2023-11-15 209 瀏覽
第一次食呢間泰國野,位置係荃灣以前獅子吧嗰位。同fd去食 問服務員有咩可推薦好食又可以打卡,服務員(好靚仔)佢推薦摩天輪小食拼盤同法包俾我。之後到後面上到來。同個靚仔講嘅一模一樣。🥰個摩天輪🎡十分抵味道也很不錯仲有嗰個原隻菠蘿炒飯同泰式海南雞超級好食,串燒有(牛豬雞)揀好香好正但是要稍微等耐啲15分鐘咁樣。食完之後你會覺得等係值得既。冬䕃功湯也十分入味 嘢飲也十分多推薦青檸梳打,椰汁三色冰,芒果沙冰 。
10 分鐘 (堂食)
2023-11-04 204 瀏覽
見獅子吧執咗開咗間新泰國菜、膽粗粗去試下伏!點知真係伏伏伏伏伏!叫咗個生蝦刺身、咖哩炒花甲&海鮮炒粉絲!生蝦刺身好明顯一直浸住冰水、浸到白晒、成隻蝦只有雪水味、完全無蝦味!咖哩炒花甲、花甲用水烚到老晒無晒味先用咖哩翻炒、完全又老又鞋!炒粉絲碎濕濕、d海鮮無味、配料紅蘿蔔切到手指咁粗!唔想撈咪撈啦!同個waiter講、d生蝦好差、又無味!佢仲話佢地係咁架喇!真係火都黎!學劉華話齋、今時今日咁嘅服務態度唔得架!新開都難食到咁!完全無下次!❌❌❌

叫咗個生蝦刺身、咖哩炒花甲&海鮮炒粉絲!

新開都難食到咁!完全無下次!❌❌❌
2023-09-24 265 瀏覽
星期日無book位同兩老去食都唔洗排隊,可能位置唔係商場個邊未有咁多人知!?老人家坐底見冷氣吹住換了兩次枱,店員都唔介意幫忙轉位置,態度友善👍🏻餐牌都多選擇,點了生菜包,炭燒豬頸肉,泰式明爐鱸魚,無骨海南雞,泰式雜菜煲。因老人家唔食得太辣,餸菜都點了少酸微辣。生菜包:生菜好新鮮,肉唔會太鹹,味道都惹味唔錯,生菜分量多過肉,包唔哂;炭燒豬頸肉:味道足,肉質唔乾,但炭燒味就欠奉泰式明爐鱸魚:有驚喜,鱸魚肉質嫩又結實,酸辣味無搶左魚本質,因熱住食要食得快d唔係魚背就會過熟;無骨海南雞:肉質保持到滑溜,味道都係唔錯;泰式雜菜煲:烹調得好,煲底無多餘水份,湯汁收哂入菜同粉絲,味道惹味。值得一提,臨走時老人家需去洗手間,店員主動陪同為佢地帶路,又叫小心呀睇住呀,好窩心!總結用餐體驗愉快,味道唔錯,分量正常,四人用餐好飽,價錢合理,環境衛生,店員服務態度好好,泰國菜嚟講我覺得算荃灣區頭五名。推介!
因老人家唔食得太辣,餸菜都點了少酸微辣。
炭燒豬頸肉:味道足,肉質唔乾,但炭燒味就欠奉
無骨海南雞:肉質保持到滑溜,味道都係唔錯;

• 泰式明爐鱸魚
  • 泰式雜菜煲
噚日喺荃灣大會堂附近見完客戶,諗住搵個好地方食tea,知道附近有新店「泰Fushion」啱哂,入去點個茶餐揀咗青咖喱豬扒飯,豬扒上菜時已經切埋條狀夠細心,青咖哩非常可口,小食點了魚餅非常厚切好足料有彈性,飲品點了三色冰,視覺及味覺都即時溶化了我,暑氣盡消,總括來講,泰fusion係一間有heart小店,環境舒適,門面濶落,門口泊車也非常方便,有機會大夥兒食泰國菜係不二之選😋😋 位置都好容易搵到,舖位前身係獅子吧,荃新天地第一期或者荃灣廣場行過去都好近!
  • 青咖喱系列,炸魚餅
歡迎follow IG @eatwifme2k23❣️返到香港,朋友想約食飯,咁啱好佢屋企樓下開咗間新嘅泰國菜,成班假泰仔/泰妹決定身先士卒幫大家試伏😎長話短說:高質又高性價比,行得!本身見到依家嘢係新開嘅,都有少少擔心會唔會伏🥺但晚飯時間去到舖頭,見到裏面人頭湧湧就知道內有好西!每碟份量唔算多,啱晒一大班人嗌唔同嘢食一齊分享🩵同埋舖頭新開張,環境光猛寬敞,冷氣開恆、座位舒服乾淨,嘢食仲要咁正宗,完勝九龍城一大堆泰菜!今次嗌咗炭燒豬頸肉、馬拉盞炒通菜、菠蘿海鮮炒飯、椰汁青咖喱海鮮同埋金邊粉,全部超常發揮😍絕對會再返嚟幫襯!小亮點:誠意推薦芒果沙冰!本身諗住嗌菠蘿沙冰,但落單嗰陣老闆話佢哋舖頭芒果沙冰最好飲,果斷轉軚😂老闆果然冇介紹錯!!!又甜又清爽,芒果味超濃,送飯一流!
歡迎follow IG @eatwifme2k23❣️

椰汁青咖喱海鮮
原個菠蘿海鮮焗飯
泰式蝦球炒金邊粉
2023-07-28 302 瀏覽
本來嘅我很少寫咁多字,不過呢間新開嘅泰國餐廳真係唔錯。今日係咁啱過去荃灣睇醫生,見到隔離有間新開泰國餐廳,望入去環境都唔錯,就入去試吓嘅心態,叫咗個拼盤,打卡一流,係一個摩天輪形式放上食物,蝦餅、魚餅好有質感,爽、彈、香👍再叫個咖喱軟殼蟹泡包盅,望已經好吸引,必定要打卡好香咖喱,唔辣,係咖喱香👍今日得兩個人叫唔到太多嘢,每人叫咗柸芒果沙冰🍧簡直絕配,一定會再去,要試其它嘢食

咖喱軟殼蟹法包蛊
芒果沙冰
2023-07-24
咖喱軟殼蟹法包蛊
芒果沙冰
2023-07-22 223 瀏覽
琴晚經過見到有新野入去試下1)生菜包都唔錯2)生蝦刺身🤮👎,有雪水,蝦無味,口感霉孄食左2隻頂唔順,食唔到落去,叫侍應收走,照比足錢3)燒牛肉唔錯,唔會太熟
琴晚經過見到有新野入去試下

1)生菜包都唔錯
2)生蝦刺身🤮👎,有雪水,蝦無味,口感霉孄
食左2隻頂唔順,食唔到落去,叫侍應收走,
照比足錢
3)燒牛肉唔錯,唔會太熟
和屋企人在2023年7月6日前往晚餐,我們叫了一個咖哩軟殼蟹連薄餐、碌柚蝦沙律、泰式生蝦、泰式牛肉、燒魚、泰式蝦金邊粉、泰式炒菜。飲品叫了茫果沙冰、珍多冰同二個椰青沙冰。咖哩軟殼蟹連薄餐-咖哩同軟殼蟹和薄餐好夾,咖哩味道適中,不算辣,適合唔食得辣的人口味。碌柚蝦沙律-碌柚同蝦整得好好,夠入味,我個人欣賞這道菜式。泰式生蝦-蝦中帶出鮮味,不過唔小心連辣椒一齊食,所以覺得好辣。泰式牛肉-牛肉整的熟的程度剛剛好,唔會食到太熟牛肉肉質。燒魚-可能叫錯魚關係,我覺得較為普通一道菜式,不過屋企人話味道唔錯。泰式蝦金邊粉-一道好味菜式,大蝦同醬汁好好食,加上肚餓關係,這道菜式好快食完。另外飲品方面,可能昨日太熱關係,飲用沙冰真一個唔錯選擇,而且各款沙冰好有生果味道,真一個消暑的最好方法。

碌柚蝦沙律-碌柚同蝦整得好好,夠入味,我個人欣賞這道菜式。
泰式牛肉-牛肉整的熟的程度剛剛好,唔會食到太熟牛肉肉質。

題外話/補充資料: 欣賞這間食店坐得舒適,而且不會趕客人走(因為正值晚餐的繁忙時間),而且食店員工好有禮貌,值得讚揚。
2023-07-06
  • 咖哩軟殼蟹連薄餐,
  • 碌柚蝦沙律
  • 泰式蝦金邊粉
  • 泰式牛肉
  • 椰青沙冰
2023-07-01 258 瀏覽
$50 下午茶,唔.......似乎價錢高了点,但以食物質素+環境來說,可稱得上性價比高!我之前來过4次了,吃过泰式豬手湯河,冬陰功湯底,冬陰功相當正宗,好好味!!也吃过冬陰功海鮮湯飯,海南雞飯,雜錦抄粉絲,全都很好味!吃菠蘿炒飯,濕炒肉片河粉,這兩款就普通而已!今次是食餐牌沒的,海南雞湯河,要冬陰功湯底!!落单時,我問他海南雞可否改一要湯河,他答當然可以!!真好人!!海南難相當滑,也算有雞味,一如之前,冬陰功湯,美味!!這裏的奶茶是泰式奶茶,不用加錢喎!超正!!凍飲+$3!!
2023-06-13
  • 海南雞冬陰功湯河
2023-06-06 504 瀏覽
5月份天氣已經變得炎熱,小編坐底急不及待先點一杯香港唔多餐廳會有嘅冰凍飲品解解渴。原隻椰青沙冰🥥 HK48店家將原個椰青刮肉即叫即打,所以千祈唔好躁底, 耐心等一段時間,因為等一陣係值得 出黎喇~出黎喇~~ 賣相滿滿嘅沙冰,豐厚綿密,就算到飯局尾聲仍然椰味濃郁。真心推~~~~至於食物質素,師傅亦都準備十足用心烹調。泰式生蝦 HK$148刺身最緊要新鮮。。真的新鮮美味、大大隻。青醬汁亦都剛剛帶出刺身鮮味泰式拼盤 (炸蝦餅、炸魚餅、春卷及串燒雞) HK$158摩天輪造形吸引眼球。食物足料,蝦/魚餅咬落彈牙爽口,春卷脆香不油膩,串燒雞正常。泰皇咖哩炒肉蟹 HK$368大大碟泰式咖哩肉蟹,鮮味十足,蛋咖哩醬汁又係白飯殺手可撈上幾碗白飯。冬陰公湯底明爐鱸魚 HK$238用上明火gas爐火力夠,滾起湯底變為冬陰公魚湯,又係一絕。雖明火但魚肉仍無比鮮嫩芒果椰汁糯米飯 HK$58 + 椰汁西米糕 HK$42不得了。。塊芒果肉好好食,好似泰國街邊食個種 西米糕溝左好多芋頭粒、栗米粒,口感豐富,味道適中唔太甜總括黎講,食物質素高,價錢公道抵食。至於室內環景舒適光亮尚算闊落,起碼唔會迫迫摃。下次光顧再試
原隻椰青沙冰🥥 HK48
真心推~~~~
原個椰青沙冰

至於食物質素,師傅亦都準備十足用心烹調。
泰式生蝦 HK$148

泰式生蝦

泰式拼盤 (炸蝦餅、炸魚餅、春卷及串燒雞) HK$158
泰式拼盤 (炸蝦餅、炸魚餅、春卷及串燒雞)

泰皇咖哩炒肉蟹 HK$368
泰皇咖哩炒肉蟹

冬陰公湯底明爐鱸魚 HK$238

冬陰公湯底明爐鱸魚

芒果椰汁糯米飯 HK$58 + 椰汁西米糕 HK$42
不得了。。塊芒果肉好好食,好似泰國街邊食個種
西米糕溝左好多芋頭粒、栗米粒,口感豐富,味道適中唔太甜

芒果椰汁糯米飯

下次光顧再試下其他款式😆

原個椰青沙冰
泰式生蝦
泰式拼盤 (炸蝦餅、炸魚餅、春卷及串燒雞)
泰皇咖哩炒肉蟹
冬陰公湯底明爐鱸魚
  • 芒果糯米飯
  • 明爐烤魚配冬陰公湯
  • 咖哩醬
2023-05-20 466 瀏覽
位於荃灣沙咀道之前獅子吧嘅舖位,位置就係荃灣廣場對出嘅兩條街!呢個位置其實幾點都好方便!開咗一間新嘅由泰國人打理既泰國菜好似唔係好覺有分店,員工有一半係泰國人,全部都好有禮貌!已經食咗幾次味道都好味!下午茶非常抵食$50左右,而且佢哋無落埸!方便附近上班一族幾時過去食都得,環境都唔錯!座位好寬敞,驟眼睇應該超過百個座位而家可能冇乜人知!每次去只有兩三成客人,希望佢哋可以繼續keep住水準,又多一個選擇
而家可能冇乜人知!

青咖喱豬扒下午茶
2023-05-20
青咖喱豬扒下午茶
2023-05-14 340 瀏覽
好夠冬陰功味道👍🏻好正咖喱軟殼蟹兩個人食份量好夠 炸得啱啱好咖喱一定要配上蒜蓉包 適合打卡😍最推薦呢個泰式爆炸龍蝦😻😻大家一定要試👍🏻生菜包肉碎夠辣😻適合鍾意食辣嘢嘅朋友
好夠冬陰功味道👍🏻好正

秘制爆炸龍蝦
鹽燒烏頭
泰式肉碎生菜包
2023-05-13 241 瀏覽
適逢母親節來臨,朋友試過介紹話好正,所以就book星期五晚嚟食,一行6個人,沒有圓枱,但坐疏化位都幾舒服,環境都ok, 始終新裝修🤭,我哋叫咗個生菜包,感覺好地道嘅泰國風味😋,唔慣食辣就會怕辣,但我哋覺得唔辣就唔係泰菜啦,叫咗個拼盤,好有特色的用摩天輪載着拼盤菜式,紙包雞唔會乾爭爭,有joicy, 蝦餅、鷄亦、春卷都ok, 拼盤整體也不錯,去食泰菜我一定會叫冬蔭公湯,今次老闆介紹用冬陰功湯底做火爐魚,真係喜出望外,冇介紹錯,好正宗嘅冬陰功湯,條魚好鮮甜,真係值得試👍🏻👍🏻,咖喱軟殼蟹唔係辣,係食咖喱嘅香,再配個厚切蒜蓉包真係冇得頂,蒜蓉包真係外脆內軟,齋食蒜蓉包都好正🥖,嚟個芒果沙冰、好濃郁嘅芒果🥭係我至愛,整體成餐飯真的唔錯,好味👍🏻最緊要屋企人都食得開心😁😁,因為太飽了,有啲菜式同飲品都想試,會再去幫襯💪🏻再吃貨🤣🤣
2023-05-12
慶祝紀念
母親節
  • 冬陰功火爐魚
  • 咖喱軟殼蟹  配  蒜蓉包
  • 芒果沙冰
  • 生菜包(辣)
2023-05-13 178 瀏覽
冬陰功湯底的明爐烏頭魚夠創新!必試🐟🐟🐟咖喱蟹配蒜蓉包 - 蟹超正!蟹肥大肉厚!咖喱汁夠多,真的要三份蒜蓉包先用得完個汁!愛蟹的人必吃!🦀🦀🦀🦀🦀🥖🥖🥖🥖🥖摩天輪的小食拼盤好特別!🎡🎡🎡芒果糯米飯都好軟熟🥭🥭🥭🥭🥭牛油果沙冰好 fresh 🥑🥑🥑🥑🥑泰國人廚師,正宗泰菜!上菜速度快,全部都熱辣辣👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻綜觀食物都屬高水準!一食難忘😋😋😋!
冬陰功湯底的明爐烏頭魚夠創新!必試🐟🐟🐟
摩天輪的小食拼盤好特別!🎡🎡🎡
芒果糯米飯都好軟熟🥭🥭🥭🥭🥭
牛油果沙冰好 fresh 🥑🥑🥑🥑🥑
泰國人廚師,正宗泰菜!
上菜速度快,全部都熱辣辣👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
綜觀食物都屬高水準!一食難忘😋😋😋!

2023-05-07 203 瀏覽
荃灣新開噶泰國餐廳,午餐有lunch set價格基本都係68一個主食+一杯飲品~可能因為新開,店裡食客唔多。落左單之後等左差唔多成半個鐘先上菜(唔知係咪廚房等客人落完單之後先開始切菜煮?🤔)性價比低,味道一般
性價比低,味道一般
黃咖哩雞扒