2019-07-29 299 瀏覽
每次剪完頭髮嘅指定動作,就係去海記食返個合桃露!平時多數都係食莎莎合桃露,今日想飽肚啲,就食個合桃豆腐花!呢度嘅豆腐花滑嘟嘟,豆味又重,配埋又滑又香口嘅合桃露,簡直係天衣無縫!不過又係掛住食,唔記得影相⋯唯有影住餐牌先⋯雖然今次冇食,但係我都想介紹一下呢度嘅莎莎合桃露,因為呢個先係我嘅最愛所謂既莎莎就係香烤嘅合桃碎,加埋落香滑嘅合桃露,除咗增加口感,亦令佢嘅香味更加濃郁,將合桃露提升去另一個層次!剪個靚髮食個糖水,心情靚足一日!

剪個靚髮食個糖水,心情靚足一日!
2019-07-25
2019-07-28 222 瀏覽
「海記合桃坊甜品」除左出名合桃糊出外,其實佢啲芋圓都唔差😛叫左《香芋雪樂冰椰汁西米露》同《紫薯雪樂冰西米露》,今次嚟到個賣相有啲差之外,兩碗芋圓嘅數量都勁多,佔咗成碗糖水一半咁滯,芋圓控一定必食😙除左芋圓仲加入左地瓜圓同紫薯圓、口感係比較結實嗰隻、煙韌度都幾好,紫薯同香芋雪糕味道都好出眾,再配合椰汁西米露食完一定勁飽😆
「海記合桃坊甜品」除左出名合桃糊出外,其實佢啲芋圓都唔差😛

2019-07-25 214 瀏覽
今晚食完附近嘅川菜,朋友話好想來食糖水,就嚟咗依間海記合桃甜品舖。嚟到嘅時候咁岩有位,唔使等位,真係好彩呀。朋友叫咗招牌嘅合桃糊,有一粒粒嘅合桃喺上面,分量足夠,影相非常好睇,但係食落就嫌太杰撻撻,佢話可能冇合桃粒會好啲啦而我就叫咗椰汁紫米雪樂冰,係紫米露上面加上左野大大塊嘅椰汁冰。紫米露唔係話10分夠凍,但係撈埋啲冰一齊都OK凍嘅。個人覺得如果紫米露可以大碗啲,同埋少啲椰汁冰嘅話,個比例會好啲。

2019-07-21 136 瀏覽
餐廳經常好多人,不過翻桌率好高,所以每次等10分鐘內都會有位。每次想食芋圓都會照等!紫薯雪樂冰芋圓西米露,海記出名嘅一定係芋圓,所以每次黎都會食。呢度嘅芋圓係做成圓形嘅,咬落好彈牙,紫薯雪樂冰幾特別,食落幾重紫薯味,感覺足料,但係甜度太高,必須溝埋西米露同芋圓一齊食,而食到最尾亦會覺得太甜。淨豆腐花,望落有點兒碎,唔係特別滑,正常啦。其實唔落糖都OK嘅,因為佢本身糖水都有少少甜味,所以幾啱我戒緊糖嘅朋友。

2019-07-20
$30 (宵夜)
2019-07-20 87 瀏覽
剪完頭髮,就想在附近找點甜的食。叫了一個大良燉奶和薑汁燉鮮奶。如果如果要出名的燉奶甜品專門店比較,就可能差一點。但是價錢就平一點。他是我和老公坐了10分鐘,覺得全身痕癢。可能衛生不夠好。

他是我和老公坐了10分鐘,覺得全身痕癢。可能衛生不夠好。
2019-07-20 129 瀏覽
這間糖水舖,一看餐牌會嘩嘩聲,尤其是紫薯的甜品,好吸引呀好,我們就去看看實物是否也是吸引。我叫了碗紫薯香芋雪樂冰芋圓紫米露,賣相好吸引,好多芋圓,有一球紫薯,一球香芋,椰奶,紫米,好正呀。芋圓夠煙韌,唔會好硬,有幾個味道,蕃薯,芋頭,紫薯,雪樂冰的香芋味道比紫薯突出。食完這碗紫米露好飽。香芋雪樂冰芋圓西米露,這碗也是好吸引,各種配撘味道也是好好!芒果腸粉,好爽口,芒果也是夠甜,有d芒果汁,好味。芋治金時涼粉,好多紅豆,小丸子,涼粉,綠茶雪糕。朋友次次也叫呢款。配撘好夾!!榴槤遇上芒果,這個就是榴槤雪樂冰,下面是芒果西米露,同事話呢個好好味。西米露加芋圓。這個也是好好味的。仕應服務也好好呀!!
這間糖水舖,一看餐牌會嘩嘩聲,尤其是紫薯的甜品,好吸引呀

好,我們就去看看實物是否也是吸引。

芒果腸粉,好爽口,芒果也是夠甜,有d芒果汁,好味。

西米露加芋圓。這個也是好好味的。

仕應服務也好好呀!!
2019-06-28
10 分鐘 (堂食)
2019-07-12 186 瀏覽
同fd 黎開呢頭食飯,想食下d 甜品,就黎到呢間海記甜品。但打開個menu, 見到d 甜品選擇都唔多,心大心細又唔知㨂咩好咁,就order 左呢個紫薯芋圓椰汁西米露!有個紫薯喺中間,好surprise, 本身以為中間嗰個會黎雪糕,值得一讚既係芋圓好Q彈!紫薯的味道同埋椰汁可好夾,各自的味道都唔會搶到。價錢黎講都係街坊價好抵食!可能因為今日係平日下午時間啦,所以都唔算太多人,又唔使點樣等位,所以位置都唔係坐得好逼!
同fd 黎開呢頭食飯,想食下d 甜品,就黎到呢間海記甜品
紫薯芋圓西米露

價錢黎講都係街坊價好抵食!
紫薯芋圓西米露
2019-06-25 171 瀏覽
係旺角食得太飽,決定要散下步,行過見到,又比佢吸引左,好耐都無食過好味又有咬口嘅芋圓喇我地一個叫左豆腐花做底,一個就叫左西米露首先佢賣相已經好靚喇,而且係好足料,$32有咁樣嘅份量,真係好難得!紫薯泥真材實料,好香亦都好滑。芋圓大細亦都岩岩好,有口感有咬口得尼又唔會咬極都唔斷或者咬到個口攰咁樣,同埋真係有好多粒,當正餐都飽🤪同埋芋圓就暖暖地,但係個西米露底就凍住咁上都幾得意。我地係星期日晚9點幾到,但係食食下俾人調左兩次位,真係好多人尼,係尼個位差少少

我地一個叫左豆腐花做底,一個就叫左西米露

同埋芋圓就暖暖地,但係個西米露底就凍住咁上都幾得意。

2019-06-23
$35 (宵夜)
2019-06-21 126 瀏覽
今日同朋友去旺角食飯 一路傾計一路行唔經唔覺就嚟到太子 😆😆朋友係甜品控 飯後一定要食甜品🤩🤩今日就黎到呢一間海記甜品試吓試吓😊😊😊😊海基甜品招牌應該係合桃 睇個名都知🤣🤣我同朋友都唔係太鍾意食🤣🤣所以都係以自己favourite 去揀我食芝麻糊豆腐花 熱食 21蚊太子旺區 21蚊食到糖水 價錢非常合理豆腐花有濃濃嘅豆味 芝麻糊都冇交行貨食得出唔係即沖產品 好好味座位方面比較唔舒適 四人枱都係偏細同埋會趕人走 明明冇人排隊😣😣😣😣想傾多句都唔得
今日同朋友去旺角食飯 一路傾計一路行

座位方面比較唔舒適 四人枱都係偏細
同埋會趕人走 明明冇人排隊😣😣😣😣
想傾多句都唔得

2019-06-20 109 瀏覽
今日喺太子附近食完晚飯,周圍揾飯後甜品,發現呢區嘅糖水店只有海記,而價錢都相當合理,所以就入去試吓!小店生意不錯,座無虛席,等5-10鐘才能入座屢見發生。裝修乾淨整齊,屬於食完即走的經營模式。今次揀咗薑汁雪樂冰豆腐花及芝麻糊配杏仁糊。前者口味獨特,用冰凍嘅雲呢拿雪糕加入薑汁,食法很新穎,味道異常夾配,令人眼前一亮。後者兩款糊都很香,我較喜歡杏仁糊,因為味道很清新,糊香四溢,質感相當幼滑。芝麻糊也不錯,但味道較濃,所以唔建議混合嚟食,咁樣杏仁糊嘅味道會被蓋過。呢間小店不愧為“食糊”專家,一般的中式糖水都很出色,價錢又合理,兩碗糖水都係四十幾蚊,今時今日去邊度揾呢?下次我一定叫杏仁糊嚟試真D!

今次揀咗薑汁雪樂冰豆腐花及芝麻糊配杏仁糊。

下次我一定叫杏仁糊嚟試真D!

2019-06-15
$25 (宵夜)
  • 薑汁雪樂冰豆腐花
2019-06-10 158 瀏覽
朋友相聚,食完飯當然要食埋個糖水先完滿啦!今日係太子食完飯,就當然係太子食埋個糖水啦!係假日夜晚長期大排長龍既 海記,我哋都來排下今日試左新嘢蜂巢薑汁二重奏 $43三球雪糕加燉蛋都係有薑汁味,鍾意薑汁糖水既一定覺得正 最貴都係佢啦紫薯芋圓紅豆沙 $30煙韌既芋圓有三種味道加上足料陳皮紅豆沙,都好正,仲好飽肚不過為左擺多D凳,所以D位都幾緊貼!🤣
朋友相聚,食完飯當然要食埋個糖水先完滿啦!

今日試左新嘢

蜂巢薑汁二重奏 $43
三球雪糕加燉蛋都係有薑汁味,鍾意薑汁糖水既一定覺得正
最貴都係佢啦

紫薯芋圓紅豆沙 $30
煙韌既芋圓有三種味道加上足料陳皮紅豆沙,都好正,仲好飽肚

不過為左擺多D凳,所以D位都幾緊貼!🤣
蜂巢薑汁二重奏
紫薯芋圓紅豆沙
蜂巢薑汁二重奏
紫薯芋圓紅豆沙
2019-06-01 190 瀏覽
每次係旺角想食糖水既時候就會去左海記食佢地既芋圓🥰我揀既係香芋雪樂冰芋圓西米露芋圓好有口感同有味配上涼陣陣既香芋雪樂冰同啖啖芋頭蓉 好正!食過咁多次都係咁足料XD
每次係旺角想食糖水既時候
就會去左海記食佢地既芋圓🥰
我揀既係香芋雪樂冰芋圓西米露
芋圓好有口感同有味
配上涼陣陣既香芋雪樂冰
同啖啖芋頭蓉 好正!
食過咁多次都係咁足料XD
好耐無食海記雖然佢既合桃露好出名但每次黎 都忍五住會嗌左芋圓食今次同朋友一人一碗都嗌左香芋雪樂冰芋圓西米露本身想嗌佢既紫薯系列但感覺好似好滯 所以放棄左芋圓幾煙韌 香芋個味都好出令人好想再食可惜店員態度麻麻 無其他客人等位但都不斷想趕你快d 食完禁
好耐無食海記

無其他客人等位
但都不斷想趕你快d 食完禁
宵夜
2019-05-31 89 瀏覽
晚上食完飯,諗住去食甜品,朋友就介紹左呢間海記。因為時間尚早,入面唔係咁多人,所以好鬆動,感覺都坐得舒服。服務員殷勤地奉上餐牌,仲推介我地食乜好,佢強烈推介:紫薯雪樂冰芋圓豆腐花、芒果布甸,呢兩款屬於人氣甜品,個個都讚好。我地就跟佢推介咁叫,食落芒果布甸好鮮甜,無一般市面上芒果普遍帶果種酸味,芒果肉多汁好甜,真心唔錯!至於豆腐花有好香甜既極濃芋頭味,同豆腐花好夾,加上西米露啖啖都係西米,真係愛不釋手,難怪是人氣之選!
晚上食完飯,諗住去食甜品,朋友就介紹左呢間海記。

因為時間尚早,入面唔係咁多人,所以好鬆動,感覺都坐得舒服。

2019-05-30 71 瀏覽
太子地頭蟲既我,今次就去上試試海記合桃坊甜品。今次就冇試招牌甜品合桃糊,今次落單叫了腐竹薏米糖水,楊枝甘露。腐竹薏米糖水-太多水太小薏米太甜楊枝甘露-都是同一問題太甜總體來說是中下水準。店子環境算清潔,太位子太窄。店員態度都只是一般。下次都係去飲珍珠奶茶更好
太子地頭蟲既我,今次就去上試試海記合桃坊甜品
腐竹薏米糖水-太多水太小薏米太甜
楊枝甘露-都是同一問題太甜
總體來說是中下水準。
店子環境算清潔,太位子太窄。

店員態度都只是一般。

下次都係去飲珍珠奶茶更好