2023-07-23 854 瀏覽
星期五收工與幾個同事聚餐,同事推薦焱川。灣仔地區居酒屋真的多不勝數,各間各有特色之處。焱川地點較為隱蔽,不容易找到,店舖細小環境逼狹,座位不多,有些微侷促感,有兩位服務員忙前忙後。Happy hour $98 -個人包括三文魚刺身或芝士廣島蠔…蠔,及自選三款限定串燒和一款酒精飲品。牆上面還有其他串燒價錢方面不算貴,食物水準還算可以。咁嘅價錢非常之經濟。推薦大家飲品方面選擇梅酒加點冰塊口感清新涼爽,不要點芝士廣島蠔(個人體會是-般蠔仔),傳銷方面推介山葵牛舌、雞軟骨、豬頸肉、燒飯團。

梅酒
清洒
燒飯團
三文魚
梅酒
燒飯團
三文魚
2023-06-20 616 瀏覽
炎川是一家日式居酒屋,坐落在灣仔,提供豐富的日式清酒和串燒。這裡的用餐環境非常舒適,讓人感到放鬆和愉悅,好適合三五知己收工後去Happy Hours。如果你想要嚐試不同的刺身,如果你肚餓了,也可以選擇拉麵或燒飯團等美食。最正係可以飲住Asahi啤酒再大口大唔咁食串燒,讓整個用餐體驗更加完美。總之,如果你喜歡日式清酒和串燒,那麼炎川是一個非常值得考慮的用餐選擇。這裡能夠提供一個舒適、愉快的用餐環境,而店內的多種美食選擇,也能夠滿足不同口味的需求。個人非常推介燒鰻魚同埋燒冬菇!

鰻魚串燒
鰻魚串燒
  • 燒鰻魚
  • 燒飯團
2023-01-11 972 瀏覽
收工都已經晚上8:30,和老婆在灣仔,因為實在比較肚餓,經過呢間,看見 counter 有位就馬上坐下。日本啤酒價錢合理,馬上叫一支! 還有小小的日本啤酒玻璃杯,喝一口,冰凍非常。啱啱過咗歡樂時光,原來是去到8:30的,沒有辦法吧。很多豬肉傳銷都已經售罄,有點失望!點了幾款,其他肉類。印象最深刻都係,雞皮包海老,很有特色。雞皮也燒得很爽脆。金菇牛肉卷就比較失望,賣相和味道是一樣的。另外吃了一隻芝士蠔,很不錯。另外見師傅,燒油甘魚頭,非常新鮮。服務很貼心。下次應該歡樂時光再來,因為套餐頗吸引。
雞平海老
啱啱過咗歡樂時光,原來是去到8:30的,沒有辦法吧。
很多豬肉傳銷都已經售罄,有點失望!
點了幾款,其他肉類。
印象最深刻都係,雞皮包海老,很有特色。
雞皮也燒得很爽脆。
金菇牛肉卷就比較失望,賣相和味道是一樣的。
另外吃了一隻芝士蠔,很不錯。
另外見師傅,燒油甘魚頭,非常新鮮。
服務很貼心。
下次應該歡樂時光再來,因為套餐頗吸引。
【中伏了!炸物唔脆?牛肉無味既定食?】去開灣仔食個lunch,叫咗三個定食,三樣都麻麻,唔得wo和風雞扒定食 $80首先雞扒肉質唔係嫩滑嗰種,有d Un有啲甜豉油雞皮有啲做到燶燶哋嘅效果,但係燶到淋左薄燒牛肉定食 $95牛肉入邊係有蔥同蒜蔥蒜味好濃但係牛肉出晒事牛肉冇調味,無味,好plain,而且肥肉同瘦肉分得好明顯一係就好韌,一係就好肥吉列豬扒滑蛋飯定食 $80話明係吉列豬扒,應該係要脆嘅但係點知佢個甜嘅味日本味淋甜汁,浸住咗個豬扒?!!本身脆嘅都俾佢浸到淋晒啦…好怪💭點評食物真係麻麻哋,調味出晒事收你80幾蚊,$90完全唔合理👅味道:2/5🌌環境:3.5/5👍🏻推薦:0/5今日試伏專員,報告完畢想睇邊度有試伏分享嘅花生,就follow我如果大家覺得我review得ok,可以follow (📍灣仔) 焱川灣仔麥加力歌街1-19號加達樓地下D舖
【中伏了!炸物唔脆?牛肉無味既定食?】

去開灣仔食個lunch,叫咗三個定食,三樣都麻麻,唔得wo
和風雞扒定食

和風雞扒定食 $80
首先雞扒肉質唔係嫩滑嗰種,有d Un
有啲甜豉油
雞皮有啲做到燶燶哋嘅效果,但係燶到淋左

薄燒牛肉定食 $95
牛肉入邊係有蔥同蒜
蔥蒜味好濃
但係牛肉出晒事
吉列豬扒滑蛋飯定食

吉列豬扒滑蛋飯定食 $80
吉列豬扒滑蛋飯定食

話明係吉列豬扒,應該係要脆嘅
好怪

💭點評
食物真係麻麻哋,調味出晒事
收你80幾蚊,$90完全唔合理

👅味道:2/5
🌌環境:3.5/5
👍🏻推薦:0/5

今日試伏專員,報告完畢
想睇邊度有試伏分享嘅花生,就follow我

如果大家覺得我review得ok,可以follow

(📍灣仔) 焱川
灣仔麥加力歌街1-19號加達樓地下D舖
2021-10-13 2210 瀏覽
同同事行遠啲搵食,原本唔係想食呢間,但嗰間無位就黎左呢間。餐廳比較暗,本身係小小既居酒屋,都幾有氣氛,不過影食物就要麻煩同事幫我打燈😂。🔅網燒牛扒定食 ($105)牛扒燒得ok,份量都唔算少。可惜無乜汁偏dry,但倒碟既汁落飯又太鹹…好彩有少少椰菜絲balance下。🔅燒牛肉飯定食 ($95)牛肉雖然份量都多,燒得都夠香,加埋芝麻仲香,但有少少筋同埋有啲燶。呢個一黎就已經有埋汁,撈埋飯食食下會食左好多。不過預先落既汁都係偏鹹同埋落太多就搞到個底鹹到傻😵‍💫…食開重口味既我都覺得鹹😂。🔅薄燒牛肉定食 ($95)呢個set既牛肉燒得啱啱好,每片牛都卷住大量蔥蒜,所以好香。牛既肥瘦都適中,唔韌。唯一缺點係食完會口臭😂。🔅鰻魚飯定食 ($95)鰻魚份量唔算好多,但有雪味同腥味,同埋都偏燶☹️。💬定食全部都有味噌湯,一碗中華沙律同白飯,飯後甜品係一粒雪米糍😂。不過無咩服務但要收加一就覺得麻麻…食物都普通但性價比唔高,咁既價錢會expect更多,所以有啲失望。不過同事話之前試過其他飯類都ok的,下次有機會會再試下😎。

網燒牛扒定食
🔅網燒牛扒定食 ($105)

燒牛肉飯定食
🔅燒牛肉飯定食 ($95)

薄燒牛肉定食
🔅薄燒牛肉定食 ($95)

鰻魚飯定食
鰻魚飯定食
🔅鰻魚飯定食 ($95)
鰻魚份量唔算好多,但有雪味同腥味,同埋都偏燶☹️。

2021-09-03 1460 瀏覽
其實我一直幫襯開焱川,佢既happy hour串燒抵食又好味,但今次叫外賣真係好出事。叫左個角刺刺生丼定食,首先麵豉湯係暖的,唔夠熱,我已經係foodpanda叫仲早左去拎外賣,但個湯係唔熱。之後無提供豉油,食刺生飯唔俾豉油,番工個d係咪發緊夢。好彩我公司有僅存兩包豉油。但最離譜係,食左2/3,發現疑似曱甴仔既野係魚生度.......即刻唔食dum左佢呢個餐要$68.......好離譜.......
呢個餐要$68.......好離譜.......
外賣自取
2020-11-15 3943 瀏覽
這間位於灣仔的小型居酒屋,晚上八點前做的The Happy Hour優惠非常推薦,$100的價錢擁有多款選擇,這次已經是第二次來到這邊小酌一番。The Happy Hour的價錢包了一客三文魚刺身、自選三款串燒給一款酒精飲品。極度推薦大家選擇啤酒,因為不是平時的小枝啤酒,而是一大支麒麟啤酒,也建議大家選擇熱清酒。是應該先上一盤蔬菜拼盤,有紅蘿蔔青瓜及菜,以及一碟調味料。三文魚刺身非常高質,魚油及很香牛脷也非常嫩 如果怕不夠飽,可以選擇燒飯團,感覺也很特別最後我們叫了一個冷稻庭烏冬,非常好吃,除了一般的湯汁外,這裏很特別還加了鵪鶉蛋,增加了不同的層次感。總結,大家放工後經開灣仔區,不坊一試

是應該先上一盤蔬菜拼盤,有紅蘿蔔青瓜及菜,以及一碟調味料。

三文魚刺身非常高質,魚油及很香

牛脷也非常嫩

如果怕不夠飽,可以選擇燒飯團,感覺也很特別

總結,大家放工後經開灣仔區,不坊一試

牛舌
清酒
2020-10-16
5 分鐘 (堂食)
牛舌
  • 麒麟啤酒
  • 熱清酒
  • 三文魚刺身
  • 冷稻庭烏冬
2020-02-12 4755 瀏覽
焱川 Hikawa📍灣仔 Wan Chai.⭐️ 呢間串燒店嘅午市套餐好抵食 跟麵豉湯 雪米滋 通常午市時段都要等一陣 佢哋嘅串燒定食亦都好岀色 下次要試試😋.🥩 薄燒牛肉定食 Pan-fried Beef Set $85: 牛肉薄薄一片 夾入大量蒜和蔥 面頭仲加上一粒粒嘅黑椒 非常惹味香口😍.🍛 吉列豬排滑蛋飯定食 Deep Fried Pork Chop w/ Scrambled Egg Rice Set $85: 滑蛋豬扒都幾正 豬扒入味又軟熟 個汁甜甜哋 仲有配菜如洋蔥、紅蘿蔔、紫菜 送飯一流🥰.🍣 免治蔥呑拿魚腩飯 Minced Fatty Tuna Rice w/ Spring Onion $85: 魚生算新鮮 冇雪味 份量啱喘好👌🏻
焱川 Hikawa
📍灣仔 Wan Chai

吉列豬排滑蛋飯定食

: 魚生算新鮮 冇雪味 份量啱喘好👌🏻
免治蔥呑拿魚腩飯
吉列豬排滑蛋飯定食
免治蔥呑拿魚腩飯
2020-01-21 2589 瀏覽
今日下午黎到灣仔食日本菜,揀左黎焱川食。我地兩個人大約12點半去到,啱啱好唔洗排隊,直接有位,遲我少少到嘅人就要排隊喇侍應安排我地坐左係bar枱,對住串燒同刺身嘅廚房。由於廚師不斷喺我地面前燒烤,所以我地食完飯身上面都有陣燒烤味。我order左吉列豬扒滑蛋飯定食。滑蛋豬扒都幾高質,豬扒好入味,而且好軟熟。個汁亦煮得好好,甜甜地,唔會太鹹。亦有好多洋蔥、紅蘿蔔同紫菜做配菜,好豐富。成個定食我最欣賞嘅係下面呢碟前菜,有蘿蔔同牛肉,個汁酸酸地、甜甜地、亦有少少辣味,味道好豐富,我食完仲好想再食多一碟呀!麵豉湯就正正常常,不過不失。午餐仲有甜品添,就係維記嘅芝麻雪米糍啦,都唔錯架!

麵豉湯就正正常常,不過不失。

午餐仲有甜品添,就係維記嘅芝麻雪米糍啦,都唔錯架!

2020-01-17 1501 瀏覽
之前已經食過呢間餐廳,後來先知原來搬左鋪。搬左之後仲好似企理過以前,所以就去試試佢個lunch啦。入到去鋪頭唔大,但原來有樓上,所以都唔會等太耐,我地就被安排係bar枱,面對住師傅,可以睇到佢整魚生同燒串燒。唔好嘅係,件衫同頭髮都會吸哂油煙嘅味。佢有lunch menu,都幾多選擇,我揀左薄燒牛定食($85),佢會包埋湯、一個前菜同甜品。前菜係泡菜汁煮蘿蔔牛肉粒,酸酸地都幾開胃。薄燒牛中間會夾左大量蔥蒜,食落都幾香嘅,牛肉都好鬆軟亦都有牛味。只係佢個飯真係令整個定食失色,煮得過軟,水量過多,完全係同個餸唔夾。而甜品方面係迷你版雪米糍,無咩特別,勝在食完成餐refresh下。

前菜係泡菜汁煮蘿蔔牛肉粒,酸酸地都幾開胃。

2020-01-17
2019-11-29 1755 瀏覽
Food is alright but considering the price there is a lot of options out there that you’re more willing to spend your money on extremely poor attitude from the staff must be very generous to spend even a penny on tips plus a set of sashimi requires more than an hour to serveCreating this account is just to write a review for this restaurant

2019-10-26 1359 瀏覽
我希望呢間鋪頭的老闆會睇到。員工的服務真的好緊要,我地一行二人晚餐吃了超過$600,一小時已吃完埋單走,都唔太差的客人!落了單才發現原來有個Happy Hour 套餐,剛好我們點的食物其中有些在happy Hour 單上,於是問店員可否轉落去,佢只話唔可以!我以為份量是不一樣,問佢又話係一樣。食物份量一樣,落單時又唔提我地有呢個餐,客人發現了又唔比轉,即係咩大家都明!我以為可以揾到個周未飯堂,說實話,錢我估只係爭二、三十元,此員工為了維護三幾十,令公司聲譽受損!

2019-10-24 970 瀏覽
寫好咗唔知咩事冇晒再寫過,之前食完飯散步經過,見有日式午餐已經想試,今日想咁啱經過就試一試。想食熱食,叫咗網燒牛扒定食,牛扒質素不俗,生熟適中,調味夠餸飯,不會太濃,前菜好吃,面豉湯就正常,有一粒雪米滋做甜品,一人12點半不用等,2人以上建議先訂位。灣仔都少有這種日式居酒屋,最重要係食物品質,服務亦不錯,上餐算快,不可以當快餐評論,不過唔會等超耐,鄰坐女仕叫魚生飯亦相當吸引,坐吧枱有少許窄,不過都夠位食飯。下次再來試魚生飯定食,蔥吞拿魚定食先
寫好咗唔知咩事冇晒

下次再來試魚生飯定食,蔥吞拿魚定食先
網燒牛扒定食
2019-10-24
  • 網燒牛扒定食
2019-09-21 1193 瀏覽
焱川搬左去新地址後,今次是第二次吃新地址在地面,比以前細左,少左點裝飾,但食物質素沒有改變我叫左我每次都吃的燒鯖魚定食,條魚都好大塊,但重點是圖片右下角個個小吃,是牛肉和蘿蔔加木魚,少少辣,但好入味鯖魚個皮好脆,放在旁邊的蘿蔔蓉 磨得好細,好好吃,麵鼓湯好足料,有蔥,豆腐,海帶,但我覺得咸了少許牛肉定食,個日同同事吃午餐,成間餐廳有三分一人都係叫呢個食,配上椰絲,同事說呢個好食,性價比高,我就沒有食了。同事仲叫左個茶碗蒸,蛋好滑,只需加15蚊👍🏻
焱川搬左去新地址後,今次是第二次吃

新地址在地面,比以前細左,少左點裝飾,但食物質素沒有改變

同事仲叫左個茶碗蒸,蛋好滑,只需加15蚊👍🏻
  • 茶碗蒸蛋
2019-08-15 1291 瀏覽
灣仔其實有好多好食的餐廳,分佈係橫街小巷中,係等你發現。今次去呢間係公司好多女同事都話好食的日式餐廳,先睇餐牌,價錢都算合理,就叫左角切魚生飯。點完菜就黎左個小食同湯,今日個小食係炸三文魚皮!睇落係下欄野,但佢整得好好食好香口,同埋魚皮最緊要夠脆!呢份魚皮十分好!到魚生飯,黎到賣相唔算好特別,同其他餐廳差唔多,但食落又係另一個故事。平時魚生飯其實好少魚生,通常都係飯多過魚生,但呢間個飯同魚生比例真係差唔多一比一,我食曬飯仲有魚生係度,侍應話可以添飯,就即刻叫多碗!講真,魚生算新鮮,無雪味,以一碗魚生日黎講真係合格以上!美中不足係今日無曬甜品,下次再試~

講真,魚生算新鮮,無雪味,以一碗魚生日黎講真係合格以上!
美中不足係今日無曬甜品,下次再試~
2019-08-08
  • 角切魚生飯