餐廳: 湯譜
資訊:

2022-04-16 108 瀏覽
女人唔補好易老所以我全靠每日湯品美顏養生又健康work from home 完左就因為返工太忙冇時間自己煲湯好彩搵到呢間咁sweet既湯品外賣店最驚喜既係一滴油都冇!😍😍😍湯準時送到而且係熱既,啱即刻飲碗蓋有多層防漏膠完全冇倒瀉同漏出今次一口氣叫左4款燉湯,包括:💚白菜陳腎燉湯除左白菜,陳腎仲有豬肉同瑤柱功效係開胃消濟又潤肺味度咸咸地咁🧡花膠蟲草花螺頭燉湯之髓而花膠香味幾突出功效係養顏抗老增強免疫力🖤黑蒜螺頭燉湯之髓口味非常獨特,相當討好絕對係百喝不厭既黑蒜提高免疫力,促進新陳代謝同埋抗氧化!🤍椰子燉雞湯之髓補血養神,滋潤肌膚貪靚既我一定會再飲佢可能因為復活節叫左套餐系列佢送左隻復活蛋俾我好開心呀
女人唔補好易老
所以我全靠每日湯品
美顏養生又健康

work from home 完左就因為返工太忙
冇時間自己煲湯
好彩搵到呢間咁sweet既湯品外賣店
最驚喜既係一滴油都冇!😍😍😍

湯準時送到
而且係熱既,啱即刻飲
碗蓋有多層防漏膠

🧡花膠蟲草花螺頭燉湯之髓
而花膠香味幾突出
功效係養顏抗老增強免疫力

🖤黑蒜螺頭燉湯之髓
口味非常獨特,相當討好
絕對係百喝不厭既
黑蒜提高免疫力,促進新陳代謝
同埋抗氧化!

🤍椰子燉雞湯之髓
補血養神,滋潤肌膚
貪靚既我一定會再飲佢

可能因為復活節
叫左套餐系列佢送左隻復活蛋俾我
好開心呀
復活節唔想出街,又想飲到靚湯,仲想食點心添,可以點做呢?!上網比我搵到間【湯譜】 Soupday 自家外賣平台,Order後送到家,真係超方便咁重要嘅復活節,點少得有復活蛋食呢?由15-18/4 復活節期間,叫套餐系列,仲送一隻復活蛋🥚 (每單限送一隻) 一定要嗌燉湯,絕無添加味精,燉湯加入咗雞胸肉一齊燉,一啲都唔會油膩,飲落清甜好飲,滿滿配料,真係勁足料,花膠大大塊夠滋潤養顏【花膠蟲草花螺頭燉湯 $88】螺頭勁大舊仲好多,夠哂入味;奶白色嘅【花膠燉鮮奶湯 $68】香滑清甜;最後揀咗個【蓮子木瓜燉雪耳湯 $68】軟綿甜木瓜,爽口雪耳,大人細路都會愛上另外就嗌咗好特別嘅【迷你兵紫薯包 $38】#minions 造型真係超可愛呀,紫薯包軟綿綿,餡料係紫薯蓉;除咗可愛嘅紫薯包外;另外叫咗隻巨型嘅【灌湯餃 $48】餡料塞到滿滿,好味道最後就叫咗支包裝嘅【碟豆花椰子水 $32】蝶豆花嘅夢幻顏色,味道係清甜椰子水味,夏日必備,清涼解渴

2022-04-14
  • 蓮子木瓜燉雪耳湯
  • 花膠蟲草花螺頭燉湯
  • 花膠燉鮮奶湯
2022-04-15 124 瀏覽
外賣:呢間鋪頭實體店係中環,我公司係九龍灣,所以去咗佢地自家外賣平台落order直接送上office☺️特色:1️⃣必叫養生燉湯,無添加味精,唔會太咸,仲好有新意可能做埋散水湯。 今次飲咗花膠燉鮮奶湯同海底椰銀耳燉雪梨。 前者奶白色好誘人,有大片花膠夠滋補。後者清甜,飲完喉嚨冇咁乾涸2️⃣慢煮叉燒同minion 紫薯包都幾值得叫。 前者有隻煎得好靚嘅太陽蛋,而叉燒半肥瘦,入口唔會太油膩,叉燒汁仲要好多,撈飯一流☺️後者紫薯包minion造型可愛,打卡一流,心情會變好3️⃣值得一讚係有小驚喜,依加15復活節有優惠,叫套餐送復活蛋(已經迅速被食咗,影唔到相😆)人均價格:$100評分:4.5/5分
外賣:

特色:

人均價格:$100
評分:4.5/5分

2022-04-14 100 瀏覽
復活節又到啦,諗住同老公慶祝一下,就睇下有咩外賣食,” 湯譜 Soupday”自家外賣平台,好方便,加上喺中環,近近地係,就去試吓先🙆🏻‍♀️由於老公好喜歡飲湯,我就揀咗椰子燉雞湯,花膠燉鮮奶湯,松茸菇瑤柱螺頭燉湯滑雞冬菇粥同minions紫薯包😍😍 估唔到所有食品都好有質素,好鮮甜,而椰子味濃郁,好足料,當中最喜歡係松茸菇瑤柱螺頭燉湯,夠晒火喉,真係唔錯🙆🏻‍♀️好值得一試😍😍😍依家除咗去門市外,仲可以送到屋企,而且嚟緊於15-18/4 復活節期間叫套餐系列會贈送復活蛋1️⃣隻,每張單限送1️⃣隻咋🙆🏻‍♀️ \

會贈送復活蛋1️⃣隻,每張單限送1️⃣隻咋🙆🏻‍♀️ \
2022-04-14 69 瀏覽
轉眼間又到 #復活節 了記得細個好鍾意食朱古力 #復活蛋適逢諗緊夜晚叫乜嘢外賣好之際就喺網上搵到 「 湯譜 」 之前去開中環都好想試吓今次終於有機會叫一個 #二人外賣套餐系列仲要送到屋企門口而且嚟緊於15-18/4 復活節期間叫套餐系列會贈送復活蛋🥚 一隻(每單限送一隻)可以喺屋企慢慢嘆慢慢享受大人細路見到復活蛋都好鍾意呢‼️⊰⊹════════════════⊹⊱💬 ✎ 食後感 :✨【 #椰子燉雞湯(清涼) 】平時多數叫外賣出街食好少喺屋企煲湯水飲呢一個清涼系列嚟到喺室溫可以自己翻熱熱辣辣地享受估唔到外賣嘅湯都好有質素事關飲一啖已經覺得好鮮甜椰子味道好濃郁唔會剩係得個甜入面有一條條粗身嘅椰子+粒粒瘦肉嘅湯料驟眼睇都覺得好足料呢【 #雪梨海底椰雪耳燉湯(清涼) 】舀一啖已經有滿滿的湯料有我最鍾意嘅爽口雪耳加埋切成粒狀嘅雪梨等飲完都覺得好消暑解毒呢【 枝竹羊腩煲 】裏面嘅枝竹同埋羊腩嘅份量都頗多而且兩者口感都非常林入味個汁帶少少腐乳味簡直就係撈飯一流【 12小時燉東坡肉 】東坡肉為蘇杭菜中一名菜以五花肉加上醬油、冰糖、紹酒等調料慢火紅燒而成呈現立方體狀嘅東坡肉實質上係半肥半瘦的五花肉正係我
轉眼間又到 #復活節 了
記得細個好鍾意食朱古力 #復活蛋
適逢諗緊夜晚叫乜嘢外賣好之際
就喺網上搵到 「 湯譜 」
之前去開中環都好想試吓
今次終於有機會叫一個 #二人外賣套餐系列
仲要送到屋企門口
而且嚟緊於15-18/4 復活節期間叫套餐系列
會贈送復活蛋🥚 一隻(每單限送一隻)
可以喺屋企慢慢嘆慢慢享受

個汁帶少少腐乳味
簡直就係撈飯一流

【 12小時燉東坡肉 】
東坡肉為蘇杭菜中一名菜
以五花肉加上醬油、冰糖、紹酒等調料慢火紅燒而成
呈現立方體狀嘅東坡肉
實質上係半肥半瘦的五花肉
正係我想食嘅口感

上海炒菜飯及瑤柱蛋炒飯都係採用珍珠米煮成
而且每一啖都有滿滿的菜粒及蛋花㗎
食埋蔬菜就滿足晒
性價比咁高嘅套餐
真係值得一試呢!
2022-04-13 99 瀏覽
湯譜@soupdayhk 主打一系列燉湯, 有自家網上平台, 提供外賣送湯服務🚚, 上網落order, 就可以喺屋企坐定定等飲靚湯!有好多唔同款式嘅老火燉湯供選擇, 全部真材實料, 🈚️添加鹽、糖、味精, 飲吓滋補燉湯潤一潤、補一補, 提升免疫力💪🏻! 除咗有住家靚湯, 仲有一系列住家飯餸, 有營養又滋補ꕀ《HappyDay Set for One 開心湯譜一人套餐》𓌈˒˒ 花膠蟲草花螺頭燉湯 𓌈˒˒ 蟲草花冬菇蒸滑雞飯 - 蒸雞好嫩滑, 蟲草花有爽爽嘅口感, 有一股清香~𓌈˒˒ 追加清蒸時菜🥬 - 小棠菜新鮮爽口𓎩 ⸝⸝ 花膠蟲草花螺頭燉湯 ✅提高抗病能力 ✅補充骨膠原花膠含豐富膠質, 非常滋補, 特別適合女性飲用, 有養顏美膚、益氣補腎之效! 湯料非常豐富, 有一大片花膠、螺片、豬肉、圓肉、蟲草花、杞子等等。 湯色夠清, 鮮甜味濃; 花膠爽口彈牙, 有膠質感~ 𓎩 ⸝⸝ Minion 迷你兵紫薯包 - Minion包點好可愛😍, 裏面嘅紫薯蓉好綿滑, 唔會太甜💜𓎩 ⸝⸝ 合桃包 - 包餡有煉奶嘅香甜味, 仲有脆脆合桃, 增添口感𓎩 ⸝⸝ 蘿蔔牛腩蒸腸粉 - 牛腩軟腍入味; 腸粉口感軟

𓌈˒˒ 花膠蟲草花螺頭燉湯
𓌈˒˒ 追加清蒸時菜🥬 - 小棠菜新鮮爽口

𓎩 ⸝⸝ 花膠蟲草花螺頭燉湯
✅提高抗病能力 ✅補充骨膠原

𓎩 ⸝⸝ 蘿蔔牛腩蒸腸粉 - 牛腩軟腍入味; 腸粉口感軟糯
2022-04-13
2022-04-09 100 瀏覽
外賣app叫灣仔嗰間 魚香茄子飯 黎到打開 嚇死人 啲白飯裝到滿滿 但啲魚香茄子係少得可憐! 得一督仔 味道已經係非常普通 但係呢個moment已經唔重要 咁樣嘅做法真係好唔尊重人 我一路食一路有重被侮辱被搵笨 食緊監躉飯咁嘅感覺
2022-04-09
25 分鐘 (外賣送餐)
2022-03-07 183 瀏覽
之前去上環無意間發現這間湯店,便打算入去試下佢哋嘅靚湯😋店舖位置唔多但都很整潔,店舖彌漫著一陣香湯味,我坐落後便立即看看,有哪幾款靚湯嘅選擇,湯類都有七至八款,我最終揀了黃耳雙菇竹笙燉湯,湯料有雙菇、黃耳、桃膠、紅棗、竹笙及金羅漢果,店員送上我便急不及待嘗試, 味道清甜潤喉,一啖一啖飲到唔停😋另外我還點了秘製糖心陳皮滷水蛋及蒸有機時菜(菜心),滷水蛋的滷水汁唔夠入味及唔夠糖心,亦唔覺有陳皮味;菜心清清地亦不錯😋
之前去上環無意間發現這間湯店,便打算入去試下佢哋嘅靚湯😋
2022-02-25 158 瀏覽
梅菜肉餅完全食唔到有肉既感覺 好懷疑系咪impossible meat ,系一舊有梅菜味既泥;以為滑雞一定穩陣點知個調味都系奇怪佢唔系咸香,居然系甜味,生粉多到同d飯漿住一舊系底花旗參雞湯 同雞系冇關係 雞肉好柴一粒粒好似飲緊花旗參焗水
以為滑雞一定穩陣點知個調味都系奇怪
佢唔系咸香,居然系甜味,生粉多到同d飯漿住一舊系底
花旗參雞湯 同雞系冇關係 雞肉好柴一粒粒好似飲緊花旗參焗水

2022-02-25
2022-02-20 151 瀏覽
👎👎👎👎The most irresponsible restaurant I have ever seen! Waited 2 hours for food, tried to call the restaurant servals times for ordering status. However, no one answered the call. Finally, when someone answered, the staff was clueless and unaware that the order existed. Afterward, the restaurant canceled the order after 2 hours of waiting as they claimed one of the items was “temporarily unavailable.” They never demonstrated any sense of apology. Even so, I asked whether we were getting any food after long hours of waiting. He just tried to make us order once again. We declined to make the order again as it’s their responsibility to check up on orders, PLUS even our courier has been waiting in the rain for 50 mins LONG in cold weather - temperature: 7 Celsius !!!! That’s ridiculous for a restaurant to show irresponsibility to its customers and couriers. In the end, they hang up our call unpredictably. Guys, if you are ordering, good luck with that. 👎👎👎👎
2021-10-28 1062 瀏覽
(加分位)・啲湯真材實料,叫過三四款湯都無失望・夜晚都叫到質素高過普通酒樓既點心,有三眼仔包、粉絲春卷、蝦餃、巨型牛肉球,味道唔係連鎖點心舖果種・有創意點心,例如 Mac & Cheese 春卷、醉蛋・一個餐有餸+飯+湯,男仔食都幾飽,選擇唔熱氣・飲品都係一間叫「啜」既香港特式野,有陳皮檸檬蜜・外賣 menu 有酒吧野飲,咩 Martini 都有的(扣分位)・全部炸既點心,叫外賣黎到都係淋哂・餸汁浸住啲飯,明明係珍珠米都搞差哂・好貴,一個餐已經 ~$70 做底,轉靚湯 +$50、白飯轉炒飯 +$20,唔睇清楚以為加多左個飯
(加分位)
・啲湯真材實料,叫過三四款湯都無失望
・有創意點心,例如 Mac & Cheese 春卷、醉蛋
・一個餐有餸+飯+湯,男仔食都幾飽,選擇唔熱氣
・飲品都係一間叫「啜」既香港特式野,有陳皮檸檬蜜
・外賣 menu 有酒吧野飲,咩 Martini 都有的

(扣分位)
・全部炸既點心,叫外賣黎到都係淋哂
・餸汁浸住啲飯,明明係珍珠米都搞差哂
2021-10-21
40 分鐘 (外賣送餐)
  • 炸燒賣
  • 灌湯餃
  • 椰子雞湯
2021-10-26 800 瀏覽
冇帶飯,想搵啲健康嘢,見外賣平台 有discount, 又主打自家靚湯,百幾蚊一個lunch set 都照嗌!松茸菇瑤柱螺頭燉湯: 嚟到仲熱辣辣,飲落第一啖已經覺得好鹹,之後就當然係越飲越鹹,同埋材料處理得唔算好,湯飲落都頗腥,最尾飲咗一半已經要掉!魚香茄子: 我影出嚟係佢真實完整份量嚟,一開蓋真係嚇一嚇,收呢個價錢,少得太過份,味道不過不失!成個set最出色係果兜要另外加錢先有嘅菜,菜新鮮爽口!總括嚟講,不可再!主打燉湯,但湯認真麻麻,不過飲完冇涸喉,至少佢未係味精水!但收呢個價錢(如果冇discount, 呢餐156)畀啲咁嘅質素咁樣嘅份量,真係有待改善!

成個set最出色係果兜要另外加錢先有嘅菜,菜新鮮爽口!

2021-10-11
2021-10-01 734 瀏覽
家中老人想食濕濕地又因為外賣平台120有7折所以訂了標價68有湯有飯的一人套餐老人家想食羊腩煲所以加21轉羊腩煲飯心諗有湯有飯有夠妥當但在checkout時系統強行要我再加13轉炒菜飯因為唔想令老人家失望迫於就範食物送到時口只有一盒羊腩飯及小吃湯is missing, 點心is missing too張單收我165火都嚟去外賣平台報告終於退部份錢我覺得7折落單然後你提供唔到食物所有價錢變原價係非常不合理兩個人嘅餐點變得一個人不倫不類如果還回正價我係可以另作他選仲有盒羊腩飯係真接撈餸加汁落飯老人家捨食但表示整盒飯非常油膩非常難食成件事好離譜我唔明點解明明落單時68一個套餐突然變百几蚊以後blacklist
家中老人想食濕濕地
因為唔想令老人家失望
迫於就範
食物送到時口
只有一盒羊腩飯及小吃
湯is missing, 點心is missing too
張單收我165
我唔明點解明明落單時68一個套餐
突然變百几蚊
以後blacklist
2021-07-11 1282 瀏覽
一早搵定如果派散水餅就揀呢間啦!派湯WO,夠新意啦~點知畀同事捷足先登~聽同事講,送貨安排都好方便,湯有保溫袋裝住,由中環送到嚟九龍都仲好暖~雖然望落去係用紙碗,但有再用膠蓋蓋住,所以唔洗擔心會瀉出嚟~
一早搵定如果派散水餅就揀呢間啦!派湯WO,夠新意啦~
點知畀同事捷足先登~
2021-06-25
2021-06-29 1113 瀏覽
我呢個湯怪,滿心期待... 最後好失落~😩係Food Panda見到呢間專賣湯的餐廳,就打算叫個湯飯食下...😎點知遲左半個鐘到,d飯同d菜凍左... 😤都唔緊要,試下啖湯先... 個湯仲係熱既但就幾咸下...😐 (但後來飲完又唔覺好口渴,所以都應該唔係味精)D湯又唔係多,d菜又真係健康到落埋豉油到無味,成餐飯唔知自己食左乜...😪湯係有湯渣既,有幾片好薄既花膠.... 但如果我同你講呢個餐$131, 你會點⁉️好彩Food Panda有7折, $92,但都係好唔合理... 絕對係伏💢其他同事分店點左番茄蛋飯、粟米肉粒飯等等,大家既comment都係”劣食”同”醫院飯”🤢
我呢個湯怪,滿心期待... 最後好失落~😩
點知遲左半個鐘到,d飯同d菜凍左... 😤

花膠蟲草花螺頭燉湯