2023-07-21 81 瀏覽
今日同我朋友去到聯和墟搵野食,依到開左間新嘅餐廳,你食越泰日嘅野食同埋定食,所以一於試試佢今次我地叫左2個定食餐(包湯、2款少食同飲品)、生菜包同埋雞肉串1.黃咖哩牛坑腩飯(定食)牛坑腩配以香濃嘅黃咖哩,再配以飯同啲薯角。牛腩係煮得好軟又入味,一食入口即化。而咖哩嘅味道亦好香濃,唔會太辣,薯角又新鮮炸起,薯仔一定係要配咖哩嘅,真係好正😋2.汁燒黑豚肩飯用西班牙杜洛克豚肉,肉質鬆軟,加上啲燒汁,味道好香濃,而且夠晒大片,好好送飯,而且入裡有溫泉蛋,撈埋飯一齊食,正呀😋3.冬蔭功湯(餐湯)呢碗冬蔭功湯味道岩岩好,而且辣得黎好過引,湯底好濃郁,飲落非常開胃。4.廣島炸蠔(跟餐小食)呢個炸蠔真係好好味!外層炸得好酥脆,唔會太油膩,而且都夠肉厚5.泰國炸蝦餅(跟餐小食)蝦餅好鬆脆,又唔會話好油,食落啖啖肉,正呀6.炸雞軟骨(跟餐小食)雞軟骨炸得好酥脆,而且韌性好好,一咬落去就聽到卡卡聲,好有口感7.日式炸帶(跟餐小食)帶子尺寸都幾大,炸得香口又唔油膩,好食8.生菜包啲肉餡係以瘦肉同啲香料煮成,味道好鮮美。啲生菜上枱仲係用冰鎮住,用嚟包住啲肉,一口落落地,口感清爽😋巨人燒雞肉串用啲大塊雞肉串燒成,

1.黃咖哩牛坑腩飯(定食)

2.汁燒黑豚肩飯

3.冬蔭功湯(餐湯)

4.廣島炸蠔(跟餐小食)

5.泰國炸蝦餅(跟餐小食)

蝦餅好鬆脆,又唔會話好油,食落啖啖肉,正呀

6.炸雞軟骨(跟餐小食)

7.日式炸帶(跟餐小食)
帶子尺寸都幾大,炸得香口又唔油膩,好食

8.生菜包

巨人燒雞肉串

用啲大塊雞肉串燒成,啲肉質鮮嫩多汁,而且啲香料味道好香,令人食咗之後想再食多啲

泰國凍青檸梳打

呢杯凍青檸梳打係一個好好嘅消暑飲品。啲青檸汁酸酸甜甜,同梳打配合得好好,飲落去好開胃,令人舒爽

藍天乳酸梳打

呢杯藍天乳酸梳打係一個好特別嘅飲品,啲味道好清新,同埋味道好獨特。啲乳酸味同啲梳打配合得好好,係一個好好嘅飲品,值得一試

整體黎講,餐廳食物質素高,而且價錢唔算貴,份量都大,可以一食再食
2023-07-19 61 瀏覽
最近新開一間小店於粉嶺聯和墟,呢度出名小店林立,如果冇一定嘅實力都好難屹立不倒,呢間餐廳粉嶺唔少街坊都大贊,所以決定嚟探店!除咗一般泰式飲品亦有唔少特飲提供,夏天飲有汽同凍嘅嘢就最開心!青檸梳打及白桃乳酸梳打就係我同朋友今晚嘅選擇!❤️泰式海鮮沙律~海鮮種類非常多,有青口、蝦、蜆⋯⋯等等,配上木瓜沙律,爽爽脆脆,帶有微辣,非常開胃!雞肉串燒、牛肉串燒~好多時出去食串燒,肉只係得好奀滋滋,而呢度係大大串,啖啖肉,而且非常惹味,唔點醬汁都夠晒入味!澳洲安格斯牛小排船麵~泰國非常地道嘅麵食,堪稱係泰式食物嘅標誌,深色湯底更加係呢個麵最大嘅特色,呢度嘅船麵口味非常正宗,而且價錢合理!北海道牛乳炸脆奶~外脆內軟嘅口感!加上微甜幼滑嘅口味,可以講係食出幸福感❤️冬陰功澳洲安格斯牛小排金邊粉~冬陰功湯底非常夠味,酸辣度適中,粉嫩顏色既牛小排更加令人回味🤤

2023-07-17 61 瀏覽
聯和墟出名多好嘢食,今日介紹朋友嚟食一間新開嘅餐廳,點解我會咁快留意到佢?因為佢menu好靚!而且餐廳仲提供好多款式嘅選擇,泰越日嘅菜式都會喺呢度找到。我哋叫咗兩個定食, 定食仲可以選擇湯(類別A)同小食兩份(類別B及C各選一款),同埋有飲品,都好豐富兩款湯我地都有選,比較推薦冬蔭功湯,唔會太辣但又夠酸,好惹味。🥢海南雞定食雞肉非常嫩滑,而飯經過悉心烹調,散發著濃郁嘅雞油香味,再襯上特製嘅辣椒和薑蓉醬,好醒胃!  配定食嘅味付墨魚仔都好惹味彈牙,掂!另一款小食係紫心香芋丸,外皮酥脆,內裡的紫心香芋香氣四溢。🥢餐飲加咗$12揀班蘭椰漿特飲,口感濃郁,椰漿與班蘭兩種香氣完美融合,既清爽又解渴。🥢汁燒澳洲安格斯Prime Grade牛小排丼飯牛肉烹調得恰到好處,肉質鮮嫩多汁,滲透著特製的汁燒醬汁,搭上丼飯,絕對停唔到手食!除咗味付墨魚仔,另一款小食朋友揀咗炸糯米糍條,唔會好油又好軟糯,口感一流。🥢小食拼盤B小食拼盤B包括了南瓜脆薯餅、唐揚炸雞、廣島炸蠔同埋蟹籽沙律,炸物每一道都炸得好好,炸到金黃色。南瓜脆薯餅都好足料下,層南瓜蓉好厚身!炸蠔入面仲係好juicy!🥢燒豬頸肉拼盤燒豬頸肉和串燒的
🥢海南雞定食
🥢汁燒澳洲安格斯Prime Grade牛小排丼飯
🥢小食拼盤B
🥢燒豬頸肉拼盤
燒豬頸肉和串燒的組合,豬頸肉烤至外脆內嫩,串燒好惹味,再配合特制泰式醬料(酸酸地嘅),令我呢個食肉獸垂涎三尺!
2023-07-15 52 瀏覽
路邊有車位,第一時間入錶,再在附近覓食(滿屋定食)粉嶺食物種類多元化,價錢也大眾化,無加一🫶低食😋😋❣️海南雞飯拼冬蔭公魚蛋河~雞肉皮薄肉嫩滑,飯帶油香。冬蔭公魚蛋河酸辣味道更能提振食慾,河粉爽滑更易入口。❣️燒安格斯牛小排飯肉質鲜嫩多汁帶油香味,配上一隻温泉蛋,飯香美味無比😋😋❣️燒豬頸肉拼焦焦地豬頸肉爽口彈牙,香口又惹味❣️串燒雞肉和豬肉雞肉香嫩,口感十分Q彈。串燒豬肉鮮嫩,味道香濃,烤得恰到好處❣️泰式海洋沙律紅蘿蔔絲和木瓜絲甜甜酸酸帶微辣,口感非常清爽,配上鮮甜青口,蜆和爽脆鳳尾蝦,非常適合夏天享用❣️班蘭咖啡咖啡香濃和班蘭葉清香,非常適合尋找新口味咖啡愛好者👍👍❣️龍眼冰清凉解渴,龍眼肉爽甜,冰凉滋味夏日必飲😋😋
路邊有車位,第一時間入錶,再在附近覓食(滿屋定食)粉嶺

食物種類多元化,價錢也大眾化,無加一🫶低食😋😋
❣️海南雞飯拼冬蔭公魚蛋河~

雞肉皮薄肉嫩滑,飯帶油香。冬蔭公魚蛋河酸辣味道

更能提振食慾,河粉爽滑更易入口。
❣️燒安格斯牛小排飯

肉質鲜嫩多汁帶油香味,配上一隻温泉蛋,飯香美味無比😋😋
❣️燒豬頸肉拼

焦焦地豬頸肉爽口彈牙,香口又惹味
❣️串燒雞肉和豬肉

❣️泰式海洋沙律

❣️班蘭咖啡

咖啡香濃和班蘭葉清香,非常適合尋找新口味咖啡愛好者👍👍
❣️龍眼冰

清凉解渴,龍眼肉爽甜,冰凉滋味夏日必飲😋😋
2023-07-14 801 瀏覽
今次上深圳前特登黎粉嶺食飽晚餐先上去朋友介紹哩間泰菜係地鐵站搭小巴再行5分鐘到款式五花八門,揀左好耐我哋叫左:1️⃣冬䕃功鳳尾蝦魚蛋金邊粉+跟餐小食:蟹籽沙律、單骨雞翼、泰式魚餅金邊粉口感細滑,湯頭鮮美,鳳尾蝦和魚蛋的鮮甜口感都突出,冬䕃功的辣味十分適中,刺激味蕾的同時不會太過刺激,非常開胃。蟹籽沙律十分fresh,新鮮的蔬菜搭配上蟹籽的鮮甜,細細份幾好最鍾意泰式魚餅,酥脆的外衣包裹著鮮嫩的肉質,配埋甜酸醬,開胃小菜2️⃣船湯單邊雞翼金邊粉+跟餐小食:春卷、魚餅、雞卷船湯單邊雞翼金邊粉是很有特色的菜品,湯頭濃郁,帶有一點點甜味,忍唔住飲多幾啖。單邊雞翼也非常好吃,肉質鮮嫩多汁,口感很不錯。春卷、魚餅和雞卷都非常好吃,外皮酥脆,內餡鮮美。一個價錢包咁多小食其實好抵食😝3️⃣鳳爪沙律非常經典的泰國菜,口感爽脆,鳳爪的肉質鮮美,沙律醬汁的酸甜味道也非常適中😊好難停口4️⃣辣炒生菜包一開始心諗個肉碎點解望落咁生,之後食落點知係勁好味,完全唔生,而且個味道唔會話辣到食唔到。生菜的爽脆口感和辣味的刺激令口感正😛5️⃣牛肉串6️⃣雞肉串串燒味道正常,肉質鮮嫩多汁,與牛肉串相比,雞肉串更加清爽7️⃣凍泰式奶茶非常受歡迎的飲品,同
今次上深圳前特登黎粉嶺食飽晚餐先上去
朋友介紹哩間泰菜

係地鐵站搭小巴再行5分鐘到

款式五花八門,揀左好耐
我哋叫左:

2️⃣船湯單邊雞翼金邊粉+跟餐小食:春卷、魚餅、雞卷

春卷、魚餅和雞卷都非常好吃,外皮酥脆,內餡鮮美。

一個價錢包咁多小食其實好抵食😝

3️⃣鳳爪沙律

4️⃣辣炒生菜包

5️⃣牛肉串
6️⃣雞肉串
串燒味道正常,肉質鮮嫩多汁,與牛肉串相比,雞肉串更加清爽

7️⃣凍泰式奶茶
非常受歡迎的飲品,同出邊買嘅泰茶一樣,口感爽滑,奶茶的香味濃郁,不過對我嚟講就真係有啲甜,甜度冇得揀,所以忌甜嘅朋友就唔好嗌啦

8️⃣斑斕椰醬特飲
超級推薦哩杯飲品,特別又口感清新,椰汁的香味十分突出,加上斑斕果汁的搭配,讓整杯飲品的色彩好靚

食左咁多嘢,兩個人埋單都只係$330😊😊
好抵食,環境都有啲泰式感覺,不過就放啲台灣歌😆😆
推薦🤓🤓
  • 斑斕椰醬特飲
  • 冬䕃功鳳尾蝦魚蛋金邊粉
  • 船湯單邊雞翼金邊粉
  • 鳳爪沙律
  • 辣炒生菜包
  • 凍泰式奶茶
2023-07-10 45 瀏覽
好耐冇嚟粉嶺聯和墟,約咗朋友食過late lunch,佢介紹呢間滿屋定食,因為剛剛過咗食晏時間到達,所以好多座位任君選擇,坐落睇餐牌,就好似睇相簿一樣!真係唔識字都可以點到餐,再加上用手機點餐,真係好方便!可以隨時加餸!咁我倆首先點咗兩杯飲品,再加個好抵食嘅巨人定食,同埋小食拼盤,加個沙律等等!盡情來一個豐富嘅星期六late lunch! 兩杯飲品送到,我點嘅班蘭椰漿特飲,超正解暑就一流!朋友點嘅柳橙茉莉花茶,就夠曬清新,用嚟做starting實在一絕!跟住巨人定食送到,其中包括海南雞飯和冬陰功河粉,仲有幾款小食,真係性價比高!再嚟個鳳爪沙律超大碟又好味!跟住個小食拼盤有4至5款小食一齊各有特色;最尾我哋自己加咗幾串串燒,都做得好出色燒,香口之餘又保留到肉汁!最正嘅都係燒牛肉串!朋友介紹嘅呢一間餐廳,真係一間不錯嘅居酒屋餐廳!

海南雞飯冬陰公河

飲品
鳳爪沙律
小食拼盤
牛串雞串豬串
今日行過路過粉嶺,行行吓有啲雨咁又見有啲肚餓,見到呢間餐廳好似都過得去,就試吓俾個汁燒黑豚肩飯吸引咗,好似好好味咁汁燒黑豚肩飯(西班牙杜洛克豚肉)除咗個飯呢仲可以揀多三樣嘢,嘩咁抵嘅呢個組合啱晒啲肥仔食- 冬陰功湯冬陰湯,唔會話好酸,太辣,味道啱啱好。適中非常開胃正- 紫心香芋丸呢個呢外脆內軟,好味。- 南瓜🎃薯餅另外嗌咗個生菜包生菜包有加埋啲生洋蔥食落去非常之刺激肉味又唔會太鹹生菜好清新非常好味另外有叫埋佢個串燒拼盤嗰個豬頸肉整得非常出色好香地道班蘭椰特飲最後當然唔少得整返杯特飲啦,地道班蘭椰特飲我好香濃嘅斑斕味,亦都有夜香音樂好清新好似身處海灘一樣滿屋定食 (粉嶺)粉嶺聯和墟和泰街33號地舖推介菜式生菜包串燒拼盤地道班蘭椰特飲

俾個汁燒黑豚肩飯吸引咗,好似好好味咁

汁燒黑豚肩飯(西班牙杜洛克豚肉)

除咗個飯呢仲可以揀多三樣嘢,嘩咁抵嘅呢個組合啱晒啲肥仔食

- 冬陰功湯
冬陰湯,唔會話好酸,太辣,味道啱啱好。適中非常開胃正

- 紫心香芋丸
呢個呢外脆內軟,好味。

- 南瓜🎃薯餅

另外嗌咗個生菜包

另外有叫埋佢個串燒拼盤

嗰個豬頸肉整得非常出色好香

地道班蘭椰特飲

滿屋定食 (粉嶺)

粉嶺聯和墟和泰街33號地舖

推介菜式
生菜包

串燒拼盤

地道班蘭椰特飲
哈囉👋🏻大家好!我最近發現了一家好正的餐廳,就是滿屋定食(粉嶺)!剛開張,絕對不能錯過!位置:粉嶺聯和墟,裝修質感好,環境舒適。環境啱啱好,氣氛又好舒服,好適合同朋友一齊嚟聚餐。船湯安格斯牛小排金邊粉 $105湯底濃郁,牛小排份量多且香口,炸脆奶皮酥脆香口。牛肉和麵條愛好者必試!推薦👍🏻海南雞飯拼冬蔭公魚蛋河 $105海南雞飯和冬蔭公魚蛋河好吃!套餐包括海南雞飯和鸡油飯,味道香濃;冬蔭公魚蛋河湯底鮮美,搭配魚蛋味道極佳。套餐還附送一碗原味冬蔭公湯,味道濃郁。另有兩款小食,廣島炸蠔和榴槤炸彈,榴槤味超級重!小食拼盤 $65 燒豬頸肉拼盤 $65包括鳳尾薯卷、香蒜蝦春卷、炸雞軟骨、和風蟹籽沙律,還有軟熟的切片豬頸肉。另有一串牛肉和一串雞肉,份量充足!牛肉串 $16 巨人燒雞肉串 $22牛肉串牛味重,肉質嫩滑,超值!巨人燒雞肉串份量多,味道香!班闌椰漿特飲 +加配$12椰汁味重,配上班闌醬,味道夾,不會太甜。十級推薦!❤️❤️❤️滿屋定食(粉嶺)好實惠 ,套餐優惠,價錢親民,味道好,環境舒適,氣氛好。如果你經開呢邊,咁就一定要試下滿屋定食啦!🤭
滿屋定食(粉嶺)

船湯安格斯牛小排金邊粉 套餐$105

船湯安格斯牛小排金邊粉 $105
海南雞飯拼冬蔭公魚蛋河套餐 $105
冬蔭公魚蛋河

海南雞飯拼冬蔭公魚蛋河 $105

牛肉串 $16 巨人燒雞肉串 $22

牛肉串 $16 巨人燒雞肉串 $22
牛肉串牛味重,肉質嫩滑,超值!巨人燒雞肉串份量多,味道香!
泰式凍奶茶/斑斕椰漿特飲

斑斕椰漿特飲 +加配$12
班闌椰漿特飲 +加配$12

如果你經開呢邊,咁就一定要試下滿屋定食啦!🤭
滿屋定食(粉嶺)
船湯安格斯牛小排金邊粉 套餐$105
海南雞飯拼冬蔭公魚蛋河套餐 $105
冬蔭公魚蛋河
泰式凍奶茶/斑斕椰漿特飲
斑斕椰漿特飲 +加配$12
聯和墟又一間人氣新店!門口等候的人龍長長的,儘管試試看裝潢乾淨企理,值得一讚服務在忙碌中帶細心,再忙也願意回答客人的問題巨人超級定食海南雞飯+香葉肉碎船麵$105一碗偌大的雞飯海南雞屬於油潤軟稔類,入口即化超正點!配備:薑汁 酸辣汁已打成蓉,配油香的雞口味甚佳雞飯帶點油香,不俗中size船麵船麵加入豆芽跟肉碎,還有一半浸進湯底的豬皮,濃濃的牛血湯加入九層塔,惹味非常前菜還有三件單骨雞翼跟炸椰汁流心球,一碗冬蔭公湯,有夠豐富!不大食的話兩個人也很夠飽呢咖哩燒牛扒定食大大件的牛扒,加入咖哩汁還真的超下飯耶!班蘭椰漿特飲+$12好濃郁的椰汁口味,沐浴在旁邊的班蘭醬中,每一口都濃得像在吃甜品一樣炒既生菜包🥬$52肉碎帶筋腱,配上冰鎮跟超爽脆的生菜,微微辛辣,口味別樹一幟不過,好像不是炒的呢豬頸肉拼盤$65切片的豬頸肉夠爽脆,入口不覺肥膩,配微辣的青木瓜解解油,也是不俗

聯和墟又一間人氣新店!門口等候的人龍長長的,儘管試試看

裝潢乾淨企理,值得一讚

服務在忙碌中帶細心,再忙也願意回答客人的問題

巨人超級定食
海南雞飯+香葉肉碎船麵$105
一碗偌大的雞飯
海南雞屬於油潤軟稔類,入口即化超正點!

配備:薑汁 酸辣汁
已打成蓉,配油香的雞口味甚佳

雞飯帶點油香,不俗

中size船麵

咖哩燒牛扒定食
大大件的牛扒,加入咖哩汁還真的超下飯耶!

班蘭椰漿特飲+$12

炒既生菜包🥬$52
肉碎帶筋腱,配上冰鎮跟超爽脆的生菜,微微辛辣,口味別樹一幟

不過,好像不是炒的呢

豬頸肉拼盤$65
2023-07-01 74 瀏覽
滿屋定食 (粉嶺)粉嶺聯和墟和泰街33號地舖今日趁公眾假期到粉嶺行山,運動之前先食個靚晏晝先,來到聯和墟,發現有好多新開小店,見到有間裝飾新穎,富日式風格嘅舖頭就入咗去,原來入邊食嘅係地道泰菜,用咗日式定食嘅模式,真係好fusion和風蟹籽沙律$28 爆汁蟹籽加埋清新嘅青瓜,好醒神泰式海鮮沙律$55 泰式酸辣汁撈青木瓜超開胃,估唔到入邊嘅小海鮮都好豐富,有小花甲、大青口同埋爽甜嘅鮮蝦,全部冰冰凍凍,夾埋酸甜醬汁好開胃燒雞肉串(兩串)$26 燒牛肉串(兩串) $28 燒豬頸肉拼盤$65諗住陣間會行好多路,所以都叫翻d啖啖肉嚟食吓,雖然要等得比較耐,但係即點即燒嘅效果非常好,所有肉都肥瘦相間,配上甜甜的醬汁去醃製,加埋泰式醬汁一齊食,好有風味,相信會適合每一個鍾意泰式醬汁嘅你蒲燒日式鰻魚飯$105 呢個日式鰻魚飯定食有好多選擇,一次過滿足晒你湯、前菜、主菜及甜品嘅慾望,啱啱燒起嘅厚身鰻魚撈埋啲蛋漿一齊撈飯食,好滿足,飯後甜點榴槤炸彈非常香濃泰國凍青檸梳打+$8跟餐加嘅嘢飲都落足功夫,夏天飲杯酸甜嘅梳打,好解暑海南雞冬陰功河$68 冬陰功同海南雞分開上,個湯底酸甜開胃,有少少辣,都好精神,泰
滿屋定食 (粉嶺)
粉嶺聯和墟和泰街33號地舖

和風蟹籽沙律$28
爆汁蟹籽加埋清新嘅青瓜,好醒神

泰式海鮮沙律$55

燒雞肉串(兩串)$26
燒牛肉串(兩串) $28
燒豬頸肉拼盤$65

蒲燒日式鰻魚飯$105

泰國凍青檸梳打+$8

跟餐加嘅嘢飲都落足功夫,夏天飲杯酸甜嘅梳打,好解暑

海南雞冬陰功河$68

冬陰功同海南雞分開上,個湯底酸甜開胃,有少少辣,都好精神,泰式海南雞好滑溜

地道斑斕椰特飲少冰+$12

呢隻特飲上枱時已經聞到好香嘅椰汁味,撈埋啲斑斕醬非常有泰國特色,椰汁係最佳解辣嘅神器,飲晒成杯都未夠喉

總體來講,環境舒適食物都多元化,新開小店都值得支持!
  • 海鮮沙律
  • 海南雞冬陰功河
  • 蒲燒鰻魚飯定食
  • 蟹籽沙律
  • 雞肉串燒
  • 豬頸肉串燒拼盤
2023-06-20 150 瀏覽
今日上網搵食,見到新開去試試,侍應姨姨好傾,問佢開咗幾耐佢話開咗3個星期。食物以個人口味來嚟講我覺得算唔錯,中午時段都多人幫襯。坐落時聽下隔離左右食客都唔係第一次光顧,仲聽到話下次再試其他。以我都有打算會試其他。