2020-11-09 26 瀏覽
今日同個朋友嚟咗大角咀食咗一間港式茶餐廳,依家唔係一般普通嘅茶餐廳,有好多好多唔同款嘅食物可以選擇,而我就選擇咗食佢嘅二人套餐($198) 有兩個小菜,兩個飯,兩碗湯,仲有個芝士蟹蓋,非常抵食!🍗避風塘炒牛肉用咗避風塘嘅方法嚟炒牛肉,味道辣辣地之餘又有脆卜卜嘅感覺,新潮得來又好食🍗土魷蒸肉餅土魷蒸肉餅唔使講,茶餐廳必點之作,又有土魷獨特嘅香味又有豬油香味🍗焗芝士蟹蓋套餐仲包左一個芝士蟹蓋,惹味嘅芝士混合煮蟹肉同埋蟹膏,非常好食,送飯一流🍗雪山紅豆冰(+$10)雪山紅豆冰係用左奶茶同埋紅豆做嘅紅豆冰,喺上面再加上一層口口嘅忌廉,奶茶濃郁得來又唔會太甜,唔錯

🍗避風塘炒牛肉

🍗土魷蒸肉餅

🍗焗芝士蟹蓋

🍗雪山紅豆冰(+$10)
2020-11-02
  • 雪山紅豆冰
  • 足料靚湯
2020-11-07 35 瀏覽
早前去到大角咀見到利澳坊有好多新嘅餐廳都好想試下其中一間好吸眼球嘅但係呢間港原味餐廳名充滿香港特色因為發音就係講完未😂餐廳環境除咗坐得舒服外重點係佢餐廳入面好多好靚嘅壁畫好似係一間藝術館咁樣每一埲牆都係有佢嘅特色所以我趁人少少影番幾張相餐牌方面都係香港嘅茶餐廳特色有唔同款式嘅小菜我最後揀咗個農夫包農夫包一上菜就見到好大個入面餡料係咖哩雞肉農夫包食起嚟都係好脆嘅配合咖哩雞係好夾味黎得茶餐廳當然要配一杯熱奶茶熱奶茶香濃茶味,亦夠滑溜我覺得呢間都係一間有香港特色嘅餐廳大家可以一試呀

早前去到大角咀

入面餡料係咖哩雞肉
農夫包食起嚟都係好脆嘅
配合咖哩雞係好夾味

黎得茶餐廳當然要配一杯熱奶茶
熱奶茶香濃茶味,亦夠滑溜

我覺得呢間都係一間有香港特色嘅餐廳
大家可以一試呀

2020-11-05 1003 瀏覽
近來疫情再緩和多點,所以,亦多了與相熟的朋友短聚,但一切多人聚集的活動還是可免則免,就算現在放寬至6人限聚,都自我限制於兩、三個朋友好了。這夜,就與友人到訪大角咀一家茶餐廳用膳,因為從網上看到餐廳的裝修很有本土特色。店名「港原味」已很有語帶相關,走進店內,裝修亦非常特別,有心思,牆上有很多昔日本地不同地區、不同事物的彩繪,讓有一定年紀的客人很有共鳴,而有些看上去更有3D效果。此外,環境也很闊落,感覺寬敞。餐廳的定位明顯都是茶餐廳,所以,食物款式也是多樣化,但離不開早餐、午餐、晚餐、小炒、碟頭飯……等等之類。如果想吃小菜的,不妨考慮二人餐,計落真是划算得很,因為包了餐牌中任選小菜兩款、湯品兩客、白飯、甜品及餐飲,都只是$198而已。先來兩客無味精靚湯,估不到用了一個別緻的小瓦壺盛上,有誠意。靚湯是綠豆煲蓮藕,非常之「老火」,十分濃香,很好喝。小菜之一是「芝麻西檸雞」,個汁底比貫常所見的較深,但沾一點試試,檸檬的味道頗鮮爽,而雞件都是炸過的,所以,吃來有份香口感,肉質亦比想像中嫩滑,每件雞肉均被醬汁包裹着,很好吃。另一道小菜則要了「椒鹽鮮魷 」,因為,大家都很喜歡吃炸物,加上椒鹽的吸引力。
。此外,環境也很闊落,感覺寬敞。
無味精靚湯
芝麻西檸雞
另一道小菜則要了「椒鹽鮮魷 」,因為,大家都很喜歡吃炸物,加上椒鹽的吸引力。鮮魷入口十分柔軟爽身,最欣賞是一點也不油膩,而且,下了很多椒鹽及炸蒜粒,十分惹味
椒鹽鮮魷
套餐可以選焗釀蟹蓋或甜點,由於蟹蓋也知是甚麼來,就試試店長推薦的自家首創的甜點:甜心蘋果,外觀有點像法式甜點紅酒梨,其實可以說是洛神花燉蘋果
。蘋果已經燉至極軟化,口感軟腍,清甜的蘋果味中滲出洛神花的酸香,很搭配喔,而蘋果內還釀了黑糯米,煙煙糯糯,很有特色。
甜心蘋果
餐飲都是一般的港式熱飲,熱咖啡、熱奶茶都是大部份茶餐廳沖泡得有水準的出品,果然,味道不俗,友人更讚咖啡醇厚香滑。
熱咖啡、熱奶茶
不單止二人餐的性價比高,就連店員的招呼也十分到位,而且,十分有禮貌,值得再次光顧的餐廳
無味精靚湯
芝麻西檸雞
2020-11-01 37 瀏覽
朋友同我推薦喱間好有特色既餐廳🤩今日見得閒就去試試佢🤣🤣個名都好搞笑叫港原味(講完未)🤪🤪一入到去見到d畫已經忍唔住係咁影相😍😍😍真係畫得好靚好有舊香港feel🥰岩曬依家興懷舊同埋去影相呃個like🤓🤓間餐廳野食方面都好多選擇😋😋除左茶餐廳既野食之外都會有all day breakfast 食🤤🤤🤤🥯all day breakfast $51好豐富🤭🤭岩曬咩都鐘意食d既我🤗🤗魚柳同薯餅都仲係熱辣辣既🤤🤤而個多士係两邊都搽曬牛油同蒜蓉!係两邊都有❗️❗️超級好味💯🍹雪山紅豆冰 $10(跟餐)來到懷舊餐廳點可以唔食紅豆冰😝😝喱個紅豆冰仲有cream 🥰十級邪惡🤪D cream 入口即溶好滑🥳🥳紅豆唔會太生又唔會熟到爛曬岩岩好😋😋加上杯野以紅豆冰來講唔算太甜😚飲曬都唔會會甜得濟🤪🐥古法京蔥雞 $88好香既京蔥😍😍😍😍朋友十級鐘意d京蔥😂😂😂😂佢直接拎d京蔥來送飯食🤭🤭雞方面我就覺得太鹹🙈🙈要加多一碗飯先可以食得曬d餸🤣但係雞既份量都好足,又唔會太熟好鞋口🥰如果唔怕太鹹既朋友絕對可以試試佢!☺️🍲足料靚湯 $8(跟餐)個湯拎上來熱辣辣仲出緊煙好正♨️湯就係要咁熱先好飲😂😂😂😂D湯渣都好好味🤤用左排骨肉
朋友同我推薦喱間好有特色既餐廳🤩

都會有all day breakfast 食🤤🤤🤤

🥯all day breakfast $51
好豐富🤭🤭岩曬咩都鐘意食d既我🤗🤗
魚柳同薯餅都仲係熱辣辣既🤤🤤
而個多士係两邊都搽曬牛油同蒜蓉!
係两邊都有❗️❗️超級好味💯

🍹雪山紅豆冰 $10(跟餐)
來到懷舊餐廳點可以唔食紅豆冰😝😝

朋友十級鐘意d京蔥😂😂😂😂
佢直接拎d京蔥來送飯食🤭🤭
雞方面我就覺得太鹹🙈🙈
要加多一碗飯先可以食得曬d餸🤣
但係雞既份量都好足,又唔會太熟好鞋口🥰
如果唔怕太鹹既朋友絕對可以試試佢!☺️

🍲足料靚湯 $8(跟餐)
個湯拎上來熱辣辣仲出緊煙好正♨️
湯就係要咁熱先好飲😂😂😂😂
D湯渣都好好味🤤
用左排骨肉煲,所以d肉唔會鞋口同痴牙🤓
另外仲有苦瓜同黃豆,清熱湯🤤🤤🤤
苦瓜可能煲出曬味所以唔會太苦🤩
但個湯有苦瓜味之餘都唔會苦!😝
個湯真係好有驚喜😂
本身以為係普通例湯,點知原來咁高質👍🏻

今日同朋友行經奧運站附近,想喺附近食埋飯傾下計,行經過港原味,落地玻璃望入去見到內部設計超吸睛,好有香港特色,展示咗舊式香港嘅風貌,睇得出設計好有心思,而且光線好充足,於是就決定入去試吓 😆招牌酸菜魚(小)($108)奉送白飯一碗- 一上枱就香氣撲鼻,對於鍾意食酸食辣嘅人來講望住已經令人流晒口水- 魚片嘅厚度啱啱好,魚片新鮮甜,美食到舔舔脷- 辣度適中,香辣得有餘韻,適合香港人口味- 酸菜魚果然係飯小偷,送飯一流干炒牛河 ($69) - 牛肉片好大件,食落啖啖肉,好滿足;牛肉嘅肉質鮮嫩,一啲都唔會老- 炒河份量十足,好大碟,食到好飽- 炒河炒得好有鑊氣,食落勁有風味- 擺盤設計都好靚,有放心思,值得一贊凍港式奶茶(+$3)- 食辣嘢飲凍奶茶簡直係絕配- 茶底好濃郁,口感都幾順滑意大利芝士蛋糕配一口泡芙($35)- 意大利芝士蛋糕口感都好綿密,甜得又有少少回甘,作為飯後甜品一流- 泡芙都好好食,一啖咬落去啲cream爆晒出嚟,好正😋今日食得好開心,環境闊落、舒適,食物質素都好唔錯,非常滿意👍🏻

招牌酸菜魚(小)($108)奉送白飯一碗
- 魚片嘅厚度啱啱好,魚片新鮮甜,美食到舔舔脷
- 辣度適中,香辣得有餘韻,適合香港人口味
- 酸菜魚果然係飯小偷,送飯一流

干炒牛河 ($69)
- 炒河份量十足,好大碟,食到好飽
- 炒河炒得好有鑊氣,食落勁有風味
- 擺盤設計都好靚,有放心思,值得一贊

凍港式奶茶(+$3)
- 食辣嘢飲凍奶茶簡直係絕配
- 茶底好濃郁,口感都幾順滑

意大利芝士蛋糕配一口泡芙($35)
- 泡芙都好好食,一啖咬落去啲cream爆晒出嚟,好正😋

招牌酸菜魚(小)
干炒牛河
港式奶茶
2020-11-01
5 分鐘 (堂食)
招牌酸菜魚(小)
干炒牛河
港式奶茶
2020-10-30 465 瀏覽
我都幾鍾意食香港風味嘅嘢食, 無奈香港地通常要去大排檔、茶記或者酒樓先食到, 但呢啲地方有時又會令我擔心環境衛生或者要一大班人食先好等問題.. 呢間餐廳有驚喜! 今次嗌嘅係二人餐, 好夠食, 有得任揀兩款小菜都幾開心~ 不過因為選擇算多所以都揀咗好耐餐湯啲湯新鮮滾熱辣, 好多蓮藕餐飲熱檸水x凍檸茶=港式原味道!!新派避風塘牛柳任選小菜我自己就揀咗新派避風塘牛柳牛柳同啲香料配料好夾, 軟腍嫩滑, 加咗洋葱特別香, 辣味恰到好處, 越食越開胃, 好獨特嘅風味呀!海鮮芙蓉蛋友人叫咗海鮮芙蓉蛋, 初初反對佢叫呢個, 因為蝦仁炒蛋之類屋企都成日食, 好易整XD 但火腿炒蛋或叉燒炒蛋都已經食到無乜新意, 所以我都尊重佢嘅選擇一齊食煎得好香, 有蝦仁、蔥同少量海鮮等, 好鮮味送飯一流芝士蟹蓋跟餐嘅, 有啲芝士通粉加埋蟹肉, 見到蟹蓋有得打卡就好滿足了~ 食得又睇得!!甜心蘋果另一打卡一流之選! 好少熱嘅甜品咁出色! (一般都係啲普通糖水, 心太軟etc.) 除咗賣相淺紅色好靚靚, 食落熱辣辣健康唔甜, 一切開入面包住啲紫米~呢間餐廳有好多粵菜嘅經典菜式, 可以再嚟食多幾次P.S. btw啲裝潢(壁畫

餐湯

啲湯新鮮滾熱辣, 好多蓮藕

餐飲

熱檸水x凍檸茶=港式原味道!!

新派避風塘牛柳

任選小菜我自己就揀咗新派避風塘牛柳

海鮮芙蓉蛋

煎得好香, 有蝦仁、蔥同少量海鮮等, 好鮮味
送飯一流

芝士蟹蓋

甜心蘋果

呢間餐廳有好多粵菜嘅經典菜式, 可以再嚟食多幾次

P.S. btw啲裝潢(壁畫)真係好靚好有香港特色
仲有個餐廳招牌夜晚特別靚, 因為好似老香港啲霓虹燈!!
2020-10-29
2020-10-30 34 瀏覽
港原味 真係名乎其實 好香港風味!周圍環境同牆身都係香港情懷壁畫叫左二人餐,好抵食($198)先上兩盅燉湯,夠晒熱,好足料!即使用左菜乾都不是太咸,相信真係冇落味精,夠健康自選兩餸 係menu仼揀的我揀左我至愛的椒鹽鮮魷!炸得好薄身,一點都不厚粉,每啖魷魚都食得到啖啖肉,不會硬崩崩!一讚老公揀左辣子雞!辣得超過癮!塊皮仲要係脆架!份量亦算多!難怪聽到在場客人都有點呢個餸甜品或蟹蓋揀一款老公揀左蟹蓋,熱辣辣,即叫即焗!望住呢個配合凍檸茶,作一句最地道的收尾

叫左二人餐,好抵食($198)

自選兩餸 係menu仼揀的
我揀左我至愛的椒鹽鮮魷!

甜品或蟹蓋揀一款
老公揀左蟹蓋,熱辣辣,即叫即焗!

望住呢個配合凍檸茶,作一句最地道的收尾
2020-10-30
知道有呢間餐廳好耐,因為佢內裝特別:牆壁上有好多有香港特色嘅圖畫,但係從未入去食過;今日又經過呢度,機會嚟啦,即刻入去試吓。叫咗$72嘅「香辣水煮魚」,再加多$10要杯特飲「紅豆冰」。「紅豆冰」先上,上面有好多白雪雪滑脫脫嘅cream,同大大粒肥美嘅紅豆一齊食,好正😋「水煮魚」嘅魚肉肉質結實又好滑,紅卜卜嘅湯裏邊除咗魚肉仲落咗辣椒、花椒、蒜頭、薑片、大豆芽菜、魔芋絲同埋好多香料,味道非常濃郁;魚肉係呢個湯底裏變得更加惹味;仲有大大一碗白飯一齊食😁$8嘅「蓮藕綠豆煲豬骨湯」都幾好味。呢度嘅壁畫真係有香港特色,唔怪得知咁多人嚟打卡😁

$8嘅「蓮藕綠豆煲豬骨湯」都幾好味。

呢度嘅壁畫真係有香港特色,唔怪得知咁多人嚟打卡😁
2020-10-29
2020-10-27 142 瀏覽
收工約左屋企人黎呢到食飯,大角咀其實真係好多餐廳,七點黎到吾算太多人。睇睇menu見個二人餐都幾抵食,$198包任選小菜兩款(呢個抵讚!好多餐廳都會有限制去選擇菜式),仲包兩個湯同甜品。而且每個小菜都會包個飯,所以最後我地就叫左個二人餐再散叫多個小菜。散叫左個雜菜煲,清清地入面其實都好多料!有芥蘭,西蘭花,瓜,娃娃菜,芋絲同粉絲等等雪山紅豆冰好正!紅豆好棉密,mix埋忌廉都吾會太甜,啱啱好!原本仲擔心咕嚕京都骨啲豬肉會好鞋,點知一啲都吾會,仲勁厚肉,酸酸甜甜好開胃,吾好睇佢細細碟咁,其實都有成十舊肉左右,啱哂食肉獸。重點嘅咖喱農夫包,我地叫左雞肉嘅,都算滑身。咖喱好香好濃,帶少少辣,好惹味,食下食下成個包清哂最後個甜品係洛神花燉蘋果, 入面釀咗黑糯米,口感煙煙韌韌,味道亦都吾會過酸,refresh下作為一個好好嘅收尾。

原味道大雜菜

雪山紅豆冰

咕嚕京都骨

2020-10-22
雪山紅豆冰
  • 足料靚湯
  • 甜心蘋果
2020-10-21 47 瀏覽
有誠意用心製作既茶餐廳❤️香辣水煮魚🐟色香味麻香辣齊備👍🏻魚片又夠滑😋海皇腐竹浸時蔬湯底好清甜菜好新鮮🥬足料靚湯無味精有家既味道👍🏻兩口子唔想煮飯又想食住家菜既好選擇👍🏻
有誠意用心製作既茶餐廳❤️
足料靚湯
無味精有家既味道👍🏻
兩口子唔想煮飯又想食住家菜既好選擇👍🏻

2020-10-19 52 瀏覽
近月疫情終於緩和落黎,仍然唔敢去太熱鬧區域,無意間發掘到大角嘴在旺區旁又多野食,仲唔係你!呢邊餐廳好多,而今日就俾佢香港味道裝修抓住左目光。到門口睇食咩時,我發意有一人酸菜魚!!酸菜魚不求人,自己食也可~貌似同一般無分別,但細心望會發現乾辣椒芫荽及花椒有一層油,廚師油爆完再淋面帶出不平凡。好奇之下咬左舊乾辣椒,已經無咩辣味,反而薄薄地硬身的有另一番炒乾了的風味。酸菜魚可因個人喜好選擇魚款並無特定,最正宗為鱸魚或桂魚,但配上白飯用番巴沙魚又覺得比較適合,有種廣東小菜感覺。湯中仲有酸菜、大豆牙、靈芝菇同大白菜,令我感覺不孤單啊!而底下薯粉用左芋絲代替,配飯又真係比較夾。最後發現有幾隻原整黃燈籠辣椒,比起黃燈籠辣椒醬我偏好原材料直出,幾時都係食原味道好,亦唔希望太重味同味道太複雜。不得不提餐廳食物種類繁多,總有野岩食,成班人食都幾好。配上老香港環境,特別有歸屬感添!

酸菜魚不求人,自己食也可~

2020-10-13 56 瀏覽
餐廳裝修好搶眼, 走香港懷舊風, 用黎打下卡, 影下相都唔錯。🖋咖喱農夫包 - 豬扒 $99味道: 🟡🟡🟡🟡⚪️賣相: 🟡🟡🟡🟡⚪️用港式咖喱製成既農夫包, 平時食既通常都係泰式, 對我個人而言我係幾鍾意港式咖喱, 不過我覺得可以再辣啲。加左沙律菜伴碟減少飽膩感🖋京蔥爆安格斯牛肉 $70味道: 🟡🟡🟡🟡⚪️賣相: 🟡🟡⚪️⚪️⚪️其實估唔到佢係用薄切既肥牛, 但味道是不錯, 啲京蔥炒埋落去就好香好惹味, 但係如果佢係用牛柳粒或牛肉片會更好。整體望落去就變左啲蔥既比例多過啲牛肉。🖋香辣水煮魚 $72味道: 🟡🟡🟡⚪️⚪️賣相: 🟡🟡🟡⚪️⚪️睇落去滿滿既辣油, 但比預期中不辣, 可能我都係比較食得辣, 食到後半才開始覺得麻。魚肉用既係普通魚柳, 如果用新鮮魚片應該會更好食。🖋整體: 🟡🟡🟡⚪️⚪️

咖喱農夫包 - 豬扒 $99

味道: 🟡🟡🟡⚪️⚪️
賣相: 🟡🟡🟡⚪️⚪️
整體: 🟡🟡🟡⚪️⚪️
2020-10-03 49 瀏覽
今日想懷緬一下香港舊日嘅環境,所以就嚟咗港原味,牆上懷舊嘅裝修的確令人回味,當然打卡就一流啦仲有魚市場嘅場景添唔使去非洲都可以食到嘅非洲炒飯,材料有蝦仁、叉燒、火腿、松子、雞蛋,雖然個飯唔算太乾身但佢嗰種濕度係可以接受到,仲好入味添到咗下午茶時間當然要嗌份西多先代表到下午茶啦,西多士切咗一粒粒,方便食用,而且西多入口其實一啲都唔油膩,所以好輕鬆就食晒成份西多估唔到呢度都有all day breakfast ,有薯餅、厚切午餐肉、腸仔、多士、茄汁豆、沙律菜、仲有塊炸魚柳添
仲有魚市場嘅場景添

非洲炒飯
一口西多
吉列豬扒配薯條
2020-10-02 55 瀏覽
我好少寫食評,尤其差評。去之前睇過openrice一d食評,間餐廳120+贊,我覺得應該唔差,冒住疫情風險想去食個農夫包。食開都知,農夫包最緊要外脆内软,佐咖喱汁同其他材料,熱辣辣入口最過癮。點知餐牌上系成個農夫包,上到黎變佐兩舊細包,中間仲要系實心。食落硬皮,似再加熱既麵包,唔知系咪其他餸未用完既食物再加熱。有1星系因為牛肉ok,有嫩滑口感。食至一半,有陣雨天未幹衫既臭味出黎,好似系有咩人入佐餐廳,實在影響食慾。就餐體驗令人十分難受。總之,唔會再黎。
我好少寫食評,尤其差評

點知餐牌上系成個農夫包,上到黎變佐兩舊細包,中間仲要系實心
有1星系因為牛肉ok,有嫩滑口感。

總之,唔會再黎。
2020-10-01
2020-10-01 47 瀏覽
港原味早前到大角咀舊區逛逛,發現一間打卡一流嘅茶餐廳,「#港原味 」以懷舊香港為主題,全間餐廳幾乎各個位置都係打卡靚位,好吸引😍 #sohappy💕💖食物方面都唔錯,今次我哋係食下午茶,點咗:🍴炸雞髀🍗薯條:香脆炸雞髀,嫩滑juicy,唔會炸到好乾,薯條🍟好正,真係原條薯仔嚟架,不過如果多啲薯條就仲好,唔係好夠喉🤪🍴迷你咖喱農夫包🍞配豬扒:呢個係佢哋嘅招牌菜之一,由於係下午茶,所以係迷你嘅,但都好好味,咖喱香濃,有小小辣,啱晒我,因為唔係好食到辣😅,除咗豬扒,仲可以選配雞或牛㗎👍加埋兩杯凍朱古力及凍奶茶,大滿足🥰
港原味

食物方面都唔錯,今次我哋係食下午茶,點咗:

加埋兩杯凍朱古力及凍奶茶,大滿足🥰
  • 咖喱農夫包