招聘中
月薪
$17,000-$20,000
月薪
2021-10-21 330 瀏覽
今天晚上在V City遊了一圈,看見這間的餐牌,感覺也吸引,特別是哪個和牛鰻魚飯,於是跟老婆兩位一同去嘗試。服務上還算可以接受,沒太大特別,晚餐如下:1. 生薑豚肉飯-像一個吉x家的牛肉飯,當中的洋蔥非常之多,很像吃一個洋蔥飯。豚肉十分細舊,入口未能品嘗到當中的味道。總括而言:比吉x家的牛肉飯還要差2. 和牛鰻魚飯:和牛有四小塊,味道一般沒太多油香。鰻魚較硬身,只屬一般飯量過少,食完好似無食晚餐總計$279,物無所值,感覺只值$150
服務上還算可以接受,沒太大特別,晚餐如下:
豚肉十分細舊,入口未能品嘗到當中的味道。
總括而言:比吉x家的牛肉飯還要差

2. 和牛鰻魚飯:和牛有四小塊,味道一般沒太多油香。
鰻魚較硬身,只屬一般
飯量過少,食完好似無食

晚餐總計$279,物無所值,感覺只值$150
2021-10-17 234 瀏覽
今日去Vcity探朋友加食飯,在朋友推薦下決定嘗試此餐廳。點了一個豚肉丼飯,非常足料,豚肉有四大塊,肉質香而不漏,另外,仲有一隻蛋,令整個飯變得香而不乾,非常推薦。另外,留意到餐廳外賣自取有八五折優惠,住附近的人不妨一試,非常抵食。
2021-10-17
2021-10-17 223 瀏覽
今日同朋友去左屯門既vcity 食呢間ABURI-EN,真係賣相、味道、質感、份量都非常好既食物,而且價錢非常平!外賣自取係八五折,即係70蚊一個飯,性價比非常高。腩肉肉汁鮮嫩,脆得黎亦易入口,加埋用蛋黃溝勻個飯,真係食過最好食既豬腩肉蛋拌飯!

• 豚肉丼
2021-10-16 187 瀏覽
早上少雨☂️一年一度的重陽,一大朝早就入咗去拜山,離開的時候巧多人,加上食飯時間,V City 人山人海,即刻睇下邊間無乜人然後,炙丼最快有位,攜同一行極餓的家人、睇到門面唔錯,就即時入席打開餐牌之際,睇到這間餐廳是主打和牛及豚肉,我在想:「Why not both!」叫了一個「宫崎和牛。豚肉雙併飯」,只能說圖片賣相呃到下人點解我咁講:🐮和牛➡️無牛味及和牛的油脂香,有既係知道自己食緊肉+另伴隨著油霖霖的口感🐷豚肉➡️都係知自己食緊肉,但又薄又乾,感覺係overcook😵‍💫但講緊只係這個丼就$159而言,本人認為唔值這個價錢…值得一提的是,水雲醋物做得唔錯,酸甜汁伴上QQ海草,挺順口家人被圖中的蛋吸引了,品賞後:不過不失總括而言,早知等多陣食其他餐廳😕(唔怪之得這間餐廳最快有位)P.S. 有漏單問題,其中一個豚肉丼幾乎全部人食完先送到…
早上少雨☂️

叫了一個「宫崎和牛。豚肉雙併飯」,只能說圖片賣相呃到下人

點解我咁講:

宫崎和牛。豚肉雙併飯

但講緊只係這個丼就$159而言,本人認為唔值這個價錢…

水雲醋物

值得一提的是,水雲醋物做得唔錯,酸甜汁伴上QQ海草,挺順口

火炙宫崎和牛拉麵

家人被圖中的蛋吸引了,品賞後:不過不失

P.S. 有漏單問題,其中一個豚肉丼幾乎全部人食完先送到…
2021-10-14
20 分鐘 (堂食)
水雲醋物
2021-09-25 330 瀏覽
位於vcity市中心人流多要等位 餐廳環境乾淨 燈光明亮 坐得舒服叫左個月見豬腩肉丼($82)同火炙三文魚丼($88)豬腩肉丼賣相超吸引 橙黃色蛋黃非常吸睛 令我超想一嘢整穿隻蛋豬腩肉表面微焦 食落口感酥脆烤肉醬甜甜地 搭配小小焦香味非常好食 餐廳採用日本米 撈埋雞蛋同埋佢本身嘅醬汁 加上豬油脂 齒頰留香 油脂爆滿住每一粒飯粒 食落粒粒分明 原本以為個飯嘅份量太少但係其實食食吓都幾濟 三文魚丼就相對遜色佢並沒有用到醋飯 不過好彩唔係熱飯 本人超唔鍾意刺身丼用暖嘅飯飯底雖然冇咩驚喜不過三文魚刺身厚切 份量算多 魚肉紋理清晰 色澤飽滿 入口爽滑甘甜 另外佢有少少沙律 成個飯色澤豐富 叫做食得賞心悅目 整體餐廳算係咁 不過價錢偏貴CP值就唔高
位於vcity市中心人流多要等位
餐廳環境乾淨 燈光明亮 坐得舒服

叫左個月見豬腩肉丼($82)同火炙三文魚丼($88)

豬腩肉表面微焦 食落口感酥脆
月見豬腩肉丼

三文魚丼就相對遜色
火炙三文魚丼
火炙三文魚丼

整體餐廳算係咁 不過價錢偏貴CP值就唔高

月見豬腩肉丼
2021-08-18 338 瀏覽
ABURI-EN (V City) 炙宴 屯門特別多日本菜,V CITY呢邊有間炙,下午茶有套餐過黎試下先月見豬腩肉飯,生薑燒豚肉飯 加8蚊有沙律同湯,包沖繩四季柑汁一杯,另收加一月見即係一隻蛋黃,食落似日本雞蛋,雞蛋黃劃破將蔥花同飯拌勻食,食落味道更為之豐富豬腩肉煎得香,份量都放滿成隻碗,大約有十片豬腩片,本身已經有調味,食落唔會好乾柴食到少少豬肉既自然甜味另一款係生薑燒豚肉飯,沙律好細份,不過食落幾爽口同新鮮,伴有芝麻同蔥絲,仲有漬物豚肉片有大量洋蔥,食落香氣夠,以呢口價食落水準唔錯唔知點解佢咁多好評,但還好而已,不過不失,起碼唔洗排隊平均消費$80 屯門鄉事會路83號V City商場1樓L1-3號舖評分7/10
ABURI-EN (V City) 炙宴
屯門特別多日本菜,V CITY呢邊有間炙,下午茶有套餐
過黎試下先

食到少少豬肉既自然甜味
豚肉片有大量洋蔥,食落香氣夠,以呢口價食落水準唔錯

唔知點解佢咁多好評,但還好而已,不過不失,起碼唔洗排隊

平均消費$80
屯門鄉事會路83號V City商場1樓L1-3號舖
評分7/10
2021-08-10 305 瀏覽
🔥特選宮崎豚肉丼🐷 經過餐廳門口就已經聞到好香嘅燒肉味,緊係要入去試試啦,果然一試就愛上,燒香嘅豚肉不膩之餘,重保留左本身豚肉嘅油脂香,肉質外脆內軟,加上醬油去燒,重有少少焦香味,加埋飯去吸收番D油脂去食,就岩岩好~豚肉份量一D都唔少,同朋友Share,每人都食到3-4塊,真係好滿足😋炙宴#天天飲食_屯門#天天飲食評分:8/10#炙宴 #豚肉丼 #丼 #日本丼 #hkig #深夜放毒 #iloveeating #instafood #偽食家 #hkfoodies #foodies #hkig #delicious #foodphotography #foodphotos #相機食先 #手機食先 #一路食一路post #日日食 #全力食 #hkfoodblogger #instafood #食好西 #真食評 #foodblogger #gogomall #小食 #掃街 #街頭小食
🔥特選宮崎豚肉丼🐷

都唔少,同朋友Share,每人都食到3-4塊,真係好滿足😋

炙宴
#天天飲食_屯門
#天天飲食
評分:8/10

2021-08-08 246 瀏覽
叫咗個特級宮庭和牛飯($169)及豚肉飯($88)特級宮庭和牛飯牛肉其实好一般,無好特双,别嘅感觉,有一塊較為切簿了些,口感仲較(鞋)口豚肉飯普通一个豚肉飯,但飯煮得好爛吓,感觉就差了點整体上,比較失望,呢个價錢配食品質素,就覺CP值不高了
叫咗個特級宮庭和牛飯($169)及豚肉飯($88)

特級宮庭和牛飯

特級宮庭和牛飯

豚肉飯
普通一个豚肉飯,但飯煮得好爛吓,感觉就差了點

整体上,比較失望,呢个價錢配食品質素,就覺CP值不高了

2021-08-07
2021-07-26 307 瀏覽
之前有幾次係度堂食(鹿兒島豚肉飯)留下較好印象,飯香肉嫩,所以都有推薦比朋友也特登收藏此店。今日一個外賣自取(炸雞拉麵)徹底顛覆我之前的感覺了!炸雞淡而無味,而且口感係又老又硬!拉麵好似公仔麵,湯底好鹹。性價比超低, 冇下次!
外賣自取
2021-07-25 220 瀏覽
話說我之前係元朗yoho食左個月見豬腩肉丼,賣相同味道都好好,今日經過v city 間分店,於是滿心期待甘入去叫番同一個餐,嘩,一放上黎,真係圖文不符,豬肉燒得差,無咩用汁燒,又細塊,同Yoho果間差得遠,見到都唔想食,因為已經無哂心機,所以無影相,其實一個飯連加一都要成$100,分店之間可以分別甘大,Vcity 呢間我唔會再去,因為真係唔。好。食😡
2021-07-19 185 瀏覽
海鮮丼 海鮮少得可憐 唔太新鮮🥺 劣劣劣👎🏻👎🏻👎🏻宮崎和牛飯 味道正常 但飯盒底 甩晒色強烈建議更換 😖😖😖宮崎豚肉飯 好食😋😌😊不會再幫襯😅😅😅
海鮮丼 海鮮少得可憐 唔太新鮮🥺 劣劣劣👎🏻👎🏻👎🏻
宮崎和牛飯 味道正常 但飯盒底 甩晒色強烈建議更換 😖😖😖
宮崎豚肉飯 好食😋😌😊
不會再幫襯😅😅😅
2021-07-17 181 瀏覽
冇得去日本,竟然都食到有日本質素嘅宮崎和牛,星期六1:00拎位,大概1:15就有位,用餐時間只有60分鐘。餐廳安排咗我哋坐卡位,有提供小童餐具,小童高椅,亦都有兒童餐。特選宮崎和牛飯大概有7塊和牛,唔算好薄,比較厚身啲嗰幾塊會比較多汁,咬落去有入口即溶嘅感覺,濃郁嘅和牛味道,啲牛肉汁撈埋落個飯度,非常可口,略嫌飯量少,唔夠飽。餃子🥟一碟有五件,皮竟然係唔脆口,有啲硬,不過醬汁OK,都算多汁,味道普通。

特選宮崎和牛飯

餃子🥟
2021-07-15 106 瀏覽
父親節本來想帶父親大人食牛角11:45取票 不斷有金會員同補檯結果等到1:45都未有位見父親大人開始有微言就唯有放棄牛角係隔離隨便搵野食🍴豬腩肉丼表面有五六片大塊的豬肉和蛋黃豬肉燒得焦香 咬下去柔軟不太肥豬肉的醬油汁和蛋黃與飯一起拌均勻 吃下去濕潤美味🍴和牛壽喜燒(轉烏冬)和牛有四五片 油花豐盈壽喜燒湯偏鹹的同時也偏甜個人認為溝淡一點會更好裡面的蔬菜不算太多女生吃也是剛好夠飽🍴和牛薯餅價錢不便宜來到卻只有少少一塊而且沒有牛肉味最大敗筆處是不熱建議不要點父親還點了一個和牛拉麵但他太餓我不好意思話要影相然後......侍應收拉麵碗時不慎把湯倒瀉母親的背包遭殃全個背包都係和牛湯🤦🏻‍♀️雖然已有兩名侍應馬上幫忙清理但始終回家要清洗 因為等位和不慎倒瀉湯事件令父母都不快過了一個不怎麼開心的父親節🥲
父親節本來想帶父親大人食牛角
11:45取票 不斷有金會員同補檯
結果等到1:45都未有位
見父親大人開始有微言就唯有放棄牛角係隔離隨便搵野食

🍴豬腩肉丼
表面有五六片大塊的豬肉和蛋黃
豬肉燒得焦香 咬下去柔軟不太肥
豬肉的醬油汁和蛋黃與飯一起拌均勻 吃下去濕潤美味

🍴和牛壽喜燒(轉烏冬)
和牛有四五片 油花豐盈

最大敗筆處是不熱
建議不要點

父親還點了一個和牛拉麵
但他太餓我不好意思話要影相
然後......
侍應收拉麵碗時不慎把湯倒瀉
母親的背包遭殃
全個背包都係和牛湯🤦🏻‍♀️
雖然已有兩名侍應馬上幫忙清理
但始終回家要清洗

因為等位和不慎倒瀉湯事件令父母都不快
過了一個不怎麼開心的父親節🥲
2021-07-14 63 瀏覽
We just finished work in Tuen Mun around 2pm and wanna have tea set as our lunch. We found the famous Japanese restaurant near Yata and try it. They have tea set starting at 2:30pm and not many people, so we didn’t need to queue. We ordered the hot item “rice with Pork” with a drink. We spent 30 mins there, it’s spacious and the waitress are helpful. The Pork is tasty and I will come again.
豚肉飯
2021-07-04 188 瀏覽
📍Aburi-en豚肉&鰻魚雙拼飯($138)鰻魚尚算肥美,個汁幾入味,用黎撈飯基本上冇得輸。豚肉大大塊,仲有頗多菇菇和大蔥,日本珍珠米的口感好好,飯量都多,不經不覺就食晒成盒。📍牛豬雙拼壽喜燒($169)都算幾豐富,有豆腐、香菇、芋絲,仲有油花好靚的牛牛和豬肉,加埋壽喜燒必備的蛋汁❤️份量剛剛好!同場加映➰📍蜜桃梳打($38)📍芒果熱情果梳打($38)
📍Aburi-en豚肉&鰻魚雙拼飯($138)

鰻魚尚算肥美,個汁幾入味,
用黎撈飯基本上冇得輸。
豚肉大大塊,仲有頗多菇菇和大蔥,
日本珍珠米的口感好好,飯量都多,
不經不覺就食晒成盒。

📍牛豬雙拼壽喜燒($169)
都算幾豐富,有豆腐、香菇、芋絲,
仲有油花好靚的牛牛和豬肉,
加埋壽喜燒必備的蛋汁❤️份量剛剛好!

同場加映➰
📍蜜桃梳打($38)
📍芒果熱情果梳打($38)