2019-11-09 1655 瀏覽
今次分享的這間家很特別,只在晚上6點後才營業。早上和中午的時間是"新橋美食",跟晚上的店是不一樣喔!但用同一個舖位晚上賣的是 "滑蛋蓋飯" !! 座位不算太多,所以見不少客人都是買外賣。不過由於是即點即製作的,要注意等候的時間會比較長 ... 我點的是 -日式鰻魚 ($78) + 嫩滑雞扒 ($16) 滑蛋蓋飯追加的餸一律是$16,不過鰻魚是沒有得追加的喔!鰻魚很肥美,醬汁頗多~且帶甜的味道,配上滑嫩的蛋確實很不錯 (੭ु≧▽≦)੭ु 飯量對女生來說可能有點多,不想浪費的話建議叫小飯。另外雞扒如名字~確實很嫩滑!我妹點的是 - 脆嫩雞扒 ($56) + 麻香墨魚 ($16)滑蛋蓋飯麻的味道十分到位,但又不會很辣!墨魚有少許的肥厚,很鮮嫩喔!
今次分享的這間家很特別,只在晚上6點後才營業。
不過由於是即點即製作的,要注意等候的時間會比較長 ...

追加的餸一律是$16,不過鰻魚是沒有得追加的喔!
鰻魚很肥美,醬汁頗多~且帶甜的味道,配上滑嫩的蛋確實很不錯
另外雞扒如名字~確實很嫩滑!
日式鰻魚+ 嫩滑雞扒滑蛋蓋飯

脆嫩雞扒+ 麻香墨魚滑蛋蓋飯
題外話/補充資料: 之後我有買過外賣,發現他們用的是紙槳餐盒~餐具和飲管亦都不會主動提供。
2019-10-30
日式鰻魚+ 嫩滑雞扒滑蛋蓋飯
脆嫩雞扒+ 麻香墨魚滑蛋蓋飯
2019-11-04 430 瀏覽
寫番個快評先!終於食倒喇!BTW!要提一提大家呢間真係要等!因為呢間呢排都好出名呀好搞笑 滑蛋仔淨係做夜市 中午呢就係另一間嚟嘅要同人share同一鋪位 大家要食滑蛋仔就要記住冇午市㗎~其實都幾好喎 而加香港地租金咁貴同人夾租做食肆都幾好叫咗嫩滑雞扒滑蛋蓋飯 同 牛魔王滑蛋蓋飯我心愛嘅滑蛋bb果然係同咩都咁夾😚😚😚真係超好食!嫩滑程度仲滑過我兩歲姪女bb塊面豬登牛魔王啲肉都幾多 有三大片不過有啲啲過老有丁點柴雞扒都還可以 但可以再滑啲但係兩樣肉 都勁夾啲蛋總之啲飯有蛋就好食㗎喇我呢個食評主要都係愛嚟讚頌啲滑蛋😘呀!仲有想歌頌埋waitress姐姐果晚真係好忙好多人等甚至係有客人等耐咗裡有會鼓燥姐姐都超級有耐性同充滿笑容咁serve客人呢樣野係絕對一定要讚所以我呢啲好得閒嘅人都唔介意等下喇😚😚😚
寫番個快評先!
終於食倒喇!
BTW!
要提一提大家呢間真係要等!
因為呢間呢排都好出名呀
好搞笑 滑蛋仔淨係做夜市
中午呢就係另一間嚟嘅
要同人share同一鋪位
大家要食滑蛋仔就要記住冇午市㗎~
其實都幾好喎 而加香港地租金咁貴

所以我呢啲好得閒嘅人都唔介意等下喇😚😚😚
外賣自取
嫩滑雞扒滑蛋蓋飯
牛魔王滑蛋蓋飯
大概19:30就愈來愈多客,更多是打電話下單再來拿外賣的。不斷見到隔壁點不同款式的滑蛋飯,一來餓底二來的非常香,害我心思思想了好久才點餐,而且雙拼試試不同餸。滑蛋蓋飯 ♥♥♥♥♥麻香墨魚+脆嫩雞扒 (追加一$16)試過才知道什麼是真正的麻香,一點也不辣。因為麻香汁特別惹味,令主角的滑蛋好像突然變得不重要,但你會發現不是茶記那種未熟當滑蛋,而是真正的幼滑,一個字: 讚!!!雙拼墨魚自然會少一點,還是一樣佈滿整個碟,口感剛好軟軟的不會難咬。雞扒咬落下與文字相符的脆,不過跟墨魚沒得比。飯量對晚上不食太多的人來說可能會有點多,幸好醬汁絕對夠你食完整碟飯。同行點的是鰻魚,還是比不上墨魚XD坦白說,真的決定不到下次應該點全部墨魚,還是試牛魔王,看見旁邊點的牛肉好像很滑嫩,最重要是最香的那款。可惜是正好今天沒有廚師推介,不然來個all in one把所以餸都試全就更滿足了。不過坐了那麼一會,發現點麻香雞柳的人特別多,為什麼呢?
害我心思思想了好久才點餐,而且雙拼試試不同餸。
滑蛋蓋飯 ♥♥♥♥♥
麻香墨魚+脆嫩雞扒
(追加一$16)
試過才知道什麼是真正的麻香,一點也不辣。
因為麻香汁特別惹味,令主角的滑蛋好像突然變得不重要,
但你會發現不是茶記那種未熟當滑蛋,
而是真正的幼滑,一個字: 讚!!!
(麻香墨魚+脆嫩雞扒)滑蛋蓋飯
雞扒咬落下與文字相符的脆,不過跟墨魚沒得比。
飯量對晚上不食太多的人來說可能會有點多,
幸好醬汁絕對夠你食完整碟飯。
(日式鰻魚+脆嫩雞扒)滑蛋蓋飯
同行點的是鰻魚,還是比不上墨魚XD
坦白說,真的決定不到下次應該點全部墨魚,還是試牛魔王,
看見旁邊點的牛肉好像很滑嫩,最重要是最香的那款。
不過坐了那麼一會,發現點麻香雞柳的人特別多,為什麼呢?
題外話/補充資料: 重要的話要說三次: 18:00後才是滑蛋仔!!18:00後才是滑蛋仔!!!18:00後才是滑蛋仔!!!!!
2019-10-30
(日式鰻魚+脆嫩雞扒)滑蛋蓋飯
  • 麻香墨魚
2019-07-13 718 瀏覽
星期六晚屋企人收工放早,係小西灣呢邊準備行下超市補充下屋企嘅用品。咁行之前當然要揾番間餐廳醫下肚仔,食飽先行啦!我地大概7點到左餐廳外面,餐廳本來早上係另一位老闆,平時夜晚唔開嘅,依家就變左一開專賣蛋蓋飯嘅餐廳!7點左右,人流唔叫非常多,我地即刻都可以入去坐。屋企人首先叫左個牛魔王滑蛋蓋飯,可能所以材料都即叫即整,所以叫左到上枱大概要等10至15分鐘。一上枱嘅時候香噴噴,已經望到飯上嘅蛋勁滑,上面再鋪滿左5至6片嘅牛肉,牛肉咬口唔錯,唔會太老,加上左秘製醬汁,好好食。一碟粉量適中,大食嘅朋友可以叫餐廳多飯!我就叫左鰻魚滑蛋蓋飯,鰻魚應該唔係日日提供,雖然餐牌上有,但要問清楚店員有無先啊!一樣,飯上嘅蛋好滑,鰻魚重要幾大份,同滑蛋一齊食就最match!提番每張枱上面都會有支秘製醬汁,大家可以按照個人喜好加入醬汁,我試過都真係唔錯,大家不妨試試!
7點左右,人流唔叫非常多,我地即刻都可以入去坐。

2019-06-24 516 瀏覽
見近期小西灣多了一間只開晚市的滑蛋蓋飯。作為滑蛋愛好者,當然要試一試水準餐廳主打滑蛋蓋飯,所以只提供不同配料的滑蛋蓋飯作選擇,有多款不同配搭。價錢屬於中價位。我選擇了外賣嫩滑雞扒作我的晚餐。臨走時店主十分貼心的提醒要盡快享用,以保持今物最佳質素。當我回到家享用時,雞蛋依然滑溜,蛋味香濃。而雞扒亦十分入味,嚐得出是用心之作。另外,隨飯盒附送一小盒外帶醬料,讓客人自己調節自己的喜歡口味。同時,亦可以避免醬汁蓋過了蛋香。從外裝亦可以看出店主的心思,十分細心、精緻十分滿意的一次晚餐

嫩滑雞扒飯

從外裝亦可以看出店主的心思,十分細心、精緻

十分滿意的一次晚餐
外賣自取
嫩滑雞扒飯
2019-06-09 342 瀏覽
無意中 試下呢間小店,個滑蛋飯,真係唔錯、每晚只做夜市, 水準中上,即叫即製,尋晚食完、今晚又試!👍🏼👍🏼👍🏼除了餐牌上食物、仲有當天Special.此店款式 只有幾款、但勝在 「夠快」!
此店款式 只有幾款、但勝在 「夠快」!