2014-11-07 1908 瀏覽
附近見客,一條友就入左呢間野食,叫左個55蚊全包的餐:碟炒飯幾大份,豉油味幾濃郁,加上蔥花同蛋食落香口,味道好好,夠味。碟滷水拼盤實在太迷你了,每樣得兩件,之不過,勝在滷汁超正,唔會太鹹,滷鵝咬落唔老,滷肉肥瘦剛好,滷蛋至好味好入味,配合酸汁超YUMMY
附近見客,一條友就入左呢間野食,叫左個55蚊全包的餐:
炒飯
碟滷水拼盤實在太迷你了
炒飯
2014-11-07 1595 瀏覽
好耐冇同老婆出街食飯,難得收工就近找間餐廳靜靜地唔使同人逼,老婆同我都中意食潮州菜,見呢間好似新開張冇耐,打算做下白老鼠,呢餐食得好開心冇令我失望,正宗潮菜,細細食叫左1飯3送,第一個上的乾鮑肉餅冇影相,味道還可以吧,賣相好精緻。碟特式炒飯都幾好食,沈左D蝦米仔喺面頭,口感更特別,我同老婆講,呢個食材簡單返到屋企自己可以試下炒本人好LIKE呢個寶魚芥蘭,有方魚、鮮蝦仁一齊炒芥蘭,好爽脆,色香味俱全。遼參扣鵝掌都超正,條參細左D,不過好滑,咬落彈牙,又索晒D汁,連舊香菇都好好味,鵝掌一樣燜得夠晒林

寶魚芥蘭
遼參扣鵝掌
遼參扣鵝掌
2014-10-26 1428 瀏覽
今晚老友同老公慶生,選了吃這新店,食物好好味:大閘蟹(公)酥炸牛腩(老板特別訂了牛)深海魚皮(超好味,即要多一碟)煎封黄立䱽(外脆內軟)魚翅(真係超多翅,正)龍蝦仔(好新鮮,好彈牙)一夜乾吊片(未試過,好有味,好鲜!)滷水鮑魚(正!)檸檬鴨湯(醒胃)會帶屋企人再嚟食!
今晚老友同老公慶生,選了吃這新店,食物好好味:
大閘蟹(公)

酥炸牛腩(老板特別訂了牛)

深海魚皮(超好味,即要多一碟)

煎封黄立䱽(外脆內軟)

魚翅(真係超多翅,正)

龍蝦仔(好新鮮,好彈牙)

一夜乾吊片(未試過,好有味,好鲜!)

滷水鮑魚(正!)

檸檬鴨湯(醒胃)

會帶屋企人再嚟食!
蒸大閘蟹
深诲魚皮
脆皮牛腩
魚翅
小龍蝦
  • 星期五晚,五位訂四隻大閘蟹(公)酥炸牛腩沙魚皮煎封黄立䱽龍蝦仔一夜乾吊片滷水鮑魚
  • 魚翅(好多翅)
2014-10-22 1353 瀏覽
親戚請食飯,BOOK左呢間餐廳,門面不大,入邊裝修覺得有少少港式茶餐廳的感覺;我地訂的是房間,還算OK,我只負責食,親戚點的菜,剛剛上的小菜沒有拍,但那個皮蛋覺得幾新鮮特別,以前好少甘樣食,最值得推介的隻雞,D肉好滑呀,食埋皮都唔覺得肥,淋上豆醬都唔會好鹹,上菜時特凳問下叫咩菜名,後來埋單時見到係168半隻,貴唔貴?見仁見智喇^^最貴的一味係碟龍蝦,(80蚊隻)上湯上好鮮,D肉質唔似食開的焗龍蝦甘"hi"覺得幾爽脆另外我超中意食的魚類,厘次叫左黃腳立,煎的,好香口,豉油味較得剛好,不會鹹,平時自己都有煮魚就是覺得豉油係關鍵碟芹菜炒魷魚,我冇點食,因為我唔食芹菜的呢,但聽阿姐講係由汕頭果邊海風晾曬的靚貨
普寧豆醬雞
上湯焗本地龍蝦
煎黃立鯧
油泡鴛鴦魷
普寧豆醬雞
上湯焗本地龍蝦
2014-10-22 1193 瀏覽
以前行過好似未為意此間餐廳,原來真是新開的,點左個#潮式蠔仔粥,先48蚊,味道好正宗好鮮美,就係唔記得走芹了,仲有我中意食的#菜脯肉碎煎蛋,蘿蔔乾好香好脆D蛋好香,呢味真的好家常菜的味道,推介
2014-10-17 1062 瀏覽
午餐沒有多講究,直接點餐牌上的套餐,分量雖然好似好少,但是一男一女的胃口也夠飽了,#溏心皮蛋酸薑 好精致,味道不錯,#乾鮑肉餅 好迷你哈哈,两粒肉丸嘛,(建議商家不要叫肉餅)但是味道我中意,#豆豉雞口感好滑,但好似唔係好入味呢,#方魚肉碎粥 好好食BUT嫌太多飯唔夠湯了,例汤竟也是老火菜乾湯,整体都很满意,有機會再來試下其它正菜
乾鮑肉餅
方魚肉碎粥
乾鮑肉餅
方魚肉碎粥
2014-10-16 972 瀏覽
呢間餐廳裝修幾土豪金個皮蛋賣相幾精緻,入口滑流,墊底的酸薑覺得唔係太酸,個炒飯最LIKE,在其他茶餐廳也食過類似的欖菜肉粒炒飯,但呢間食落D欖菜特別好味,另外仲有經典潮菜煎蠔蛒,正
呢間餐廳裝修幾土豪金