仲要每舊都好大粒!食落口好熱好脆,就知係啱啱即叫即炸,皮蛋又好大隻,點埋啲酸甜醬一齊食,真係好正。芒果糯米飯,好正芒果好多,又好甜,糯米飯佢有四色,每一款都好好味自己就最鍾意紫米,好彩頭先主食方面唔係叫咗好多,唔係嘅話真係會食唔晒。泰式芒果沙冰,甜甜地芒果味幾重,佢唔係嗰種好假嘅甜,所以飲落都好舒服。喺依啲咁熱嘅天氣飲杯沙冰,真係透心涼。

2021-06-22
2021-06-21 28 瀏覽
兩食生蝦,炸埋個蝦頭俾你,正食生蝦既人都知拉,個sauce係可其重要,好可惜依間個味唔出,再辣多小小會好D沙律偏辣,撈得唔勻循,有D 辣到噴火今晚有朋友唔食辣,特別為佢簡左黃咖哩,唔辣得黎又食到好香咖哩,只係雞肉較小生菜包都係例牌野,微辣,生菜好新鮮嫩綠芒果超甜,加上糯米球有5隻色,打卡一流,不過味道就得紫糯米先食有分別,其餘味道都好近似明明見到大大枝香茅喺魚肚到,但食又食唔出個味,要食到好入既地方先食到丁丁香茅

兩食生蝦,炸埋個蝦頭俾你,正

沙律偏辣,撈得唔勻循,有D 辣到噴火

生菜包都係例牌野,微辣,生菜好新鮮嫩綠

炎炎夏日,做完運動又餓又渴,想起泰式飲品來了。在鳳琴街體育館附近,找到泰發泰國餐廳, 門外還有雪櫃,售賣泰式甜品、椰汁糕,也有泰式炸蝦片、椰子糖等等。食物價錢十分經濟實惠,就在這裏吃晚餐,喝泰式飲品吧!泰式椰汁沙冰$28, 是我喝過以來最好味的沙冰,口感像雪糕般幼滑,沙冰即時打碎,幼細綿滑,冰和椰汁混合得非常好,不會冰、水分離,味道極香濃,喝一口透心涼,味道超有驚喜!十分推介!珍多冰$25,吃泰式食物必點的珍多冰,喜歡香甜的椰汁,拌著滑嘟嘟的三色真多,有得飲又有得食,消暑又飽肚,味道也不錯!泰式炒金邊粉$58,炒得夠乾身,沒有多餘的醬汁,酸甜汁味道適中,不會偏甜,拌勻花生碎更香口,食得開胃。冬陰功海鮮湯河$53, 冬陰功湯是主角,味道酸多辣少,只有小辣的程度,大部分人都能吃,而且湯底椰汁味夠香,被河粉吸收湯味,吃著真的很開胃。而且配料非常多,鮮蝦也有五隻,還有雜菌,爽口多汁,天氣熱不想吃飯,這個冬陰功海鮮湯河就很對胃口了。酸辣無骨鳳爪$63, 是我至愛的泰式小食,每家泰式餐廳,醬汁都各有特色的,而這裏味道很大眾化,酸辣度都是小的,配合大眾香港人口味,讓更多人接受,而且份量極多,跟朋友一
炎炎夏日,做完運動又餓又渴,想起泰式飲品來了。

酸辣無骨鳳爪$63, 是我至愛的泰式小食,每家泰式餐廳,醬汁都各有特色的,而這裏味道很大眾化,酸辣度都是小的,配合大眾香港人口味,讓更多人接受,而且份量極多,跟朋友一邊吃,一邊談天,口感就是爽!

泰式炸蝦餅$63, 但蝦餅價錢比一般泰式餐廳都要便宜,而份量卻不減少。蝦餅非常爽口,外層吉列炸粉脆炸,形成外脆內軟,有濃濃的蝦肉香,原來裡面蝦肉很多啊!絕對足料,配泰式甜辣醬,增添濕潤,這個蝦餅 是絕對令人滿意的小食。

意外地發掘到這家抵食又美味的餐廳,以後來元朗,一定要再光顧,至少這裡的泰式飲品令人印象深刻,值得推介!

2021-06-16
2021-06-12 27 瀏覽
Visited 2 times within 7 days. It’s sooo good and we over-ate!1st visit - without expectation and went there for a weekday dinner. Ordered the green curry vegetable plus rice and stir-fried basil leaves w rice. We were so impressed by the green curry. Super delicious. The dish w basil leaves was a bit too salty. 2nd visit - we ordered red curry with pork plus rice, pad Thai as well as the mango dessert. We were totally convinced. It was so authentic. N we are planning to go for the 3rd time now

2nd visit - we ordered red curry with pork plus rice, pad Thai as well as the mango dessert. We were totally convinced. It was so authentic. N we are planning to go for the 3rd time now.

Highly recommended!