2024-09-22 59 瀏覽
今次是親自買外賣的,門外可停車,方便。第一次幫襯,買了5款食物,先講髮菜蠔豉粥。蠔豉鮮甜兼足料,應該用咗皮蛋瘦做粥底,成個粥好豐富,好好味。炒麵在一個鐵板上即叫即做,麵質軟硬度、味道、油份適中,正!葱花腸粉、油條正常,應該是怎樣便是怎樣。我坐在旁邊等外賣之餘,見店內員工、師傅大都是上了歲數的姐姐輩,但每位身手敏捷,頭腦清晰,手勢乾淨俐落,製作認真,出品快靚正!我已對其很有信心。見他們也有接外賣平台的生意,單子有點多,他們非常小心處理每份order,確保沒有錯漏才打包,讚!總結此店性價比相當高,很有誠意,值得支持!
今次是親自買外賣的,門外可停車,方便。

第一次幫襯,買了5款食物,先講髮菜蠔豉粥。
炒麵在一個鐵板上即叫即做,麵質軟硬度、味道、油份適中,正!
葱花腸粉、油條正常,應該是怎樣便是怎樣。

總結此店性價比相當高,很有誠意,值得支持!
2024-09-22
外賣自取
  • 髮菜蠔豉粥
2024-03-09 319 瀏覽
叫咗皮蛋瘦肉粥,同埋髮菜蠔豉粥,酥炸鯪魚球所有粥底都係好多料,好綿(試過其他粥店只係米漿)病咗口淡淡食都覺得好味最鍾意就係髮菜蠔豉粥,啲蠔豉都幾大隻酥炸鯪魚球都OK非常新鮮熱辣呢一間已經成為我經常食嘅外賣舖頭🙆🏻‍♀️

叫咗皮蛋瘦肉粥,同埋髮菜蠔豉粥,酥炸鯪魚球
所有粥底都係好多料,好綿(試過其他粥店只係米漿)
病咗口淡淡食都覺得好味
最鍾意就係髮菜蠔豉粥,啲蠔豉都幾大隻
髮菜蠔豉粥

酥炸鯪魚球都OK非常新鮮熱辣
呢一間已經成為我經常食嘅外賣舖頭🙆🏻‍♀️
髮菜蠔豉粥
2023-03-13 854 瀏覽
早幾日經過搵食……好耐冇食粥喎!行左過嚟……望一望……個名唔同左既,可能真係太耐冇行呢個位置,但又覺得個店名有d熟,試下啦。及第粥上枱既時候,已經睇到碗粥好綿,再撩下睇睇多唔多料,都幾多下:豬膶微滑仲有少少原本個質感醃得幾好食,粉腸豬肚夠晒淋,豬肉丸豬腰合理味道,肉片就普通,個粥本身都好重味,我個人覺得可以。炸兩嚟既時候仲微熱,油炸鬼少少脆既,即叫即整,豉油又分上超有誠意!!我食既係下午茶時間,人少少靜靜地。上網睇番,原來潮興旺舊址係上水,記憶中出品一般般,今次食我覺得幾好,個價錢又平。
早幾日經過搵食……好耐冇食粥喎!

及第粥

炸兩

及第粥
2023-03-07
  • 炸兩
  • 及第粥
2023-02-23 352 瀏覽
尋找老粥店的味道如果您正在尋找一家老粥店的味道,這裡就是您的最佳選擇。這家粥店擁有懷舊的裝修,雖然簡陋,卻很有親切感。最重要的是,您可以在這裡品嘗到一碗正宗的老粥。這的粥非常好吃,而且價格實惠。如果您正在尋找一碗正宗老粥店風味的粥,這裡就是您的不二之選。
尋找老粥店的味道

2023-02-20
2022-09-26 569 瀏覽
潮興旺,原舖係上水時已經日食夜食,最精彩既係宵夜時段😍以前好熱鬧,同一班朋友宵夜好開心🥰上水加租,老闆休業左一排,竟然俾我發現在聯和墟開左新舖,好滾動呀,敢說上水粉嶺冇任何一間粥舖可以好味過潮興旺!老闆好!職員好!仲係以前的人情味同味道🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰由單身食潮興旺食到拍拖結婚跟住到仔仔十幾歲了!牙仔都似我地愛食潮興旺😍😘
田雞/粟米/魚片/碎牛粥⋯⋯粥
2022-09-26
田雞/粟米/魚片/碎牛粥⋯⋯粥
  • 田雞/魚片/皮瘦/碎牛
2022-09-02 384 瀏覽
今日巧遇此店,見係街坊小店,看似有啲水準,感覺實在不花巧,就試一試啦!確實沒有失望。會再光顧,及推薦俾朋友。魚腩粥新鮮,唔腥。腸粉皮薄,滑口。價錢親民,服務又好。
會再光顧,及推薦俾朋友。
魚腩粥新鮮,唔腥。
腸粉皮薄,滑口。
價錢親民,服務又好。
2022-06-09 495 瀏覽
正值晚上時分,在聯和墟下著微微細雨,想食一點溫暖既食物暖一暖自己個胃。路過看到這間新開既粥品鋪(前身是水上人),正呀喂我們點了一個魚腩粥,雞粥,油炸鬼,同炸鯪魚球。魚腩粥:好多魚腩,魚味好出,唔腥雞粥:雞夠滑,大大舊粥而且好熱咁上來,綿綿的,好正!配上油炸鬼一絕。推薦炸鯪魚球:面頭鋪上米糠去炸,好鬆脆係世上最好既宵夜再來粉嶺都會想回味。個人感覺評分:食物味道 - 食物賣相 - 餐廳環境 - 店員服務 - 性價比 -
路過看到這間新開既粥品鋪(前身是水上人),正呀喂

我們點了一個魚腩粥,雞粥,油炸鬼,同炸鯪魚球。
魚腩粥:好多魚腩,魚味好出,唔腥

雞粥:雞夠滑,大大舊

粥而且好熱咁上來,綿綿的,好正!
配上油炸鬼一絕。
推薦炸鯪魚球:面頭鋪上米糠去炸,好鬆脆

係世上最好既宵夜
再來粉嶺都會想回味。
魚腩粥

餐廳環境 -

店員服務 -

性價比 -
2022-06-06
$50 (宵夜)
魚腩粥
雞粥