2022-06-26 611 瀏覽
大埔超高性價比巨型布甸包 比一般布甸麵包大2倍 都只係$20 雖然加左幾次價 但都仲係好高性價比 咁啱又路過佐敦嘉多利 又唔洗排隊 又買左個布甸包影相 對比吓.今日買完大概2個鐘先食 記錄低評價⭐️巨型焦糖布蕾法包$20個包有幾大可以睇圖 真係兩倍有多特登拎埋隻 巴達獸 一齊影相 做比例聽講 如果買返嚟即刻食 表面會有焦糖效果今日唔係即食 表面就冇呢個效果啦.🤔外層同樣好似法式麵包咁 偏硬😋但因為大隻 外層同布甸中間 夾住軟熟麵包😋中間布甸 流心程度好高 同偏甜可以一啖麵包 一啖布甸 整體岩岩好‼️$20 咁大個 仲要味道唔錯 超抵 抵食度滿分.如果你問我同 嘉多利 比 邊個好啲我會答你 好睇個人口味 兩間各有優點 唔可以直接比較.呢排食左咁多布甸包 向布甸包試食大師目標進發.#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_大埔.#煒成麵飽餅店 (大埔)地址:大埔同秀坊11號地下.⭐️評分:味道:3.5/5環境:-/5服務:-/5抵食:5/5.‼️想睇更多資訊‼️ig/mewe: hkfunfoodrecord‼️fb:funfunfoodrecord.#飲食 #美食 #
今日買完大概2個鐘先食 記錄低評價
我會答你 好睇個人口味 兩間各有優點 唔可以直接比較
呢排食左咁多布甸包 向布甸包試食大師目標進發
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_大埔
#煒成麵飽餅店 (大埔)
地址:大埔同秀坊11號地下
抵食:5/5
‼️想睇更多資訊
‼️ig/mewe: hkfunfoodrecord
‼️fb:funfunfoodrecord
#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #hongkongfood #吃貨 #食評 #增肥 #搵食 #食好西 #相機食先 #香港美食 #大埔美食 #麵包店 #布甸包
2022-06-11 142 瀏覽
身為在大埔街坊嘅我從來幫襯呢間煒成麵包店都只係會買佢嘅麵包。我相信大家都同我一樣,係睇完米紙介紹完之後,原來呢間位於大埔嘅平民麵包店係咁出名。今日係附近食完下午茶,行去搭車嘅時候路經呢間煒成麵包店。見到佢有個蛋白卷。價錢唔貴,只係收$33。於是買返公司同同事一齊開心share。蛋白卷外表雪白,識落果下好清新。我同同事都忍唔住大叫好好食。佢食落有淡淡嘅蛋白白。而且雖然有cream。但係一啲都唔漏。作為大埔居民嘅我,以後一定會多加支持。

2022-05-29 372 瀏覽
之前見米紙介紹過 跟住今日咁啱經過 見到真係好多人排隊 咁就試試佢!▶️芝士蛋白蛋糕 ($33)呢個蛋糕又稱雪卷 因為佢白雪雪❄️同埋都幾似近年興嘅抹卷蛋s上面一層芝士奶蓋 灑上杏仁片跟住一層厚厚嘅蛋白蛋糕 入面包住cream+ 芝士奶蓋 🍰Size大概可以切到6件食落個蛋白蛋糕超級鬆軟😍感覺好細緻 有入口即溶好輕身嘅口感 好似食咗舊雲落肚咁☁️仲食到蛋白味芝士奶蓋就好滑身 有啲似yogurt質地 味道上的確好濃郁嘅北海道3.6牛乳味 微微芝士味🥛芝士相對冇一般台式飲品嘅奶蓋咁鹹香而入面除咗芝士奶蓋之外 仲撈埋咗傳統啲嘅忌廉 質感相對冇咁滑 但係有泡泡口感😗幾鍾意上面加咗杏仁片 有咬口得黎同蛋白蛋糕絕配成個蛋糕味道唔錯 有仲懷舊mix新式嘅感覺!唯一覺得佢甜咗少少啫🤏🏻▶️ 咖啡包呢個咖啡包同大麥包size一樣隔住個袋都聞到濃烈嘅咖啡味☕️上面加咗大量黑白芝麻食落咖啡味一樣咁出😮唔係得個樣我自己就覺得佢有啲太苦 搞到我分唔出係咖啡味苦定係焗燶咗嘅苦味 (應該係前者😆)因為平時食慣甜或者鹹包不過相信咖啡控會好鍾意!麵包質感亦都幾好 有嚼勁 非空氣包-佢啲麵包好特別 款式好新穎又多 另外仲有呢個四式

▶️芝士蛋白蛋糕 ($33)
呢個蛋糕又稱雪卷 因為佢白雪雪❄️
同埋都幾似近年興嘅抹卷蛋s
上面一層芝士奶蓋 灑上杏仁片
跟住一層厚厚嘅蛋白蛋糕 入面包住cream+ 芝士奶蓋 🍰
芝士蛋白蛋糕

Size大概可以切到6件

雪卷

幾鍾意上面加咗杏仁片 有咬口得黎同蛋白蛋糕絕配
成個蛋糕味道唔錯 有仲懷舊mix新式嘅感覺!
唯一覺得佢甜咗少少啫🤏🏻

▶️ 咖啡包
呢個咖啡包同大麥包size一樣
隔住個袋都聞到濃烈嘅咖啡味☕️
上面加咗大量黑白芝麻
食落咖啡味一樣咁出😮唔係得個樣
因為平時食慣甜或者鹹包
不過相信咖啡控會好鍾意!
麵包質感亦都幾好 有嚼勁 非空氣包

佢啲麵包好特別 款式好新穎又多 另外仲有呢個四式鬆餅 滿足你四個口味😉
價錢仲好平民 呢個蛋卷性價比極高 正常出面賣起碼$100🔥好抵食
芝士蛋白蛋糕
雪卷
2022-05-15 497 瀏覽
之前見到有人介紹好大個嘅法式焦糖蕾法包但去度唔知係買哂定冇買🥲所以話買咗其他🙌🏻麵包店都keep住有人流😉聽講好似已經冇得買🥺🔺西米布甸 $11買唔到想買嘅姨姨建議試呢個🙌🏻反正山長水遠去到大埔就試下啦🫣一拎起就好有重量🤣食落都好足料😙布甸好香蛋味🥚西米嘅比例都幾多😆啖啖都食到西米😋一個人食哂成個會幾飽下🤪整體黎講呢個經過嘅話可以買黎食下🫶🏻11蚊黎講真係幾抵食💫

🔺西米布甸 $11
2022-04-25 477 瀏覽
自從舊年行行吓街….唔覺意….狗屎撞棍買咗個布甸包返公司食,然後佢開始出咗名之後就再食唔到啦⋯⋯🤦🏻‍♀️🍂不過其實舖頭細細嘅佢有好多種類嘅麵包賣既作為麵包控嘅我今日試咗以下呢兩款首先我買到返公司係有用焗爐整返熱佢嘅1. 呢個芝士黑松露熔岩$12 食落去好香黑松露味 本身對佢都幾大期望,以為係實心嘅殊不知一咬開…變咗空心老官😂😂😂可以一試嘅,如果入邊啲餡可以多啲就更好啦🫢跟住試咗個流心嘅牛角包,只需要$6.5呢個真係不得了由於我用焗爐焗返熱佢外皮酥脆入邊真係流心好似食緊流沙包嗰啲流心…係邪惡⋯⋯係脂肪⋯⋯係滿足$6.5 性價比超級高出面一個原味嘅牛角包分分鐘賣你十幾蚊你間舖頭嘅麵包師傅好有heart
不過其實舖頭細細嘅佢有好多種類嘅麵包賣既
作為麵包控嘅我
今日試咗以下呢兩款
首先我買到返公司係有用焗爐整返熱佢嘅
1. 呢個芝士黑松露熔岩$12
食落去好香黑松露味
本身對佢都幾大期望,以為係實心嘅
殊不知一咬開…變咗空心老官😂😂😂

芝士黑松露熔岩

可以一試嘅,如果入邊啲餡可以多啲就更好啦🫢
跟住試咗個流心嘅牛角包,只需要$6.5
呢個真係不得了
由於我用焗爐焗返熱佢
外皮酥脆
入邊真係流心
好似食緊流沙包嗰啲流心…
係邪惡⋯⋯係脂肪⋯⋯係滿足
$6.5 性價比超級高
出面一個原味嘅牛角包分分鐘賣你十幾蚊
流沙奶黃牛角包

你間舖頭嘅麵包師傅好有heart
流沙奶黃牛角包
2022-04-22 345 瀏覽
依間麵包舖我諗應該經社交平台分享過之後應該有好多人專程黎試 所以大埔人有福了舖頭位置好易搵 係寶鄉橋搭扶手電梯過對面就會見到 例牌都有人企係度門面會有2個大櫃放滿形形色色既糕品麵包好吸引 咁啱今日行過有新鮮熱辣出爐嘅西米布甸同半熟芝士撻 唔使諗又行左入去買啦半熟芝士撻$11外層既撻皮好脆身 上面既芝士燒到金黃色 未食都聞到好香 咬左啖食到好濃檸檬味 芝士味反而無咁重身 不過唔膩西米布甸$11依款絕對係誠意之作 一啲都唔馬虎好多西米 布甸底好香好滑
門面會有2個大櫃放滿形形色色既糕品麵包

好多西米 布甸底好香好滑

2022-04-20
  • 西米布甸
2022-04-15 288 瀏覽
近排好多人去麵包店都大排長龍,跟住先知原來大埔都有間幾出名嘅麵包店,原本平平無奇老字號嘅麵包店而家都變成好多人圍堆嘅舖頭😍,就係佢哋之前好出名嘅巨型流心焦糖布甸法包,每次去到嘅時候都已經賣晒,依家變咗賣芝士撻➕布甸,而家每日都大量供應‼️佢哋嘅布甸好特別入面仲有西米,但係味道就比較淡,另外芝士撻真係要趁熱食熱辣辣食嘅時候仲有啲流心,仲好濃芝士味,小編超級愛吃!💘
2022-04-09
2022-04-10 231 瀏覽
之前見到網上推介 佢都有出蕉糖布甸麵包諗住去試試點知都係下午兩點 定時出爐太早就摸門釘今次去開附近點知暫停出品 🥲見到仲有多款特色麵包反正都到左 就買幾款試試73%黑朱古力髒髒包就咁睇好似好實用焗爐叮一叮會變返流心朱古力🍫73%黑朱古力唔會太甜不過好似叮過火會脆脆地😅普普通通芝士黑松露溶岩睇落樣子不太吸引原來出錯笨笨咁反轉左個包留倩影🤣一咬落去 好香黑松露味 內餡真係熔岩咁流出有個芝士脆面卜一聲😆好有趣值得一試
之前見到網上推介

有個芝士脆面
卜一聲😆好有趣
值得一試
2022-03-29 204 瀏覽
[煒成麵包餅店]之前介紹過佢地嘅布甸包 🍮大家都話好味 而且性價比極高而家就好似要排隊拎籌 有幾個followers喺初期話覺得店員態度麻麻 不過最近老豬微服出巡 🤫就覺得d姐姐都幾熱情 幾nice啵 仲好熱心咁推薦我買雪卷話本身好耐無出 係最近先出返喎 😆.🐖🐖《雪卷》🐖🐖💰$33💰➡️ 份量一條卷蛋大概可以切到5片或者想超厚就可以4片 🍰🍰🍰🍰比起IG 絕大部分bakery都平一大截 🤑不過因為無麻糬/其他配料所以拎起就覺得比較輕身嘅.➡️ 蛋糕質感似海綿/蛋白蛋糕 係鬆身路線 偏乾左d 不過老豬就偏好綿密d、濕潤度高d嘅所以呢個蛋糕嘅部分就相對麻麻🙈🙈所以大家睇我條片都見到第一次嘗試切係失敗嘅😂😂.➡️ 芝士奶蓋口感好順滑 唔算特別稠 但都唔稀唔會太漏 又唔會好似食空氣 啱啱好 👍🏻奶味都幾香 🥛芝士味只係微鹹 老豬覺得可以鹹多dd都得不過奶蓋份量真心好夠 一切就爆出來好滿足🤤.➡️ 杏仁片舖喺奶蓋面嘅杏仁片都keep到脆身.老豬覺得呢個卷蛋賣點一定係個價錢 🤑不過綜合味道同價錢來睇可能老豬會情緣比多$30買之前介紹過嘅理想餅店 @lily_sbakery (詳細可以睇返Vol. 17
[煒成麵包餅店]
不過因為無麻糬/其他配料
所以拎起就覺得比較輕身嘅
➡️ 蛋糕
質感似海綿/蛋白蛋糕 係鬆身路線 偏乾左d
不過老豬就偏好綿密d、濕潤度高d嘅
所以呢個蛋糕嘅部分就相對麻麻🙈🙈
➡️ 杏仁片
舖喺奶蓋面嘅杏仁片都keep到脆身
老豬覺得呢個卷蛋賣點一定係個價錢 🤑
不過綜合味道同價錢來睇
(詳細可以睇返Vol. 175)
如果店主有睇到嘅話
希望你地可以加埋麻糬😆
❣️🐭總評分🐷❣️
味道:7.8/10
服務:N/A
環境:N/A
性價比:✴️ 高 ✴️ (而家IG shop大部分卷蛋都要$200+ 呢間嘅定價真係好佛心)
ENCORE:🧐
2022-03-28 470 瀏覽
身為2年年資嘅大埔街坊經過過呢間麵包店好多次但竟然唔知原來入面充滿驚喜😍外表係傳統嘅麵包店但內裡嘅款式竟然係滿足到我呢個港女🤣而且價錢超親民👍🏻雙重芝士吐司 $10芝士控的me豪不猶豫就揀左呢款邊位帶有脆口嘅焦糖,然後包面就係濃厚嘅芝士然後裡面仲有一個軟心芝士嘅夾心!!!現場仲見到有其他想試嘅款式,不過因為唔想放太多喺屋企所以都係下次再買,反正去買都好方便!上網睇返原來仲有布甸包,希望下次有緣可以買到啦😊
身為2年年資嘅大埔街坊
經過過呢間麵包店好多次
但竟然唔知原來入面充滿驚喜😍

外表係傳統嘅麵包店
但內裡嘅款式竟然係滿足到我呢個港女🤣
而且價錢超親民👍🏻

雙重芝士吐司 $10

芝士控的me豪不猶豫就揀左呢款
邊位帶有脆口嘅焦糖,然後包面就係濃厚嘅芝士

雙重芝士吐司

然後裡面仲有一個軟心芝士嘅夾心!!!

2022-03-27
下午茶
雙重芝士吐司
2022-02-25 467 瀏覽
-{大埔餅店🍞}又係一間馳名嘅法式布甸包店!2點一輪3點再出一輪😋🤤法式焦糖布蕾法包🤤 ($18)成個包超巨型!!個同法式焦糖布甸一樣會燒下個面有塊脆皮咁👻焦香味好出🤩蛋漿偏甜 偏液體出狀態嘅 襯托個法包就唔會好寡😋係一個圓形法包包圍着一個焦糖布甸 包擺咗一陣都好脆🥰👖褲評: 8.3/10每人只限買兩個!呢個價錢有咁大個好抵食😙👻性價比: 8.5/10服務: 8/10環境: nil🚩 煒成麵飽餅店 🚩地址: 大埔同秀坊11號地下 #fuudjai #fuudjai小食 #fuudjai大埔 #fuudjai甜品 #fuudjai麵包
{大埔餅店🍞}
又係一間馳名嘅法式布甸包店!2點一輪3點再出一輪😋

🤤法式焦糖布蕾法包🤤 ($18)

👖褲評: 8.3/10

每人只限買兩個!呢個價錢有咁大個好抵食😙👻

性價比: 8.5/10
服務: 8/10
環境: nil

🚩 煒成麵飽餅店 🚩
地址: 大埔同秀坊11號地下

2022-02-21 226 瀏覽
從未食過法式布甸,所以無唸過排隊買。今次都係因為係附近。時間又差不多。所以排下隊。大約14:45排,前面已有3個人,好快後面有10幾人啦。真係好大個呀,入面個層流心好多。唔算好甜,外面係法包,所以偏硬,因為買回家才吃,所以先焗熱少少,法包好脆口,不過真係好heavy, 我一個人食左差不多一個,因為屋企人唔多岩食🙈其實想分兩次食,但一切開就流出黎,唔知點分,所以盡食😆味道係好味。如果可以出小型布甸法包就好了。
從未食過法式布甸,所以無唸過排隊買。

其實想分兩次食,但一切開就流出黎,唔知點分,所以盡食😆
味道係好味。如果可以出小型布甸法包就好了。
2022-02-19
15 分鐘 (堂食)
2022-01-01 505 瀏覽
法式焦糖布蕾法包 $18呢個價錢,呢個質素,100分滿分,俾100分,法包外脆內軟,一切開個包,啲布甸瀉哂出嚟,個畫面好靚! 用個法包配埋啲布甸食真係無得輸,再加埋佢的脆脆焦糖,正到呢🤣.另外就係佢得兩個時間,兩點出50個,三點出50個,每人可以買兩個,我兩點九去到,前面有大約十個人排隊.Cp 值及夠飽: 個份量都幾多,不過建議四個人或以上先好買,性價比係好高嘅。.翻啅:住附近嘅真係要返嚟買,不過外區嘅就唔太建議,因為即刻食最好
法式焦糖布蕾法包 $18
Cp 值及夠飽:
個份量都幾多,不過建議四個人或以上先好買,性價比係好高嘅。
翻啅:
住附近嘅真係要返嚟買,不過外區嘅就唔太建議,因為即刻食最好
近來見有報紙推介這裏的法式焦糖布蕾法包, 趁著放假便過嚟排隊碰碰運氣,看看是否可買得到這個人氣產品,每日出爐兩次,分別是下午2時及下午3時。,每輪50個,每人限買2個。今日我大約2時20分到達麵包店門口,當時沒有人在排隊,但已經見有數名客人詢問這個焦糖布丁麵包到大約2時30分,店員便安排我們在店舖對出的指定位置排隊,以免影響以免阻塞行人通道接近下午3點時,店員便開始派籌,每人限買2個,1張籌可以買1個。在排隊的半小時內,不斷有人加入,亦不斷有人詢問我在排什麼, 甚至有排得比較後的人上前問我買多少個 ,以便計算自己是否能夠買到我今日有幸排第一排在我後面的女士說,她吃過旺角哪一間人氣布丁包,但覺得一般。今日路過大埔便順便來碰碰運氣,看看是否能夠買到其實她很幸運啊,排第二 一定可以買到喇今天布蕾包大約3時10分左右出爐店員安排我們有序地進入店舖內, 憑籌購買這個人氣布蕾包嘩這個布蕾包相當大個! 比起一隻手掌還要大!但每個卻只售$16!足夠4人享用法包新鮮熱辣!內裏的焦糖布甸還在震動呢一回到家,便急不及待將這個布雷包切開 一切開,內裏的布甸便如瀑布般寫下來這個法包外面外層仍然是脆的,內裏的麵包

我今日有幸排第一
其實她很幸運啊,排第二
一定可以買到喇

今天布蕾包大約3時10分左右出爐
店員安排我們有序地進入店舖內, 憑籌購買這個人氣布蕾包

法式焦糖布蕾法包

這個布蕾包相當大個! 比起一隻手掌還要大!
但每個卻只售$16!
足夠4人享用
法包新鮮熱辣!
內裏的焦糖布甸還在震動呢

法式焦糖布蕾法包

一回到家,便急不及待將這個布雷包切開
一切開,內裏的布甸便如瀑布般寫下來

這個法包外面外層仍然是脆的
,內裏的麵包是軟熟的,焦糖布甸非常多,約佔法包的8成,雖然布甸甜了一點,但非常嫩滑

這個法式焦糖布蕾法包性價比極高
店內的嬸嬸和姐姐勤力有禮
可再encore

2021-12-12
40 分鐘 (外賣自取)
2021-12-11 376 瀏覽
呢間平民麵包舖,近期因為呢個新推出嘅「法式焦糖布蕾法包」($16)而受到好多網民嘅追捧,今次經過難得咁啱遇到佢出爐,梗係要買返個嚟試吓佢🤤麵包嘅size好大,我諗有一個湯碗咁大,一個人冇乜可能食得哂🤣所以我哋切開share食🤣味道方面,布甸食落有好香濃嘅蛋味,而且唔算太甜,配埋表面嘅焦糖食味道啱啱好😋而且焦糖食落增添咗脆脆嘅效果,令成個口感更加豐富🤤不過麵包就略嫌太過韌,需要好用力去咬先咬到🤣總結,呢個麵包(甜品?🤣)相當好味,而且只係賣$16,性價比極高🤩不過聽聞佢每個鐘只係出爐四個,要買到真係需要啲運氣🙁

2021-12-09