2024-08-20 109 瀏覽
#fatxwanchai ‼️ 灣仔咖喱牛腩 ‼️·① [ 咖 喱 牛 腩 + 韭 菜 餃 撈 河 // 牛 三 寶 河 粉 ]| 比較推薦 「 咖 喱 牛 腩 + 韭 菜 餃 撈 河 」 !咖喱味濃,而且河粉也很掛汁(̨̡ ⸝⸝.ˬ.⸝⸝ )̧̢牛腩夠淋。「 牛 三 寶 河 粉 」分別有牛腩、牛筋、牛脷。牛脷夠淋,湯底亦清新。|𓋪7/10•② [ 豉 油 雞 翼 尖 // 生 菜 ] | 「 豉 油 雞 翼 尖 」反而比起主食更有驚喜(ᐢ⸝⸝› ̫ ‹⸝⸝ᐢ)成隻雞翼尖都好入味!唔覺意就食哂。|𓋪8/10· ③ [ 凍檸水 // 冬瓜茶] |覺得冬瓜茶有啲太甜…•ㅿ•`):|𓋪5/10•潮牛腩 (灣仔)灣仔謝斐道307-311號快添大廈地下2號舖
#fatxwanchai
‼️ 灣仔咖喱牛腩 ‼️

咖喱味濃,而且河粉也很掛汁(̨̡ ⸝⸝.ˬ.⸝⸝ )̧̢
牛腩夠淋。
「 牛 三 寶 河 粉 」分別有牛腩、牛筋、牛脷。
牛脷夠淋,湯底亦清新。|
𓋪7/10

② [ 豉 油 雞 翼 尖 // 生 菜 ]

成隻雞翼尖都好入味!唔覺意就食哂。|
𓋪8/10
③ [ 凍檸水 // 冬瓜茶]

|覺得冬瓜茶有啲太甜…
•ㅿ•`):|
𓋪5/10

潮牛腩 (灣仔)
灣仔謝斐道307-311號快添大廈地下2號舖
2024-08-17 112 瀏覽
又要係出動搵嘢食嘅日子,今次清清地食返啲粉麵。清湯牛筋腩河粉。這道菜的湯頭清澈見底,味道鮮美,牛筋和腩肉的搭配恰到好處,肉質軟嫩,河粉滑順。咖哩牛腩撈粗麵。濃郁的咖哩醬汁與牛腩的結合,讓粗麵吸收了豐富的味道,口感香濃,店主話粗麵用上鹼水麵味道比較好,鹼水同咖喱融合後麵會變成紅色,幾得意。豉油皇雞翼尖。這道菜的雞翼尖外皮香脆,肉質鮮嫩,豉油的調味恰到好處,十分下飯,絕對是開胃的好選擇。朋友點了紅豆冰。這款清涼的甜品讓我在炎熱的天氣中感到無比清爽,紅豆的香甜與冰沙的搭配,甜度適中。冬瓜茶消暑解渴,搭配各種美食都非常合適,唔會太甜,仲有冬瓜果肉添呀。
又要係出動搵嘢食嘅日子,今次清清地食返啲粉麵。

咖哩牛腩撈粗麵。

2024-08-14 151 瀏覽
📍灣仔收工突然之間好想食牛腩麵,跟住睇到附近有呢間就一於試吓。見到佢裝修都幾乾淨,而且都有唔少客人。$88牛坑腩河坑腩, 牛味最濃, 牛肋骨之間,去肋骨後現一條條坑,肥瘦相間,肉質腍中帶爽。它是牛肋骨之間的肉,這位置的牛腩去掉肋骨會出現一條條坑,所以叫坑腩,坑腩是較為常見。我食呢一款,覺得個牛味都好濃郁,肉質腍得來又有啲口感。個湯好鮮甜,平時好鍾意加醋㗎辣椒嘅我,今次冇加過,因為個湯太好飲。!$88 崩沙腩河極品之選, 係牛既橫隔膜, 表面有一層橫膈膜連著腩肉,筋膜連少少肉,軟腍味香,肥瘦剛好朋友鍾意食呢款,佢話覺得呢款會肉質腍啲,後尾都好濃郁,蘿蔔又炆得好入味。$18 油菜生菜份量都夠,而且煮得啱啱好,唔會太生。凍檸蜜凍檸蜜都好飲,夠凍,3塊檸檬啱啱好。
📍灣仔

收工突然之間好想食牛腩麵,跟住睇到附近有呢間就一於試吓。

見到佢裝修都幾乾淨,而且都有唔少客人。

$88牛坑腩河

我食呢一款,覺得個牛味都好濃郁,肉質腍得來又有啲口感。

$88 崩沙腩河

$18 油菜
生菜份量都夠,而且煮得啱啱好,唔會太生。

凍檸蜜
凍檸蜜都好飲,夠凍,3塊檸檬啱啱好。
2024-08-12 99 瀏覽
有我最鍾意中式湯粉,又有飯類,小食,仲有紅豆冰飲。座位都乾淨,夠闊落,可以坐得舒舒服服一碗牛腩河,呢度都係一個不錯嘅選擇!牛三寶湯河有牛腩牛筋牛脷,牛腩清湯夠清甜,我飲晒成碗湯,蘿蔔煮到入晒味,冇喳!平時好少食牛脷,呢間嘅牛脷夠淋,原來牛脷咁好食!咖喱牛腩飯咖喱唔係太辣,咖喱汁好似平時街邊嘅咖喱魚蛋味,加飯食簡直係絕配!牛腩夠腍身,唔會黐牙,薯仔煮到腍晒,一碗飯食晒!香辣脆脆雞翼夠細心,單骨雞翼容易食,脆卜卜,加埋啲味粉,好惹味!
有我最鍾意中式湯粉,又有飯類,小食,仲有紅豆冰飲。
牛三寶湯河

咖喱牛腩飯

香辣脆脆雞翼

夠細心,單骨雞翼容易食,脆卜卜,加埋啲味粉,好惹味!
2K
2024-08-11 99 瀏覽
講起港式美食 點可以唔提清湯腩😗 呢間位於灣仔嘅牛腩專門店見有好多人都推薦 話主打用新鮮騙牯牛熬煮 同無添加味精湯底 所以今日行過附近就順便入去食吓佢個牛腩啦😝-🐮咖哩牛腩撈粗麵 $70牛腩份量十足 而且煮得都幾軟嫩😜 咖喱係微辣 主要係香氣比較重 但係又唔會搶咗牛腩本身嘅牛味😝 用佢個咖喱汁撈埋個彈牙粗麵 正呀😎-🦐手工鮮蝦雲吞河粉 $48雲吞係中等大細 雖然唔係行珍寶路線 但中間饀料都好足蝦肉 食落幾爽口彈牙😗 值得一讚係佢地嘅湯河 滑身得嚟唔會一夾就散 唔錯😏-🐥豉油皇雞翼尖 $18雞翼尖浸泡咗濃郁嘅豉油汁 好入味🤪 好易一口接一口咁食哂😂-🐟炸魚皮 $28呢個看似平凡但又有少少驚喜🥰 佢炸得好乾身唔會食到成口油 而且食落好酥脆爽口😎
🐮咖哩牛腩撈粗麵 $70

🦐手工鮮蝦雲吞河粉 $48

🐥豉油皇雞翼尖 $18
雞翼尖浸泡咗濃郁嘅豉油汁 好入味🤪 好易一口接一口咁食哂😂

🐟炸魚皮 $28
2024-08-02 84 瀏覽
小編都有麻甩嘅一面😋 港式牛腩店久唔久就想食一次新鮮嘅牛肉味😆 真係西餐未必食到嗰種感覺💞 清湯崩沙腩米粉 $88: 牛腩肉質細嫩,牛味亦好濃😇 牛肯湯底充滿牛味而唔油😚 仲有超入味甜蘿蔔 好正🫶🏼蘿蔔牛腩飯 $72: 柱侯蘿蔔牛腩幾濃厚,牛腩份量好多 炆到一絲絲😍 送飯一流! 可惜蘿蔔煮得有啲太腍咖喱牛丸 $42: 咖喱汁幾惹味🤩 牛丸彈口 有少少筋😋豉油雞翼尖 $18: 雞翼尖夠入味 唔會過咸😆 慢慢吮好正☺️紅豆冰 +$12: 滿滿紅豆🫘 配椰奶一流🙌🏼#潮牛腩#灣仔#清湯腩#崩沙腩

清湯崩沙腩米粉 $88

: 雞翼尖夠入味 唔會過咸😆 慢慢吮好正☺️

紅豆冰 +$12
: 滿滿紅豆🫘 配椰奶一流🙌🏼

#潮牛腩#灣仔#清湯腩#崩沙腩
超級喜歡吃牛,所以約朋友都灣仔這間出名用靚牛食材的餐廳蘿蔔牛腩撈粗牛腩採用騸牯牛 粗麵味道濃郁,掛湯甚濃肉質比較嫩滑 纖維細嫩 味鮮甜蘿蔔好腍,而且吸晒啲味豉油王雞翼尖調味調得啱啱好,唔會太鹹入味程度一百分凍奶茶顏色好似混石般嘅凍奶茶,奶香茶底靚冬瓜茶 跟餐加$10完全係自家自制好有特色冬瓜茶入面真係有滿滿嘅冬瓜肉透心涼之餘,亦都好降火崩沙腩米粉崩沙腩牛味香濃 脂肪牛肉分布平均咬落去啖啖酬淋呢度嘅米粉係特別不同這款米粉有少少似粉絲原來是用來炒米粉用的個人最推薦:崩沙腩米粉鍾意食牛嘅,真係要試吓再加埋凍檸茶感覺係香港🇭🇰味道
超級喜歡吃牛,所以約朋友都灣仔這間出名用靚牛食材的餐廳

蘿蔔牛腩撈粗
牛腩採用騸牯牛
粗麵味道濃郁,掛湯甚濃
肉質比較嫩滑 纖維細嫩 味鮮甜
蘿蔔好腍,而且吸晒啲味

豉油王雞翼尖
調味調得啱啱好,唔會太鹹
入味程度一百分

凍奶茶
顏色好似混石般嘅凍奶茶,奶香茶底靚

冬瓜茶 跟餐加$10
完全係自家自制
好有特色
冬瓜茶入面真係有滿滿嘅冬瓜肉
透心涼之餘,亦都好降火

崩沙腩米粉
崩沙腩牛味香濃 脂肪牛肉分布平均
咬落去啖啖酬淋
呢度嘅米粉係特別不同
這款米粉有少少似粉絲
原來是用來炒米粉用的

個人最推薦:崩沙腩米粉
鍾意食牛嘅,真係要試吓
再加埋凍檸茶
感覺係香港🇭🇰味道

2024-07-12
2024-07-18 92 瀏覽
潮牛腩 • 灣仔前幾日同朋友去左呢間主打港式牛腩粉麵的餐廳都食野,聽聞湯底係用上鮮牛肉牛骨熬上十多小時,而且網上意見比較正面,所以黎試一試。餐廳老闆娘服務幾好,有禮貌,加分😆..✅ 崩沙腩河粉 🐮 $88崩沙腩係牛嘅橫隔膜連住肉附近的位置,肉質係非常稔滑,肉味香濃,入口滑嫩,而且帶少少筋位,非常好食。個人比較推薦,因為朋友仔平時比較少食,一般坊間牛腩都唔係用呢個部位,比較少見😙.✅ 蘿蔔炆牛腩撈粗 🐮 $72牛腩炆得好入味,煮至偏向軟爛,醬汁食非常濃嘅八角桂皮香料味,真係非常濃。蘿蔔亦都煮左我相信一段時間,醬汁全部滲入了蘿蔔,配上撈粗夾之餘亦好食😙.✅ 豉油皇雞翼尖 🐔 $18每隻都好入味,而且份量好多,性價比小食嘅一個好選擇。
潮牛腩 • 灣仔
✅ 崩沙腩河粉 🐮 $88

✅ 蘿蔔炆牛腩撈粗 🐮 $72

✅ 豉油皇雞翼尖 🐔 $18
每隻都好入味,而且份量好多,性價比小食嘅一個好選擇。
2024-07-18 85 瀏覽
《抵食港式牛腩河🐥》———————————————-#潮牛腩 🐮-早排係灣仔收工,經過呢間專門食牛腩嘅港式粉麵店,本身想試下佢嘅招牌限量騸牯牛,可惜夜晚太晏嚟食唔到,但見佢其他牛腩都好吸引抵食😘-清湯牛腩拼脆骨河小店主打每日熬足十八小時的牛骨清湯,無添加味精,而且性價比高,大大碗夠哂飽😚 河粉口感彈牙,完美索哂湯底精華,而牛腩就好軟熟,肥瘦均勻🥰 另外嗌咗個平時好少食嘅脆骨,都幾咬口,十分特別😍-秘製辣魚蛋小食方面,選擇都幾多~魚蛋有五粒,幾Q彈,重點嚟啦!一定要淋上佢哋自家秘製嘅醬料,略帶微辣,非常惹味🌶️-⭐ 參考價錢︰清湯牛腩拼脆骨河:$78秘製辣魚蛋:$42台式冬瓜茶:$10🍌 抵deal 指數:7/10
《抵食港式牛腩河🐥》
秘製辣魚蛋:$42
台式冬瓜茶:$10
🍌 抵deal 指數:7/10
2024-07-18
🙋🏻‍♂️餓底探員今日去咗灣仔調查呢間牛腩麵,麵店有部分食材用咗騸牯牛,即係喺一歲時被閱割的牛隻,佢嘅油脂分佈平均,肉質嫩滑肥美,牛味香濃,但由於每日來貨唔多,切割處理完可以賣嘅稀有部位,好似崩沙腩,爽腩都唔多,每日供應非常有限,想食真係要早少少嚟碰運氣🍡咖喱牛丸 $42🙋🏻‍♂️表示個牛丸口感爽彈,食落多汁juicy,咖喱味道香濃,辣辣地好惹味🥩牛坑腩河粉 $88🙋🏻‍♂️表示牛坑腩係牛肋骨之間嘅肉,肥瘦均勻,肉質軟腍帶點爽口,食落牛味香濃,河粉口感軟滑,配上每日用18小時熬製嘅獨門牛骨湯,味道清甜不膩🥩騸牯牛肉麵 $118🙋🏻‍♂️表示本身想食騸牯崩沙腩,但嚟到已經賣完了,就叫咗呢個騸牯牛肉麵,食落肉質非常鮮嫩,牛味濃郁,點埋辣椒豉油味道更加提鮮,個幼麵口感爽彈,無鹼水味,處理得好好📈吃貨指數😋好味度 9/10🔙返啅度 9/10
咖喱牛丸

🔙返啅度 9/10
咖喱牛丸
牛坑腩河粉
騸牯牛肉麵
要搵一間用心去烹煮清湯粉麵嘅舖頭真係唔容易!而聽講過呢間餐廳好有heart ,用心程度去到自家製作各種醬料,令到菜式嘅食物味道更昇華。食完發現味道的確唔錯,值得再encore~✎ 蘿蔔炆牛腩飯 蘿蔔好香腍同好入味,帶飯食一流。牛腩較多瘦肉,相對煙靭少少。飯嘅質感乾濕恰好,軟硬適中。整體味道都算幾惹味´꒳`✎ 豬蹄筋河粉豬蹄筋彈牙有咬口,蘿蔔好稔身,河粉嫩滑,清湯嘅味道香濃而不膩。✎ 咖喱魚蛋 魚蛋有五粒,幾Q彈滑嫩,淋上佢哋自家秘製嘅醬料,入口相當香口香辣,為魚蛋略添滋味~✎ 豉油皇雞翼尖 都有10幾隻,重滷水味,鮮味多汁!✎ 凍西洋菜蜜 菜蜜味勁濃,甜滋滋⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎冰唔算多。✎ 凍檸檬茶 茶味好出,甜香~同樣唔多冰。

✎ 蘿蔔炆牛腩飯

✎ 豬蹄筋河粉

✎ 咖喱魚蛋

✎ 豉油皇雞翼尖
都有10幾隻,重滷水味,鮮味多汁!

✎ 凍西洋菜蜜
菜蜜味勁濃,甜滋滋⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎冰唔算多。

✎ 凍檸檬茶
茶味好出,甜香~同樣唔多冰。

蘿蔔炆牛腩飯
豬蹄筋河粉
咖喱魚蛋
豉油皇雞翼尖
凍西洋菜蜜 ($8) & 凍檸檬茶 ($8)

2024-07-03
10 分鐘 (堂食)
蘿蔔炆牛腩飯
豬蹄筋河粉
咖喱魚蛋
豉油皇雞翼尖
凍西洋菜蜜 ($8) & 凍檸檬茶 ($8)
2024-07-06 34 瀏覽
今晚放工後相約朋友吃晚餐,知道這裡的牛腩很出名,於是就去一試!❤️蘿蔔炆牛腩飯首先試下這裡出名的牛腩,果然名不虛傳,牛味濃郁,肥瘦均勻,滷得夠淋,非常入味,蘿蔔清甜無渣,送飯一流。❤️香葉肉碎蛋飯這道菜非常惹味,肉碎鮮嫩多汁,夠火候,香味撲鼻,加上燶邊煎荷包蛋,很有泰式風味。❤️豉油王香煎豬扒飯豬排肉質嫩滑,切成小塊,不會很乾,用豉油煎香,再上葱花,真是絕配,是一份簡單又營養,美味可口的家常便飯。這裡無論食物味道和質素都令人十分滿意,員工服務有禮,值得再訪!
❤️蘿蔔炆牛腩飯
❤️香葉肉碎蛋飯
❤️豉油王香煎豬扒飯

2024-07-05 29 瀏覽
🍱餐廳:潮牛腩🏫地址:灣仔謝斐道307-311號快添大廈地下2號舖放工一行四人超級疲倦,就去灣仔呢間都幾出名嘅牛腩麵叉電,果然唔錯,分享吓其中印象最深刻嘅三款:~蘿萄炆牛腩飯牛腩炆得好淋兼入味,牛腩唔羶,有花椒八角等調味,仲有一啲蘿蔔,盡得精華,美味可口😄~咖喱魚蛋揀選的都是上等貨,超級彈牙,咖喱汁不太辣,很開胃能刺激食慾,其實魚蛋配香滑濃郁的咖哩醬汁真是很匹配❤️~崩沙腩河粉崩沙腩分量足,而且揀選的部位很好,肉質鮮嫩多汁,河粉滑顺彈牙,湯頭亦清香醇厚,能滿足味蕾,係值得一試的經典美食🤗~自製冬瓜茶夏日消暑飲品,飲餐廳自製的冬瓜茶,甜度適中頂呱呱呢!整體來講,呢間主打牛腩嘅麵舖,啲牛腩真係好食,果然冇令我哋失望😄另外值得一提的是多位服務員態度友善,又會閑談兩句,令我哋食得開心,值得推介!
🍱餐廳:潮牛腩
🏫地址:灣仔謝斐道307-311號快添大廈地下2號舖

~蘿萄炆牛腩飯

~咖喱魚蛋

~崩沙腩河粉

~自製冬瓜茶
夏日消暑飲品,飲餐廳自製的冬瓜茶,甜度適中頂呱呱呢!

2024-07-04 34 瀏覽
崩沙腩河粉(88hkd) 牛腩高質,有6件,件件大大嚿,有夾住脂肪,分布均勻,肉質軟腍,蘿蔔煮得幾淋,很清甜,睇得出很認真做招牌牛腩粉麵🐮泰式肉碎米粉(60hkd) 酸酸辣辣,辣度恰到好處,食得好舒服,好多肉碎,肉碎炒得好入味,我更推薦配飯,煎蛋焦邊又做到流心💓簡簡單單又幾好食~炸雞翼 (28hkd) 即叫即炸,雞翼大大隻,外皮香脆,灑上七味粉更有風味,內裏多汁,上枱要快食😚!咖喱魚蛋(42hkd) 白魚蛋加上特濃辣醬,辣醬足料惹味,辣度刺激但一般人都可以接受😆魚蛋亦好彈牙Ps.老闆幾風趣健談,鍾意同食客傾下計,氛圍幾有人情味👍🏻#foodiblum港式
崩沙腩河粉(88hkd)

泰式肉碎米粉(60hkd)

炸雞翼 (28hkd)

咖喱魚蛋(42hkd)

Ps.老闆幾風趣健談,鍾意同食客傾下計,氛圍幾有人情味👍🏻

#foodiblum港式
2024-07-04
2024-07-02 62 瀏覽
今晚要加班, 同事相約收工后一起晚飯, 佢話想食牛腩, 咁就去食灣仔附近都好出名嘅潮牛腩 .到埗好彩有位直入. 叫左個蘿蔔炆牛腩撈米 蘿蔔炆牛腩,米粉分開上正,邊食邊撈最好. 個牛腩大大件 , 炆得好入味, 又夠淰, 牛味好香濃! 更正係舊蘿蔔, 鮮甜入曬味又無渣, 真係想添食. 手工韮菜餃麵 - 韮菜餃D餡好新鮮又多粒. 個餡用料足. 秘製辣魚蛋 - 呢個係佢地新調制嘅辣醬, 好惹味攞黎撈面食都好正. 呢個辣汁真係一定要試, 超好味. 勁百搭 ! 個魚蛋又爽彈. 必食! 菜心- 都好大份!爽嫩菜心鮮甜唔老. 今晚好滿足 又滿意 ! 潮牛腩📍灣仔謝斐道307-311號快添大廈地下2號舖
到埗好彩有位直入.
叫左個蘿蔔炆牛腩撈米
更正係舊蘿蔔, 鮮甜入曬味又無渣, 真係想添食.

手工韮菜餃麵 - 韮菜餃D餡好新鮮又多粒. 個餡用料足.

菜心- 都好大份!爽嫩菜心鮮甜唔老.

今晚好滿足 又滿意 !

潮牛腩
📍灣仔謝斐道307-311號快添大廈地下2號舖