2023-02-10 35 瀏覽
呢日早了少少收工,可以慢慢行一陣先返屋企,經過炯記就加餸買外賣回家食。喺門口望下有咩靚靚仔仔好味道先,依兩樣都吸引到我,就係醬皇腩叉同脆皮燒腩仔。結果我見到有個超值加餸組合既醬皇腩叉加脆皮燒腩仔。$125就有晒兩樣野食,煲個飯就可以開餐了。醬皇腩叉:肥瘦好平均,既唔會過肥成口油差勁感覺,又唔會有過瘦好難咬既口感。肉味都唔錯,唔會有臭豬肉味,因為喺其他地方食燒味有D會係咁,佢又完全無。脆皮燒腩仔:皮脆肉嫩,食燒腩仔最驚就係個皮唔脆,因為咁就會好難食,佢皮脆口就真係正喇,肉味都唔錯。

2023-01-31
2023-02-04 47 瀏覽
新年同班馬騮出去玩完,返到屋企真係唔想煮😮‍💨想加餸經過荃灣街市特登去炯記燒味加餸😋平時見到唔少人排隊買,幸好當日人唔太多😁呢度燒味可以一斤半斤order 有唔同嘅優惠組合啱晒三心兩意嘅朋友🤣🤣單叫又或者配湯粉麵飯,而目價格都好親民👍遠遠就聞到好香麥芽糖味的叉燒,先來半斤半肥瘦肉質林口唔鞋👍色澤均勻 一點都唔油膩🥳燒腩仔熱辣辣新鮮出爐 皮脆香口 卜卜脆😼肉嫩多汁,一口一舊餸飯一流😌就算食唔晒隔日焗爐焗一焗,都仲係好脆!如果有日你唔知今晚煮咩餸?可以諗下佢😎我下次一定要試佢嘅手撕雞同張黃豬手🤤
新年同班馬騮出去玩完,返到屋企真係唔想煮😮‍💨
想加餸經過荃灣街市特登去炯記燒味加餸😋
平時見到唔少人排隊買,幸好當日人唔太多😁
呢度燒味可以一斤半斤order 有唔同嘅優惠組合
啱晒三心兩意嘅朋友🤣🤣
單叫又或者配湯粉麵飯,而目價格都好親民👍

燒腩仔熱辣辣新鮮出爐 皮脆香口 卜卜脆😼
肉嫩多汁,一口一舊餸飯一流😌
就算食唔晒隔日焗爐焗一焗,都仲係好脆!

如果有日你唔知今晚煮咩餸?
可以諗下佢😎
我下次一定要試佢嘅手撕雞同張黃豬手🤤

2023-01-31 55 瀏覽
從荃灣站走到千色,在鬧市的橫街窄巷中穿梭,絡繹不絕的人流,讓我有點疲倦。讓我很自然往後街走去。途經這家燒臘飯店,門面店二叫停了我。「食咗飯未吖?今晚啲燒味好靚喎!」親切的問候,讓我稍一回神。接著要了一個叉燒飯,跟一罐汽水。又想起很久沒回家,就多要了半斤父親至愛的「燒腩仔」。撥通了母親的電話,他們也看在燒腩仔的份上,等我上來才開飯。幸好,他們都很喜歡這道燒腩仔。經過一輪車河,頂層脆皮還是很香口,沒半點韌。脆皮下的肥肉分明,油脂甘香,也沒半分膻味,我也良久沒吃過這麼好的燒腩仔。至於叉燒飯,份量非常多。每件叉燒肥瘦均勻,口感鬆化,滿滿玫瑰露的甜香。母親還特意加了一隻流心蛋給我,這個叉燒飯真的她x的好吃!若然你看到這裡,又想不到現在該吃什麼,就來這家加點餸吧。

途經這家燒臘飯店,門面店二叫停了我。
「食咗飯未吖?今晚啲燒味好靚喎!」
親切的問候,讓我稍一回神。

接著要了一個叉燒飯,跟一罐汽水。
又想起很久沒回家,就多要了半斤父親至愛的「燒腩仔」。

撥通了母親的電話,他們也看在燒腩仔的份上,等我上來才開飯。

若然你看到這裡,又想不到現在該吃什麼,就來這家加點餸吧。
2023-01-27 51 瀏覽
凍凍地唔想煮, 買咗炯記燒味返屋企平時見炯記堂食都幾多人, 情況許可嘅,我寧願買返屋企慢慢嘆門口嘅餐牌有唔同配搭,星期一至日仲有唔同特價組合。用左幾秒鍾思考後,睇落佢個優惠組合幾抵食, 仲可以有腩仔/腩叉同唔同嘅雞選擇優惠組合B, $108有半斤燒腩仔, 皮脆香口。 腩仔肉既底唔會腌得太鹹, 成舊食都無問題。 而腩仔就肥瘦相間, 輕輕叮熱就好好食。 其他燒味店通常得2 包黃芥辣, 佢畀咗3包我,正!另外有半隻油雞, 雞唔會好肥。鼓油調味唔錯, 皮入味,雞肉肉質嫩滑,唔錯之前堂食試過鵝油撈麵同手撕雞都好正, 下次外賣可以試下質素係咪都keep到堂食水準
凍凍地唔想煮, 買咗炯記燒味返屋企
平時見炯記堂食都幾多人, 情況許可嘅,我寧願買返屋企慢慢嘆

優惠組合B, $108

2023-01-26
2023-01-23 69 瀏覽
🌈炯記燒味(荃灣街市街)⭐️上次試過燒腩仔同埋切雞,今次喺附近做完野,就帶埋朋友去試下三寶飯同埋四寶飯,佢第一次食都覺得好味😋😋特別極力推介叉燒👍👍🔥炯記三寶飯裡面既叉燒超好食,肉質好軟亦都唔會好鞋,雖然顏色上唔似其他燒味店,但個味道好正,雖然係半肥瘦但一啲都唔油膩,紅腸都好食🤤至於飯粒都好啱我食,粒粒分明,唔會太乾,份量都好足夠。我覺得可以連續食一個禮拜都唔會厭🌝🌝推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🔥炯記四寶飯手撕雞味道依然咁好味,朋友亦大讚😋😋,豬手既調味都好出色,嗰個滷水汁一流,肉質有咬口👍🏻👍🏻而叉燒 我地都覺得係必食之選推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🌈炯記燒味(荃灣街市街)

🔥炯記三寶飯

至於飯粒都好啱我食,粒粒分明,唔會太乾,份量都好足夠。

我覺得可以連續食一個禮拜都唔會厭🌝🌝

🔥炯記四寶飯

外賣自取
收工時間行緊去荃灣街市買餸,行過依間燒味舖門前有一群人係到等拎外賣,行去問一問原來有新鮮燒味出爐🤩 估你唔到咁晏仲有出爐燒味。價錢方面中規中矩唔算太平/太貴。我自己就叫左半斤叉燒半斤燒腩仔。 店員有介紹手撕雞嘅但我就冇要到見佢隻鵝都大型 下次人多可以試吓打開個蓋已經有好香嘅麥芽糖味,佢啲叉燒係帶骨但好淋,叉燒識食一定係食燶邊半肥瘦,師傅有求必應👍🏼 燒腩仔呢由於係剛剛出爐拎到返屋企皮都仲係脆口,唔算好肥岩哂唔食層肥嘅我,師傅砍到大大舊,好好送飯自己感覺上兩份都唔至半斤,食剩第二日拎去氣炸再食過😋

價錢方面中規中矩唔算太平/太貴
。我自己就叫左半斤叉燒半斤燒腩仔。

店員有介紹手撕雞嘅但我就冇要到

見佢隻鵝都大型 下次人多可以試吓

自己感覺上兩份都唔至半斤,食剩第二日拎去氣炸再食過😋

• 脆皮燒腩仔
  • 醬皇腩叉
2023-01-19 199 瀏覽
今日放工正諗緊晚餐食乜好⋯係公司附近行左幾個圈都諗唔到買咩餸好😅 望望時間原來已經差唔多夠鐘返屋企..係返屋企巴士站附近,見到有間燒味鋪門口排唒隊,於是都排埋一份!最後買左份超值加餸組合,腩叉+沙薑雞小店主打燒味,門口位透明玻璃櫥窗可以睇到各色燒味,燒味種類多,而且燒得都幾靚😗叉燒肥瘦均勻,肉質新鮮!秘製蜜汁甜甜地,用黎撈飯食就正到痺🤩沙薑雞味道好,雞肉嫰滑亦都食得出係新鮮雞,好入味☺️ 返到屋企烚兩條菜,煲個飯就搞掂👍🏻
今日放工正諗緊晚餐食乜好⋯
係公司附近行左幾個圈都諗唔到買咩餸好😅
望望時間原來已經差唔多夠鐘返屋企..

最後買左份超值加餸組合,腩叉+沙薑雞

沙薑雞味道好,雞肉嫰滑亦都食得出係新鮮雞,好入味☺️
返到屋企烚兩條菜,煲個飯就搞掂👍🏻
今日提早做冬,當然吾少得加餸😋😋行過荃灣都會經過呢間「炯記燒味」,係出面睇見佢啲燒味好吸引,即刻忍唔住排隊買左佢皇牌「醬皇腩叉 」一斤($138)。拎到番屋企,叉燒仲係熱既,打開就食得👍🏻腩叉燒到勁靚,半肥瘦適中又有燶邊,配埋醬汁勁juicy, 食落肉質超級軟淋,非常高質,以呢個價錢有呢個質素,性價比好高👍🏻👍🏻下次真係要試下佢馳名脆皮燒腩仔同沙薑雞😆炯記燒味 📍地址: 荃灣荃灣街市街142-166號坤成樓地下10號舖
今日提早做冬,當然吾少得加餸😋😋
「醬皇腩叉 」一斤($138)。

炯記燒味
📍地址: 荃灣荃灣街市街142-166號坤成樓地下10號舖
2023-01-16 40 瀏覽
🌤️炯記燒味(荃灣街市街)本身見到好多人都推薦燒味同埋手撕雞,果然好好食😋😋一試難忘!我首次試左雙拼瀨粉同手撕雞😌😌價錢好親民之外,店員服務態度都好好,我有疑問都會細心同我解釋返👍🏻值得一讚,下次再試其他菜式☺️🐷燒腩仔切雞瀨粉個燒腩仔脆卜卜,外皮唔會太乾太硬,肉質都好鬆軟,連埋脂肪一齊食都唔會覺得好油膩,整體都好味。切雞肉質好嫩滑,外皮都好薄,本身我都成日試唔同鋪頭既切雞,但真係非常推薦炯記,因為好過好多間燒味店既出品。至於瀨粉都好滑,同埋有咬口,唔會太淋,份量亦都夠食。(值得一提係個湯底,唔會太多油同埋好夠味,讚!)推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🐔麻辣手撕雞(半隻)雖然只係半隻,但份量真係好多,灑上滿滿既芝麻真係又香又好食,個麻辣汁都做得好好,雞肉非常嫩滑,唔怪得知好多人都推介👍🏻👍🏻推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🌤️炯記燒味(荃灣街市街)

🐷燒腩仔切雞瀨粉

至於瀨粉都好滑,同埋有咬口,唔會太淋,份量亦都夠食。
(值得一提係個湯底,唔會太多油同埋好夠味,讚!)

推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🐔麻辣手撕雞(半隻)

推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🥩🐓炯記燒味(荃灣街市街店)🍚🥓工作經常外出走動,今日做完野真係唔想做煮飯婆😅荃灣又咁多好野食,點都買啲番屋企加料,行過見到呢間個poster係直擊我心意,呢間主打燒味嘅炯記係大街地鋪。🔸 優惠組合A:醬皇腩叉(半斤)+油雞(半隻)$98🔸叉燒半肥瘦,口感十足,真個一層肥一層瘦既腩叉,真係好少見,咪以為真係肥肉,佢既肥又似筋又似Q彈,一啲都唔膩,食到煙薰香味,同時醬油蜜汁味都好突出,配個白飯一流!🔸油雞層皮好薄,好嫩,充滿豉油咸味,肉質都好滑,又啖啖肉!雞足足半隻,除左頭,係所有部位都齊全,脾,翼,腳都有,返屋企煮個菜同白飯,就搞掂晩餐😍呢間燒味店主打外賣,店舖出邊都棟咗幾個牌,上面係好多套餐/組合價,一目了然!除佐燒味飯、撈麵、仲有手撕雞、豬手套餐,適逢過年,仲有賀年糕,多款選擇!一盒都好大盒!叉燒同雞分開裝,唔會混合左味道,仲有店員係肉上都有配汁上,唔會乾爭爭,所以建議大家加料🤪下次再食先!👍
🥩🐓炯記燒味(荃灣街市街店)🍚🥓

🔸 優惠組合A:醬皇腩叉(半斤)+油雞(半隻)$98

2023-01-04
10 分鐘 (堂食)
  • 醬皇腩叉
2023-01-01 38 瀏覽
凍冰冰乜都唔想煮,最啱整啲燒味返屋企暖笠笠即刻開飯烔記除咗燒鴨油雞同叉燒之外,仲有冬菇豬手,我覺得幾特別所以叫咗豬手同腩叉不過醬皇冬菇豬手係68蚊一盒四隻加冬菇,秘制醬皇豬手係68蚊一盒六隻豬手醬皇腩叉係半斤70蚊講返個叉燒先,調味係甜甜咸咸,唔會過鹹,比我地個位都真係半肥瘦,淡淡肉幾唔錯豬手冬菇嗰度兩樣都醃得好夠味,豬手係薄肉爽口型嘅,冬菇一如既往又香又嫩,好食屋企人話要食豬手,我自己其實想食雞多啲,呢度有鹽焗手撕雞,麻辣手撕雞,口水醬手撕雞同芫荽手撕雞,叫一隻可以揀兩隻味,都係88蚊一隻又新鮮其實好抵,下次會試

凍冰冰乜都唔想煮,最啱整啲燒味返屋企暖笠笠即刻開飯

醬皇腩叉係半斤70蚊

炯記出哂名燒味好食,即使唔堂食,得閒買下燒味外賣返屋企加餸都超正!今日經過見到炯記外賣燒味仲有優惠價!雙拼加餸都大概只需百零蚊!十分抵食!於是二話不說就叫咗個外賣B餐,一百蚊左右,就已經有半斤脆皮燒腩仔+半隻切雞!切雞拎到返屋企依然油花滿佈,雞肉十分嫩滑,雞皮略帶啫喱狀,即使食埋雞皮卻依然不感覺到油膩感。至於脆皮燒腩仔去到返屋企即刻食,雖然俾外賣返屋企,但外皮脆卜卜口感依舊能保持得好!燒腩仔肥瘦勻稱,食落口依然能夠好味得黎又唔會好大罪惡感。燒腩仔層次分明,一層脆皮一層肥肉一層瘦肉一層脂肪…口感豐富。最後百零蚊嘅外賣成功討好我哋一家幾口,個個都讚不絕口👍👍💖住附近嘅街坊,得閒經過炯記都可以加下餸🫣🫣😆😆

2022-12-26 34 瀏覽
炯記而家越嚟越開得多分店 行過經過見到買咗幾樣嘢返屋企外賣半隻口水醬手撕雞 呢個口水醬係自家秘製嘅 小小嘅辣度非常惹味 後悔冇帶全隻 食吓食吓就會不知不覺食哂 啲隻雞唔會太老 咬落去做好嫩口‼️另外仲叫咗海蜇燻蹄 海蜇爽脆 好好食 另外燻蹄好淋都好入味 肥瘦比例均勻好好味最後一樣叫埋冬菇扒生菜 用咗鵝油整嘅生菜特別香 另外個冬菇都好林好入味 配生菜簡直係Perfect 又健康又好食呢間手撕雞真係冇得輸 下次經過一定會再encore
炯記而家越嚟越開得多分店 行過經過見到買咗幾樣嘢返屋企外賣
2022-12-23 25 瀏覽
今日收7:00有點夜所以買料番屋企食飯,平日比較少經過panda 附近,但見都幾多人排隊,所以試試。我好似叫左個套餐有手撕雞加豬手,手撕雞份量比我想像多,而且好好味,但我平日食的手撕雞會有少少麻醬,但這間就沒有,因為我諗住留埋明天的午餐,所以叫多個海蜇燻蹄。豬手的鹵水汁好好食,有少少咬口,有部份位置都有少少淋,餐廳講明有5隻豬手,有誠意。海蜇燻蹄比日在出面食都貴貴哋,但佢$38,當要要一試,份量當然無手撕雞咁多,但味道好味,如果可以再多d就仲正。我同女友二人食了一個晚餐,仲留左一人一個飯做明天午餐,所以我估計其實等同4人的份量,只要煲一個飯,就可以有飯食又可以留飯,最適合我這種懶人😏
今日收7:00

海蜇燻蹄

2022-12-13
5 分鐘 (堂食)
2022-12-23 22 瀏覽
今日收工經過熊貓酒店🏨呀媽話親戚黎屋企食飯叫我斬料🧐 好彩比我見到對面街有呢間炯記!小店裝修雖然簡陋,但食物質素唔錯喎!😙仲做緊外賣大優惠😌 加餸斬料一流呀!我買左半斤叉燒😉 半斤燒肉蜜汁叉燒果然食到小朋友係咁添飯!🤪 叉燒半肥瘦,小小燶邊,大人都食到舐舐脷😝叉燒汁用黎撈埋飯,真係多多飯都唔夠食ha ha!! 燒肉最基本皮脆就唔洗講啦😉 肉質唔實,小小脂肪分布比例岩岩好!😎 加上員工工作效率快,落單一陣已經拎得!👏🏻
今日收工經過熊貓酒店🏨呀媽話親戚黎屋企食飯叫我斬料🧐

好彩比我見到對面街有呢間炯記!
小店裝修雖然簡陋,但食物質素唔錯喎!😙
仲做緊外賣大優惠😌 加餸斬料一流呀!

我買左半斤叉燒😉 半斤燒肉
叉燒汁用黎撈埋飯,真係多多飯都唔夠食ha ha!!

加上員工工作效率快,落單一陣已經拎得!👏🏻
  • 叉燒
  • 燒肉