餐廳: 清玉
資訊:

2017-07-24 242 瀏覽
清玉第一間好似係登打士街,依家已經開多左好多分店。雖然貴過台灣幾倍,但對於佢既鐵觀音拿鐵加珍珠同翡翠檸檬冇法抗拒,所以貴都要照飲😂🙈鐵觀音拿鐵加珍珠 $30記得之前飲既時候,會有陣鐵觀音味回甘上黎,好香好濃好特別!唔知係咪多左分店,質素有參差,今次飲呢杯只有奶味,冇咩鐵觀音味,好失望😭😭但佢既珍珠一樣甘多甘好咬👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻下次都係去翻登打士街個度買,個間每次買黎飲都甘好飲!

鐵觀音拿鐵加珍珠 $30

下次都係去翻登打士街個度買,個間每次買黎飲都甘好飲!
2017-04-14 328 瀏覽
旺角最近多咗好多小店;今次食完小食嘅我見口渴,當然要搵一下野飲喇!今次黎到呢間叫清玉好茶嘅飲品店,就黎試一試喇!飲品種類都都正正常常,話明係清玉好茶,所以飲品普遍都以茶類為主。其實門面唔大,係要搵都幾易搵到咖!我同朋友嗌左兩杯飲品;分別係 安溪鐵觀音 同埋 翡翠檸檬茶。而翡翠檸檬茶:係飲品menu 入樣嘅好茶推薦黎!其實我對呢間飲品店都期望十足!因為行過旺中不時都見到人揸住清玉嘅飲品。安溪鐵觀音係我嗌嘅,而我嗌左無糖(如果想飲普通茶嘅記得嗌無糖、唔係嘅話會自動有甜味咖!)至於味道:一飲落口好苦澀,係好失望,飲唔到半杯就掉咗朋友嘅翡翠檸檬茶我都有試過!味道偏酸偏甜,飲唔出係咩茶味,都係一般般,同埋成28元係呢個質素都唔係好抵。飲完呢次,我唸下次無其他選擇都未必會光顧。
安溪鐵觀音+翡翠檸檬茶

飲完呢次,我唸下次無其他選擇都未必會光顧。
2017-04-14
5 分鐘 (外賣自取)
$25 (宵夜)
2016-11-24 408 瀏覽
到旺角中心逛逛,看到這家清玉好茶,看似衛生情況不錯,而且工序蠻統一的!加上清玉好茶堅持每日熬煮茶底,較特別的是用天然蔗糖調味,理念像是不錯喔,令我有信心一試。有今期優惠。。星期五蘋果冰醋 $20,就來個蘋果冰醋,只有凍嘅供應。蘋果冰醋($20)+珍珠(+$3)珍珠用料不錯,是小顆粒狀,不會吸實個管,且很有口感呢!說到蘋果冰醋的底子,味道方面大打折扣。由於店員在落單時問到是否需要半糖,我當時嚇了一個凸,真的需要嗎,會唔會很淡呢?但當日唔想飲咁甜,即時反應係好。一出來,個人認為還是很甜,半糖已經如此甜。。那麼少糖或不走糖,便超甜!?蘋果味不太重,醋酸味中上,又酸又甜的衝擊,我受不了喔。。而朋友當天試了熱珍珠奶茶,很好飲呢,茶香奶滑,是差天共地。下次還是嘗試茶類會好一點,畢竟這是個品茶的小地方。

蘋果冰醋($20)+珍珠(+$3)
珍珠用料不錯,是小顆粒狀,不會吸實個管,且很有口感呢!

2016-09-26 629 瀏覽
珍珠奶茶由台灣傳入,唔同品牌各師各法,普遍比本地人做得出色。無得解釋就係鍾意,每次有新舖我都樂於嚐新。小店開喺MK人流旺地,舖面細但光潔整齊,綠白色主調讓人有閒適感覺。由於商場轉型,將所有食肆集中於其中一隅經營,產生協同效應。喺放工放學時間真係人頭湧湧。門外有燈箱DISPLAY顯示餐牌同學生/新店優惠。小店有創辦人嘅宣言,堅持每日熬煮茶底、珍珠、用天然蔗糖調味,不使用防腐劑、茶精,咁健康同良心,更加要支持。 店面有搞笑標語,提醒客人放好飲管膠套。鐵觀音珍珠奶茶(凍)$19慕名而來想試熱鐵觀音珍珠奶茶,可惜旺角店暫時只有凍嘅供應,隨遇而安,飲凍嘅都一樣嘅,試杯少冰嘅。第一啖入口,飲得出係鐵觀音茶,茶味香有少少回甘,奶泡打得異常地滑,豐富程度可以媲美CAPPACCINO ,甜度適中,對比起其他品牌,珍珠明顯煮過火,咬落去太腍,無咗Q彈嘅口感,世事無完美,連最難搞嘅茶底同奶泡都做得出色,只要喺珍珠上再留意一下,相信將會係另一家人龍茶店,期待!

店面有搞笑標語,提醒客人放好飲管膠套。
鐵觀音珍珠奶茶(凍)$19

,奶泡打得異常地滑
,豐富程度可以媲美CAPPACCINO
2016-09-26
3 分鐘 (外賣自取)
2016-08-22 528 瀏覽
以天然蔗糖製作飲料,有十年歷史的台中清玉登陸香港。這次在旺角開設分店,就是為人熟悉的旺中之內。記得早前看過一些報道,指旺中將有一條食街位,讓逛街的人們可以食住走。原來新分店就是其中之一商戶,在轉彎角落位,其實不難找。  選擇不少,凍、熱之外,熱的還有中、大之分。其實也有不少特別口味,不知道是我少喝少見,還是真的罕有了,如冰醋、朱古力珍奶、冬瓜Latte、仙草Latte……點完茶後等待之時,現場試飲了他們的珍珠奶茶,偏甜,喝著小小一杯時還是可以的。  鐵觀音珍珠奶茶 $23建議選擇少糖至半糖甜度,感覺入口才會比較清爽。帶奶感,但不至十分濃膩豐厚,鐵觀音本來味道比較重,所之未會被掩蓋。這家的珍珠是小顆粒狀,富彈性及嚼感,本味亦不算甜,吃著不算飽滯。  至於酸酸甜甜的檸檬愛玉 $25就來得清新多了,但還是調整甜度較佳。檸檬果香夠正路,沒有人工清潔劑味,甚為順口,適合夏日的清涼飲品。愛玉細緻嫩滑,略帶彈性又不會過份韌硬,怕會太快化水,還得快點趁早吸食掉。  正值奧運,在店內發現的小立牌,「支持奧運,撐香港隊」。另外放飲管膠袋的盒子上寫了「我專吃塑膠袋」。也許這些就是年青人的心思,帶幾分可愛輕巧
檸檬愛玉
  正值奧運,在店內發現的小立牌,「支持奧運,撐香港隊」。另外放飲管膠袋的盒子上寫了「我專吃塑膠袋」。也許這些就是年青人的心思,帶幾分可愛輕巧……
外賣自取
檸檬愛玉
2016-08-16 483 瀏覽
Taiwanese drinks are legitimately popular in Hong Kong. Mobbed with so many of the city’s best bubble tea stands selling different kinds of milky drink with chewy tapioca balls, jelly and other inventive toppings, we genuinely recommend Kingyo that has been opened lately at Argyle Centre.The brand comes from Taichung, aim to serve only fresh and healthy drinks using all-natural cane sugar instead of commercially flavored tea essence and concentrated fructose.The Tieguanyin milk tea is just as go
Tieguanyin Bubble Milk Tea, Kingyo Lemon Aiyu Jelly
The Tieguanyin milk tea is just as good as a milk tea should be. Milky, sweet, with bonus of chewy and soft boba inside. The bubble size is slightly smaller than I usually found at other tea stands. I love the lemon aiyu jelly. It is tart, a bit of sweet and sour, with their signature aiyu jelly made from fresh brewed tea floating about.
Kingyo Lemon Aiyu Jelly
Their great attitude is definitely worth coming back for more!
2016-08-14
外賣自取