2022-08-17 281 瀏覽
最怕呢一啲區外響哂名堂嘅餐廳,雷聲大雨點小入到去抱住中伏嘅心態叫咗招牌餸花膠撈米粉同溏心醉蛋加豆漿,一百水有找😋一試個湯就便知有沒有,係超老火雞湯,金華火腿味道唔算太濃,撈米食清清地還好😋花膠大小同質素絕對係對得住價錢,敗筆就係稍為重口味,同埋太多鮑汁落咗米粉,徙咗啲雞湯醉x最平嘅入門小食就係溏心蛋,花雕味略嫌不足,一試無妨豆漿完全冇特別,口喝可以飲下整體份量偏小,女士食啱啱好,男士就應該要加底先僅僅夠😋😋😋😋😋完😋😋😋😋😋

最怕呢一啲區外響哂名堂嘅餐廳,雷聲大雨點小
入到去抱住中伏嘅心態叫咗招牌餸
花膠撈米粉同溏心醉蛋加豆漿,一百水有找

醉x最平嘅入門小食就係溏心蛋,花雕味略嫌不足,一試無妨
豆漿完全冇特別,口喝可以飲下
整體份量偏小,女士食啱啱好,男士就應該要加底先僅僅夠
😋😋😋😋😋完😋😋😋😋😋
花膠撈米粉
2022-08-17
花膠撈米粉
2022-06-15 255 瀏覽
諗住門面大大乾乾淨淨企企理理啲嘢食應該唔錯點知失望而回, 諗唔明點解可以咁難食咁少選擇, 其實可唔可以整好啲set多少少特色嘢食出嚟呢, 飲嘢嘅選擇又冇,食嘢嘅選擇又少, 入到去望到個餐牌真係淒涼, 我諗應該好快唔會再存在
2022-06-15
2022-04-12 345 瀏覽
💛潮州人·清酒大蜆湯米粉$48 l 養顏花膠湯米粉$53佢呢度嘅湯底真係超有驚喜 佢兩碗米粉個湯都係唔同嘅 清酒大蜆嗰個超級鮮甜 而且佢個清酒味好濃 入面既大蜆都好新鮮 好大粒 而且無沙😍😍之後佢個花膠又係超大塊 勁膠質 佢呢個湯底就係有少少甜豉油咁樣既 配埋個米粉好惹味🤤不過呢度個米粉係偏幼身嘅 所以食落我自己覺得口感一般般 而且佢個米粉份量都唔係好多 大家可能嗌湯飯會飽肚啲🙊🤣🤣·醉愛三寶$88雖然呢個真係有啲貴 但係佢係真係幾有驚喜😈佢三樣材料都好醉 好入味 而且佢係入味得黎完全唔會煮過龍😍😍佢個鮑魚好大隻 好彈牙 之後個蝦又係好新鮮 肉質好好 最後個雞翼都係大隻得黎肉質好嫩🤤🤤·#rbyeat#rby港式#rby💛#rby太子 #rby大埔·📍太子界限街12號A地舖📍大埔舊墟直街9號粵發大廈地舖
💛潮州人

📍大埔舊墟直街9號粵發大廈地舖
養顏花膠湯米粉
醉愛三寶
2022-04-02 758 瀏覽
在IG見到post,看到廣島蠔好像好飽滿的樣子,就決定帶老公來試試。老公講我知,我才知道原來太子那邊也有店!來到大埔店,候位約5分鐘就有位,店內裝潢仍是保留前身甜品店的裝潢。見到鄰座的米粉不算大碗,就決定叫二人餐 ($168),包2款米粉/飯﹑酒糟醉雞腎﹑雞油燙菜及2瓶龍眼蔘蜜。酒糟醉雞腎,以小食份量而言,都算幾多!雞腎帶淡淡酒香,口感爽脆!雞油燙菜,同樣比想像的大碟,有時在一些食店點份郊外油菜,也只有幾條菜而已。娃娃菜煮得夠稔又甜,有雞油香又不會太肥膩~~廣島蠔湯米粉,有4隻蠔,不算大隻,但夠飽滿,蠔味鮮甜。米粉質感幼細順滑,好食~~湯底清甜,但湯米粉與蠔的配搭比較獨立,各有其味,不算特別想再吃~~~清酒大蜆湯米粉,4隻大蜆,蜆肉飽滿無沙又夠甜。清酒香氣與米粉湯混和,同時帶蜆的鮮味,個人認為這款比起廣島蠔湯米粉好吃!龍眼花旗蔘蜜,花旗蔘味道很強烈,所以我只嚐了一口就接受不了。老公則說感覺很滋潤,又不會太甜,他覺得好飲。如果單叫米粉,份量對男生而言是較少,但我們叫了套餐,就足夠飽肚了!

酒糟醉雞腎
雞油燙菜
廣島蠔湯米粉
龍眼花旗蔘蜜

2022-01-29
5 分鐘 (堂食)
酒糟醉雞腎
雞油燙菜
清酒大蜆湯米粉
✨大埔新良心粉麵店🍜養顏花膠米😍✨————————————————————💛#littlefatwest良心小店 💛.好開心大埔不斷有新黃店😌呢間總店係太子 出名食花膠米🤣真心講味道ok但唔算抵食🥲————————————————————🍜金牌花膠撈米粉 $68 (6.5/10)✔️片花膠真係好大塊😍又炆得好入味 口感軟唸個湯真係超級好飲!冇味清好清甜 感覺好養生米粉幼身口感彈牙 其實係幾好食❌伏既位黎喇 撈米個醬汁完全係蠔油 咸到死🥲要我倒哂成碗湯先中和得番🥺下次唔好咁重手呢個價錢黎講 都幾細碗😥米粉唔夠食食完都唔係好飽😂男仔食一定要加底.建議叫湯米($53)唔洗咁咸之餘又平啲個分真係好難俾🤔明明個花膠同湯咁出色 但個汁太咸 同份量少 都係扣分位.🥩手切牛頸脊湯米粉 $53 (7/10)呢個牛其實真係唔錯😛牛頸脊肉味好濃又唔靭啲牛肉份量都算幾多 湯好鮮甜不過又係衰係個米粉既份量度真係太太太少 當下午茶食先夠🤣🤣————————————————————📍 潮州人 (大埔)大埔舊墟直街9號粵發大廈地舖.🔺#littlefatwest大埔 🔺#littlefatwest大埔黃店🔺#littl
✨大埔新良心粉麵店🍜養顏花膠米😍✨
💛#littlefatwest良心小店 💛
好開心大埔不斷有新黃店😌
呢間總店係太子 出名食花膠米
🤣真心講味道ok但唔算抵食🥲
————————————————————
🍜金牌花膠撈米粉 $68 (6.5/10)
✔️片花膠真係好大塊😍又炆得好入味 口感軟唸
食完都唔係好飽😂男仔食一定要加底
建議叫湯米($53)唔洗咁咸之餘又平啲
個分真係好難俾🤔明明個花膠同湯咁出色
但個汁太咸 同份量少 都係扣分位
🥩手切牛頸脊湯米粉 $53 (7/10)
呢個牛其實真係唔錯😛牛頸脊肉味好濃又唔靭
啲牛肉份量都算幾多 湯好鮮甜
不過又係衰係個米粉既份量度
真係太太太少 當下午茶食先夠🤣🤣
————————————————————
📍 潮州人 (大埔)
大埔舊墟直街9號粵發大廈地舖
🔺#littlefatwest中式
2022-03-16 175 瀏覽
48蚊得四隻蝦, 醉鮑魚簡直不知所謂, 先唔好講價錢, 簡直唔識醉, 用的花雕酒太cheap, 簡直不用嘗試, 唯一可以的就是牛肉米粉, 花膠米粉還可以, 大家其他的真的不用試
2022-03-08 158 瀏覽
太子潮州人係大埔開了分店❤️養顏花膠係佢嘅招牌,大愛花膠嘅我趁平日放假去左食lunch,可能太晏去,店內無咩客人🔆招牌花膠米粉$𝟝𝟛+廣島蠔$𝟠 好大塊花膠😍食落係骨膠原口感黏黏地,唔係爽口質地🤫新竹米粉順滑夠索湯👍🏼湯頭鮮甜可以一直飲。可惜廣島蠔幾腥,碗米粉一放低已經聞到好誇張🦪🔆自家製龍眼蔘蜜$𝟙𝟚 店員的推介👈🏻蔘蜜好滋潤😆雖然係甜甜地,但都會飲得出微微花旗蔘澀味,如果唔鍾意蔘味嘅朋友就要留意🐰一碗米粉份量不是很多,到訪當日剛好只想食少少野就適合😬如果係男仔食我諗加底再加底都唔知飽唔飽🤣當下午茶食好了
招牌花膠米粉$𝟝𝟛+廣島蠔$𝟠

🔆招牌花膠米粉$𝟝𝟛+廣島蠔$𝟠
自家製龍眼蔘蜜

🔆自家製龍眼蔘蜜$𝟙𝟚

下午茶
招牌花膠米粉$𝟝𝟛+廣島蠔$𝟠
2022-03-08 128 瀏覽
真係未試過覺得要寫食評,😒😠😠😠😡😡😡因為真係覺得太唔掂!!!!!🤯🤯🤯🤯勁細份🙄🙄😠😠😠🤯🤯三個人唔夠食到要另外再煮嘢食😑😑而且全部都好細份,正常男士唔會夠食😠而且吹到咁大,又唔係勁好食😕以份量同價錢真係唔成正比🙄係太子買過次🙁🙁🙁,諗住俾多次機會佢啦,點知😕都唔知點可以開到分店😠😠😠😒😒😒😒!!黃店都唔可以咁架😑點支持啊☹️☹️
真係未試過覺得要寫食評,😒😠😠😠😡😡😡
因為真係覺得太唔掂!!!!!🤯🤯🤯🤯

勁細份🙄🙄😠😠😠🤯🤯
三個人唔夠食到要另外再煮嘢食😑😑
而且全部都好細份,正常男士唔會夠食😠
而且吹到咁大,又唔係勁好食😕
以份量同價錢真係唔成正比🙄
係太子買過次🙁🙁🙁,
諗住俾多次機會佢啦,點知😕
都唔知點可以開到分店😠😠😠😒😒😒😒!!
黃店都唔可以咁架😑點支持啊☹️☹️
醉蜆?唔記得係咩
花膠米粉
醉雞翼
牛肉米份
2022-01-25
20 分鐘 (外賣自取)
2022-02-28 142 瀏覽
潮州人舖頭位置係八妹雞煲隔離舖面係黃色既入到去 都幾多位 但大多都係2人位坐低都唔使諗啦 最出名係花膠湯米 就試佢另外個碗就係清酒大蜆湯米粉金牌花膠湯米粉 $68佢有另外一款就係撈米粉 但想試個湯睇下夠唔夠鮮 所以揀返湯米黎到有啲失望 雖然花膠係重點 個碗粉既分量少而且上枱 碗粉唔夠熱 我寧願等耐少少 唔好比碗暖既粉我食試左啖湯 係夠鮮味 飲得出唔重味精花膠分量都算可以 有3大舊 仲可以分開tim而且花膠煮得好入味好長時間 係好食既清酒大蜆湯米粉 $48粉既分量唔使講啦 同上而蜆係大粒 同有少少鮮味既但得4隻又係失望 唔係想咁大隻要求你一碗有七 八隻 但希望對得住價錢先 我諗有5-6隻都正常啲啊蔥油廣島蠔 $62依個係最失望 蔥油唔夠大而且蠔仲係有大浸腥味整體唔會食第二次 完😞
潮州人舖頭位置係八妹雞煲隔離

而且蠔仲係有大浸腥味

整體唔會食第二次 完😞
2022-02-28
2022-01-26 253 瀏覽
潮州人入大埔開分店,梗係要幫襯啦!清酒大蜆湯米粉$48外賣膠盒+$1本來想堂食,不過前晚收到感染風險未book到檢測;唔敢累街坊⋯⋯買外賣出街食較安全🤓打開外賣盒見到4隻蜆都好新鮮,乾淨😍有分隔兜把米粉與湯分開,米粉非常爽口😙唔知係咪太心急食唔到清酒味😢其中一隻蜆有沙,有少少失色不過d蜆好大隻,超乾淨真係抵讚👍🏻個湯真係無味精,本人味精超敏感,飲晒成個湯都ok睇見蜆殼十分乾淨有沙就要閙,不過可以接受👏🏻
潮州人入大埔開分店,梗係要幫襯啦!

清酒大蜆湯米粉$48
外賣膠盒+$1

本來想堂食,不過前晚收到感染風險未
book到檢測;唔敢累街坊⋯⋯
買外賣出街食較安全🤓

打開外賣盒見到4隻蜆都好新鮮,乾淨😍
有分隔兜把米粉與湯分開,米粉非常爽口😙

唔知係咪太心急食唔到清酒味😢
其中一隻蜆有沙,有少少失色
不過d蜆好大隻,超乾淨真係抵讚👍🏻
個湯真係無味精,本人味精超敏感,
飲晒成個湯都ok

睇見蜆殼十分乾淨

有沙就要閙,不過可以接受👏🏻

2022-01-26