招聘中
$17,000-$23,000
月薪
📍「炙・宴」- 元朗今次食食食之旅嚟到元朗😌雖然依家有「0+3」,但係👦🏻👧🏻都係未去得日本🇯🇵,唯有食下日本野一解思鄉之情🥹🥹🥹咁岩行過炙・宴見到佢新推出「沖繩宴」,仲要係10月限定❗️又點可以唔試吓呢🤩📷餐廳位於Yoho Mall 一期2樓,位置非常方便又易搵😇餐廳燈光明亮,座位闊落,裝充滿日本🇯🇵風,仲有而且Staff服務態度都非常好,值得一讚👍🏻🍴沖繩豬軟骨麵套餐♨️💰HK$118✨推薦指數:8.5/10豬軟骨湯麵係沖繩人常食嘅食物之一,豬軟骨用咗沖繩黑糖燉煮處理,食落非常香甜入味,而且咬落腍身,唔會話好韌好難咬,重點係佢軟骨既位置有好多,食豬軟骨最中意就係食軟骨位,骨膠原超豐富🤩麵條用咗沖繩麵,以小麥麵粉桿製,口感彈牙,軟硬度適中😍湯底用咗豬骨、柴魚片熬製,非常清甜,再配合埋紫薑,令到成個湯嘅鮮味更出,整體配搭得好好🤤🍴沖繩雜炊飯團(套餐)♨️💰HK$0✨推薦指數:7.5/10呢款係沖繩常見嘅家庭料理,用羊棲菜同豬肉炊煮而成,食落口感煙煙韌韌,味道比較清淡,相對健康嘅一道料理😙水雲醋物係經典沖繩料理,其實水雲係海藻嘅一種,沖繩出產嘅特別爽口🤗🍴沖繩四季柑汁(套餐)♨️💰HK$0✨推薦
📍「炙・宴」- 元朗

今次食食食之旅嚟到元朗😌

🍴沖繩豬軟骨麵套餐♨️
💰HK$118
✨推薦指數:8.5/10
麵條用咗沖繩麵,以小麥麵粉桿製,口感彈牙,軟硬度適中😍

🍴沖繩雜炊飯團(套餐)♨️
💰HK$0
✨推薦指數:7.5/10

🍴沖繩四季柑汁(套餐)♨️
💰HK$0
✨推薦指數:8/10
沖繩菜點可以無柑汁呢😎飲落好重柑味,甜甜哋再帶有獨特嘅澀後回甘,好解滯😋

🍴沖繩豬肉煎餃♨️
💰HK$48
一份有5隻漲卜卜嘅煎餃都幾抵😗
呢個豚肉煎餃幾有驚喜,首先佢真係岩岩即煎,送到上枱即時候,表皮係煎到好脆身,又唔會過厚,一咬落去入面係爆汁,入面肉汁味道好濃‼️ 原來係用咗沖繩產豬肉,脂肪比例岩岩好,油脂香甜而不膩,味道更豐富🤤不過大家食個陣真係要小心睇熱🥵

🍴沖繩水雲醋物♨️
💰HK$38
✨推薦指數:8.5/10
食落水雲好爽滑,充分吸收咗醋,酸酸甜甜非常開胃,再配上少少滑身嘅山藥係面做點綴,令層次更豐富😋

🍴炙燒北海道帶子海鮮丼
💰HK$148
✨推薦指數:8/10
丼飯鋪咗滿滿嘅三文魚子、炙燒三文魚、北海道帶子同玉子絲,色彩鮮艷,賣相令人食指大動🤤
帶子雖然燒過,但係仍然食得岀帶子既味道,不過如果可以再厚身啲,口感會更加好😗
炙燒三文魚唔會話燒得太熟,外邊係燒過既口感同味道,入面就係半生熟三文魚既口感同味道,好特別好好味😋
👦🏻覺得呢度既豉油同平時壽司店既豉油有啲唔同,比較偏咸少少,不過唔落豉油食都可以,用三文魚子撈埋啲飯一齊食已經好夠味😚

🍴火炙牛舌
💰HK$68
✨推薦指數:9/10
火炙過嘅牛舌面頭仲帶有油脂,唔會話燒得太耐而變得好乾身🤩食落好juicy,而且都幾厚身,食落好有咬口,亦用左黑椒嚟調味,味道咸香,好岩👦🏻既口味😝

🍴芥辣八爪魚
💰HK$42
✨推薦指數:7/10
同平時食壽司既芥辣八爪魚一樣,芥辣味好重好攻鼻🤣份量都幾大兜,可以加落去丼度一齊食😗

🍴菠蘿梳打
💰HK$38
✨推薦指數:7.5/10
沖繩菠蘿出名甜‼️今次試吓菠蘿梳打😙份量都幾多,唔會話好多冰飲兩啖就無哂,菠蘿肉好甜,所以成杯梳打嘅甜度會高少少😗

💬「沖繩祭」 係期間限定,推廣期至10月31日‼️大家想試就把握機會啦😚
♨️=沖繩祭限定菜色
2022.9.26 星期一 3pm下午茶時間都有豚肉飯,不過似乎分量會較少,餓了想吃正餐,見相片的午市套餐覺得幾美味,所以點了這個😆••••••••••••••••••••午市套餐| 月見豬腩肉丼(拌生蛋黃) | $98(配味噌湯+迷你沙律)🐖片片豬腩肉燒至金黃,鋪滿了飯面,加上蛋黃,賣相吸引,真的十分豐富。豬腩肉厚薄適中,不會太薄,灸燒後很香肉味,保留了肉汁,充滿油香也很軟腍。米飯分量正常,醬油足夠,有甜味。用的蛋黃是日本蛋,把蛋黃拌勻在飯裡更香。全碗飯也不會過鹹。不過沙律賣相就一般,比較少汁。味噌湯正常,不會太過濃味。飲品+$8服務費 10%••••••••••••••••••••實物出來和餐牌的相片相似,味道很不錯,重點是豬腩肉分量夠多,覺得價錢合理~
2022.9.26 星期一 3pm

••••••••••••••••••••
午市套餐
| 月見豬腩肉丼(拌生蛋黃) | $98
(配味噌湯+迷你沙律)
不過沙律賣相就一般,比較少汁。味噌湯正常,不會太過濃味。

飲品+$8

服務費 10%

••••••••••••••••••••

2022-09-26
下午茶
2022-09-04 1186 瀏覽
行到好攰又係時候坐低食啲嘢,唔係太肚餓,見到這個套餐比較輕盈所以選擇左佢。沖繩豬軟骨湯麵套餐$118行到「炙」的門外通常都會被那白色豬豬吸引目光。唔想傷腦筋大家都叫了套餐,很不錯哦。先送上沖繩四季柑汁,這個汁非常好味酸酸甜甜而且好濃郁,帶着好重的柑皮香味而且飲到最後冰溶解了仍然好好味。沖繩豬軟骨拉麵湯底比較清澈,豬軟骨做得非常好,鬆化但唔會散開,每一啖都好似吃到骨膠原,入味嫩滑,麵質也彈牙。沖繩雜炊飯團 要涼一陣才有最佳口感,好有米香。

沖繩豬軟骨湯麵套餐$118

2022-08-09 1563 瀏覽
係新城市廣場行街 路過呢間日本菜 好似幾好味就試下啦本身中意食鰻魚 見份menu成版都係鰻魚便當 就諗住試下 點知😣...我係點左和牛拼鰻魚飯🍱 &豚肉拼鰻魚飯🍱 跟餐 加蛋一上到黎賣相係唔錯👍🏻 鰻魚望落好多汁 其實豚肉同鰻魚味道都唔錯👍🏻但係鰻魚超多骨😫😫!!!細細啖都係滿滿的骨 如果驚魚骨真係唔好點 仲要係細細個d骨 未食過鰻魚咁多骨 我以為係部位問題 店員就幫我重新整過(呢點係幾好👍🏻 店員有問洗唔洗轉其他野)哎~ 一樣!原來條條都咁多骨😫😫?!希望餐廳轉過第2間鰻魚供應商 或者直頭cancel鰻魚菜式😵😵
係新城市廣場行街 路過呢間日本菜 好似幾好味就試下啦
我係點左和牛拼鰻魚飯🍱 &豚肉拼鰻魚飯🍱 跟餐 加蛋

哎~ 一樣!原來條條都咁多骨😫😫?!

今天冇人陪,自己去了吃🐖,依次又是點了令我回味無窮的人氣No.1豚肉丼;真係重量級上檯,大大塊豚肉肥瘦均勻,經炙燒好香口,肉質又夠嫩,配上醬汁十分下飯。套餐仲有沙律和味噌湯,全部清哂感覺自己已變成一頭🐷㊙️上次食過特選宮崎和牛飯,又是超美味呵😋

㊙️上次食過特選宮崎和牛飯,又是超美味呵😋
2022-08-01
2022-07-22 1106 瀏覽
昨晚點了鰻魚豚肉雙拼飯,連加一$158 。首先,飯的份量很少。豚肉是招牌菜式,可是十分嚡口不Juicy,沒有肉味。最敗筆是鰻魚,店舖提供鰻魚尾部,又薄又多骨,雖然味道還可以,但是魚骨又多又利口又粗,根本食唔到!向店員反映,再送來另一份鰻魚,結果仍然是尾部,一樣超多骨,根本是下價貨色!作為一個鰻魚精,食過香港不少鰻魚飯,魚尾部位根本不會作為鰻魚飯!例如名代宇奈備長炭燒鰻魚飯專門店,從來不會提供這些劣質貨式給食客!對這間食店提供的鰻魚食材完全失望,一個字:劣!👎👎👎👎👎
對這間食店提供的鰻魚食材完全失望,一個字:劣!👎👎👎👎👎
2022-07-21
打風日子搵嘢食,第一眼俾這個月見豬腩肉丼拌生蛋黃吸引,果然無得輸,豬腩肉唔會燒到好乾,保留肉汁,個汁好惹味,連蛋一齊撈飯一流,份量我覺得剛好,價錢$82,算合理,唔會太貴,食完肉痛,個餃子都幾多汁,有啲似食小籠包嘅感覺,皮薄,牛舌我覺得如果厚身啲同再淋D好啲,和牛黑咖喱飯比較普通,但整體來講ok.#和牛#豬#豚肉#日式#丼#蛋#たまご#🥚#飯#晚飯#沙田#牛舌#牛タン#Wagyu#ぎょうざ#🥟#ぶたにく
  • 月見豬腩肉丼
2022-07-02 719 瀏覽
經過沙田見到有一間食日本丼飯環境十分之有日本嘅風格叫咗一個豬扒丼飯,豬扒口感非常嫩,分量十足,味道可口,另一個就係黑咖喱飯🍛甜甜的,啱一啲食唔到辣嘅人👍🏻都適合,炸雞丼飯,有一啲沙律醬,食落去幾得別仲叫咗一個小食沖繩豆腐,豆腐鹹鹹地幾好食叫咗三杯特飲,蝶豆花顏色好靚,但係味道冇咩感覺,
經過沙田見到有一間食日本丼飯
環境十分之有日本嘅風格
叫咗一個豬扒丼飯,豬扒口感非常嫩,
2022-06-13 981 瀏覽
睇得出老闆好佛心,下午茶時段客量淨係開半場但樓面都有六個員工返工入到餐廳好快坐低👍🏻打算叫野食係比較難叫人,因為啲員工喺到攬頭攬頸,圍埋一團傾偈、玩電話,不過大聲叫都係會理人嘅~野食嚟到大力放低就走,連盤中匙羹都搖過不停好想同佢講:唔好意思,我嚟消費阻住你地傾偈、用電話!野食一般冇下次
野食嚟到大力放低就走,連盤中匙羹都搖過不停
好想同佢講:唔好意思,我嚟消費阻住你地傾偈、用電話!
野食一般冇下次
2022-06-13
下午茶
2022-06-11 834 瀏覽
門口有好大個🐷豬燈籠🏮就知「豚丼」係餐廳招牌,仲有宮崎和牛同「一見鍾情」日本米🍚做賣點🌊喜歡就記得Share/Bookmark🔖#小胖遊沙田🐠 —————————————————🔹宮崎和牛 •ABURI-EN豚肉雙併飯 $159貪心一次過試豬🐷同牛🐮,2款都係炙燒薄切🔥🐄宮崎和牛入口即溶,牛味濃又有油脂香,好食!🐖豬肉明明係主打,反而無咁好食,雖然用上肉眼部位,肉質軟熟,但又有少少鞋🤌燒汁香口、帶微甜不膩,菇🍄好入味,幾啱送飯🍚飯又有米香真係幾好食😋可惜只有8片薄切肉,對食肉獸的我哋還是有點不夠😂🔹火炙三文魚沙律🥗 $88份量比想像中大,好多片三文魚🍣又新鮮,表面火炙過🔥更有油脂香,沙律醬汁好微微辣又酸酸地🥗食落好開胃!意外地覺得呢個仲好食過個丼😂—————————————————🧜🏻口水度:🌕🌕🌕🌗🌑🤑性價比:🌕🌕🌕🌑🌑🧚🏻打卡值:🌕🌕🌕🌗🌑🥰舒適度:🌕🌕🌕🌕🌗🤤回頭率:🌕🌕🌗🌑🌑.♟Overall♟食物質素中上,唔算好大驚喜🙈比較喜歡係沙律🥗,和牛🐮都幾好但價錢都偏貴!

🌊喜歡就記得Share/Bookmark🔖

#小胖遊沙田🐠
—————————————————
🔹宮崎和牛 •ABURI-EN豚肉雙併飯 $159
貪心一次過試豬🐷同牛🐮,2款都係炙燒薄切🔥
🐄宮崎和牛入口即溶,牛味濃又有油脂香,好食!
可惜只有8片薄切肉,對食肉獸的我哋還是有點不夠😂

🥰舒適度:🌕🌕🌕🌕🌗
🤤回頭率:🌕🌕🌗🌑🌑
♟Overall♟
2022-06-11 518 瀏覽
火炙宮崎和牛拉麵 ($128)食拉面識食一定要飲左啖湯先, 睇落好奶白而且入口好滑好香濃. 睇返menu呢個拉麵係用左九洲豬骨湯底所以偏向濃味, 加上火炙過嘅宮崎牛, 油份香到不得了! 可惜嘅係拉麵上面得三四塊勁薄嘅和牛片, 無想像中咁入口即溶同爆油, 不過都好有牛味又無筋. 麵條係用日本太麵, 麵質適中掛麵效能一流! 香蔥同蛋正常水準, 雖然中規中矩但身體很誠實5分鐘清哂見底!
火炙宮崎和牛拉麵 ($128)

2022-05-31 744 瀏覽
經過新城市試左呢間食日式丼飯既舖頭,叫左一個黑咖哩和牛飯,南蠻炸雞飯,豚飲丼,沖繩豆腐,野食都好快到,黑咖哩和牛飯甜甜辣辣,白飯粒粒分明,南蠻炸雞飯炸雞唔會太硬,都叫左白桃梳打,蝶豆花梳打,食物質素比我想像中還好,會再想返黎食
經過新城市試左呢間食日式丼飯既舖頭,叫左一個黑咖哩和牛飯,南蠻炸雞飯,豚飲丼,沖繩豆腐,野食都好快到,黑咖哩和牛飯甜甜辣辣,白飯粒粒分明,南蠻炸雞炸雞唔會太硬,都叫左白桃梳打,蝶豆花梳打,食物質素比我想像中還好,會再想返黎食
2022-05-07
10 分鐘 (堂食)
2022-05-29 475 瀏覽
•火炙三文魚親子丼🍣黎到沙田去左呢間食日本丼飯一碗碗丼飯份量剛剛好三文魚刺身好新鮮魚子都好鮮甜 仲有伴菜同埋生姜呢個價錢有呢個質量都很不錯🍱絕對值得一食呢😌😌
•火炙三文魚親子丼🍣
仲有伴菜同埋生姜
呢個價錢有呢個質量都很不錯🍱

絕對值得一食呢😌😌

2022-05-13 991 瀏覽
沙田新城巿廣場真係每逢假期都一定好多人。諗住拖到四點先去搵嘢食會少啲人, 點知周圍搵位都仲係要等。去到哩間Aburi牛丼,兩位啱啱即刻可以入 (前邊三位嗰枱都仲要等多陣。) 餓到都無力再諗。 小食叫芥辣八爪魚 ($38), 包裝貨嘢, 味道都係食開嘅, 沖繩豬肉煎餃 ($48) 都OK, 無咩特別。朋友見黑咖喱好似好得意,叫咗宮崎和牛芝士黑咖哩飯($118),我以為哩啲玩嘢菜式好易出事,賣相仲有啲嚇人,我試佢一啖, 味道其實似普通咖哩飯,少少芝士味,合格。宮崎和牛‧鱔魚雙拼飯($169),牛有機會係牛肋肉,因為有少少脂肪,本身好怕食和牛,就係怕油份高,佢切得都幾薄,所以反而唔太油,和牛牛肉味一向較淡,想食肉味都唔係食和牛。至於條鰻魚,係正常嘅味道,鰻魚汁夠多,最怕啲飯唔夠汁, 唔夠味。另外叫咗啤酒同特飲,無咩特別。總括而言算合格,兩個人食咗$500多少少,但唔係特別出色,如果唔駛等位,可以去食嘅,不過唔會特別主動去食第二次。

另外叫咗啤酒同特飲,無咩特別。
2022-05-09
2022-05-10 561 瀏覽
又係行完街唔想返屋企洗洗切切煮飯決定係沙田新城市廣場買外賣返屋企食今次就試下ABURI-EN炙。宴先門口有隻大豬豬掛條度好qq我地都係主打特價外賣🤭Total有8個餐雞豬牛魚飯或烏冬都有得揀我揀咗02特上鰻魚。照燒雞雙併飯而老公就揀咗生薑燒豚肉丼味道ok 不過因為都隔成30分鐘先拎到返屋企食 所以飯唔係10熱 但都可以接受絕對係無飯夫婦既日常選擇 可以翻兜不過兩款都係啖啖肉 但略嫌無菜希望餐廳可以加啲配菜俾大家😊
又係行完街唔想返屋企洗洗切切煮飯

決定係沙田新城市廣場買外賣返屋企食

今次就試下ABURI-EN炙。宴先
門口有隻大豬豬掛條度好qq

絕對係無飯夫婦既日常選擇 可以翻兜

不過兩款都係啖啖肉 但略嫌無菜
希望餐廳可以加啲配菜俾大家😊

2022-04-18
10 分鐘 (外賣自取)
  • 特上鰻魚。照燒雞雙併飯