2019-05-15 715 瀏覽
我好少會開po寫食評 但呢間良心小店真係要讚下!我未試過食麵會飲哂啲湯 呢間我堅飲哂 上過雜誌專訪 岀名豬潤湯 用料靚 無味精 d豬潤一啲腥臭味都無反而好甜 豬扒勁入味 價錢又貼地!嗰日老闆親自岀黎招呼 服務好到加01!老闆話佢其實喺附近有間鋪賣開手機 頂左手搵左個舊同學做廚房 老友鬼鬼一齊做👻下次如果去開佐敦 強烈推薦大家去試下支持下 食唔辣既豬潤湯豬扒米通最正!😋😋😋😋😋
我好少會開po寫食評 但呢間良心小店真係要讚下!
2019-03-13 462 瀏覽
今日經過廟街,明明剛剛飲完茶,都被這間小店吸引入去。店舖裝修簡單光猛舒服,每個位置都貼心有扣方便食客勾住手袋,值得讚👍👍食物可能用心準備嘅關係所以需要一啲時間,不似其他食店即叫即到,由此睇得出係即叫即做。首先係下午茶加上已經食飽,所以嗌左個薑葱鮮牛飽,外脆內軟,牛肉有肉汁配上薑葱味好好食,麵包微暖不會太熨手。同伴叫左個豬扒包,一樣香脆肉汁鮮嫩,但可惜味道偏咸。小食嗌左牛油蒜香雞翼,熱辣辣起碼等5分鐘先可以食,同樣嫰滑蒜泥味突出,鐘意香口嘅朋友唔好錯過。
今日經過廟街,明明剛剛飲完茶,都被這間小店吸引入去。

同伴叫左個豬扒包,一樣香脆肉汁鮮嫩,但可惜味道偏咸。

• 牛油蒜香雞翼
  • 薑葱牛肉飽
2019-01-24 416 瀏覽
佐敦的潤潤麵開業已經有一段時間,聽說早陣子易了手,近日天氣寒冷,不如去食碗豬潤麵補下身?香港以豬潤為主打的餐廳首推深水埗的維記,可惜近年跌了watt。潤潤面以豬潤之名開業,在今時今日健康掛帥的社會,會不會不合時宜?點餐是類似車仔麵形式,可以自由揀餸(但選擇不多),麵,湯底和小食。見到加$10可以配胡椒豬肚湯底,不用多想,就點鮮牛,豬潤,配以水晶粉和胡椒豬肚湯。5分鐘內食物送上。先喝一口熱騰騰的胡椒豬肚湯,堅正,絕對是真材實料無添加的住家風味,在這冬日尤如沙漠中的甘泉,暖暖我的胃。豬潤較厚身,新鮮好味,”起沙”的口感一流,牛肉頗嫩,絕對不會”鞋口”。吃內臟會不會很不健康?這要視乎你是否經常吃,但對比起吃燒肉或打邊爐,這一餐已經算是很清淡。吃罷後穿上外套走到街外,肚內的暖意依然蕩氣迴腸,誰說平嘢無好,好嘢無平?
豬潤鮮牛粉,胡椒豬肚湯
2019-01-23
豬潤鮮牛粉,胡椒豬肚湯
2019-01-18 250 瀏覽
味道好 情味濃 早上到柯士甸佐敦附近工作,早餐時間必須豐富 ,心想好耐無食過豬膶通,所以就入咗去廟街一間潤潤麵,靚仔老闆熱情招待 ,早餐時段我見餐牌有豬扒雞翼選擇,最後叫咗 ,餐肉煎蛋牛油方包 及必食豬潤通粉 熱檸水 ,豬潤唔老新鮮好味 加咗小小辣椒油,地方寬闊好坐,價錢亦都好相宜!在佐敦區很多食店林林總總,潤潤麵可以再試!旁邊亦有客戶在門口停車前來進食 ,老闆即時將名片放在車上擋風玻璃,若果黃腳立到都會提示下支持小店
味道好 情味濃
支持小店
之前吃過「麵麵店」,同址已變成「潤潤麵」,專賣豬潤麵和豬潤包,也吃過 。因為它就在我健身房後街,都常會經過。 剛巧這天「西九文化粵曲中心」開幕,純粹路過,人山人海。天寒地凍,想食碗熱粉,就飄了去「潤潤麵」醫肚。 首先我發覺在門口招呼的男店員非常有禮,甚落力服務,斟茶遞水,程度甚至有些令我覺得有太客氣的感覺。隨口問一句,原來此店在10月時又已易主,此男士就是新老闆 (即下圖,門口左上角相片的「店長」): 內裡裝修沒變,都是沿用舊店的硬件。除了豬潤,這裏似乎頗落力宣傳香茅豬扒、雞扒,還有越南咖啡,食物選擇變得多元化。 想試吓香茅豬扒。原本跟豬潤湯底或蕃茄湯底 $42 埋單,不收加一。我比較貪心,選擇了雙拼香茅豬扒加豬潤。另見竟然有胡椒豬肚湯底,就來個「豬豬豬」的三豬組合好了,選了通粉做底用來吸湯。 店長之前說,香茅豬扒是即叫即煎,要等大約 3分鐘。帶骨半肥瘦豬扒上場,有手板這樣大,煎到燶邊: 香茅醃得幾入味,肉也不韌;而且和通粉分開上,唔會整到碗粉油淋淋。 喝啖奶白色的胡椒豬肚湯,幾得,夠辣夠熱夠香,甜而清澈: 湯沒味精感,也有相當多塊豬肚,雪白清潔冇怪味,嚐得出都幾足料去餚

喝啖奶白色的胡椒豬肚湯,幾得,夠辣夠熱夠香,甜而清澈:

湯沒味精感,也有相當多塊豬肚,雪白清潔冇怪味,嚐得出都幾足料去餚這湯:

豬潤比上一手舊老闆切得更厚,沒太多薑汁味,反而質地頗爽滑,算幾正斗 (雖然個人吃慣了「維記」豬潤麵的味道)。

最後埋單 $70。和店主聊了幾句,現在鋪頭的廚房班底都換上全新,難怪食物味道與選擇跟之前都不一樣,有變得更好了。

另見有些飯餐,什麼香茅雞扒飯配飲品 $40+,另要胡椒豬肚湯加 $10,個人建議值得加。呢啲湯真係出街食,好過自己煲,食完「利公民上身」,成身暖哂。

改變不可怕,變好更難得。大家下次若經過西九 / 柯士甸,不妨來整碗胡椒豬肚湯或豬潤麵,此小店值得大家來撐撐。

2018-12-30
  • 香茅豬扒
  • 胡椒豬肚湯
2019-01-03 369 瀏覽
元旦過後,又開始忙到冇停手,午餐又變下午茶,下午三時許,路過佐敦, 有間”潤潤麵” , 看見店員熱情地走出來,那個害羞的表情溶化了筆者,反正未吃午餐,走進試試吧!全店只得筆者一位進來,難道近期很多人怕吃豬?幸好坐下來後,相繼食客紛紛進來。水吧位置可以看到廚房內的情形,落單、出單溝通方便協調。食店左右兩邊鏡牆上貼了有關雜誌報導和招牌食品,圖文並茂,相當吸引。寸金尺土,食店左邊是作面壁設計,如果午餐飯市時段,一個人到來,面壁午餐,也是一個好選擇。下午茶由$25-$28不等⋯⋯輕盈之選的話,吃個包配餐飲,但像筆者今天要豐富一點,只加$10 便可推加一碗米粉,這裡招牌越南滴滴咖啡都只是加$18,筆者粗略一算,最貴的包$28+米粉$10+滴滴咖啡$18=$56可惜時間太晏,怕飲了這杯咖啡今晚睡不了,故此決定留待下次早餐才試試那滴滴咖啡。喜歡這裡是作 “過膠餐牌” , 以水筆落單,循環再用,一讚。薑葱豬潤包$28~麵包用上軟豬仔包,但當店員端上檯面時,發現麵包面烘燶了,變成黑面軟豬仔包,可能廚師太忙了。原先想作要求退換,但諗深一層,小店經營困難,如果此包是自己在家做的話,也會接受,不要浪費食物嘛。

水吧位置可以看到廚房內的情形,落單、出單溝通方便協調。

下午茶由$25-$28不等⋯⋯

薑葱豬潤包$28~

看著這麵包,真是名副其實的 “薑蔥豬潤包大人” ,黑晒口面吖!

薑葱鮮潤包

正所謂: 人不可貌相,包不可貌涵,豬潤醃得入味,煮得完全唔老身,豬潤做得剛剛好,葱切得很幼細,一絲絲的來雜什點點薑絲,薑蔥和豬潤味道,互相交錯,筆者大愛,已將那個黑燶的外表,一掃而空,包大人內心確係溫暖,看得出㕑師一份心意。

炸菜肉絲米配鮮茄薯仔湯
(下午茶餐)另加$10~

炸菜肉絲相當入味,並不是罐頭貨色,所以應該是配鮮豬潤湯或骨湯底較適合,但由於落單時,看到那牆上註明番茄湯底為招牌產品,故此立即改上,店員也很禮貌地幫忙立即更改,一讚。

炸菜肉絲米粉配鮮茄薯仔湯底

濃濃的番茄湯底令米粉很入味,還有不只一舊的薯仔,相當足料,配上一條脆口生菜,作為一個$38的下午茶,簡直誠意十足。

整體來說,下午茶抵食有誠意,另外要一讚那店員,無論在落單,或點餐,更正等等⋯⋯服務相當好而且有禮貌,老闆娘真有福氣,請到如此落力的後生仔,值得加許。

2019-01-02
薑葱鮮潤包
炸菜肉絲米粉配鮮茄薯仔湯底
2018-12-03 190 瀏覽
第一次光顧這間店,落單點了這個午餐。烏冬彈牙、配豬潤6片、生菜數條、湯內有3件薯仔、少量蕃茄薑絲...。豬潤新鮮煮到剛好熟滑、蕃茄薯仔湯沒有味精,濃淡適中、湯內還可見蕃茄和薯仔有得食。整體說是好味,適合喜歡吃清啖食物的人。份量對女生來說是足夠,有飽肚感。
豬潤生菜稻庭烏冬配蕃茄薯仔湯底
2018-12-03
5 分鐘 (堂食)
豬潤生菜稻庭烏冬配蕃茄薯仔湯底
2018-10-10 268 瀏覽
店內裝修新,坐底見到點餐紙 用雙面 有環保意識。本人叫了豬潤雞扒面 , 等左半個鐘 。 老闆好有禮貌 話因為廚房剛剛更新 所以出品會比平時慢。味道一般 飲得出湯底無味精 雞扒略細 ,$42 有點貴。
店內裝修新,坐底見到點餐紙 用雙面 有環保意識。
味道一般 飲得出湯底無味精 雞扒略細 ,$42 有點貴。
2018-07-03 428 瀏覽
本來是要到佐敦區內的一間店吃大尾魷的,但去到才知店是沒有做午市。拿著雨傘蠻狼狽的我,馬上便要決定要在那兒落腳開餐,不然很快就會變落湯雞了....此時抬頭一看,見到這店的小豬吃麵的卡通嘜頭,店名又叫作"潤潤麵",想必豬潤一定是這裡的最耍家嘢....果然,看看餐牌,除了有豬潤外,還有一道小吃"豬潤包".....如店自慢不是豬潤的話,相信也絕不會看見有這一味吧。豬潤對年紀已不輕的本人來說,吃得太多負擔是少不免地大,故此在權衡之下,決定不點潤包,只在那碗茄湯牛肉米上,加入了馳名的豬潤....一看茄湯底紅噹噹色的,就估計是下了不少茄膏進去。果然,一喝下酸得令人咯喉,讓人很不舒服,眉頭一皺。儘管碗內下了不少新鮮蕃茄肉,但也蓋不了那股極人工的假味;再吃一件招牌物豬潤,入口既硬又帶點苦,絕對是在水準以下,此時,眉頭就更是皺得厲害了;牛肉也是好不了到哪裡,儘管肉沒下太多人造東西去鬆弛,但肉本身弄得過熟太老了,嚡嚡的咬口,絕對不能稱得上是好吧....在這兒所提供的小食當中,有幾款是挺過癮的,除有之前提過的豬潤包外,還有甚麼香煎雞尾包以及咖吔豬仔包。本來想點前者但今天竟從缺,也就無奈地要了後者來吃吃....

味道是還可以,豬仔包烘煎得夠香夠脆,咖吔醬與半溶牛油塗進包內熱辣辣油香味濃,滋味自然不差....不過這樣小小的一個豬仔包,竟索價二十大洋,也就未免有點太過了....
2018-06-07 289 瀏覽
今日兩個飯腳都放假,一個人黎到呢間以豬潤作主打的小店食lunch。中午十二點來到,人流不多,只有兩三個人,環境清靜。第一次來到當然試試呢度既豬潤啦,所以叫左個豬潤鮮牛肉蕃茄薯仔湯米粉 ($42)+ 熱咖啡 ($5)。落單後食物好快黎到,賣相吸引。豬潤口感好滑,唔鞋,略嫌牛肉俾得太少。蕃茄湯底酸左少少,可以淡味返少少。咖啡不過不失啦,普通茶餐廳質素。總括黎講,食物味道都唔錯,店員十分友善。下次多D人,可以試埋小食,例如豬潤包。
落單後食物好快黎到,賣相吸引。豬潤口感好滑
,唔鞋,略嫌牛肉俾得太少
  • 豬潤米
2017-10-26 704 瀏覽
撐小店系列之濃郁蕃茄薯仔湯🍅之前做完推拿求拿食少少嘢番學,行入橫街,黃色的小店幾醒目,雖然無乜人的小店,但都幾驚喜😳點了豬潤扎肉通粉,蕃茄薯仔湯好濃又鮮甜。而且,加剛熟的豬潤,扎肉有咬勁,幾好食。By the way 佢加$10仲有胡椒豬肚湯底揀,我其實唸住試不過見周圍的雜誌都係介紹蕃茄薯仔湯,都係試左代表作先!豬潤加哂大量薑葱僻腥,雙拼$39 唔貴又好食!最衰已經夠鐘番學又好飽,唔係嘅話仲有薑葱豬潤包,都係比較特別的新嚐試!
撐小店系列之濃郁蕃茄薯仔湯🍅

2017-09-30 526 瀏覽
今日行到佐敦廟街,入咗一間食面的餐廳叫做潤潤麵。坦白講我好欣賞佢個無味精豬潤湯底, 配香茅雞扒同埋煎雙蛋加生菜係好味。 仲有佢嗰杯細路仔鴛鴦, 即係好立克加阿華田, 味道都幾得意呀。但係我最唔欣賞嘅就係佢哋嘅服務態度。 明明炸到啲春捲焦曬同埋爆曬口佢地都係話正常。 仲要畀個藉口我話因為春捲皮薄所以炸到咁深色!當然味道好差,我食咗半條就放棄。除咗有燒焦嘅味道之外, 餡料又冇味道淨係靠嗰個酸辣醬,完全失敗! 仲要話係自己做所以係推銷物品。這樣對食物冇要求嘅餐廳真係唔應該再去, 唔通 一百蚊都唔使嘅一餐, 就真係唔需要對食物有要求, 好心傷😥😥😥
今日行到佐敦廟街,入咗一間食面的餐廳叫做潤潤麵。

2017-09-30
  • 無味精豬潤湯底出前一丁
2017-09-03 440 瀏覽
游完水又肚餓啦梗係要食返啲嘢先啦。細路鴛鴦好耐冇飲過啦。薑絲豬潤包,好多豬潤同薑絲絕配。香茅雞扒水晶粉,湯底番茄湯。原來水晶粉係咁樣架,仲彈牙爽口添。香茅雞扒整得好靚。個番茄湯仲好勁番茄味添。嘩好抵呀。
游完水又肚餓啦梗係要食返啲嘢先啦。
細路鴛鴦好耐冇飲過啦。
薑絲豬潤包,好多豬潤同薑絲絕配。
香茅雞扒水晶粉,湯底番茄湯。
原來水晶粉係咁樣架,仲彈牙爽口添。
香茅雞扒整得好靚。
個番茄湯仲好勁番茄味添。
嘩好抵呀。
2017-08-26 333 瀏覽
料又少 又無味 浪費時間和金錢又中伏 地方企理是陷阱⋯不去也吧 三塊牛肉及豬肝收四十元不如去打刧沒有驚喜 只有失望入面大把位坐就知沒有人去差到不得了完全有被騙感覺 垃圾 中招
料又少 又無味 浪費時間和金錢

入面大把位坐就知沒有人去
差到不得了
完全有被騙感覺 垃圾 中招

2017-07-23 1685 瀏覽
之前有介紹過阮小儀有份投資的「麵麵店」 最近經過廟街近佐敦柯士甸方向,想再吃一次,卻意外發現同址已變成「潤潤麵」,專賣豬潤麵和豬潤包。 向食店阿姐八卦,食店與前店有沒有關係?阿姐說不大清楚。即使沒有明星效應,當日吃的麵食我也覺得是不錯的。 內裡的裝修以簡約為主,感覺舒服,其本上沿用番「麵麵店」的硬件。 講起豬潤麵,條件反射當然是大佬級的深水埗「維記」,滑豬潤滿滿薑汁味,加上豬潤湯底配丁麵,一流!今次「潤潤麵」的出品,也勝在「夠薑」。 自己的麵自己點,點餸紙可以逐個配菜、湯底及粉麵自由配搭。我點了豬潤、兩隻太陽蛋雙併,配豬潤湯底丁麵 $39。 豬潤份量不算很多,勝在質地頗滑,若能起沙就更正。 湯薑味足,湯中亦找到大塊薑片,也沒有味精感。 除了麵食,亦有薑蔥豬潤/鮮牛肉包選擇,把豬潤/鮮牛肉與調味料在鐵板上炒香,再夾進烤脆的豬仔包中,每個$20,下次會來吃。 若硬要比較,個人始終覺得「維記」還是勝一籌。「潤潤麵」算是值得「翻兜」之選,相比「維記」是較乾淨及光猛,有時嘴饞想食豬潤麵,又撞正大佬級老店早收舖或太遠,可以來這裡作另一個選擇撐撐小店。
之前有介紹過阮小儀有份投資的「麵麵店」

豬潤份量不算很多,勝在質地頗滑,若能起沙就更正。

湯薑味足,湯中亦找到大塊薑片,也沒有味精感。

2017-04-15
  • 豬潤湯底配丁麵