開咗幾個月嘅隱世泰國菜 裝修猶如置身泰國街頭: 招牌燈箱 牆身貼咗街頭油畫設計 採用開放式吧檯與半開放式 kitchen 富有特色. 老闆對於食材同出品都一絲不苟 🍍我的至愛 菠蘿炒飯 88每次食親泰菜一定要菠蘿炒飯!大大舊多多汁嘅新鮮菠蘿微微烤過更甜。 炒得幾乾身同足料 做發仿效清邁嗰邊 除咗有幾隻大蝦 仲有有臘腸粒 提子乾 肉鬆 同腰果. 🪄馬拉盞通菜 68香氣撲鼻 非常惹味 通菜唔老 有唔少姜絲 蒜蓉同乾蔥. 🪄椰汁西米糕 35My all time favorite ❤  仲有唔少芋頭同粟米. 呢度啲食材同份量絕對唔揸流灘👍 食完順便慢慢行過去MCL 睇返套靚戲先~~

🍍我的至愛 菠蘿炒飯 88

🪄馬拉盞通菜 68
香氣撲鼻 非常惹味 通菜唔老 有唔少姜絲 蒜蓉同乾蔥.

🪄椰汁西米糕 35

食完順便慢慢行過去MCL 睇返套靚戲先~~
2024-01-14 37 瀏覽
🎪 泰醉 (長沙灣)長沙灣昌華街41-51號昌暉大廈地下6號舖長沙灣區都有簡單泰國菜😻價錢不貴而有心思既泰國餐廳‼️店內裝潢行街頭風,座位寬闊,仲有室外用餐空間,掛滿閃閃霓虹燈⚡️係有驚喜既~用餐經驗愉快😛🌟泰式拼盤 $148有心思既擺碟🥰係港女打卡用既竹籃😗上層有無骨泰式鳳爪,酸酸辣辣,口感爽脆,正~下層有春卷、蝦餅、炸魚餅,每款都有四隻,炸魚餅係用上鯪魚肉,帶有香茅味,醮上甜辣醬,夠滋味~🌟甲拋肉碎煎蛋飯 $78泰式香葉甲拋炒辣肉碎,肉碎炒得好惹味,配上辣椒、豆角、香葉,仲有重點既流心蛋☝️係撈飯之選😋🌟泰式串燒六串 $88有雞、牛、豬肉,每款兩串,唔使揀食曬三款🥰肉質鮮嫩,有微微炭燒味,配埋沙嗲醬就夠惹味🫶🏻🌟青檸梳打/ 蝶豆花茶
🎪 泰醉 (長沙灣)

🌟泰式拼盤 $148

🌟甲拋肉碎煎蛋飯 $78

🌟泰式串燒六串 $88

🌟青檸梳打/ 蝶豆花茶
2024-01-13 32 瀏覽
🔸️泰式拼盤 $148呢個拼盤由兩層組成種類多好豐盛, 上層有酸辣無骨鳳爪, 爽脆酸酸辣辣好開胃, 下層就有蝦餅、春卷、炸魚餅, 好香口😋🔸️泰式滷豬髀 $138滷豬髀醬汁入味夠腍, 有好豐富嘅骨膠原, 無骨啖啖肉食得滋味😙🔸️泰式生菜包 $78泰國菜必食生菜包, 辣肉碎加上各種香料嘅調味再用生菜包住食夠惹味, 口感豐富, 個人覺得辣咗少少, 不過食返條青瓜就可以解到辣😎長沙灣新泰國菜餐廳, 見到人飲啤酒, 下次可以再約朋友啤啤佢🍽泰醉長沙灣昌華街41-51號昌暉大廈地下6號舖
🔸️泰式拼盤 $148

🔸️泰式滷豬髀 $138

🔸️泰式生菜包 $78

🍽泰醉
2024-01-13 18 瀏覽
長沙灣昌華街的一間泰式餐廳泰醉,雖然不是很大,但質素甚爲不錯的。餐牌圖文並茂,都很多菜式。見到門口有一個牌,醫護9折,老闆頗有愛心的。甲拋肉碎煎蛋飯 $78,這個肉碎炒得非常惹味,而且有口感,味道香辣!煎蛋邊香脆蛋黃流心,拌飯及加上肉碎更為惹味!明爐烏頭冬陰功湯$168,放有很多配料,有肉碎、芫茜、蔥、香芹菜、秀珍姑、香茅、車喱茄、洋蔥絲……等,魚肉嫩滑,用爐熱著,一邊熱辣辣的滾着食,對現在冬天來說,感覺熱乎乎的更添美味!馬拉盞炒通菜$68,個人覺得食泰國菜,馬拉盞炒通菜差不多是必點的蔬菜類,感覺馬拉盞炒通菜通常都較爲惹味,這間餐廳的也不例外!配返個可樂,食得更滋味!

餐牌圖文並茂,都很多菜式。

見到門口有一個牌,醫護9折,老闆頗有愛心的。

煎蛋邊香脆蛋黃流心,拌飯及加上肉碎更為惹味!

配返個可樂,食得更滋味!
2024-01-12 34 瀏覽
由地鐵站行過嚟大約9分鐘😌 裏面裝修用咗泰國夜市嘅風格,有啲霓虹燈,有啲扮貨櫃嘅裝飾。 食物方面餐牌都有幾多唔同嘅選擇,諗到嘅泰國菜都應該有得叫。當日食咗⤵️🧄豬頸肉沙律 - 估佢唔到咁大份‼️ 超多豬頸肉,撈埋入去好惹味嘅泰式沙律底 (洋蔥、青瓜、香芹)🧅串燒拼盤 - 有齊豬牛雞,燒得味道唔錯,配上沙嗲醬~ 當中我最喜歡嘅係串牛肉🍢 特別juicy~🧄飛天通菜 - 食泰菜基本上必點通菜,通菜冇渣,炒得嫩滑,重點係唔多油‼️🧅香葉肉碎炒公仔麵 - 平時香葉肉碎配白飯就食得多啦,今次炒埋入公仔麵度,食唔停口🤤 💰連埋一杯龍眼冰➕️一杯蝶豆花茶,埋單加一後總共HK$409~

2024-01-07
2024-01-11 20 瀏覽
📍 泰醉 (長沙灣)長沙灣昌華街41-51號昌暉大廈地下6號舖泰醉營造出獨特的氛圍。走進餐廳,你會被時尚霓虹燈裝潢所吸引,墻上掛滿了泰國與香港招牌。店內瀰漫著香辣的食物香氣,服務員熱情友好🇹🇭👉 火山排骨💰$198😋😋😋😋.7/5火山排骨是以排骨為主要材料,經過特殊製作而成,宛如一座小型的火山爆發,擺放在盤子上,煞是好看。每根排骨都經過精心處理,肉質鮮嫩多汁,口感豐富。排骨的肉質經過慢火燉煮,使得肉汁完全滲入骨頭中,每一口都能享受到豐富的肉汁和鮮美的風味。這道菜的調味料非常獨特,結合了甜、鹹、微辣的味道,使得每一口都充滿了層次感👉 明爐烏頭(冬陰功湯)💰$168😋😋😋😋.6/5湯底融合了泰式風味的冬陰功湯,散發出酸、辣、香的誘人香氣。明爐烏頭則為湯品增添了豐富的魚香和口感。經過明火烤製,魚肉外酥內嫩,散發出誘人的烤香味。每一口湯都帶來酸辣刺激的滋味,與魚肉的鮮美融合,令人回味無窮。這道菜品將泰國的經典冬陰功湯與明爐烤魚巧妙結合,呈現出獨特的口味和視覺饗宴。無論是單獨享用還是搭配其他菜餚,這道美食都能讓人感受到泰國料理的精髓和火爆的口味體驗。回頭: yes yes,食物嘅份量大份,性價比
📍 泰醉 (長沙灣)

👉 火山排骨
💰$198
😋😋😋😋.7/5

👉 明爐烏頭(冬陰功湯)
💰$168
😋😋😋😋.6/5

回頭: yes yes,食物嘅份量大份,性價比高,餐廳融合了港式和泰式元素的氛圍,讓你感受到東方文化的交匯與融合,同時享受到正宗的泰國美食👍🏻👍🏻
2024-01-10 16 瀏覽
Stumbled upon a new restaurant called "Thai Drunk" decorated with vibrant neon signs and futuristic lights. The complex flavors and aromas of Thai food with a pint of beer on tap sounded like exactly what I wanted!Skewer PlatterBeef, chicken and pork skewers tossed in a savory and sweet satay marinade. Served piping hot with peanut sauce. Thai Lettuce WrapIncredibly large portion. Bursting with lemongrass and garlic flavors. The juicy minced meat had a good amount of fat, balanced out by the ref

Skewer Platter

Thai Lettuce Wrap
Incredibly large portion. Bursting with lemongrass and garlic flavors. The juicy minced meat had a good amount of fat, balanced out by the refreshing cucumber sticks and fresh lettuce.

Stir-fried Mixed Vegetables w/ Shrimp Paste
Included mainly Chinese kale and cabbage. Slightly spicy. The shrimp paste didn't overwhelm the taste of the ingredients.

Singha Draft
Rare find in HK. Golden yellow in color. Slightly sweet and malty. Crisp finish.

The friendly staff also treated us some freshly fried prawn crackers. Crispy and delectable. Went well with beer as well as the minced meat in the lettuce wrap.

Weekend lunch喺荔枝角/長沙灣嗰頭唔知食咩好🤔又唔想迫 就行後少少近明愛附近嚟左呢間充滿泰式風情嘅小店試下 有驚喜啵😇佢地嘅泰式串燒唔錯🍢有豬肉、牛肉同雞肉 6串都係$88每一串都燒得恰到好處 啲肉多汁又唔乾仲有佢地獨特嘅泰式調味 令人回味無窮架!😋泰式拼盤連個賣相都好正 係個兩層竹籃比我呢啲港女打卡📸春卷煎得香脆 蝦餅鮮甜多汁 鳳爪爽脆少辣 炸魚餅外脆內軟樣樣野都咁滋味 份量都多 可以3-4個人share 都只係$148🫨如果你想叫樣主食 泰式炒金邊粉都係幾好嘅選擇金邊粉韌而不黏 配合豐富嘅香料 充滿層次感鹹甜都適中 唔會越食越滯👍🏻👍🏻搭配埋泰奶茶同清新嘅青檸梳打就perfect要留意奶茶嘅奶味比較重呢度嘅裝修同氛圍都特別吸引有霓虹燈打卡!色彩繽紛 令人彷彿置身泰國嘅大街小巷 🇹🇭重要咁抵食 CP值極高😙😙
Weekend lunch喺荔枝角/長沙灣嗰頭唔知食咩好🤔

2024-01-06
午餐
泰式炒金邊粉
2024-01-09 18 瀏覽
今次我地黎到長沙灣食泰國菜,順便去附近商場睇戲,睇劉德華同梁朝偉再次合作既新戲金手指,梗係要入場睇啦,戲就唔講太多,即刻講下餐廳先😛餐廳門口好似酒吧咁,入到去都有小小酒吧feel,店員禮貌好好,坐位都ok,值得讚既就係有紙巾,同埋調味料都係擺比客自己落👍🏻泰式拼盤($148)呢份小食拼盤整到好似tea set下午茶咁有兩層,感覺幾有趣同埋都好靚,上層就係泰式鳳爪,酸酸辣辣,夠曬開胃,下層係3款炸物,分別有蝦餅,春卷,炸魚餅,全部新鮮即炸,夠脆夠熱夠曬正,個炸魚餅仲係冬陰功味😝泰式炒金邊粉($65)午餐價金邊粉炒得夠乾身,口感煙韌,配料有雞肉,雞蛋,芽菜等等,份量又大碟,午市跟餐加$6仲可以跟冷熱飲品飛天炒雜菜($68)又到左叫菜時間,呢碟炒雜菜夠曬辣,辣得夠過癮好味🔥凍龍眼水(午餐跟餐+$6)$6可以飲龍眼冰真係抵飲,勁多龍眼肉,夠曬果香甜味椰青($40)椰青真係要去泰國餐廳飲,自己買到都劈唔到呢d新鮮椰青,椰子水新鮮夠甜,我食埋成個椰青d肉,勁滿足🥥呢間餐廳午市套餐係抵食,拼盤擺得靚又新鮮炸都好抵讚,最好就係員工服務有禮貌,食都食得開心d😆

泰式拼盤($148)

泰式炒金邊粉($65)午餐價

飛天炒雜菜($68)
又到左叫菜時間,呢碟炒雜菜夠曬辣,辣得夠過癮好味🔥

凍龍眼水(午餐跟餐+$6)
$6可以飲龍眼冰真係抵飲,勁多龍眼肉,夠曬果香甜味

椰青($40)

2024-01-01
2024-01-08 18 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨心思小店 值得推薦❣️-泰醉 Thai Drunk🇭🇰 長沙灣昌華街41-51號昌暉大廈地下6號舖 🇭🇰-🇹🇭 位於長沙灣嘅泰醉位置唔太近地鐵站所以都靜啲舒服啲; 店員好nice都做好多街坊生意, 佢食物高質價錢又抵, 值得更多人認識🇹🇭 下晝有船麵套餐仲可以坐喺門口吧枱好chill食碗麵, 夜晚就主打泰式小炒, 亦有唔少送酒小食可啤啤佢🍻 -🍍 菠蘿炒飯 $88💯除咗燒菠蘿擺盤, 都有用菠蘿肉粒炒飯, 入面仲有蝦仁, 臘肉, 提子乾, 三色豆💯調味唔會好重, 可以按喜好撈肉鬆一齊食; 伴碟嘅腰果都好脆-🥬馬拉盞炒通菜 $68✨炒通菜堆得好高, 除咗賣相靚, 浸住辣汁嘅地方唔會好多, 可以有需要先點汁, 又一個有心思嘅位置✨通菜新鮮翠綠, 莖葉各佔一半; 馬拉盞汁香濃但唔會太鹹同太油-🧆甲拋肉碎煎蛋飯 $78💯用甲拋比起出面常見嘅九層塔冇咁搶味但都好香! 肉碎炒得好香, 夠香辣但食落唔會覺得油浸咁, 煎蛋流心又脆邊💯落單時店員有主動問使唔使少辣好貼心-🐖 蒜香豬頸肉條 $68✨呢個份量$68超級良心價😂 用既豬頸肉冇一般咁肥, 廚房聰明地用避風塘式咁炒, 令佢食落超香脆, 送
👧🏻😋👅🍽✨

💯落單時店員有主動問使唔使少辣好貼心
甲拋肉碎煎蛋飯

🐖
蒜香豬頸肉條 $68
✨呢個份量$68超級良心價😂 用既豬頸肉冇一般咁肥, 廚房聰明地用避風塘式咁炒, 令佢食落超香脆, 送酒一流!
蒜香豬頸肉條

🍋
泰檸茶 $24
💯泰式風味既茶底香濃, $24/杯都冇投訴

🍡
泰奶千層糕
✨除左on menu既斑蘭千層糕 ($35/六件), 店家黎緊會新出泰奶千層糕超特別, 未正式開賣又拎左少少貨就送左兩件俾我地試下😍 熱食軟糯, 層層分明; 茶味好出, 反而煉奶唔算多, 所以食落唔會好甜

馬拉盞炒通菜
甲拋肉碎煎蛋飯
蒜香豬頸肉條
2024-01-07 14 瀏覽
什少到長沙灣搵嘢食,上網見到長沙灣一間泰國菜小店,趁著假日就同媽媽去試試。餐廳裡牆壁、以及店內裝飾,都帶有泰國色彩及特色,好像有種置身於泰國感覺。😋是日選擇:1️⃣無骨海南雞(半隻)🍽海南雞嫩滑,雞肉鮮美,搭配醬料,令海南雞更有風味。2️⃣泰式燒魷魚🍽魷魚經過燒烤,外皮微焦。而魷魚鮮嫩,富彈性,有咬勁。沾上泰式調味汁,給魷魚帶出豐富味道。3️⃣馬拉盞炒通菜🍽爽脆的通菜,配上馬拉盞,令通菜變得鹹香、微辣,非常惹味。4️⃣三色冰🍽三色丸子令飲品色彩繽紛,椰奶香氣突出,飯後飲,正!

😋是日選擇:
1️⃣無骨海南雞(半隻)
🍽海南雞嫩滑,雞肉鮮美,搭配醬料,令海南雞更有風味。
2️⃣泰式燒魷魚
3️⃣馬拉盞炒通菜
🍽爽脆的通菜,配上馬拉盞,令通菜變得鹹香、微辣,非常惹味。
4️⃣三色冰
🍽三色丸子令飲品色彩繽紛,椰奶香氣突出,飯後飲,正!
2024-01-07
2 分鐘 (堂食)
午餐
2024-01-06 15 瀏覽
長沙灣嘅泰醉,係一間走平價路線嘅泰式菜館,晚市主食炒粉麵幾十蚊就有交易,而且都幾大碟,難怪勁多外賣單!沙嗲串燒(6串) $88豬、牛、雞各兩串,醃得夠時間,肉質已化開!配搭嘅沙嗲汁,花生味勁香濃!泰式豬頸肉 $88煮得啱啱好,肉質軟嫩,一啲燶都冇!甲拋肉碎炒公仔麵 $88邪惡之物,勁大碟!有大量爆香咗洋蔥、蒜、辣椒等增香,鹹鮮味滿滿!蒜蓉炒通菜 $68清清哋幾健康!香茅檸檬薄荷 $30清涼舒爽,十分好喝,推薦!

沙嗲串燒(6串) $88

泰式豬頸肉 $88
煮得啱啱好,肉質軟嫩,一啲燶都冇!

甲拋肉碎炒公仔麵 $88

蒜蓉炒通菜 $68
清清哋幾健康!

香茅檸檬薄荷 $30
清涼舒爽,十分好喝,推薦!
-泰醉-📍長沙灣.喺蘇屋邨附近見到呢間泰式餐廳,似乎幾受附近嘅居民歡迎,晚餐時間全部爆滿。好彩我哋去嘅時候咁啱有食客埋單,大概等咗十分鐘就可以入座。.餐廳以霓虹燈為裝修主題,後方仲掛着一個大月亮燈。雖然爆場,但枱同枱之間空間都夠,唔會覺得坐得好迫。.泰式拼盤(2人份)($148)用兩層塔上菜,下面嗰層係炸春卷、蝦餅和炸魚餅,而上面嗰層就係辣泰式鳳爪。.小食都係餐廳自製的,食落更顯滋味。炸春卷裏面包住肉碎,口感鬆化。蝦餅夠晒彈牙香口,而魚餅食落似係鯪魚肉,質地柔軟帶香茅味。.泰式鳳爪份量都好多,加上洋蔥及紅蘿蔔絲,再配埋稍辣嘅酸辣汁,非常開胃。.泰式豬頸肉 ($88)好大份嘅燒豬頸肉。豬頸肉表面燒到稍為焦香,咬落帶點肉汁,質地彈牙。.甲拋肉碎炒公仔麵 ($88)配料好多嘅炒公仔麵,有洋蔥、青椒、紅椒、肉碎及大蝦等。炒公仔麵的麵條軟硬適中,唔會好油膩。.芒果糯米飯 ($58)呢度嘅糯米飯係熱的。飯上面淋滿濃厚嘅椰漿,加上芝麻提味。芒果表面帶點綠色,本身怕會有啲酸,但係食落竟然係超多汁好香甜。.
-泰醉-
📍長沙灣
泰式拼盤(2人份)($148)
泰式豬頸肉 ($88)
甲拋肉碎炒公仔麵 ($88)
芒果糯米飯 ($58)
誤打誤撞去左一間開左無耐的泰國餐廳🫶🏻環境都幾有特色再播住泰文歌 正呀🎶PS預告一月尾我又要去泰國啦 泰國世一💯見到廚房係幾位泰國人主理 可以食到正宗泰菜餐廳價錢唔貴而且擺盤都幾精緻 值得encore👍🏻📍泰式拼盤🥘 HKD148有齊泰式鳳爪 春卷 蝦餅🍤同魚餅擺盤成個Tea set咁好優雅每件份量都唔細 呢個拼盤足夠3到4人份鳳爪好夠味咬埋軟骨位好爽口✨春卷炸得香脆 蝦餅夠彈牙 魚餅香料味濃🤏🏻📍火山排骨🍲 HKD198男友認證好味過泰國食果間好出名既火山排骨排骨好多肉 肉質鮮嫩食到豬肉既香味🤤湯底飲落似係豬骨湯 唔算好辣比起泰國溫和無咁多青BB既辣椒 就咁飲個湯都幾好味🩷📍泰式炒金邊粉🍝 HKD88賣相同味道都100分金邊粉唔易斷 每啖都好彈牙而且炒到好入味仲有幾隻大蝦食落都係彈牙🦐加上青檸汁花生碎碎豆乾絲 酸酸甜甜好惹味📍冬陰公湯 S size🍲 HKD118估唔到細都唔算細呀仲有火熱住個湯 飲到最後都係熱既~味道偏酸而且都幾辣 如果再重椰香味就好啦🥥有好多菇仔同幾隻大蝦 仲食到蝦膏架🦐📍泰奶茶🧋HKD28茶底幾香 飲到煉奶果隻甜味一定要撈均啲冰再飲 唔係會好甜咖🧊📍香茅檸檬🍋H
誤打誤撞去左一間開左無耐的泰國餐廳🫶🏻

仲有幾隻大蝦食落都係彈牙🦐
加上青檸汁花生碎碎豆乾絲 酸酸甜甜好惹味

📍冬陰公湯 S size🍲 HKD118
估唔到細都唔算細呀
仲有火熱住個湯 飲到最後都係熱既~
味道偏酸而且都幾辣 如果再重椰香味就好啦🥥

📍香茅檸檬🍋HKD30
清清地幾解渴 食辣野必嗌💦
2023-12-28
2024-01-01 26 瀏覽
呢日做完facial💆‍♀️,喺附近行下搵食~見到呢間樓底好高,好新淨嘅泰式餐廳🍽~去親食泰菜都鍾意食蝦餅🦐~佢新鮮炸起好熱辣辣🔥,蝦餅好彈牙好味~另外叫咗個飛天通菜🥬,好多蒜味,香香辣辣好惹味🌶~可惜佢哋無椰菜苗嘅選擇,只有通菜,芥蘭同雜菜~佢哋嘅菠蘿炒飯用咗新鮮菠蘿🍍~雖然唔係用原隻菠蘿上,但襯碟有啲燒香嘅菠蘿,香甜又好味😋~我就點咗杯泰式奶茶,唔太甜但幾香~另外仲點咗杯三色冰🥤,有椰香味又有爽脆嘅三色粒粒🥥~食完飯,當然要食個甜品完滿個晚餐🍰~本來都想食芒果糯米飯🥭,但芒果唔係季節,所以揀咗斑蘭千層糕~斑蘭味好香🌱,而且千層糕好軟熟好好食~原來呢度嘅員工好多都係泰國人,難怪口味咁地道,而且仲好抵食添👍~
呢日做完facial💆‍♀️,喺附近行下搵食~
見到呢間樓底好高,好新淨嘅泰式餐廳🍽~

去親食泰菜都鍾意食蝦餅🦐~
佢新鮮炸起好熱辣辣🔥,蝦餅好彈牙好味~
托文蝦餅

另外叫咗個飛天通菜🥬,好多蒜味,香香辣辣好惹味🌶~
可惜佢哋無椰菜苗嘅選擇,只有通菜,芥蘭同雜菜~
飛天通菜

佢哋嘅菠蘿炒飯用咗新鮮菠蘿🍍~
雖然唔係用原隻菠蘿上,但襯碟有啲燒香嘅菠蘿,香甜又好味😋~
菠蘿炒飯

我就點咗杯泰式奶茶,唔太甜但幾香~
另外仲點咗杯三色冰🥤,有椰香味又有爽脆嘅三色粒粒🥥~
三色冰 & 泰式奶茶

食完飯,當然要食個甜品完滿個晚餐🍰~
斑蘭味好香🌱,而且千層糕好軟熟好好食~
斑蘭千層糕

2023-12-29