餐廳: 泰華餐廳
資訊:

2024-01-16 417 瀏覽
疫情前已經開始食呢間咖哩飯店, 最鍾意食嘅就係佢嘅咖哩牛腩飯同埋咖哩豬扒飯, 我通常都係午餐時段 中午12點鬆啲或者兩點零鐘鬆啲過去食因為撞正中午時間都多人!我鍾意食嘅係佢買點有椰香汁嘅咖哩, 啲牛腩好爽口同埋好淋身, 我至唔鍾意食啲硬繃繃嘅牛腩, 而佢帶一點能淋身, 易入口易消化, 佢個飯碗係用陶瓷兜盛載以前係用豬油汁撈飯, 好好味而家就冇呢支歌仔唱, 通常我嚟食會嗌杯凍檸茶兼且咖哩牛腩飯當午餐咁就可以醫飽個肚!佢個凍檸茶都算好飲唔戴苦澀, 所以有時諗唔到食咩都會過嚟幫襯佢.

2023-12-19
2023-06-04 523 瀏覽
這間食店的員工態度極度惡劣, 呼呼喝喝, 尤其是嗰個老女人, 明明自己寫錯嘢, 就屈我叫錯嘢, 又無得更改, 俾錢之後, 又呼喝我同老公咪阻住哂, 我覺得非常侮辱, 簡直係俾錢買難受, 我發誓以後都唔會再幫襯呢間食店😠😠😠 食物質素是其次, 服務態度是首要!!! 劣評!!!
2023-05-25
2023-04-07 474 瀏覽
個飯同價錢都成正比既,杯凍檸茶都可以,唯獨是我食食下有隻大強飛埋尼,仲要喺膊頭!控制住自己無大叫唔衝出街,嘗試食埋啲飯,但真係好嘔心,我飲多兩啖野,食剩一半俾錢走人。成為$45。我本身都好驚呀強,所以真心搞唔掂😩心理狀況好差,寫唔到好評☹️
2019-08-04 2570 瀏覽
又係我同老公諗食乜嘢晏晝嘅時候諗住去嗰間平民小店點知爆曬棚然後轉過隔離街睇下有咩好食見到呢間餐廳可以一試就入嚟睇吓入去見到佢嘅餐牌啲價錢都唔太貴然後我發現有個煲仔飯嘅物體好似好吸引雖然呢個比較貴少少,不過佢嗰度寫住包嘢飲或者包紫菜湯我見紫菜湯即刻心心眼所以我就叫咗個雪菜雞翼飯當然配紫菜湯啦冇諗過紫菜湯啲紫菜有咁多個喎而且仲有啲芽菜係入邊添😱我個雪菜飯都幾好食雖然啲雞翼就炸得勁左少少,而啲飯一粒粒我都好鍾意老公叫咗個椒鹽豬扒飯都幾好食呀只係略嫌佢杯凍檸茶甜左少少我完全忘記幫老公碟飯影相😅
又係我同老公諗食乜嘢晏晝嘅時候
諗住去嗰間平民小店點知爆曬棚
然後轉過隔離街睇下有咩好食
見到呢間餐廳可以一試就入嚟睇吓
入去見到佢嘅餐牌啲價錢都唔太貴
然後我發現有個煲仔飯嘅物體好似好吸引
雖然呢個比較貴少少,不過佢嗰度寫住包嘢飲或者包紫菜湯
我見紫菜湯即刻心心眼
只係略嫌佢杯凍檸茶甜左少少
我完全忘記幫老公碟飯影相😅
2019-08-04
2019-07-27 957 瀏覽
喺果欄訂咗生菓未夠鐘攞,就揾個地方食個晚餐先,呢間夠晒近果欄夠就腳就入咗去 🤭餐廳唔算大,主要整咖哩泰式菜,我唔係好肚餓,就叫碗炸豬扒米線,好快有得食,豬扒份量都算多,味道唔差,仲有好多芽菜 😍😍😍 米線正常。餐廳唔算得上乾淨,檯面感覺有點痴粒粒,有2 張大檯,所以好大機會要搭檯,有位男士接單都算好禮貌。如果要快食要求唔高都可以嘅。

炸豬扒米線
2019-01-06 787 瀏覽
這晚考完試都已經晚上10點了,十分疲累,累得不感肚餓只想趕快回家睡覺休息,但怎樣都要吃一點。時間已經不早,有很多餐廳準備打烊或已經關門。在沒有很多選擇下,我選擇這店,打算快快吃碗粉回家去。大約$30多一點,我點了一碗雲吞河。雲吞河送到上來,嘩好豐富!想不到還有些以為食雲南米線才有的配料:芽菜、韮菜。雖然河粉分量不少,煮的時候也控制得到沒有煮得很淋。雲吞有5粒,粒粒大小均一,size也大粒。裡面的餡料都算豐富,有爽身的蝦,沒有偷工減料。食碗這碗有5大粒雲吞的河粉,很飽呢。環境和衛生就麻麻了,一間舊粉麵店也可想像得到。我看見餐牌的其他午餐晚餐也好像幾抵食,大概都有很多在附近工作或者居住的人來這裡「開飯」,也是一個方便的街坊選擇。
雲吞河

環境和衛生就麻麻了,一間舊粉麵店也可想像得到。

宵夜
2016-09-03 1375 瀏覽
ご夫婦でやられているローカル食堂です。麺類と丼物がメインのようです。蝦雲呑麺を頂きましたが、美味しい!プリプリの蝦雲呑がたまりませんね。麺の量も他店よりも多いと思います。油で揚げた雲呑も付いてきました。サービスなのかな。ママさんがとても愛想良くて、なおさら食事が美味しく感じました。香港の食事処の女性は殆どの場合、コワいくらい愛想が無くて横暴ですから(笑

蝦雲呑麺を頂きましたが、美味しい!

油で揚げた雲呑も付いてきました。サービスなのかな。

2016-09-03
早餐
2016-01-26 929 瀏覽
今日Lunch黎食,一點到吾洗等位唸咗一陣叫咗個時菜排骨炒麵同咖啡嗌咗三四分鐘排骨麵己黎到碟麵個樣似乎幾漂亮不過排骨咬落口稍為淋但味道都可以接受D菜算新鮮爽脆,不過份量似乎少了最正係個炒麵底,食落卜卜脆個汁惹味但都係少咗,吾夠餸麵另外杯咖啡都幾香且夠濃服務都算幾好,有機會經過會再食
今日Lunch黎食,一點到吾洗等位
唸咗一陣叫咗個時菜排骨炒麵同咖啡
嗌咗三四分鐘排骨麵己黎到
碟麵個樣似乎幾漂亮
不過排骨咬落口稍為淋
但味道都可以接受
D菜算新鮮爽脆,不過份量似乎少了
最正係個炒麵底,食落卜卜脆
個汁惹味但都係少咗,吾夠餸麵
另外杯咖啡都幾香且夠濃
服務都算幾好,有機會經過會再食
今天中午趕時間,路過油麻地搵一間店買外賣食,試一下這間米線,效率很好,由點單到取外賣只用約6分鐘,香矛豬排小鍋米線 - 酸辣湯底。香矛豬排小鍋米線:如果以我口味同食米線經驗,酸辣湯底一般,酸味太重,蓋過了辣味,米線軟硬OK,配菜都足料,而香矛豬排係炸出來,很入味,但有點乾,總括中規中矩。

香矛豬排小鍋米線:
2015-08-18
6 分鐘 (外賣自取)
間野呢就細細間既一次去中午時分都有位不用等 遲一步間野就滿曬人一坐低比兩杯水講左聲'唔該'個老闆就開始同我傾計問下我係咪90後個類都幾好傾我覺得HAHA叫左兩樣野食1.咕嚕肉飯 $40 包野飲好脆好大舊既像一咬落去係脆架!個汁都好好40蚊重要勁多飯又真係食不完2.雲吞面轉左做米線最搞笑點方係可以兩粒炸雲吞兩粒普通雲吞味道都不錯依間有機會我會再去架!
間野呢就細細間既

都幾好傾我覺得HAHA

叫左兩樣野食
1.咕嚕肉飯 $40 包野飲
好脆好大舊既像
一咬落去係脆架!
個汁都好好
40蚊重要勁多飯又真係食不完

2.雲吞面
轉左做米線
最搞笑點方係可以兩粒炸雲吞
兩粒普通雲吞

味道都不錯

依間有機會我會再去架!
2015-01-20
2013-11-13 330 瀏覽
今日放左學之後,想去食午餐,但諗極都諗唔到食咩好,就盲中中去左油麻地。之後就去服務台到問下啲職員邊個出口多野食,佢即答b2出口,咁好啦 。就相佢話b2出口啦。 其實間野離地鐵站好近,一出到去直行轉右唔洗過馬路就係了!呢條街其實有好多野食,我地行到間舖,比個煲仔飯招牌吸引住,就入左去。跟住,睇到個餐牌,25蚊樓下就有一碗麵,價錢便宜,諗諗下就叫左一碗雞中翼米粉同豬軟骨米粉跟清湯。 兩碗野唔洗2分鍾就黎左,碗麵既賣相一啲都唔輸比其他舖頭!!以為個碗咁平一定少麵少餸啦,點知碗麵既份量足晒。仲食到人地好鬼飽。未食之前,已經比碗麵既香味整到流晒口水。食落去第一口,佢個湯好鬼清甜,配埋個米粉簡直係絕佳啊!跟住我同我個fd就互望左一下,大家都話好好味啊B-)。愈食就愈想食咁,個豬軟骨非常入味,好好味道!!!之後就好快比我地解決左碗麵了,因為太好味道了! 其實,冇諗到間野既野咁平,全部野都40蚊樓下,簡直大件夾抵食!!!而家好少可有啲麵係咁抵又咁好味架啦。真係冇黎錯呢間野,下次一定再黎過,向大家推介下其他菜式!
2013-11-13
  • 各款米線
今日夜左放工 得番自己一個食晚餐遊下遊下黎到油麻地近砵蘭街區 見泰華門口貼出還牌價錢幾抵食 便入門一試 1. 鯇魚腩米線 $22基本上以佢既價錢個質素係ok + 我選左個酸辣湯底 唔好期望好似酸辣米線果類 湯底加左酸菜 辣椒粒 吊起少少味度魚腩都有 2-3塊 再配有豆卜 整體都可以接受 當然未算係好好食2. 魚翅鮑片 碗仔翅 約$15-17若果只有一個一餸米線作dinner 大食既我係未夠飽 我仲點左個 仿鮑片素翅本人好鐘意翅 假翅最好 罪惡感大大降低 雖然味道唔濃 有d 稀 唔似街邊食果d 重味精及厚厚馬蹄粉 食完無口乾 (是餐我係無叫飲品) 算可以接受 我見對面枱情侶食一人一食一個煲仔飯 份量都唔細 大約30幾蚊成交 下次黎開e頭可以考慮一試.
今日夜左放工 得番自己一個食晚餐

1. 鯇魚腩米線 $22
基本上以佢既價錢個質素係ok +

2. 魚翅鮑片 碗仔翅 約$15-17
若果只有一個一餸米線作dinner 大食既我係未夠飽
我仲點左個 仿鮑片素翅
本人好鐘意翅 假翅最好 罪惡感大大降低
雖然味道唔濃 有d 稀 唔似街邊食果d 重味精及厚厚馬蹄粉
食完無口乾 (是餐我係無叫飲品)
算可以接受

~鯇魚腩米線~
有扮 "鮑翅"食
餐牌一個
2012-11-23
~鯇魚腩米線~
  • 煲仔飯
2012-09-06 268 瀏覽
八月十二日 (星期日)是晚架架妹有點不舒服,胃口不佳行到砵蘭街尾,見到這家號稱來自元朗的米線店,就箭步進入店舖店子小小,坐得不太舒適,但願快快完成晚餐就可回家休息店內供應的食品款式應有盡有,除了米線,還有碟頭飯更甚者,就是連盅頭飯或是煲仔飯都有供應本想吃煲仔飯的,但奈何天氣實在太熱,不太適合吃,還是留待冬天盅頭飯也有幾款選擇,點了個較為惹味的蝦乾排骨盅飯大大隻蝦乾置頂,咬落有點硬,不過咸香滿溢,挺不錯再加了幾件小小排骨,略嫌不夠惹味,對!就是欠了點豉汁味而飯亦較為軟身,不太有口感清湯底,無甚麼味道米線質地軟硬適中,挺有咬口的雞絲份量十分多,不過較嚡口配料只有蔥和豆卜,味道層次略欠還算是清清淡淡的一碗米線近來小吃菜,也點一碟蠔油生菜不過生菜不夠爽口,煮得過稔了蠔油也不夠咸香,味道較次太甜,茶味不太香濃一般貨色整體上表現一般,也沒有亮點價錢的確十分便宜,品質算是合格的,一試無妨
八月十二日 (星期日)

是晚架架妹有點不舒服,胃口不佳
行到砵蘭街尾,見到這家號稱來自元朗的米線店,就箭步進入店舖
店子小小,坐得不太舒適,但願快快完成晚餐就可回家休息
價錢相當便宜,未知質素又如何?
有飯有米線供應
下次過來試試這個推介
店內供應的食品款式應有盡有,除了米線,還有碟頭飯
更甚者,就是連盅頭飯或是煲仔飯都有供應
蝦乾排骨盅飯又不錯喎
排骨惹味
盅頭飯也有幾款選擇,點了個較為惹味的蝦乾排骨盅飯
大大隻蝦乾置頂,咬落有點硬,不過咸香滿溢,挺不錯
再加了幾件小小排骨,略嫌不夠惹味,對!就是欠了點豉汁味
而飯亦較為軟身,不太有口感
雞絲米線
雞絲較嚡口
清湯底,無甚麼味道
米線質地軟硬適中,挺有咬口的
雞絲份量十分多,不過較嚡口
配料只有蔥和豆卜,味道層次略欠
還算是清清淡淡的一碗米線
生菜不夠爽口
近來小吃菜,也點一碟蠔油生菜
不過生菜不夠爽口,煮得過稔了
蠔油也不夠咸香,味道較次
凍檸茶太甜
太甜,茶味不太香濃
一般貨色
未知你跟元朗大榮有何關係呢?
整體上表現一般,也沒有亮點
價錢的確十分便宜,品質算是合格的,一試無妨
2012-08-12
排骨惹味