2023-12-28 225 瀏覽
中午去試吓間餐一入餐廳人都冇幾個加幾個阿姐 仲要枱號都撈亂埋感覺好新咩都唔識於是入去試吓 叫咗個鐵板肥牛飯 $48得兩片肥牛 加白饭 再加咗D老乾媽感覺很搵笨 唔好去食 劣食
中午去試吓間餐
得兩片肥牛 加白饭 再加咗D老乾媽
感覺很搵笨
唔好去食 劣食
2023-12-14 273 瀏覽
二個人叫左3個餸 都食吾曬 * 招牌水煮魚*大盆手撕包菜* 擂椒皮蛋Le 3個餸用梨餸飯 真係可以一流 平時吾食飯 我都食左3碗🤭🤭個人覺得性價比同份量 都ok .最緊要係真係好食呀
二個人叫左3個餸 都食吾曬
* 招牌水煮魚

*大盆手撕包菜

* 擂椒皮蛋

個人覺得性價比同份量 都ok .最緊要係真係好食呀
  • 水煮魚
2023-12-05 205 瀏覽
晏晝見佢新開試吓lunch,嗌咗個小炒雞木桶飯($48),夠膽講所有雞嘅肉加埋砌唔滿一隻匙羹,全部都係骨,仲要大部份係碎骨,以為嗌咗小炒雞骨,隔離枱都媽媽聲話得頭頭尾尾,一間餐廳俾啲咁嘅嘢人食收48蚊餐廳好唔好意思?兩個朋友嗌咗個豬肚同酸菜魚,一個就豬肚碎濕濕,一個啲芽菜一大浸草青味,酸菜魚仲要再貴10蚊,唔知夜市係咩情況,亦唔會夠膽試,邊個想食佢lunch真係交智商稅,請附近返工嘅人留意下,係咁。
小炒雞木桶飯
2023-11-21 139 瀏覽
好好味    新開的小店,好足料,好好味,水煮魚好滑,辣度可以同老闆講,食到最尾無晒仲想撈下有無碎仔食😂一碗香都炒得好香口,個人認為唔算好油。下次再試下麻辣香鍋同小食🤤
2023-11-19 92 瀏覽
星期五晚同朋友三個人嗌咗烤魚,干扁肥腸,炒雜菜同埋個甜品。餐廳環境新同乾淨,坐得舒服,店員好熱情。份烤魚好大份新鮮啖啖肉好抵食味道因為怕辣所以嗌咗小辣,但係已經超級香同好好味。肥腸同炒菜唔記得影相如果鍾意食大腸嘅話,一定要嗌干扁肥腸。佢地炸到好香口拎嚟送啤酒真係好夾成餐飯最驚喜嘅就係個甜品,佢地個甜品係超級好味!啱啱新鮮炸起,出面脆卜卜裏面煙煙韌韌加埋黃豆粉喺面同點黑糖一齊食,暖暖甜甜咁真係好好食!必點!一定會回頭再食!
星期五晚同朋友三個人嗌咗烤魚,干扁肥腸,炒雜菜同埋個甜品

餐廳環境新同乾淨,坐得舒服,店員好熱情。

份烤魚好大份新鮮啖啖肉好抵食

味道因為怕辣所以嗌咗小辣,但係已經超級香同好好味。

肥腸同炒菜唔記得影相

成餐飯最驚喜嘅就係個甜品,佢地個甜品係超級好味!

2023-11-17
2023-11-18 58 瀏覽
天氣凍就想食辣野,同朋友星期五去咗呢間新開嘅湘菜聚下。試咗佢地嘅主打菜:烤魚,肥腸,仲有紅糖糍粑。 烤魚的外皮烤得酥脆,魚肉保持到鮮嫩多汁的口感。調味料同魚肉完美融合,又辣又美味。😋😋肥腸香辣彈牙,食到停唔到。🤤🤤紅糖糍粑外脆內軟,做甜品啱啱好。😊😊無論是口感還是味道,它們都表現出色,令人回味無窮。價錢方面完全唔貴,份量又多。如果您喜歡湘菜又想搵個地方一班人聚聚,極推薦你地去試試!🤌🏻🤌🏻🤌🏻
天氣凍就想食辣野,同朋友星期五去咗呢間新開嘅湘菜聚下。

試咗佢地嘅主打菜:烤魚,肥腸,仲有紅糖糍粑。

肥腸香辣彈牙,食到停唔到。🤤🤤

紅糖糍粑外脆內軟,做甜品啱啱好。😊😊

2023-11-15 60 瀏覽
红磡新开了这家湘菜馆真的很不错!很家常味!住在红磡几年了,一直在探索红磡各种美食。本人是四川人,平时口味偏重,喜欢吃辣。这家吃过很多次了,每次下班后都喜欢去那里点几道菜来试一试。最最最推荐的是“泡椒炒牛肉”!我的妈呀!超级下饭!酸酸辣辣我的爱!直接吃掉两碗饭(太好吃了,忘记拍照)推荐菜2:“一碗香”,一口下去就是很地道的农家乐味道!也很下饭!推荐菜3;“烤鱼”爱吃辣的记得加辣。鱼肉很嫩,烤鱼调味合适。吃完鱼再煮点菜进去,香!还有好多菜都试过,觉得都不错。红烧肉,泡椒猪肝,肥肠鱼。

还有好多菜都试过,觉得都不错。红烧肉,泡椒猪肝,肥肠鱼。
2023-11-15 49 瀏覽
住喺附近行過見到有間新湖南菜,平時唔係好辣野,但陪男朋友唯有去下,點知超級驚喜🤯整體來講好多選擇,價錢實惠,分量超多(兩個人完全食唔晒,要打包再食多兩日)🤰🏻服務態度亦好好,好有人情味,老闆娘同職員成日過嚟吹水,好重視客戶意見1. 水煮魚🐟($298)雖然食到流晒鼻涕,雖然好辣,但係辣味完全唔會搶咗個魚嘅鮮味,魚肉又滑又無骨,好好撈飯2. 小龍蝦🦞($288)(太好食,食到隻手污糟晒唔記得影相🙇🏻‍♀️)$288都預咗係一定好大份,但係佢啲香料&汁好惹味,啲小龍蝦好入味,完全停唔到口🫢3. 辣子雞🐓($98)出面食過好多好呃錢 肉就得幾嚿全部都係辣椒,呢度明顯肉比辣椒多好多,并唔係完全辣椒入面搵肉食~而且鸡肉非常酥&入味(依度既入味并唔係纯粹既辣味!)可惜佢每份都太大份,今次只試到3樣,希望下次可以去再試多幾款!!

1. 水煮魚🐟($298)
水煮魚

2. 小龍蝦🦞($288)

3. 辣子雞🐓($98)
入味(依度既入味并唔係纯粹既辣味!)

辣子雞

水煮魚
辣子雞
📌 湘遇 - 紅磡崇潔街91號崇廉樓地下101-103號舖🗓(9/11) 星期四 ⏰ 晚上7點左右 💈特式:樓下剛新開左間湘菜,我作為專業試食員,係我所在地頭開新店,我當然要第一時間去試下啦。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:睇名都知餐廳以湘菜為主,主打都係辣野/烤魚/肥腸/農家菜等等,而家等我同大家講下「湘」味道先。🐟招牌肥腸火鍋魚 $3️⃣9️⃣8️⃣ - 既然餐廳主打肥腸同烤魚,咁就梗係一次過試晒呢兩樣主打野啦。首先,份量真係好大,落單時都有問過店員,就咁叫一個火鍋魚夠唔夠兩個人食,但事實係兩個人根本唔會食得晒,因為除左肥腸同魚,個鍋入面仲有大量芽菜同薯粉,我估起碼3個人先食得晒;肥腸份量多得驚人,我保守估計超過40舊,而且舊舊都有劏開處理乾淨,淨係食到腸味,食唔到有內臟噏味。魚睇落有一條份量,而且預早已經有加工,起肉切片,所以食得比原條方便,而且魚肉好嫩滑,不過美中不足係魚鱗清得唔夠乾淨,間中都有食到不少魚鱗,不過整體都係唔錯。紅糖糍粑 $6️⃣8️⃣ - 呢個紅糖糍粑係即叫即做,一份有8條,上枱熱辣辣,表面香脆,入口軟糯,糍粑個心又煮得夠透,係非常高質數嘅紅糖糍粑。💖☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹
📌 湘遇 - 紅磡崇潔街91號崇廉樓地下101-103號舖
🗓(9/11) 星期四 ⏰ 晚上7點左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 : 飲品除左普通汽水/茶/啤酒之外,見佢仲有手打檸檬茶同手打青檸特飲,但因為仲係試業階段,所以餐牌上就未見有介紹。

🍽環境:餐廳地方都幾寬敞,坐位都闊落,而且開左無耐,所以都好乾淨整潔,另外仲見到有間VIP房,目測都坐到6~8人。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服務:全部樓面店員都好親切殷勤,而且好健談,見佢地對所有客人都一視同仁,好親切有禮貌。

💰💸價錢:今日叫左唔多野,肯定兩個人都食唔晒,埋單就大約$5️⃣0️⃣0️⃣,價錢都合理唔算過份。

🐲💬總結:我覺得呢間餐廳嘅烤魚同肥腸都做得好出色同夠地道,甜品個紅糖糍粑直頭係我食過之中最好食,所以我對呢餐都相當滿意。

推薦指數:❤️❤️❤️❤️🤍
2023-11-09
2023-11-07 86 瀏覽
午餐時間試下新嘢,12點15左右到達,餐牌酸菜魚同雞雜都已經無曬,全場話menu係晚餐先有,🉐️幾個餐有3個賣曬,每個木桶飯盛惠$48,加左檸檬茶,亦都好難飲,豆乾炒肉木桶飯,切肉手法非常犀利,每片唔超過3mm厚度,大小唔超過3x3cm,比例係辣椒>豆乾>肉,最尾出場嘅係手撕雞木桶飯,姐姐話新鮮撕俾你,所以等得耐左d,無乜雞味,有麻醬定花生醬味。估唔到可以咁難食,請各位睇下評論先決定要唔要試新屎坑。
2023-11-07