2022-08-16 604 瀏覽
黎food court食晏好耐冇食過麻辣燙可以自選$38餸 + $5 湯底自助 自己夾的揀好先俾錢 再等煮去到counter 先知咁我話 我揀多陣 跟住阿姐話 $41 都俾唔起咩最平架啦喎我話揀到陣 錢都未俾佢又話 湯底都煮左啦 又要hold 住我其中一碟野 要煮左果碟佢欺負人後生 唔會就咁棄碟走 🙄錢都未俾呀 就話煮左你湯底你未揀夠$38 佢都唔會提你 仲有佢成日係counter 同同事講粗口而家啲港婆真係好恐怖...我唔明點解可以咁差劣俾唔俾得起都唔會想食呢間另外 衛生差我好後悔特登開黎留個差評
黎food court食晏

🙄錢都未俾呀 就話煮左你湯底
你未揀夠$38 佢都唔會提你

仲有
佢成日係counter 同同事講粗口
而家啲港婆真係好恐怖...
我唔明點解可以咁差劣

俾唔俾得起都唔會想食呢間

另外 衛生差

我好後悔
特登開黎留個差評

2022-08-16
2022-05-04 360 瀏覽
叫左個小窩米線(中辣)($50)跟五香牛展+[蜂巢豆腐(另加$15)] 總共$65招牌仲話咩川味 離譜得劑 個湯底滾水一樣 淡而無味 想食得健康d幫襯佢就岩 唯一可取之處係米線份量多 一定食得飽 但價錢$65就一d都唔值見到佢其他後加配料價錢 眼都凸埋 (廚師腸,魚旦,蟹子丸,菜)貴都冇朋友 兩粒丸要加$15 一定冇下次
叫左個小窩米線(中辣)

招牌仲話咩川味 離譜得劑 個湯底滾水一樣
淡而無味 想食得健康d幫襯佢就岩
唯一可取之處係米線份量多 一定食得飽
但價錢$65就一d都唔值
見到佢其他後加配料價錢 眼都凸埋
廚師腸,魚旦,蟹子丸,菜)貴都冇朋友
兩粒丸要加$15 一定冇下次
2022-05-04
7 分鐘 (堂食)
下午茶
2022-04-12 297 瀏覽
平時好少去Food Court, 不過今日三個人又疫情管制二人一檯,所以咪去food court食囉,隔離檯但仲可傾偈😛Food court最大嘅特點就係集合咗好多種不同餐食,自己挑選自己喜歡的來吃,所以我揀咗酸菜魚唔使理其他人感受酸菜魚+飯/米線 $69 :我見到真係嚇咗一跳,酸菜魚係大大盤,係呀,唔係大大碗,係盤,米線另一碗上。我要係小辣所以冇食到標晒眼水,滑滑嘅魚片都有6、7塊,真係估唔到咁多,味道都唔錯;墊底又有很多酸菜、紹菜,可以平衡到菜、肉。而且以呢個價位真係超值,我食完飽到連晚餐都唔使食,更抵😅👍🏻

酸菜魚+米線

2020-11-07 704 瀏覽
見到辣辣地好似幾好味點知中伏 個收銀黑眼鏡態度極差 落錯單唔認仲哪人走。 想食諗清楚。食物方面 個湯淡而無味都算了,安慰自己諗住可以健康d. 但其實加大左其實份量仲少過譚仔過橋米線。食左兩啖好唔對路,以後唔會再來呢層。

食左兩啖好唔對路,以後唔會再來呢層。

之前同屋企人成日幫襯旺角新世紀中心的大食代,多數都是食呢間,大大鍋抵食又好味,食到咀都麻,但同屋企人食得好開心!所以去開通常食呢間,48蚊左右就食到一鍋。呢日去開尖沙咀,同媽咪同行,佢就無食過呢間,見到中港中心有分店,就即興同佢食呢間,點知媽咪仲遇到2位同鄉,同佢地吹水吹左好耐,認真搞笑。但價錢好似已經去到50蚊一鍋起,我都依然係選食牛,一鍋選肥牛,另一鍋選牛,兩款都好食,等媽咪可以一次過試晒兩款牛。辣度可以選,但本身湯底已經有辣的黑胡椒、花椒等,我們都是選少辣,因為少辣都會幾辣下。由於份量多,米線就會食食下會變淋身少少,但依然好滑,我同屋企人都鐘意食。出餐都算ok快,如果繁忙時間就要等耐啲,好在今次好快就食得。啲肥牛和牛都食到牛味,所以真係幾好食,又辣得過癮。媽咪第一次食都讚好味同抵食,話下次叫我再帶佢去食喎!我們就無加野飲,自己買左菊花茶解辣,哈哈。

媽咪第一次食都讚好味同抵食,話下次叫我再帶佢去食喎!
我們就無加野飲,自己買左菊花茶解辣,哈哈。
肥牛小鍋米線
肥牛小鍋米線
2018-12-27 883 瀏覽
喜歡打邊爐又喜辣的朋友,可以試下麻辣燙,雖然無得自己烚吓烚吓,但價錢相對無咁貴又可以食到四川風味,正是我杯茶,就門面已經見到廚櫃度放咗好多蔬菜同款式比客人揀,肉類就不定時放幾碟,不會放好多,確保衞生,晚餐時間去流快,不時密住見佢加嘢落個櫃度,價錢都👌,蔬菜$5~$8,麵類丶丸類$10~$12,迷你拼盤同肉類就$15~$32。由於有小朋友食,所以叫咗個廚師推介B:自選小鍋米線加麵底,要鮮牛肉,大大鍋,差不多成個餐盤咁大,兩個人食都好飽,配料就有牙菜、酸菜丶韭菜同肉碎,牛肉亦多,不會只有3丶4塊,但就熟咗D,有D鞋,因為唔要辣,所以失色不小,但可以自己喺調味架配制,當然不及店員調較正宗,試下無防
2017-08-19 1163 瀏覽
又到打工仔平日開心既第一個moment ,就係lunch覓食啦!是日又黎到新港foodcourt,貪佢咩都有可以一次過滿足同事們既需求同口味;雖然我係重口味一族,但依家都盡量叫自己食清d食多d蔬菜,全素既餐好難選擇,但呢間麻辣燙似乎可以令我強行俾自己食多d菜!(雖然最後並不是全素xD)飢腸轆轆的我選左4個送加一份薯粉,加埋小辣底承惠$64, 係尖咀既lunch黎講算正常,但對麻辣燙黎講算係非常貴!不禁令我想起大學時係北京番intern(玩)時一星期幾次的超抵食麻辣燙同迷你一人鍋⋯仲有大盤雞等(流口水)不得不承認現代北方人口味仲咁重絕大部分原因係培養出黎的⋯off topic 添,由於俾完錢後要等姐姐們好忙好快好滾水碌腳咁幾個pot分頭煮煮煮,所以都係要等d時間既,就咁發下呆諗多左野我既配料有:*蜂巢豆漿(一份黎講份量多,因已解凍隔水先放出黎俾人選所以無嚇人既雪櫃味⋯不過唔知點解唔索味,定係我既小辣太雞?)*菠菜(唔知係咩菜,但貌似菠菜既菜⋯葉/莖比例正常,不會老不會太多筋) *豬紅(如其叫豬紅,不如叫番大陸名血豆腐,因為一d豬紅果種血塊口感都無,純粹係血色既滑滑軟軟「豆腐」,不過唔岩我

我既配料有:
*豬紅(如其叫豬紅,不如叫番大陸名血豆腐,因為一d豬紅果種血塊口感都無,純粹係血色既滑滑軟軟「豆腐」,不過唔岩我口味啫可能有人鐘意)
*蟹子丸(一份有兩粒⋯⋯呆左,只是正常既丸類,無咩特別)
*薯粉(煮太耐,淋晒 同埋好難夾,因為會斷晒兼彈到你成身都係!)
湯底方面係非常淡既底,加少少辣油咁⋯我既小辣真係非常少,只係食到後尾因又熱又趕而流下鼻水咁,但一d食完辣爽既感覺都無⋯雖然取餐處有一排調味料俾你自己加辣,但咁樣同我加$5要辣湯底有咩分別呢⋯
總括而言,可一不可再⋯
Miss. monster真係熱愛吃辣 無辣不歡!今日又麻辣癮起想食個麻辣燙!咁就出發去左尖沙咀 因為我知道Food Republic有得食!大大個食物櫃 款式都算幾多 肉類 菇類 蔬菜類 丸類 面類 應有盡有 而且全部都幾新鮮~每款都有標明價錢 可以揀選配料 夾到盤上 再拎去隔離收銀處埋單~而我揀左個$28既拼盤 我食麻辣燙必食既玉子豆腐 仲有皇帝菜 西洋菜 大辣配米線~total$62 沒有飲品 其實真係幾貴 但太愛麻辣 無辦法了!店員會立即落鑊仔煮 大約5-10分鐘會叫号碼取回鑊仔!好大鑊 但我好肚餓 所以一定食得晒~雖然已經係大辣但對我黎講都唔算辣 味道很好 好有大陸麻辣燙風味 辣而不油膩!至愛玉子豆腐配上辣湯 滑滑滑!豬皮芋絲蔬菜吸哂湯既精華又香又辣!食到流晒汗 好爽!下次麻辣癮起要再黎!
5 分鐘 (堂食)
2012-07-20 918 瀏覽
上個星期吃到好好吃的麻辣燙,所以當我看雜誌說新港的大食代也趕潮流賣麻辣燙時,忍不住想要去試。平日的晚餐時間,新港的大食代人很多,而新開的這家麻辣燙更是人頭湧湧。一家小小的店,站了七個店員,大家都很忙碌,看來生意很不錯。點餐方面店家的指示不太清楚,只看到麻辣燙配料整齊的鋪著,有些客人拿著膠盤和鋁夾在夾配料,可是我沒有看到那裡有盤子和夾。細問之下,原來那些都隱藏在人龍中,要請排隊的人讓一讓才拿到,實在不太方便,最好還是放在火鍋料的旁邊,客人容易拿到。火鍋配料都是大路款式,丸類、豆腐類和蔬菜類等等,把想要的食物夾到盤子上,到最後一次過結帳,可是火鍋料都沒有寫價錢,店員又忙得沒時間回答你,一時間都不知如何是好,最後只夾了幾款先試試,反正麻辣湯底才是重點,如果湯底不濟也沒有再回頭的理由。我只拿了兩束芋絲、兩件海帶卷、一串芝士丸和一束皇帝菜,已經要三十多元,其實也頗貴的。站在我前面的女孩本來夾了幾樣東西,後來排到收銀處時看到有麻辣燙套餐,就改變主意,因為一個套餐有好幾款特定的火鍋料連粉絲才賣$48,計起數上來應該較你單點划算。回到家,打開蓋子,有一層厚厚的辣油,麻辣香味稍嫌不足。我點的是大辣,先吃

回到家,打開蓋子,有一層厚厚的辣油,麻辣香味稍嫌不足。我點的是大辣,先吃芋絲,不算很辣,店家說是由成都引進正宗的湯料配方,不過我就覺得不夠香不夠麻,湯底的味道也薄弱,所以滾過的火鍋料不算很有味道。芝士丸、皇帝菜和海帶卷都沒什麼問題,不過我覺得芝士丸可以多煮一會。

除了麻辣燙,店家還有賣一些涼拌菜,不過價錢實在不便宜,而且最重要的是湯底沒有什麼特別之處,過過口癮還可以,可是試一次就夠了。