2023-12-09 69 瀏覽
炸荔枝榴蓮球($68)個樣真係勁似荔枝🤣外脆內軟,一口咬下去,外層的酥皮炸得恰到好處,充滿了香脆的口感。榴蓮球內部的餡料則散發出濃郁的榴蓮香氣,好好食😋客家咸雞($98)據知是店主每日到街市買的雞肉鮮嫩多汁,吃起來非常滑嫩。調味則恰到好處,咸鮮適中,讓人食指大動,配搭蔥油汁,好正燒蒙古羊肉串($22)嫩嫩的羊肉肉質鮮美,帶有微妙的炭燒香氣。羊肉香但不腥,入口後更是咀嚼過程中散發出來的肉汁鍚紙蒜蓉花甲($98)以新鮮的花甲為主料,搭配蒜蓉和辣椒,口感豐富多樣。花甲本身鮮嫩多汁,搭配蒜蓉和辣椒的香氣,再加埋入晒味既粉絲,真係好惹味養肝草花旗參螺片雞湯($58)以鮮嫩的雞肉和螺片為主料,搭配草花和旗參,湯底清澈透明。湯品的口感非常滋潤,雞肉鮮嫩多汁,螺片則帶有彈牙的口感。草花和旗參的加入,為湯品增添了豐富的營養價值😆不僅味道鮮美,還有很好的養生效果
炸荔枝榴蓮球($68)

客家咸雞($98)

燒蒙古羊肉串($22)

鍚紙蒜蓉花甲($98)

養肝草花旗參螺片雞湯($58)

2023-11-19 109 瀏覽
同朋友👩🏻‍🦰一齊喺大角咀,肚餓要搵嘢食,喺橫街行吓,離遠見到呢間非常光亮嘅舖頭,行埋去睇吓,有砂鍋粥食,朋友👩🏻‍🦰話好耐冇食粥,想食吓,咁我都係喎,於是就決定入去開餐🤣$68「烚炒萵筍」:萵筍切幼條,新鮮爽脆,應該加咗蒜蓉同紅椒一齊炒,簡單好味😋$168「客家鹹雞半隻」:「客家鹹雞」有鹹香兼好有雞味,雞肉不同部位有不同口感,但係基本肉質爽滑,呢度發揮到「客家鹹雞」嘅精髓🤩,仲有,呢隻雞都幾大隻,半隻雞都已經有好多肉食🤩$60「潮汕砂鍋粥粥底」、$50「皖魚片」、$48「豬肉片」、$30「鮑魚」:「砂鍋粥」雖然叫咗小鍋,但係嚟嘅時候個鍋都真係幾大,2個人食真係超級飽🤣;粥底已經配有冬菜、薑絲、芹菜粒、蔥花、菜脯粒,我哋仲加埋 皖魚片、豬肉片、鮑魚,真係非常好味😋,「砂鍋粥」煲得軟綿綿,有米香,食落暖胃,加埋咁多配料,真係滿足又滿粥🤣$19「津路烏龍茶」

$19「津路烏龍茶」
大角咀附近好吃的真不少 這次又找到一家還不錯的店裡面集川菜粵菜燒烤於一身 一次解決選擇困難症-海鮮砂鍋粥一勺下去料真的還蠻足的 新鮮彈牙的大蝦🦐🍤粥底更是靈魂 每一顆米都吸滿海鮮的精華 鮮味一下就上口感爽滑 一碗下肚直接暖到心坎-烤茄子烤生蠔一定是燒烤是必點的茄子入口香嫩軟滑 飽腹感一點都不輸碳水生蠔新鮮飽滿又入味 透過一層蒜蓉 哧溜一下立馬入喉鮮甜濃烈的蒜蓉辣醬香氣在舌尖上“大爆炸”烤魷魚這個超大個頭的烤魷魚 看上去就很有食慾了鮮香味一下子就被釋放出來了 吃起來鮮嫩又不失Q彈-🍽️:潮金稻園 (大角咀)📍:大角咀棕樹街2-20號榮富苑地下10-11號舖🚇:旺角C3
大角咀附近好吃的真不少 這次又找到一家還不錯的店

口感爽滑 一碗下肚直接暖到心坎

烤茄子烤生蠔一定是燒烤是必點的
茄子入口香嫩軟滑 飽腹感一點都不輸碳水
生蠔新鮮飽滿又入味 透過一層蒜蓉 哧溜一下立馬入喉
鮮甜濃烈的蒜蓉辣醬香氣在舌尖上“大爆炸”

烤魷魚
這個超大個頭的烤魷魚 看上去就很有食慾了
鮮香味一下子就被釋放出來了 吃起來鮮嫩又不失Q彈

🍽️:潮金稻園 (大角咀)
📍:大角咀棕樹街2-20號榮富苑地下10-11號舖
🚇:旺角C3
2023-11-10 61 瀏覽
呢日同屋企人去左大角咀呢間潮州菜館食dinner,餐廳既裝修古式古香,環境好好。打開餐牌,見到呢度有好多好吸引既菜式,除左有傳統既潮洲菜,仲有啲係mix左川菜。呢度用QR code 落單,好方便。啲茶勁清香,仲有花生食。我地點左潮汕砂鍋粥,呢個有多款配料,可以自己mix and match,今次揀咗田雞、鹹雞件、同埋滷鹹蛋。粥底好綿密,雞肉肉質都好嫩滑。另外仲點左辣酒煮花螺,螺肉口感好彈牙,辣中帶點走香,好過癮。呢度既串燒都唔錯!
呢度用QR code 落單,好方便。
啲茶勁清香,仲有花生食。

呢度既串燒都唔錯!
2023-11-09 84 瀏覽
燒大眼雞魚❤魚肉結實,味道鮮美,燒完更香口! 魚皮鋪鋪左陣鹽,燒完之後,鹽既咸味落左去魚肉入面,一D都唔嚡口,勁嫩滑juicy,師傅燒得岩岩好! 大推客家咸雞❤剩係用鹽做簡單調味,啖啖都有雞肉既天然鮮香,肉質肥美軟滑,雞油分重,啖啖肉。肉質唔粗糙嚡口,件件雞既鹹香味都好平均! 送飯一流。烚炒萵筍 ❤ 碧綠色帶點通透,口感細嫩又好香口,仲要有D辣既香氣,好味~客家釀苦瓜❤ 苦瓜甘得黎又唔苦,同出面街食到好淡味既完全2個世界,中意真係苦瓜味既你必點! 口感好軟綿,豬肉餡料香得黎又唔膩,融入苦瓜既香氣,甘香濃郁夠哂清香。食起黎唔膩唔柴唔苦口。味道清淡鮮美,口感綿綿軟軟。如果豬肉可以再多小小就更好了!

2023-11-09 34 瀏覽
夜麻麻就最容易肚餓,就即興約咗朋友去到大角咀食宵夜,佢哋只係開夜晚,仲開到凌晨五點。有個種特色嘅小炒,仲有特別嘅海鮮粥,可以自己配搭,我哋今日就揀咗食雞煲,佢哋嘅雞煲好入味,一啲都唔輸比出邊,而且食落去啲雞肉好滑。令我最有驚喜嘅係佢哋嘅燉湯,一份嘅燉湯兩個人都夠飲,飲落去好清甜,仲有大大嚿嘅螺肉係入面。另外仲叫咗乾鍋肥腸同埋大盤花菜,佢哋嘢食嘅份量非常足,兩個人叫兩三個小菜,加個炒飯或者粥,都已經好夠食。
2023-11-07 50 瀏覽
找到了一家專門做晚市和宵夜的餐廳試~餐廳是古色古香嘅裝修新淨又特別環境都非常舒適 是可以用 QR Code 落單 十分方便的海鮮砂鍋粥砂鍋粥真的很好吃 用料好實在 煮出來的粥很綿密 加了膏蟹和基圍蝦也非常多膏鮮甜 兩個人去吃都真的吃到很飽 十分推薦!!!!!另外還叫了燒茄子 燒鵪鶉蛋 錫紙燒大蜆 他們的串燒也做得很不錯 在香港吃出了國內的風味 是個吃宵夜很不錯的地方而且他們還有包廂 是可以唱K的店員的服務態度也好親切 潮金稻園 (大角咀)大角咀棕樹街2-20號榮富苑地下10-11號舖
找到了一家專門做晚市和宵夜的餐廳試~
餐廳是古色古香嘅裝修新淨又特別
環境都非常舒適 是可以用 QR Code 落單 十分方便的

海鮮砂鍋粥

另外還叫了燒茄子 燒鵪鶉蛋 錫紙燒大蜆
他們的串燒也做得很不錯 在香港吃出了國內的風味
是個吃宵夜很不錯的地方
而且他們還有包廂 是可以唱K的

店員的服務態度也好親切

潮金稻園 (大角咀)
大角咀棕樹街2-20號榮富苑地下10-11號舖
2023-11-06
2023-11-06 49 瀏覽
這間中菜館裝修超吸引,很像古裝的情景,可以打卡,餐廳主要做晚市,晚上6點至凌晨6點,食宵夜可以去😝💠佛跳墻 $98有海參、魚翅、花膠、鮑魚、等高級食材,濃郁的鮮味和滋補的口感🥰💠蒜蓉粉絲蒸扇貝 $48/隻蒜蓉有濃郁的香味,扇貝有鮮甜味道,味道鮮甜,質地柔嫩,加了蒜茸、辣椒、醋,有少少酸辣味道.💠燒生蠔 $30/隻濃郁蠔肉的鮮美,帶有一定的咸味,口感上柔軟,同樣帶有酸辣的味道.內部保持鮮嫩多汁.💠家鄉炒水晶 $78很彈牙的粉絲,炒了芽菜和蔥,味道清新又開胃.💠燒豬腦花 $68表面呈現金黃色,內部保持軟嫩。口感滑嫩,味道鮮美,很特別😆

💠佛跳墻 $98

💠蒜蓉粉絲蒸扇貝 $48/隻

💠燒生蠔 $30/隻

💠家鄉炒水晶 $78
很彈牙的粉絲,炒了芽菜和蔥,味道清新又開胃.

💠燒豬腦花 $68
表面呈現金黃色,內部保持軟嫩。口感滑嫩,味道鮮美,很特別😆

2023-11-01 42 瀏覽
蒜蓉炒萵荀是一道非常受歡迎的家常菜之一。萵荀是一種嫩脆的蔬菜,經過炒製後保留了其原有的口感和營養。蒜蓉則為其增添了濃鬱的香味。色澤鮮亮,口感爽脆,蒜蓉的香味與螢萵荀的甜味相得益彰,非常美味。客家薄荷鹹鴨是一道傳統的客家料理。這道菜的特點是將鹹鴨與薄荷的清香結合。鹹鴨是透過特殊的醃製工藝製成,肉質鮮嫩多汁,帶有一定的鹹味。薄荷則具有清新的香氣和獨特的口感,形成了獨特的風味,非常開胃可口。花旗參螺片雞湯是一道滋養養生的湯品。花旗參是一種珍貴的中草藥材,具有滋補強身的作用。螺片雞則是選用雞胸肉切片,與花旗參一同燉煮,使得雞肉入味鮮嫩。湯品中加入適量的調味料和鮮美的高湯,讓整道菜湯鮮美可口,營養豐富。家鄉炒水晶粉是一道經典的當地特色菜。水晶粉是一種透明的寬粉,特徵是爽滑、有嚼勁。搭配一些蔬菜和肉類,以增加口感和風味。例如,可以加入青菜、紅蘿蔔、蘑菇等蔬菜,再加入炒好的肉絲或蛋絲。

2023-10-29 28 瀏覽
路經櫻桃街 發現左一晚新派川菜 主打晚巿宵夜環節 由傍晚6點營業到早上六點「潮金稻園」 舖頭既裝潢幾特別 中庭風~ 安排左我地坐卡位~岩曬行街行到攰既我食物種類非常多😗 砂鍋粥 雞煲 串燒 應有盡有 岩曬聚會想食唔同野既人👯‍♀️老闆建議我地食砂鍋粥😋 不過今日想食啲濃味既野 所以我叫左麻辣雞煲(走青版)🐓🐓仲可以加配蜆 鮑魚 田雞等等既配菜~ 雞煲既醬汁非常惹味😋可惜佢無得加水打邊爐🥹 另外仲叫左幾串串燒有牛肉 羊肉 鴨腸 牛蹄筋 意外地有擺盤 又幾ig able📸最後唔夠喉~ 又叫左雞全翼同雞中翼黎試下🥰總括而言 呢間餐廳既性價比幾高☺️ 岩曬一大班人黎聚會

另外仲叫左幾串串燒

有牛肉 羊肉 鴨腸 牛蹄筋
意外地有擺盤 又幾ig able📸

最後唔夠喉~ 又叫左雞全翼同雞中翼黎試下🥰

總括而言 呢間餐廳既性價比幾高☺️ 岩曬一大班人黎聚會
2023-09-18 82 瀏覽
燒鰻魚(串)HK$ 28微辣自家秘制濃香汁加上辣粉去燒,外皮脆卜卜,肉質多汁爽口,鱔油香味濃。乾鍋啫啫生腸(例)HK$ 128用個款不同川味香料乾炒而成,上枱已經聞到震震惹味川辣香,生腸望落去肥嘟嘟,食落好口感十分之爽口。家鄉炒水晶粉(例)HK$ 78第一次食呢款水晶粉,望落去有少少似乾炒牛河,水晶粉口感煙煙韌韌,好有咬口,仲有廚師調味、炒粉功力了得!烚炒萵筍(份)HK$ 68萵筍勁新鮮,用川味香料乾炒香,又爽口又惹味,令人食唔停口。紅糖糍粑(例)HK$ 48身為糯米控既我絕對唔會錯過,炸得外脆内Q軟,勁好咬口,沾少少紅糖一齊, 滿滿幸福的感覺。養肝草花旗參螺片雞湯(盅HK$ 58)用左半日,落足材料燉制而成,花旗參少少甘甜,湯底雞味香濃,飲完成個身暖笠笠,好滋補呀!

燒鰻魚(串)HK$ 28微辣

乾鍋啫啫生腸(例)HK$ 128

家鄉炒水晶粉(例)HK$ 78

烚炒萵筍(份)HK$ 68

萵筍勁新鮮,用川味香料乾炒香,又爽口又惹味,令人食唔停口。

紅糖糍粑(例)HK$ 48

養肝草花旗參螺片雞湯(盅HK$ 58)

2023-09-13 76 瀏覽
最愛食麻辣雞煲,麻辣夠香又夠辣,份量又足,咸菜炒生腸,酸菜夠爽脆,仲有燒茄子,同大陸食既風味一樣,食左3條,超好味😋😋😋第一次食豬腦花,好特別,埋單同大陸價錢差唔多,以後唔洗特登返上去食喇
2023-08-03
  • 雞煲
2023-09-10 79 瀏覽
朋友約食飯,話大⻆咀有間食雞煲,沙鍋粥串燒都好正,我就好少去大⻆咀覺得好似唔方便,但原來旺角站出都好近😁原來潮洲食店,但又有雞煲跟串燒,真多元化😍雞煲正就肯定要試,因2個人就先叫半隻,上枱都仲有啫啫聲,好香味😋雞肉好滑,吸收雞煲醬汁超好食,連疆蔥蒜都好好食😋半隻都唔係幾夠喉😂店員推介今日有大隻燒蠔,好新鮮,就叫二隻食🦪真係好大,有手板大,蒜香🧄味好正,抵食🦪再嚟就係蔥油鵝腸,好耐冇食,一般都鹵水,所以想試一下蔥油,蔥油味好夠,鵝腸都夠爽,冇雪味,可以👍😋朋友想食店招牌櫻花蝦炒飯,好大碟喔😍飯炒得好乾身,櫻花蝦味有啲濃,好食,但實在太飽了,打包返屋企比女朋友食,都話咩炒飯,咀好食既😂

,可以👍😋

2023-09-09 345 瀏覽
環境幾靚茶芥 $10@1花生青豆魚仔呢度有砂鍋粥, 雞煲,川菜同埋串燒本身好想試吓佢嘅招牌砂鍋粥,但因為朋友唔食粥嘅關係唯有食返串燒呢度嘅串燒種類都算幾多,而且值得稱讚係唔會好油,但溫馨提示食唔到辣唔好叫辣 因為小辣都辣燒大珍寶生蠔 大隻 厚肉,鮮甜而且滑佢加埋蒜蓉令到生蠔更加香 燒鰻魚好熱啖啖肉 好脆 肉滑 燒香腸煙燻付骨豬肉外型好得意,食落去味道同豬肉有分別,但又唔似香腸嘅味道,咬落去香脆
燒牛蹄筋第一次咬落煙韌,但一定要熱食,凍咗嘅話就會好難咬而且會好油 燒牛舌牛味香 牛舌好薄方便食
炸荔枝榴蓮球 一份6粒 香脆而且外皮有一粒粒增加層次感,榴蓮味香帶甜,但又唔會好濃,比起放題榴槤炸彈感覺好唔一樣
龍井茶葉蝦蝦新鮮 爽 唔會好濃味 唔咸蝦嘅份量絕對合理
王老吉
串燒咁熱氣配涼茶就最好不過
環境幾靚

茶芥 $10@1
花生青豆魚仔
呢度有砂鍋粥, 雞煲,川菜同埋串燒
燒大珍寶生蠔
大隻 厚肉,鮮甜而且滑
佢加埋蒜蓉令到生蠔更加香
燒鰻魚
好熱啖啖肉 好脆 肉滑

燒香腸煙燻付骨豬肉

燒牛蹄筋
第一次咬落煙韌,但一定要熱食,凍咗嘅話就會好難咬而且會好油

燒牛舌

王老吉
串燒咁熱氣配涼茶就最好不過
  • 炸荔枝榴蓮球
2023-09-07 75 瀏覽
大角咀難得的晚市宵夜場好耐無食中菜啦,宵夜仲有得食川菜好正餐廳氣氛好熱鬧,裝修又靚坐得舒服好啱一班朋友聚餐!食物選項多,有潮式、串燒、川菜,仲有我最愛嘅乾鍋不過今次兩個人去驚食唔晒,叫咗砂煲花蛤王滑雞粥、紅燒獅子頭、麻辣魚皮真係要讚下個粥!係佢哋嘅招牌菜,粥底好綿密味道濃厚花蛤王超大隻好甜好足料,下次要試下落咸雞麻辣魚皮出面餐廳多數好薄身,呢間又厚身又爽脆真係食到Lam Lam 俐,仲有好多特色菜好似烤牛黃喉、烤鴨腸都想試下!老闆好好人俾咗50蚊優惠卷我哋,消費滿1000可以半價買翡翠添
大角咀難得的晚市宵夜場
好耐無食中菜啦,宵夜仲有得食川菜好正
餐廳氣氛好熱鬧,裝修又靚坐得舒服
真係要讚下個粥!係佢哋嘅招牌菜,粥底好綿密味道濃厚
花蛤王超大隻好甜好足料,下次要試下落咸雞
麻辣魚皮出面餐廳多數好薄身,呢間又厚身又爽脆