2008-08-03 104 瀏覽
(1/8/08)一行七人的lunch。步入店,以為去左怡和潮江春,那極似西餐廳的裝潢、紅色透明水杯、餐巾圈、人手不足,都有潮江春的影子。美心攪咁多類同店,吸引人試「新野」,抵佢發o既。可惜這店,首先想叫個人落單都難,就算有侍應經過,佢地o既視線都唔會留意客人既情況。搵到人叫俾本甜品menu,都要叫四次,善忘到咁!!?沙律蝦角、芋蓉春卷、义燒包、山竹牛肉、欖角四季豆餃、什麼米粉(好似餃咁樣)、蝦餃、千層馬拉糕x2。點心水準無驚喜,每籠平均要$30!!太極飯,一邊是菠菜汁;一邊是白汁,兩者充滿草菇和雞肉,簡單說,同白汁雞飯無分別,about$88。潮州炒魚麵,portion極小,芹菜多過魚麵,三四個唔食芹菜的同事們,完全唔會夾。「甜品」反沙芋$68,做法與九龍城食到的好唔同,佢用砂糖焗出硬硬的外殼,包住綿綿的芋頭,一咬,糖殼與芋頭會分開,朕糖味好似食糖蓮子咁!此食法,我好唔buy。大家一致通過, 同潮江春價錢差唔多,味道好味過佢,份量又夠,「潮庭」不會再來。
潮州炒魚麵
Jul 4, 2008 LUNCH高檔, 貴氣, 精緻, 矜貴!!朋友介紹, 今天跟同事試一試. 身為50%潮州人,我幾有要求!!店子裝修高檔,耀目的水晶燈式及典雅的西式餐具,摩登又優雅.令一向給人一種平民,草根感覺的潮州菜脫離了傳統的影子,難得的矜貴!! 高背椅,水晶燈,日本名牌Nikko的骨瓷...反而覺得自己有點失禮.滷水鵝,潮州粥,炒粉絲... 舊菜新做,經改良後味道卻有點失真.不是不好,卻失去原來的家鄉情懷... 直到一味反沙芋...你未試過, 好難同你講...一字既之曰:SHUN!!
Jul 4, 2008 LUNCH
高檔, 貴氣, 精緻, 矜貴!!

• 反沙芋
2008-04-15 23 瀏覽
今日約咗三個舊同事食晏...滷水鵝拼海蜇: 滷水鵝好一般, 但朋友就話好好食(可能因為我屋企係潮州人?), 海蜇OK啦, 淋咗D, 唔爽口太極炒飯: 好味, 炒飯乾身煎筍粿: 個皮煎到脆脆地, 香口, 個涵唔似係筍喎..蝦餃: 幾好食仲有一個好似叫乜乜四蔬(有雲腿): 都可以啦, 塊雲腿幾好食水晶包: 我冇食到, 見個皮好似好煙靱..芒果蘆薈果凍: 好好味, 清清甜甜, 唯一係面頭嗰D好似麥提芯個心的粒粒同個果凍D味好唔夾間嘢D裝修都幾靚, 一D都唔似一間潮式酒樓, 如果要坐得舒服咁都可以, 不過我都係中意樓下紫玉蘭多D!
今日約咗三個舊同事食晏...

太極炒飯: 好味, 炒飯乾身
煎筍粿: 個皮煎到脆脆地, 香口, 個涵唔似係筍喎..
蝦餃: 幾好食
水晶包: 我冇食到, 見個皮好似好煙靱..

(非會員)
2008-01-24 59 瀏覽
lunch同成班同事過來食,好食夾抵,不錯的選擇
lunch同成班同事過來食,

好食夾抵,

不錯的選擇
2008-01-23 61 瀏覽
十個人要個套餐,係出面的酒樓已經好夠食,我地驚唔夠,仲要多幾個點心,以為可以食飽有餘,點知份量全部好細,菜得幾條,肉俾得果少少,差的唔夠分,總之個個都食唔飽!仲要唔平喎!都唔知有無搞錯! 菠蘿叉燒包已經算係唔錯既一味…我地成個部門的人,都一致決定唔會再黎!環境係唔錯,但係又貴又唔係特別好食,有鬼用咩!
我地成個部門的人,都一致決定唔會再黎!
環境係唔錯,但係又貴又唔係特別好食,有鬼用咩!
(非會員)
星期天一行人去飲茶,叫左好多點心:菠蘿叉燒包,燒賣,蝦餃,菜苗餃.一褒唔知咩魚,糯米卷...etc - 總聒來講不俗, 但係食完勁口乾,味道亦偏鹹...服務真係不得不提: 有某女侍應"Zxxe"收碟,竟然叫客人將D空既蒸籠遞比拒- 叫拒唔該收噤d碟(因為唔夠位擺其他野食)﹐拒就聽完轉頭就走﹐跟住無左件事。最離譜係拎住個盤係客人頭上面擾嚷而過! 仲為左懶行多幾步繞過將檯而係個客同埋塊鏡中間強行而過﹐整都個客個頭! 再繼而同個客講:唔該你借借丫.. - 真係得人驚既service! - 但係戴眼鏡男部長/經理就好好人同埋helpful!同埋食甜品﹐個杏仁茶完全唔夠熱,要全部拎返入個廚房再褒熱....裝修華麗﹐環境舒適﹐好有potential...可惜service好lare hea - 如無改進,永無回頭。

裝修華麗﹐環境舒適﹐好有potential...

2007-11-21 45 瀏覽
同事仔highly recommend呢度食,so lunch一定要試一下,一入到去個環境真係好好,d枱枱櫈櫈&餐具set到如同一間高級酒店的中菜廳,可惜樓底略嫌低咗d,所以lunch hour full house都幾噪,但係就坐得好舒服^^荔蓉春卷- 脆卜卜好味,d荔蓉仲軟綿綿tim方魚肉碎粥- 麻麻地,可能因為凍咗涼拌雞絲海蜇- 雞絲幾嫩幾滑,唔會"鞋恰恰",加埋d酸薑一齊食,好正...潮州粉果- 4個好似人地d蝦餃皇size嘅粉果,個皮好煙靭,好有咬口,d餡好juice...正滷水蛋拼鵝片- 無食到d鵝片,但見到同事仔食到無停口,滷水蛋就一般,唔係特別好食,墊底嘅滷水豆腐就好滑本來對呢度真係十分滿意的,但係因為個部長落錯單攪到好掃興,初頭係個女侍應幫我地落單的,落緊嘅時間個男部長話幫佢,跟住個女侍應就走開咗(當時係一點鐘),過咗廿分鐘有個傳菜亞姐走埋嚟問我地有無叫春卷&方魚肉碎粥(個荔蓉春卷係暖的&方魚肉碎粥係唔熱的),我地已經心知不妙,即時同個男侍應講,佢就話搵人幫我地跟,但係見佢手忙腳亂咁,都無叫人follow到,之後就同個男部長講(幫我地落單的),佢就話ok(當時係已經係

荔蓉春卷- 脆卜卜好味,d荔蓉仲軟綿綿tim
方魚肉碎粥- 麻麻地,可能因為凍咗

本來對呢度真係十分滿意的,但係因為個部長落錯單攪到好掃興,初頭係個女侍應幫我地落單的,落緊嘅時間個男部長話幫佢,跟住個女侍應就走開咗(當時係一點鐘),過咗廿分鐘有個傳菜亞姐走埋嚟問我地有無叫春卷&方魚肉碎粥(個荔蓉春卷係暖的&方魚肉碎粥係唔熱的),我地已經心知不妙,即時同個男侍應講,佢就話搵人幫我地跟,但係見佢手忙腳亂咁,都無叫人follow到,之後就同個男部長講(幫我地落單的),佢就話ok(當時係已經係1:35pm),但係完全無見到佢行埋去個pc度check,只係忙於應付其他客,之後就再同兩個知客&兩個部長講,終於有人同我地講話張單落錯咗隔離枱,人地話唔係佢地,所以就退番返廚房,有無攪錯呀,d野出得嚟緊係有人叫ga啦,問都唔問下就send番入廚房,到咗1:50pm d野終於齊哂,另外一個部長仲攞多一次春卷&方魚肉碎粥比我地,好明顯就係我地催咗咁多次先有人幫我地再重新order過啦...後尾三樣野食得好掃興,service完成扣到負5分...>_<""""""""
2007-10-30 806 瀏覽
I went there with 8 colleagues last night, had 3 cold dishes, 8 main dishes and 10 desserts. Food was ok, atmoshpere was nice, service was good, ultensils were specially designed, a typical Maxims' restaurant. But for the price and the amount of food that we ate, i think i will go again next time.
2007-10-28 54 瀏覽
那晚有朋友生日,一行九人去此店吃晚飯。點了的食品包括:蠔仔餅、麵包雞(推薦菜式)、四式拼盤、野菌乳酪、例湯、菜等等。其中做得最好的,並不是面包雞,反而是拼盤中的海蔘,用日本山葵抄,很醒胃。而做得最差的,反而是推薦菜式麵包雞....那菜上桌時,有點像西菜的酥皮湯,但不是酥皮而是麵包,那麵包質感頗"實",既不鬆軟也不甘脆。把麵包"蓋"打開,看到裡面的東西...哇.....感覺像咖喱汁,有油浮面那種,最離譜的是,這個菜,麵面比雞多,裡面的雞,真的沒多少,面對一砵的咖喱汁狀物,大家只能用公筷"打撈",看看是否有幸"撈"到雞。總括而言,店的裝潢華麗,單看門面你會以為很貴,但埋單落樓,也不過每人150元左右。不過我們是全女班,叫的也只是普通菜式,沒有叫甚麼飽蔘翅肚。以服務、價格、食物質素而言,覺得是一家ok的食肆。
那晚有朋友生日,一行九人去此店吃晚飯。

不過我們是全女班,叫的也只是普通菜式,沒有叫甚麼飽蔘翅肚。

以服務、價格、食物質素而言,覺得是一家ok的食肆。