2024-06-07
九龍城不嬲都係泰國菜嘅熱門之選,有唔少泰國菜嘅餐廳,今次同朋友食呢間衙前塱道泰皇閣,一連兩個鋪位,算係相對出名嘅一間。面積唔算好大,但係平日嚟到啱啱有位,所以揀咗黎食。同泰國餐廳一樣類型嘅泰菜,不過呢間嘅款式好似再特別啲。金邊粉(⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)我都係鍾意傳統嘅金邊粉。泰式金邊粉再加埋大蝦,啲醬汁酸酸甜甜,份量都幾多。芽菜同花生分開,另外金邊粉用蛋包住,賣相都幾靚嘅。甜酸蝦球(⭐️⭐️⭐️⭐️💢)甜酸蝦球用菠蘿盛載住,幾特別,好多配料係入邊。蝦球超多汁,用嚟配飯就更加適合,適合比較重口味嘅朋友。泰式雜菜煲(⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)由於食得多重口味,所以揀番啲蔬菜,健康啲。我哋點咗泰式雜菜煲,有西蘭花等等,蔬菜款式都幾多,價錢都唔係太貴,如果唔想食太多澱粉質都可以點呢個。芒果沙冰(⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)飲品方面,我哋點咗芒果沙冰。啲芒果粒好大,好香嘅芒果味,清涼甚至都可以話係冰鎮。最後埋單$200唔使一個人,質素嚟講係中上,價錢就中下,覺得係唔錯。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 泰皇閣泰國菜館九龍城衙前塱道15號地舖👍 味道不俗 👍 泰式風情 👍 鄰近鐵路
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
泰皇閣泰國菜館
九龍城衙前塱道15號地舖