餐廳: 湯譜
資訊:

2022-07-20 540 瀏覽
1。最基本嘅白飯都可以做到咁差🙄極硬!硬到好似食生米咁!唔知放咗幾耐🤮仲要盒白飯嘅份量好似兒童餐咁😒倒落去個細碗到都可以唔滿🙄2。喺平台叫外賣明明話20分鐘到,結果等咗差唔多兩個鐘,嚟到啲嘢食全部凍曬,仲要送漏order😡3。叫咗兩款湯(1.雪梨海底椰雪耳燉湯&2.黑蒜螺頭燉湯)1.雪梨湯完全冇味衰過滾湯,好似飲水!1&2湯純粹俾咗兩個湯包!兩個湯都完全冇料😡我同女朋友都懷疑自己係飲湯水定係飲燉湯😡4。打咗去佢哋中環鋪問有冇天后鋪嘅電話?結果佢哋話天后舖冇電話🙄最後留咗我嘅電話號碼同埋訂單編號話會叫天后鋪嘅同事覆我,結果不了了之🤬我同女朋友決定以後都唔會再叫依間外賣😡就算堂食都唔再去幫襯!😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡奉勸大家如果未試過依間餐廳想試嘅話要有一定嘅心理準備😒😒😒 三思三思再三思
1。最基本嘅白飯都可以做到咁差🙄
😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡
2022-07-20
120 分鐘 (外賣送餐)
2022-07-11 510 瀏覽
一般印象魚香茄子食到成口油淋淋,但這款式煮得有功夫,不油也不膩,吃得到茄子的獨持口感。讚!梅菜蒸肉餅講真,見到個賣相實在其貌不揚,然而當你夾一啖入口,卻味道甘香,想一試再試,所以餸菜不可以貌相,嘗試才知真章!清蒸時菜翠綠色的小棠菜,咬落口脆卜卜。蘿蔔炆牛腩沾滿腩汁的蘿蔔入口甘香,牛腩帶些少肥膏與腩皮,食指大動!飯都食多半碗。枝竹羊腩令人驚喜,枝竹加羊肉配搭合襯,惹味好食。

魚香茄子

梅菜蒸肉餅

清蒸時菜
翠綠色的小棠菜,咬落口脆卜卜。

蘿蔔炆牛腩

枝竹羊腩
令人驚喜,枝竹加羊肉配搭合襯,惹味好食。
魚香茄子
2022-05-31 518 瀏覽
第一次叫呢度外賣,好快送到,粟米肉粒飯,個餸酸到食唔到,好明顯係放得好耐變壞,湯飯餸全部都唔熱,全部倒垃圾桶,好浪費食物,但係真係怕食完之後會肚痛,好少寫食評,但係今次真係要提醒大家。
2022-05-13 665 瀏覽
外賣app叫外賣送九龍灣,送餐時間須要45分,落單時間係11:35分,收到時間係12:42,送餐延遲常有發生,好……我受。叫了一個花膠蟲草花螺頭燉湯+上海菜飯、花旗參燉雞湯+瑤柱蛋炒飯、慢煮叉燒飯+1隻秘製滷水蛋+瑤柱蛋炒飯、梅菜肉餅、蟲草花臘味炒飯+椰子燉雞湯,全單總數$417.40#椰子燉雞湯已變酸#秘製滷水蛋送漏#蟲草花臘味飯,d飯超硬,食左半掉左,之後就胃痛#全部湯都唔係燉湯,只係煲湯#全部湯係無熱湯,只得暖,已經打左個好大既折扣第一次叫就係比呢d我,我又點會再叫第二次食品變壞、貨不對辦、品質其差、仲要送漏野,老闆,價錢唔係平架
#椰子燉雞湯已變酸
#秘製滷水蛋送漏
#蟲草花臘味飯,d飯超硬,食左半掉左,之後就胃痛
#全部湯都唔係燉湯,只係煲湯
#全部湯係無熱湯,只得暖,已經打左個好大既折扣
第一次叫就係比呢d我,我又點會再叫第二次
2022-05-13
65 分鐘 (外賣送餐)
2022-05-05 653 瀏覽
💐就嚟母親節啦🫶🏻我一早訂左 @soupdayhk湯譜既湯比媽咪💕💓慶祝母親節💐,仲可以送貨上門,非常方便🫰🏻💕 由細到大媽咪都好悉心照顧我,仲煲好多老火湯比我飲親住母親節🙆🏻‍♀️為媽咪送上一份心意,我訂左𝗦𝗼𝘂𝗽𝗱𝗮𝘆湯外賣𝗦𝗼𝘂𝗽𝗱𝗮𝘆湯外賣可以寫埋母親節祝福語♥️(落order 時候寫埋),咁就可以將自己心思送俾媽咪啦💕湯譜嘅湯味道超級濃郁,每款湯都勁足料!而且冇味精,我揀左花膠雞湯,真係好多膠質,超吸濃郁每一啖都係精華✨✨─═★:;*─═☆:;*─═★:;*─═☆:;*─═★:;*我訂左2款湯🤭💐呢2款湯好足料😍🥰‼️媽咪非常鍾意‼️💕🫱🏻香瓜沙參玉竹鮑魚燉湯🫲🏻💕🫱🏻花膠蟲草花螺頭燉湯🫲🏻仲訂左晚餐一齊食~🫰🏻慢煮叉燒飯🫰🏻蝦餃

𝗦𝗼𝘂𝗽𝗱𝗮𝘆湯外賣可以寫埋母親節祝福語♥️
(落order 時候寫埋),咁就可以將自己心思送俾媽咪啦💕

湯譜嘅湯味道超級濃郁,每款湯都勁足料!
而且冇味精,我揀左花膠雞湯,真係好多膠質,超吸濃郁
每一啖都係精華✨✨

我訂左2款湯🤭💐呢2款湯好足料😍🥰
‼️媽咪非常鍾意‼️

💕🫱🏻香瓜沙參玉竹鮑魚燉湯🫲🏻
💕🫱🏻花膠蟲草花螺頭燉湯🫲🏻

仲訂左晚餐一齊食~
🫰🏻慢煮叉燒飯
🫰🏻蝦餃
2022-05-05 394 瀏覽
就嚟母親節啦 除咗送花仲可以送湯水俾媽媽 @soupdayhk可以送貨上門非常方便仲非常多選擇 每款湯水都非常足料如果諗唔到叫邊款可以考慮叫神秘之選燉湯依加做緊母親節活動客人可以買湯個時order係外賣杯上祝褔語(30個宇限制内)母親節期間凡惠顧 @soupdayhk order湯水最感人既留言有機會贏得 @soupdayhk 堂食詳情到時候記得留意佢哋嘅ig🔗www.soupdayhk.com祝大家有個愉快嘅母親節
就嚟母親節啦
除咗送花仲可以送湯水俾媽媽
@soupdayhk可以送貨上門非常方便
仲非常多選擇 每款湯水都非常足料
如果諗唔到叫邊款可以考慮叫神秘之選燉湯

依加做緊母親節活動
客人可以買湯個時order係外賣杯上祝褔語
(30個宇限制内)

母親節期間凡惠顧 @soupdayhk order湯水
最感人既留言有機會贏得 @soupdayhk 堂食
詳情到時候記得留意佢哋嘅ig

🔗www.soupdayhk.com

祝大家有個愉快嘅母親節
2022-05-04 306 瀏覽
臨近母親節,因為正日有野做,所以就提早同媽咪慶祝🥳但疫情期間, 媽咪又唔想出去食飯🫣於是我就係屋企煮左餐豐富嘅飯菜畀佢食,不過自己煲湯又唔叻😶冇理由咁重要既日子都冇啖湯水慰勞下媽咪😅好在有soupdayhk 既足料老火湯,每款湯水都好足料,完全冇味精👍👍另外,佢地既啜包裝仲好方便,送到泥仲keep warm ,一扭開蓋就飲得,方便##又快捷❗我都順手叫多幾款唔同既湯俾媽咪試下,等佢可以好好咁補下👍🤣🔸 花旗參燉雞 🔸 花膠燉鮮奶湯🔸 黑蒜螺頭燉湯🔸 黃耳雙菇竹笙桃膠燉湯依加做緊母親節活動,客人可以買湯個時order係外賣杯上寫母親節祝福語/對媽咪既❤️底話(30個字限制內)。

🔸[強人 WorkDay] 花旗參燉雞
🔸[靚靚 LadiesDay] 花膠燉鮮奶湯
🔸[調理 BetterDay] 黑蒜螺頭燉湯
🔸[素顏 GreenDay] 黃耳雙菇竹笙桃膠燉湯

2022-05-02 211 瀏覽
一年一度母親節將近,唔知大家諗住點樣同媽媽渡過呢?一年365日,媽媽都一定會煲湯畀我地飲,就算有時出街食飯,都會留定啲湯俾我可以番黎先飲❤️趁住呢個媽媽節,我決定訂靚湯俾媽媽飲💕 是報答媽媽最好的禮物 🎁我也是一個湯控,咩湯都愛喝,而且可以喝很多碗,這次訂購 @soupdayhk 既燉湯真的深得我心❤️ 真係真材實料的湯😌 𝗦𝗼𝘂𝗽𝗱𝗮𝘆湯外賣可以寫埋母親節祝福語♥️(落order 時候寫埋),可以將自己心意傳達俾媽咪💕隨此之外,外賣仲有啜啜裝俾你選擇,岩哂上班一族或者唔鍾意食湯渣嘅人,方便簡單😆 累的時候直接加熱~15分鐘就可以喝到燉煮入味的湯,偶爾訂幾包放冰箱,隨時加熱隨時都能喝到一碗美味的盅湯👍🏻 神秘之選 花旗參燉雞湯(媽咪最愛) 花膠燉鮮奶湯調理 BetterDay] 黑蒜螺頭燉湯 黃耳雙菇竹笙桃膠燉湯

[神秘 MysteryDay] 神秘之選

[強人 WorkDay] 花旗參燉雞湯(媽咪最愛)

[靚靚 LadiesDay] 花膠燉鮮奶湯

調理 BetterDay] 黑蒜螺頭燉湯

[素顏 GreenDay] 黃耳雙菇竹笙桃膠燉湯
外賣送餐
🥣Soupday-湯譜🥣📍 中環善慶街5號地舖 @soupdayhk依家唔想起屋企煲湯煮飯 但系又想飲啲既健康既湯 食啲無味精既家常菜?‘湯譜’就幫到你啦👍🏻 佢地收到order後仲可以直接送到家🥰 真系岩晒我呢啲懶人🤣佢地不嬲有散水湯服務 可以免費寫字落湯蓋(30字內) 送比人好有心思🤣適逢母親節就到 可以寫啲比母親祝福既字句送比母親 咁就夠晒窩心啦🥰🔸二人套餐🔸 💰298(白飯兩碗、清蒸時菜)黃耳雙菇竹笙桃膠燉湯黃耳、紅棗、竹笙、淮生、桃膠、茶樹菇、猴頭菇等材料 味道清甜 無味精 夏天飲真系好正😍黑蒜螺頭燉湯呢款湯水有強力抗氧化、可促進血液循環、改善心臟健康等作用 味道好濃郁 黑蒜味好出 螺頭好大舊 夠晒入味 裏面有黑蒜、元肉、螺頭、豬肉、枸杞等配料 豐富好飲!梅菜蒸肉餅飯肉餅比較淋身 有兩大塊 裏面既配料好豐富 有大量既冬菇粒 再加上梅菜 食落口味道好香 撈飯一流👍🏻蟲草花冬菇蒸滑雞飯蒸雞好嫩滑 蒸到岩岩好 蟲草花好爽口好食👍🏻🔸優惠詳情🔸用我嘅code喺湯譜嘅website落單 可享八折優惠!Promotion Code:’ceci20’湯譜自家外賣平台SoupDay周圍送or
🥣Soupday-湯譜🥣

📍 中環善慶街5號地舖 @soupdayhk

🔸二人套餐🔸 💰298
(白飯兩碗、清蒸時菜)
黃耳雙菇竹笙桃膠燉湯

黑蒜螺頭燉湯

梅菜蒸肉餅飯

蟲草花冬菇蒸滑雞飯
蒸雞好嫩滑 蒸到岩岩好 蟲草花好爽口好食👍🏻

🔸優惠詳情🔸
用我嘅code喺湯譜嘅website落單 可享八折優惠!
Promotion Code:’ceci20’
湯譜自家外賣平台SoupDay周圍送order💁🏻‍♀️

🔸mother’s day小遊戲🔸
母親節期間 喺佢哋平台訂燉湯 寫反祝福語比母親 再放上自己社交平台 tag佢地 店舖會抽選影得最靚嘅三位 送返佢哋旗下品牌sipsip既堂食禮卷$300😍詳情可以留意下佢哋社交平台😍 @soupdayhk

#soupdayhk #湯譜 #外送 #外送優惠 #外賣平台 #soupday #中環 #中環美食 #網店 #社交平台網店 #母親節 #母親節優惠 #散水湯 #sipsip #堂食 #禮卷 #二人套餐
2022-04-29
2022-04-30 186 瀏覽
ଘ(੭*ˊᵕˋ)੭* ੈ𝗦𝗼𝘂𝗽𝗱𝗮𝘆湯譜♡‧₊˚ʚ︎ɞ ๑⃙⃘๑⃙⃘๑⃙⃘ ʚ︎ɞ ๑⃙⃘๑⃙⃘๑⃙⃘ ʚ︎ɞ ๑⃙⃘๑⃙⃘๑⃙⃘ ʚ︎ɞ 就嚟母親節啦🫶🏻都市人繁忙~未必有時間抽空陪媽咪🥹💕但係我喺湯譜訂咗幾款湯送比媽咪🫰🏻𝗦𝗼𝘂𝗽𝗱𝗮𝘆湯外賣可以寫埋母親節祝福語♥️(落order 時候寫埋) 咁就可以將自己心思送俾媽咪啦💕我都希望我寫嘅好快會實現!我要努力💪🏻等我包養媽咪🥺🔥湯譜嘅湯味道超級濃郁,每款湯都勁足料!而且冇味精,每一啖你都會覺得飲晒啲精華咁😍你飲完之後你就會同意我講嘅說話🤓而且佢可以整啜啜裝🥰方便飲用🫣ʚ︎ɞ ๑⃙⃘๑⃙⃘๑⃙⃘ ʚ︎ɞ ๑⃙⃘๑⃙⃘๑⃙⃘ ʚ︎ɞ ๑⃙⃘๑⃙⃘๑⃙⃘ ʚ︎ɞ 我叫咗呢五款湯😋⊰⊹═══════════⊹⊱ʚ︎是但 What'sTodayɞ-松茸菇瑤柱螺頭燉湯ʚ︎經典 ClassyDayɞ-椰子燉雞湯ʚ︎靚靚 LadiesDayɞ-花膠燉鮮奶湯ʚ︎素顏 GreenDayɞ-黃耳雙菇竹笙桃膠燉湯ʚ︎ ComfyDay Essencesɞ-花膠蟲草花螺頭燉湯之髓⊰⊹═══════════⊹⊱˚ ༘✶ ⋆。˚ ⁀➷ ⁀➷ ⁀➷⋆。˚@Soup day ♥︎ ⍟ *⋆。˚ ☘︎︎中環善慶街5號地舖G/F, 5 Shin Hing Street, Cen
ଘ(੭*ˊᵕˋ)੭* ੈ𝗦𝗼𝘂𝗽𝗱𝗮𝘆湯譜♡‧₊˚

就嚟母親節啦🫶🏻都市人繁忙~
未必有時間抽空陪媽咪🥹💕
但係我喺湯譜訂咗幾款湯送比媽咪🫰🏻

𝗦𝗼𝘂𝗽𝗱𝗮𝘆湯外賣可以寫埋母親節祝福語♥️
(落order 時候寫埋)
咁就可以將自己心思送俾媽咪啦💕
我都希望我寫嘅好快會實現!
我要努力💪🏻等我包養媽咪🥺🔥

湯譜嘅湯味道超級濃郁,每款湯都勁足料!
而且冇味精,每一啖你都會覺得飲晒啲精華咁😍
你飲完之後你就會同意我講嘅說話🤓

-黃耳雙菇竹笙桃膠燉湯

ʚ︎ ComfyDay Essencesɞ
-花膠蟲草花螺頭燉湯之髓
⊰⊹═══════════⊹⊱

˚ ༘✶ ⋆。˚ ⁀➷ ⁀➷ ⁀➷
⋆。˚@Soup day ♥︎
⍟ *⋆。˚ ☘︎︎中環善慶街5號地舖
G/F, 5 Shin Hing Street, Central ☘︎︎⋆。˚
‎ﻌﻌﻌﻌﻌﻌﻌﻌﻌﻌﻌﻌﻌﻌﻌﻌ
2022-04-22 206 瀏覽
足不出戶就可以飲到足料湯水! 湯譜有好多種唔同既湯水,仲有多種飯盒同點心! 最重要係可以送到去屋企!安坐家中就可以😌今次叫左梅菜蒸肉餅同魚香茄子,賣相都幾精緻,味道都唔錯!🤩另外仲有可愛造型既紫薯包同埋燒賣,大人細路都岩食!😍最鍾意既就係佢地既湯,我叫左黑蒜螺頭燉湯同埋椰子燉雞🥥🐔湯,好足料又唔會係味精湯,連湯料都可以食埋呀!!佢地有一人套餐,包括左一款湯品同埋一個主食,價錢比起散叫平d架!

今次叫左梅菜蒸肉餅同魚香茄子,賣相都幾精緻,味道都唔錯!🤩

另外仲有可愛造型既紫薯包同埋燒賣,大人細路都岩食!😍

2022-04-19 158 瀏覽
很久沒喝燉湯了!現在有外賣好方便~不用出門也可以喝不想煮飯時也可喝湯吃住家飯而且有一人餐和二人餐,可自選燉湯和飯菜到網站有一系列湯及飯菜可選擇,十分清晰這次喝花膠蟲草花螺頭燉湯和花旗參燉雞湯兩款湯水都十分足料!送來時也是熱辣辣前者有大大件花膠和很多蟲草花湯很甜,很滋潤,適合女士飲用後者則夠補氣,參味挺突出,不會有太多雞油,適合男士飲用另外點了老公喜愛的東坡肉和魚香茄子東坡肉很入味,夠稔滑,茄子亦很惹味,滿足~
很久沒喝燉湯了!
現在有外賣好方便~不用出門也可以喝
不想煮飯時也可喝湯吃住家飯
而且有一人餐和二人餐,可自選燉湯和飯菜
到網站有一系列湯及飯菜可選擇,十分清晰
這次喝花膠蟲草花螺頭燉湯和花旗參燉雞湯
兩款湯水都十分足料!送來時也是熱辣辣
前者有大大件花膠和很多蟲草花
湯很甜,很滋潤,適合女士飲用
後者則夠補氣,參味挺突出,不會有太多雞油,適合男士飲用
另外點了老公喜愛的東坡肉和魚香茄子
東坡肉很入味,夠稔滑,茄子亦很惹味,滿足~
2022-04-17 152 瀏覽
養生燉湯食譜,滿滿心思更養生🥣忙碌過後,更要滋潤一下吧~🍶花膠燉鮮奶 養陰潤燥,花膠+桃膠,飲落更有花膠香,膠原豐富,更是女士最愛。🍄松茸菇瑤柱螺頭燉湯 健腦益腎,菇之清香配上鮮甜瑤柱同螺頭,非常濃郁!🐮蘿蔔牛腩飯配腸粉 & 枝竹羊腩配白飯 驚喜原來主食可以配腸粉😍住家飯味道天然,好有屋企親切感,香濃腩汁撈腸粉好正,肥美羊腩,超愛淡淡羊肉騷香~🐤雞絲雲耳 & 清蒸時菜爽口雲耳,麻香超過癮。清蒸小唐菜,簡單生活提醒自己健康一啲吧!文末更有🐰復活節限定禮物——溏心醉蛋😙無論係foodpanda定自家delivery,🥰足不出戶都可以將靚靚湯水捧係手~@soupdayhk 📍中環
養生燉湯食譜,滿滿心思更養生🥣忙碌過後,更要滋潤一下吧~

🍶花膠燉鮮奶

🍄松茸菇瑤柱螺頭燉湯
健腦益腎,菇之清香配上鮮甜瑤柱同螺頭,非常濃郁!

🐮蘿蔔牛腩飯配腸粉 & 枝竹羊腩配白飯

🐤雞絲雲耳 & 清蒸時菜

@soupdayhk
📍中環
2022-04-17 121 瀏覽
復活節假期食咩好喺屋企都有好湯飲外賣食得豐富湯譜 Soupday自家外賣平台黑蒜螺頭燉湯好大浸黑蒜嘅味道啊我真係好鍾意而且個湯好香甜仲有好多料,絕對冇呃人雪梨海底椰燉湯清熱解渴而且可以滋潤一下,飲完喉嚨都好舒服東坡肉超級入味而且有兩大舊唔會好肥,調味啱啱好仲有香港地道嘅羊腩煲估唔到外賣一樣熱辣辣,而且羊肉唔會話好大浸蘇味,仲有最好味嘅支竹~清蒸時菜一定唔可以少~搭配兩碗白飯食得超級飽🌼活節期間叫套餐系列🔎會贈送復活蛋1隻,每張單限送 1隻
復活節假期食咩好
喺屋企都有好湯飲

外賣食得豐富
湯譜 Soupday自家外賣平台

黑蒜螺頭燉湯
雪梨海底椰燉湯

清熱解渴而且可以滋潤一下,飲完喉嚨都好舒服

東坡肉超級入味
而且有兩大舊唔會好肥,調味啱啱好
仲有香港地道嘅羊腩煲

清蒸時菜一定唔可以少~搭配兩碗白飯食得超級飽
🌼活節期間叫套餐系列
🔎會贈送復活蛋1隻,每張單限送 1隻
2022-04-17 110 瀏覽
最近晚市都仲未有有時候想食中菜點算好香噴噴嘅羊腩煲即刻送到我屋企羊腩軟硬適中 唔會有好大騷味醬汁完全滲入去整道菜令到佢更加惹味 好耐冇食過咁地道嘅羊腩啦蘿蔔炆牛腩 都係我最愛牛腩炆嘅時間啱啱好腩汁入晒去蘿蔔度 送飯一流估唔到呢兩款特色小菜都可以送屋企整個套餐仲配上兩碗菜飯 夠晒健康清蒸時蔬 大白菜夠晒爽甜加埋兩碗滋潤嘅中湯花膠蟲草花螺頭燉湯 香瓜沙參鮑魚玉竹湯呢個套餐真係好味兼抵食!同埋而家復活節仲要送糖心蛋可以食
最近晚市都仲未有

清蒸時蔬 大白菜夠晒爽甜

加埋兩碗滋潤嘅中湯
花膠蟲草花螺頭燉湯
香瓜沙參鮑魚玉竹湯
呢個套餐真係好味兼抵食!

同埋而家復活節仲要送糖心蛋可以食