2022-08-14
今日去黃金買完電腦野,肚餓就去搵野食,見到西九龍中心對正個條馬路(汝祁街)有間主打澳門的餐廳,就入去試下啦。佢個名叫澳葡牛奶餐室,裝潢都幾舒服,係深水埗來講,佢都係一間幾企理既餐廳。入到去,我就叫左個氹仔咖哩魷魚麵、金沙雞翼、香煎魚餅配馬介休醬、巨人豬扒包、經典忌廉鮮奶、華田鮮奶同埋凍正宗雙皮奶。先講氹仔咖喱魷魚麵,麵底係夠食既,如果係屋企份量來講,我估係用左兩個麵底,食咖喱魷魚撈麵,最滿足就緊係汁多麵多料多,而佢就齊哂呢三個條例。至於個金沙雞翼,即係咸蛋黃雞賢,夠熱夠香夠濃味,正。香煎魚餅配馬介休醬,對於我來講係第一次食,味道唔錯,我都係第一次食馬介休醬,覺得同腐乳差不多,幾開胃。巨人豬扒包,包如其夠,真係夠大份,而且夠熱辣辣,肉汁夠多。最後唔少得梗係兩杯鮮奶特飲啦,行到熱辣辣勁口渴,飲完就爽哂。雙皮奶更加無得彈,食完主食就食埋佢,超級滿足。
至於個金沙雞翼,即係咸蛋黃雞賢,夠熱夠香夠濃味,正。
巨人豬扒包,包如其夠,真係夠大份,而且夠熱辣辣,肉汁夠多。
雙皮奶更加無得彈,食完主食就食埋佢,超級滿足。