餐廳: 湯加 (欣榮商場)
資訊:

2018-12-28 528 瀏覽
這間新開了幾個月的「湯加」, 標榜健康飲食,有紅米飯、淮山麵,都是很健康的食物。今天和阿仔3人,共叫了3碗淮山麵,淮山麵是幼身麵,煙韌彈口,感覺很健康。湯底也有幾款可以選擇。豬軟骨淮山麵( 蕃茄湯底)- 豬軟骨大部分都是大舊的軟骨,要有咁上下牙力先食到。豬潤牛肉淮山麵( 鮮魚湯底)- 牛肉很淋,豬潤和牛肉都很新鮮。雞肉片魚腐淮山麵( 蕃茄湯底),都不錯麵餐包嘢飲,飯品不是一般茶餐廳的奶茶咖啡檸水, 特別飲品都不用另外加錢,抵讚。我們叫了柑桔蜜、柚子蜜和冬瓜茶,很不錯啊!另外,飲水機是自助形式,有需要可以自己斟水,不用下下叫服務員

雞肉片魚腐淮山麵( 蕃茄湯底),都不錯

我們叫了柑桔蜜、柚子蜜和冬瓜茶,很不錯啊!

2018-12-26
2018-12-14 280 瀏覽
次次都係食同一碗湯麵,今次試吓食湯飯。嗌左個竹絲雞湯配藜麥飯,湯入邊有淮山,松茸,紅棗等等,好香好入味。諗住碗飯細細碗,應該會唔夠食,不過佢有免費無限追加嘅飯,啱晒大胃王,但係食到碗飯差唔多完嘅時候,竟然覺得飽飽地,飲晒個湯就已經夠晒飽,所以唔好望到碗飯好似好細碗,但係其實都幾夠食㗎!咁樣埋單都只係50幾蚊,出面大把有湯嘅鋪頭,飲碗雞湯都要6,70蚊,所以呢個價錢仲有碗飯已經真係好抵!試過咁多次,感覺都係仍然好好,等我下次試吓食佢既其他嘢先!
次次都係食同一碗湯麵,今次試吓食湯飯。
試過咁多次,感覺都係仍然好好,等我下次試吓食佢既其他嘢先!
2018-11-30 134 瀏覽
最怕食野乾爭爭,湯飯,湯麵,全部都好啱我口味屋企附近開左間湯加,有湯喎!即刻去試下!多最都係早餐時段同下午茶時段幫襯,好抵!29蚊一個麵一杯野飲,野食味道又唔錯,仲想點?餐廳設有自助形式斟水,拎紙巾,調味料等等,客人就唔使狂叫店員拎比你喇食左好多次,當中八成都係嗌呢個蕃茄魚角米線,好中意蕃茄湯底,對番茄湯底好有要求嘅我,次次都會飲哂,絕對唔係淨係有味既蕃茄湯,係有啲渣架!唔錯唔錯!有機會試下啲湯飯先!
最怕食野乾爭爭,湯飯,湯麵,全部都好啱我口味
屋企附近開左間湯加,有湯喎!即刻去試下!
有機會試下啲湯飯先!
2018-11-29
  • 蕃茄魚角米線
2018-11-13 279 瀏覽
今日放工又去揾好野食,見到欣榮商場有間專食湯飯的餐廳,係涼涼地的天氣,我們二話不說就入左去了。餐廳的湯飯有不同的飯底揀外,更有不同款的麵,一定有款會岩大家。除了有Set好的湯飯/麵外,更有好似車仔麵咁的自選湯飯。今次我揀左牛肉豬潤魚湯飯⋯ 豬潤唔算特別厚大,不過味道都Ok的。牛肉就係用左好多粉「拿」過,所以肉質滑,不過肉味唔太濃。可能有豬潤的加持,個湯係超級甜!餐廳的飯會係另上的,大家一早Mix埋又得,一口一口Mix又得。男朋友就要左份鯇魚片蝦滑魚湯飯。蝦滑尚算彈牙,不過魚就散左少少,不過味道唔腥。==============================鍾意我分享的,我邀請你訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)

除了有Set好的湯飯/麵外,更有好似車仔麵咁的自選湯飯。

欣榮花園新裝修後,我們未有時間去逛逛,昨天早上我地見到個商場1樓變化好大,原本得一間大酒樓就變左有3間食店,酒樓面積縮了不少,其中kfc及大快活要10月尾才開張,我們就第一次去試下新開的“湯加”,我們一入店已見好多人食緊,冷氣不夠,環境十分嘈吵。我們找到卡位就叫左個早餐3雞扒餐及早餐4炸魚柳餐(餐桌係枱下櫃筒,冇紙巾)。等了好久才有早餐送黎,先黎係2碗跟餐麥片,我們都感覺味道好淡。跟餐凍飲+3元(餐牌上寫左的8款熱飲不用加錢),凍齋啡味道淡,熱金桔蜜超甜(我飲2啖已放下)😓,之後就有2碟早餐送黎,我個跟餐有班戟超硬又冇牛油🙄( m記班戟鬆軟好食的),他跟餐的係軟淋淋的多士(我們平時食開其他餐廳供應的係脆多士),差過太興的跟餐多士……幸好蛋、魚柳係正常,雞扒超細件(個底係燶既)😖,整體黎講34元一個咁質素份量的早餐,同區有好多選擇,我地平時食開幾間不錯的早餐店的地點仲好近我們tim!至於服務方面,我們剛食完早餐及剛放下餐具,但未飲晒杯嘢(店員好急趕咁收走我們面前2份早餐,好像感覺想趕人走,我們食完咪走又不是坐下拖延,係普通食早餐的時間),門口又冇人排隊,心諗使唔使咁呢?所以這一間餐廳幫襯過一次就夠!我們會列入黑名單
!
2018-10-28
20 分鐘 (堂食)
$40 (早餐)
2018-10-28 155 瀏覽
有新地方可以食個日常 lunch,當然要去試下啦。同層有間中式茶樓,仲有未開張嘅大快活同 KFC。呢間門口有人等架,要攞飛。裝修係新嘅,舖面光猛,窗邊仲睇到街境。我地舉手要落單,見到4枱都有人舉手。舖面得兩個人。落單之後出番張張嘅。喺枱下面櫃桶有餐具,都幾方便同乾淨。餐飲要咗咸檸檬七喜同熱香滑奶茶。整罐七喜上,好開心。見個餐牌咁多豬潤嘢,應該食豬潤出名,試一試啦。果然係好味,諗之外份量又多。湯同配料都好夠味。可免費轉藜麥飯,不過偏乾同硬,一定要加湯一陣先好食。黃酒薑絲煮雞湯好夠味,料都好多!雞真係有肉食嘅。白飯都有少少栗米粒。紫菜四真清湯都好大碗。薑絲豬潤牛肉烏冬,嚟到有碗米線,唔見有烏冬。即時同上菜嘅職員講,佢完成無意思想攞返入去廚房。算,咁多人都唔知入返去等到幾時,照食。原來d烏冬喺碗底,俾多咗碗米線就真。加9蚊要嘅唐揚雞粒好似俾人食咗一半咁... ...跟餐嘅唐揚炸雞加薯條,再放埋嗰9蚊炸雞落去,啱啱好變成一碟~ 25蚊4條炸春卷,唔脆,唔會再點。總結嚟講招牌湯飯湯麵嗰d係好d嘅,其他食物水準好一般。服務方面有待改善。不過喺附近無咩新嘢一般可以開飯嘅地方,自然多人試又多人食。嚟呢

裝修係新嘅,舖面光猛,窗邊仲睇到街境。

我地舉手要落單,見到4枱都有人舉手。舖面得兩個人。
落單之後出番張張嘅。

喺枱下面櫃桶有餐具,都幾方便同乾淨。

餐飲要咗咸檸檬七喜同熱香滑奶茶。整罐七喜上,好開心。

薑絲豬潤清湯飯

黃酒薑絲煮雞湯飯

紫菜四真清湯都好大碗。

紫菜四寶清湯飯

薑絲豬潤牛肉烏冬

加9蚊要嘅唐揚雞粒好似俾人食咗一半咁... ...
唐揚炸雞

唐揚炸雞伴薯條

25蚊4條炸春卷,唔脆,唔會再點。

炸春卷

總結嚟講招牌湯飯湯麵嗰d係好d嘅,其他食物水準好一般。服務方面有待改善。不過喺附近無咩新嘢一般可以開飯嘅地方,自然多人試又多人食。嚟呢到食要有心理準備咩會唔ok。
2018-10-14
2 分鐘 (堂食)
2018-10-19 151 瀏覽
星期六朝早出去食個豐富嘅新鮮早餐啦。商場1樓新裝修,有酒樓,湯加,一開張就爆渠嘅大快活,仲有裝修中嘅KFC。成11點幾,咁快快地試個湯加早餐先。門口有人等緊,要攞飛。等咗一陣即有4人枱。早餐餐牌有兩面,都算多選擇嘅。落好單之後,會印一張俾返我地。我地點咗3個蕃茄湯火腿餐肉腸嘅餐,本嚟嘅通粉賣曬,所以兩個轉米粉,一個轉公仔麵。兩碗睇落都大碗架,有蕃茄架。腸仔係長嘅,唔係普通廚師雞肉腸,好味d嘅。餐肉同火腿都厚切,有咬口。點知第3碗轉公仔麵嘅就出事喇,無蕃茄湯嘅?同嗰個出餐嘅職員講,佢好似唔信錯嘢咁,又完全無意思攞返入去咁囉。算啦,樓面得嗰3個人,個個都忙到不得了,入返去都唔知幾時出,只好照食... ... 粉餐加5蚊轉多士做班戟,都係正常嘢,食得嘅,仲1塊班戟跟1包糖漿,夠曬甜啦。粉餐加6蚊轉多士做蔥油餅半份,都份正常嘢,唔油,食得嘅。餐飲都係正常份量,要金桔蜜都唔洗加錢。我唔食得牛奶,所以落單嘅時候問職員呢個蛋白麥皮有無奶。佢答我糖自己加... ... 咁我都試一試有冇奶啦... 食落就知無奶,不過係甜嘅... ... 又話糖自己加嘅?不過食落係正常嘢,都算啦。落單嘅時候我同咗職員講,

早餐餐牌有兩面,都算多選擇嘅。

落好單之後,會印一張俾返我地。

蕃茄湯火腿餐肉腸

點知第3碗轉公仔麵嘅就出事喇,無蕃茄湯嘅?

(蕃茄)湯火腿餐肉腸

班戟

粉餐加6蚊轉多士做蔥油餅半份,都份正常嘢,唔油,食得嘅。
蔥油餅(半件)

餐飲都係正常份量,要金桔蜜都唔洗加錢。
餐飲

又話糖自己加嘅?
不過食落係正常嘢,都算啦。
蛋白麥皮

落單嘅時候我同咗職員講,多士走牛油嘅,不過... ...
係咪佢根本聽唔明我講緊d咩?
雞蛋都係好味嘅。雞扒正常嘢,炸好香,算乾身唔太多油。

雞扒炒蛋麥皮餐

不過店面嘅職員真係唔夠,每張枱下面嘅櫃桶嘅餐具都無人去加番,所以我地都係自己去第2張枱睇下有冇啦。直到過曬最多人坐滿又早餐外賣多嘅時間,12點幾,終於有職員加番d餐具喇。

坐都舒服嘅,舖頭都光,而且新裝修呢。餐具都新嘅,而且設計睇落都幾歡樂。食物份量正常,質素都正常。不過落單嗰下真係要改善,服務態度都可以再好d。舖面忙到不得了,坐滿再出面有人等真係唔夠人。要夾個好時間去食。
2018-10-17
1 分鐘 (堂食)
$36 (早餐)
2018-10-14 143 瀏覽
啱啱開,好多人,等位等20分鐘左右係魚米旗下嘅鋪頭,標榜健康飲食,除左白飯仲有三色米/蕎麥飯/燕麥飯等選擇菜色主要係養生型中菜,連炆花膠都有,而且唔貴今次去叫左湯飯,湯底有幾款可以揀,聽落非常吸引。我地分別叫左鮮魚湯同紅燒牛肉湯。餸可以揀2款肉款同1款菜類,相當健康話說附近有間餐廳個牛肉湯勁好味,等餐途中我一直以為係果隻味,滿心歡喜。但此牛肉湯不同彼牛肉湯,根本得味精味。魚湯都差唔多... 餸菜都好普通,一般茶餐廳味道但不得不讚下佢管理好好,張單有列出每款餸有幾多件。座位闊落,兩個人會安排你坐一般茶餐廳4人坐嘅卡位。我地仲講笑最近有餐廳要求人客繁忙時段4人枱要坐6人.... staff即使啱啱開業非常忙碌,仍然好照顧客人,問d老人家洗唔洗要碗仔or飯夠唔夠etc. 有個吧枱位俾人自助斟水同拎調味料。排晒長龍但唔會一食完就趕人走兩個人食加埋野飲埋單100頭。其實土瓜灣大把選擇亦唔少好味過佢。適合平時食開連鎖鋪唔介意味道但講究坐得舒服嘅人
啱啱開,好多人,等位等20分鐘左右

係魚米旗下嘅鋪頭,標榜健康飲食,
除左白飯仲有三色米/蕎麥飯/燕麥飯等選擇

菜色主要係養生型中菜,連炆花膠都有,而且唔貴