2024-08-24 917 瀏覽
中秋佳節臨近,又是吃月餅既時候,吃膩了但又想應應節,港島香格里拉酒店  的   Lobby Lounge 就為此推出了 Wonderliner Lunar Aftemnoon Tea(映月下午茶)下午茶由副總廚 江志明師傅   監督,以寶箱呈現大家眼前,還有煙霧效果鹽點包括紅菜頭配羊芝士、鵝肝醬配大黃及羅勒、煙三文魚配牛油果及檸檬及松露蛋三明治,四款都好高質素! 特別是羊芝士奶味特別濃郁,而松露蛋三明治放上鵪鶉蛋更有畫龍點晴之效,實在美不勝收而以月餅造型的四款甜點則有 雲呢拿忌廉配夏季莓果蜜餞焦糖脆餅、檸檬慕絲配柚子忌廉果仁糖海綿蛋糕、開心果朱古力配紅桑子蜜餞泡沫蛋糕及雲呢拿慕絲配山核桃果仁糖鹽焦糖蛋糕,必定是甜姐兒至愛!當然還不少得經典又百吃不厭既英式鬆餅喇!配上精緻飲品,更有 live band 演奏,如此氛圍,實在不可多得温馨提示:只供應至9月18日,逢星期一至五,下午3時至5時,而星期六、日及公眾假期,下午2時至5時半,詳情請向酒店查詢及提前預定,如果想好像 小丸 一樣入座Lobby Lounge獨有既Wonderliner享用這客下午茶,更加要提早訂位喔~
Aftemnoon Tea(映月下午茶)
車廂佈置得太美了,更難得的是食物也很高質素。後來問了職員,原來套餐是由Lobster Bar 製作,難怪龍蝦湯和牛肉都很出色。訂位時很猶豫吃午餐還是下午茶,最終選了午餐。午餐三道菜每位$598,四道菜每位$798。✨選了四道菜✨頭盤:蟹肉 配柚子、茴香及牛油軟包湯:龍蝦濃湯 配水煮龍蝦及龍蒿忌廉 主菜:牛肩膀肉 配薯條、蔬菜及牛肉汁甜品:貝殼蛋糕最有驚喜的是牛肩肉,因為牛肩一般較瘦,肉質較靭,而我更點了七成熟,但最後牛肉做到外脆內粉紅,肉質嫩滑;伴碟薯條更用了一個加熱了的薯條盒盛載,可以加強保溫,十分細心。唯一美中不足的是午餐時段由中午12點至2點,想留喺夢幻車廂耐少少就睇下好唔好彩啦,如果下午茶唔full,都可以遲少少還枱😛另外,由於2pm大堂有live music,所以我下次會訂下午茶時段啦🎶🎵

✨選了四道菜✨
頭盤:蟹肉 配柚子、茴香及牛油軟包
湯:龍蝦濃湯 配水煮龍蝦及龍蒿忌廉
主菜:牛肩膀肉 配薯條、蔬菜及牛肉汁
甜品:貝殼蛋糕

Crab with Yuzu, Fennel and Brioche

Lobster Bisque with Poached Lobster and Tarragon Cream

Green Pea Soup with Mint, Ricotta Cheese and Cream

Beef Plat Iron with French Fries, Seasonal Vegetables and Jus

Madeleine

Madeleine
試過中秋限定下午茶食過返尋味,今次自己一個再訪試「秋日下午茶」😋雖然價錢唔平,但喜歡餐廳收費均真,$888二人份可以以剛剛一半價錢$444提供一人份,而且平日同星期六日及公眾假期同價👍🏻食物方面,一般酒店afternoon tea set都有9-10款食物連scone,上次中秋限定下午茶menu有4鹹4甜另加scone,但今次只有3鹹3甜另加scone!食物的size不變所以整體份量少咗~不過味道方面無得輸😍,尤其甜點每一件都層次味道口感豐富,現在開始秋涼,特別喜歡食果仁類食物,山核桃批配楓糖忌廉不會太多果仁而變得滯肚,整體非常平衡。至於鹹點,最喜歡是鴨腿鹽漬玉米餅🌮配青瓜及海鮮醬,濃味的鴨肉配上清爽的青瓜非常夾!也可以為甜點解一解甜😋。score更是王牌,未試過出名的半島鬆餅,但港島香格里拉的鬆餅,不乾不碎帶牛油香,比四季同瑞吉優勝🥳

朋友推介已多次encore的港島香格里拉afternoon tea,適逢中秋節出了很短期的期間限定主題,於是一齊趁機品嚐下😋環境:大堂的lobby lounge其實空間不算太大,若非於「香格里拉夢幻號」內的包廂枱,枱距有點密感覺有點兒擠逼,不過勝在有自然光而且有live music,非常加分🎼食物:食物賣相精緻,鹹點方面最喜歡松露蛋三文治同煙三文魚牛油果三文治😋,不過上枱時的乾冰陣容令三文治的麵包濕了~甜點非常有驚喜!安排的次序由酸甜較清新到較濃厚的味道,每一件有富有層次感,越食越驚艷!最後的scone無論質感同牛油香味都食得出非常正宗出色!整體來說所有食物都非常高質😋,難怪不同主題都想試一試~不過飲品方面,Latte同cappuccino味道較淡,相對失色~

環境:

食物:
最後的scone無論質感同牛油香味都食得出非常正宗出色!
整體來說所有食物都非常高質😋,難怪不同主題都想試一試~

2024-08-25 545 瀏覽
炎炎夏日,都係留係室內環境比較舒服。經過LobbyLounge,都見唔少客坐係度,由於冇訂檯關係,只能安排近門口位置,現場環境氣氛都好正,有Live Music🎻🎹駐場,遠距離聽到音樂🎵都有一種好輕鬆感覺😊
炎炎夏日,都係留係室內環境比較舒服。

Nicoise  Salad 🥗
2024-08-25
15 分鐘 (堂食)
Nicoise  Salad 🥗
  • Nicoise  Salad
2024-06-17 647 瀏覽
放假同閨蜜過黎LobbyLounge食下早餐都係一個唔錯選擇,順便可以用下會員積分。早上LobbyLounge唔係太多客,都係以傾生意客人為主,悠閒舒適環境、揭開一日美好清晨。
Eggs  Royale
Plain  Croissant  🥐

Eggs  Royale
Plain  Croissant  🥐
  • Crossiant🥐
2024-05-16 814 瀏覽
今日即興經過LobbyLounge,幸好唔洗等位。都有一段時間冇黎,周圍環境都改變唔少,以前窗口位置變成兩架復古電車🚃,望落去卡座同裝飾都好華麗,但我都係比較鍾意坐係音樂🎵附近位置。
今日即興經過LobbyLounge,幸好唔洗等位。
Ecuador
2024-05-16
Ecuador
2023-12-25 1240 瀏覽
𝓜𝓮𝓻𝓻𝔂 𝓒𝓱𝓻𝓲𝓼𝓽𝓶𝓪𝓼 今次要推既係港島香格里拉下午茶.由於腳傷,入座唔到「夢幻號」𝓕𝓔𝓢𝓣𝓘𝓥𝓔 𝓐𝓕𝓣𝓔𝓡𝓝𝓞𝓞𝓝 𝓣𝓔𝓐節慶下午茶***𝓑𝓵𝓪𝓬𝓴 𝓯𝓸𝓻𝓮𝓼𝓽 𝓵𝓸𝓰 𝓬𝓪𝓴𝓮 黑森林樹幹蛋糕𝓓𝓪𝓻𝓴 𝓬𝓱𝓸𝓬𝓸𝓵𝓪𝓽𝓮 𝓬𝓻é𝓶𝓮𝓾𝔁, 𝓬𝓱𝓮𝓻𝓻𝔂 𝓬𝓸𝓷𝓯𝓲𝓽, 𝓬𝓱𝓸𝓾𝔁黑朱古力忌廉、鹽漬櫻桃、泡芙***𝓢𝓪𝓷𝓽𝓪 𝔀𝓲𝓷𝓽𝓮𝓻 𝓫𝓮𝓻𝓻𝔂 聖誕老人冬季莓果𝓔𝓵𝓭𝓮𝓻𝓯𝓵𝓸𝔀𝓮𝓻 𝓳𝓮𝓵𝓵𝔂, 𝓶𝓪𝓭𝓮𝓵𝓮𝓲𝓷𝓮 𝓼𝓹𝓸𝓷𝓰𝓮, 𝓶𝓪𝓼𝓬𝓪𝓻𝓹𝓸𝓷𝓮 𝓶𝓸𝓾𝓼𝓼𝓮接骨木花果凍、瑪德蓮海綿蛋糕、馬斯卡彭慕絲***𝓣𝓱𝓮 𝓹𝓮𝓷𝓰𝓾𝓲𝓷 企鵝𝓦𝓱𝓲𝓽𝓮 𝓬𝓸𝓯𝓯𝓮𝓮 𝓶𝓸𝓾𝓼𝓼𝓮, 𝓬𝓱𝓸𝓬𝓸𝓵𝓪𝓽𝓮 𝓰𝓪𝓷𝓪𝓬𝓱𝓮, 𝓫𝓻𝓸𝔀𝓷𝓲𝓮𝓼白咖啡慕絲、甘納許朱古力、布朗尼蛋糕***𝓣𝓾𝓻𝓴𝓮𝔂 𝓼𝓪𝓷𝓭𝔀𝓲𝓬𝓱 𝔀𝓲𝓽𝓱 𝓬𝓻𝓪𝓷𝓫𝓮𝓻𝓻𝔂火雞紅莓三文治***𝓡𝓸𝓼𝓮-𝓼𝓱𝓪𝓹𝓮𝓭 𝓫𝓪𝓵𝓲𝓴 𝓼𝓪𝓵𝓶𝓸𝓷 𝔀𝓲𝓽𝓱 𝓵𝓮𝓶𝓸𝓷 𝓬𝓸𝓷𝓯𝓲𝓽玫瑰巴力三文魚配鹽漬檸檬***𝓛𝓸𝓫𝓼𝓽𝓮𝓻 𝓶𝓲𝓵𝓵𝓮-𝓯𝓮𝓾𝓲𝓵𝓵𝓮龍蝦千層酥***𝓢𝓬𝓸𝓷𝓮𝓼 𝓼𝓮𝓻𝓿𝓮𝓭 𝔀𝓲𝓽𝓱 𝓬𝓵
𝓜𝓮𝓻𝓻𝔂 𝓒𝓱𝓻𝓲𝓼𝓽𝓶𝓪𝓼
今次要推既係港島香格里拉下午茶.
由於腳傷,入座唔到「夢幻號」
𝓕𝓔𝓢𝓣𝓘𝓥𝓔 𝓐𝓕𝓣𝓔𝓡𝓝𝓞𝓞𝓝 𝓣𝓔𝓐
節慶下午茶

黑朱古力忌廉、鹽漬櫻桃、泡芙

接骨木花果凍、瑪德蓮海綿蛋糕、馬斯卡彭慕絲

***𝓣𝓱𝓮 𝓹𝓮𝓷𝓰𝓾𝓲𝓷 企鵝
白咖啡慕絲、甘納許朱古力、布朗尼蛋糕

火雞紅莓三文治

玫瑰巴力三文魚配鹽漬檸檬

***𝓛𝓸𝓫𝓼𝓽𝓮𝓻 𝓶𝓲𝓵𝓵𝓮-𝓯𝓮𝓾𝓲𝓵𝓵𝓮
龍蝦千層酥

***𝓢𝓬𝓸𝓷𝓮𝓼 𝓼𝓮𝓻𝓿𝓮𝓭 𝔀𝓲𝓽𝓱 𝓬𝓵𝓸𝓽𝓽𝓮𝓭 𝓬𝓻𝓮𝓪𝓶 𝓪𝓷𝓭 𝓳𝓪𝓶英式鬆餅配忌廉及果醬

最深刻既係企鵝、龍蝦千層酥、玫瑰巴力三文魚配鹽漬檸檬、黑森林樹幹蛋糕,呢4道,全部都配搭新鮮,味道足又精緻!

噢,個Scone 都係正常發揮,冇失準!

仲有,雖然係大堂,但周圍既聖誕佈置好靚,加埋live band演出好有氣氛,如果唔理佢拉咩歌既話,因為個range闊到會嚇親我😧乜會聖誕拉呢啲歌架咩?
2023-11-23
聖誕節
用餐優惠
信用卡優惠
2023-12-10 976 瀏覽
2023聖誕打卡必去之地——港島香格里拉大堂酒廊的聖誕節🎄。墨綠色列車Tram的卡位超美!我記得列車上只有三個卡位,所以如果你想預約,最好趁早,在中午12:00時前去。 👆其實之前同朋友經過Island Shanghai-la時,已經覺得這裹好靚,因為想同表妹慶祝生日,而我哋諗住喺附近金鐘想找一間有特色嘅精緻餐廳!於是約咗表妹一齊吃午飯和順便去一下打卡💕在餐牌上,這裡提供了三個course和四個course的選擇,而我們選擇了Starter是他們的「龍蝦湯」,Main course則是選擇了美味的蘑菇意大利飯和帝王蟹闊條麵。最後,我們品嚐了精緻的布甸和法國栗子蛋糕作為甜品享用。這個用餐體驗真是太棒了。這裡的服務真的非常出色,侍應人員的細緻關注讓我們留下深刻的印象。他們不僅總是熱情地為我們奉上龍蝦湯,還主動幫我們拍照,還有一個特別的生日朱古力牌讓我們感到賓至如歸。在美麗的金邊繡花白色杯和碧綠瓷器上擺放著一杯拿鐵☕️和一杯令人驚喜而美味又特別的「凍香檳奶茶🧋🍾🍾Taste:⭐⭐⭐⭐For 3 Course: starter ➕main course ➕desertSet Lobster Bi

Taste:⭐⭐⭐⭐
Set Lobster Bisque 龍蝦濃湯 ⭐⭐ ⭐ ⭐
侍應非常有禮貌,他在你面前為我們端上了一碗美味的龍蝦湯。

King Crab linguine帝王蟹義大利麵⭐⭐⭐⭐
個龍蝦汁好濃郁,啲麵好Q彈,和一絲絲的蟹肉好夾,賣相精美👍🏼

Mushroom Risotto 蘑菇會意大利飯⭐⭐⭐⭐
蘑菇散發出迷人的香氣,再加上一些芝士,使得這道意大利飯更加美味可口。

Dessert 🍮🍰
Mont Blanc cake 蒙布朗🍰⭐⭐⭐⭐
法式栗子蛋糕,簡稱栗子蛋糕,是一種以栗子為原料製成的法式甜點,其法語名稱因甜點形狀類似「覆雪的白朗峰」而得名。好食,不過略嫌細了一點。

Pudding布甸🍮 ⭐⭐⭐
一個有留心cream加好似酸甜蘋果批嘅餡焗的布甸,味道还是比较香,但不出众,賣相唔吸引!

【Shanghai-la lobby lounge@Pacific Place】
Address: 6th Floor, Island Shangri-La, Pacific Place, 88 Queensway, Admiralty

Set Lobster Bisque 龍蝦濃湯套餐
Set King Crab Linguine 帝王蟹臨桂套餐
Set Mushroom Risotto 蘑菇燴飯套餐
▪️1 champagne milk tea 1杯香檳奶茶
HK$85
———————————
Total 🟰HK$1,615.9
set King Crab linguine 帝王蟹義大利麵
2023-11-24 848 瀏覽
🎄“Enchanted Wonders“ Afternoon Tea Set 💰 HK$948 + 10% (for 2 persons).New FESTIVE tea set ~🌸The flower setting is so beautiful and they even have live performance too 🎶 Definitely one of the most beautiful afternoon tea in hk, the tea set is so exquisite and it’s a perfect place for celebration 🎉The food overall is good, I especially like their scones, taste buttery and match perfect with the clotted cream! .🧁 Sweets🤍 Black Forest log cake 🤍Santa winter berry🤍The penguin*** 🥖Savoury🤍Turkey sandw

New FESTIVE tea set ~

Scones

🧁 Sweets
🤍 Black Forest log cake
🤍Santa winter berry
🤍The penguin
***
🥖Savoury
🤍Turkey sandwich with cranberry
🤍Rose-shaped balik salmon with lemon confit
🤍Lobster mille-feuille
***
🤍Scones served with clotted cream and jam
🫖 Selection of Shangri-La tea or coffee
生日
Scones
嚟到🍄🌸Alice in Wonderland 童話般的世界🪻🥀列車即將到站….歡迎大家聽住交響樂,一邊係列車上享用愛麗絲夢遊仙境」般的下午茶~—今日為大家介紹🥀🌸「香格里拉夢幻號」下午茶🪻🌷"THE SHANGRI-LA WONDERLINER'AFTERNOON TEA”🪻Milk chocolate and pear choux牛奶朱古力配梨子泡芙🌹Cassis Mont Blanc黑加侖子栗子蛋糕🌷Maple syrup chocolate mousse cake楓糖 朱古力慕絲蛋糕🌸Smoked salmon and avocado puff煙三文魚配牛油果泡芙🌻Ham and cheese sandwich芝士火腿三文治🍁Roasted pumpkin tart烤南瓜撻🌼Tomato and burrata cheese番茄配意大利布拉塔芝士🌸Scones served with clotted cream and jam英式鬆餅配忌廉及果醬Selection of Shangri-La tea or coffee精選香格里拉茗茶或咖啡—我哋揀咗杯熱mocha,上面有好靚嘅

今日為大家介紹🥀🌸「香格里拉夢幻號」下午茶🪻🌷

🌼Tomato and burrata cheese
番茄配意大利布拉塔芝士
英式鬆餅配忌廉及果醬

茉莉花茶/Mocha
我哋揀咗杯熱mocha,上面有好靚嘅鬱金香拉花🌷,
由於冇晒Vienn最愛masala tea ,所以叫咗茉莉花茶
(平時較少有)另病碧螺春架🫠但今日想英式𝙳~

Gosset 粉紅香檳配對 (pair)
首先今日個環境真係好啱+hkd$245🥂 Wine pairing
飲返杯Rosé更適合花園景色+氣氛~ 味道唔算甜,nice

食物質素 / 環境/ 服務質素⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️5粒星期
簡直冇得挑剔!枉一早2個月就book定!
最開心係俾到驚喜女神,個名冇串錯!

一邊聽住演奏曲
仲係我哋讀書時間好classic old song 🎵
not pop music 🎼 簡直大大加分!

P.S.:今次我哋係星期日第2輪時間4:15-5:45pm

供應時間: 星期一至五 下午3時至5時

星期六、日及公眾假期
首輪:下午2時15分至4時;
次輪:下午4時15分至5時45分

堂食價:每份 HK$938 (兩位用) 另收加一服務費

外賣價目:HK$888兩位用

無酒精 Alain Milliat 果汁配對 (兩杯) (Sauvignon Blanc及Merlot果汁):

每位另加HK$95;額外每杯另加HK$60

氣泡酒配對 (兩杯) : 每位另加HK$150;額外每杯另加HK$95

Gosset 粉紅香檳配對 (兩杯): 每位另加HK$220;額外每杯另加HK$135

預訂: +852 2877 3838或電郵
2023-10-22
$656.15 (下午茶)
生日
「香格里拉夢勾號」下午茶
茉莉花茶/Mocha
Gosset 粉紅香檳配對 (pair)
  • 「香格里拉夢幻號」下午茶
2023-11-12 755 瀏覽
10月尾同朋友去咗港島香格里拉lounge食tea,我哋book位時講明要坐室內,(室內座位叫「夢幻號」,記住要提啊)咁啱嗰日係萬聖節主題🤭佢有一個玻璃架,入面全部係Halloween Decoration🤭下午茶食物就擺喺個玻璃架上面✨打卡一流野食方面,食物有中上水平,但我哋每人食完兩個scones已經飽到食唔落嘢😂😂最後食淨少少甜品🥹有啲浪費💔建議真係要空肚嚟食甜品我最鍾意正方形嗰舊,唔記得入面係啲乜嘢,好似係caramel,總之印象中就超好食❤️❤️😋最驚喜係隔離樂隊不斷演奏迪士尼嘅歌曲,令我呢個迪士尼迷成程都心情好好,好陶醉😍😆值得一讚👍🏻

2023-10-29
5 分鐘 (堂食)
下午茶
2023-09-23 850 瀏覽
幫襯了多時酒店,但唯獨酒店了大堂內的餐廳,今次趁着有空就走去試試。。。大堂午餐方面都有好幾款可供選擇,例如有(泰式/印度式/亦有西式田園沙律與及小食,但一般都不是以套餐形式上,即是不包括飲品,咖啡一杯HK$88.樽裝啤酒一杯$HK88.)今次揀是印度式乳酪咖喱羊肉配印度香飯及烤餅HK$235.大約再落單,十分鐘左右食物便緩緩,眼尾苗一苗是從龍蝦吧方向呈遞出來,有理由相信廚房部是和龍蝦吧拼在一起,食物份量足夠一個人,不會過於細份,不過就覺得羊肉比較瘦,乾柴同時發生,而且羊肉味道不算突出,感覺中中平平,印度米粒粒分明與及油酥包份量亦相對足夠⭐️⭐️⭐️當日另外叫了一杯Flat white自己就幾喜歡這個酒店出品 ,雖然份量不是太大,但豆酸味道適合自己⭐️⭐️⭐️⭐️★整體來說,如果以金鐘這個地段,難得找位歇歇腳不妨記下這處,不過職員亦有提醒由於有下午茶的緣故,2:45PM便要交枱。★

今次揀是印度式乳酪咖喱羊肉配印度香飯及烤餅HK$235.
印度式乳酪咖喱羊肉配印度香飯及烤餅
Flat white
Flat white
2023-09-14 699 瀏覽
香格里拉夢幻號❤️下午茶,實在太靚啦🫶🏻坐在車廂內感覺周圍都係花🌹🌼🌸同雀仔🦜再加上🈶️現場鋼琴及小提琴表演🤩環境100分😘食物方面以秋天楓葉🍁為主題鹹點 ~茄子多士配烤紅椒 🔺配搭少有味道普通😅 ~迷你南瓜配羊奶芝士 🔺有驚喜👍🏻 ~雞肉蘑菇及蛋黃醬卷 🔺三款鹹點中最出色🫶🏻甜點 ~牛奶朱古力配梨子泡芙 🔺好味吾會太甜😊 ~黑加侖子粟子蛋糕 🔺好味喜歡粟子味道👅 ~楓糖黑朱古力慕絲 🔺普普通通😅 ~英式鬆餅配忌廉及果醬 精選香格里拉茗茶或咖啡
食物方面以秋天楓葉🍁為主題
🔺普普通通😅
~英式鬆餅配忌廉及果醬
2023-09-10
下午茶
港島香格里拉酒店大堂出現了兩架復古電車,原來是「香格里拉夢幻號」,客人可以在豪華電車上的卡座享用酒店的下午茶,暗綠色的電車上放了多朵花花🌸,營造鳥語花香的感覺,食物份量不多,女生也能輕鬆吃光光每一架電車內都有3個卡座,需要預先預約才可以在內進餐,卡座內的裝飾非常華麗🤩置身其中氣質也有所增加,而且每一卡座還有窗戶可以看到外面的園林風景;從環境、餐具到食物都配合鳥語花香和華麗的風格,很適合女生前來打卡🥰復古電車下午茶只做到9月,大家要抓緊時間趕快去預訂了~「香格里拉夢幻號」下午茶🦋🌼西村綠茶泡芙泡芙配宇治京都綠茶凝乳及柚子果凍蜂鳥朱古力越南單一產地70%朱古力慕絲配焦糖果凍及榛子海綿蛋糕櫻花蝶櫻花慕絲配士多啤梨醬及梳乎厘蛋糕鵝肝泡芙鵝肝慕絲配大黃醬及黑醋啫喱雅支竹撻(配小蘿蔔及檸檬醬)白蘆筍奶酪(配魚子醬)英式鬆餅配忌廉及果醬精選香格里拉茗茶或咖啡「香格里拉夢幻號」下午茶金鐘金鐘道88號太古廣場港島香格里拉6樓 #香格里拉夢幻號 #港島香格里拉 #港島香格里拉酒店 #TheShangriLaWonderliner#IslandShangriLa #FindYourShangriLa

復古電車下午茶只做到9月,大家要抓緊時間趕快去預訂了~

「香格里拉夢幻號」下午茶🦋🌼
櫻花蝶
櫻花慕絲配士多啤梨醬及梳乎厘蛋糕

鵝肝泡芙
鵝肝慕絲配大黃醬及黑醋啫喱
雅支竹撻(配小蘿蔔及檸檬醬)
白蘆筍奶酪(配魚子醬)

英式鬆餅配忌廉及果醬

「香格里拉夢幻號」下午茶