2019-12-29 1082 瀏覽
去開中央圖書館,見有少少肚餓但又未到晚飯時間,就去食啲小食。沙茶魚蛋係我同年回憶,以前喺中央圖書館溫書肚餓必食,而家搬咗去隔離街營多舖入邊,味道依然~張梁點餐👦🏻🧒🏻1)$15 《沙茶魚蛋撈麵》評分(10分滿分):8⃣食評💬:性價比算高,價錢平過七仔,仲要好食過七仔!沙茶醬即係沙嗲醬啲朋友,惹味啲~2)$16 《炸魚片頭撈麵》評分(10分滿分):8⃣食評💬:炸魚片頭外脆內軟,好有魚蛋味。撈麵有得揀辣定唔辣,都係營多入面啲味粉,辣嘅話都幾辣!不過可以嗌少辣~煥林粉麵食店 (銅鑼灣)📍銅鑼灣信德街1-7號美蘭閣地下A舖營多店舖內

張梁點餐👦🏻🧒🏻

魚片頭撈麵
魚蛋撈麵
  • 沙茶魚蛋撈麵
2019-12-02 465 瀏覽
煥林雖然我未至於由細食到大,但的確睇住佢搬左幾次舖,曾經有一次搬左之後就無再開舖,好彩我朋友有佢FB,所以知老闆的近況,例如無開舖之後同老闆娘去玩等等,都可以知道,而最開心的消息就係佢地係銅鑼灣營多入面開左舖,煥林又重新了,所以好開心,我地又去左幫襯好多次,因為佢的沙茶醬撈面同格仔餅真係好正,我最愛的就係格仔餅,不過搬左去營多的煥林就變左星期一休息。今次我去煥林就叫左豬扒沙茶撈麵,再加左一個新產品鹽酥雞,先講下豬扒撈麵,塊豬扒真係好好味,而且佢煮的撈麵軟硬又適中,不會太淋,所以撈起來好好食,老闆亦會問埋你地要唔要加沙茶醬,加左真係好好味,不過上次老闆再加左隻泰式醬仲更加好食,如果今次有,五星推薦都可以有。之後就係鹽酥雞,係之前我嚟的時候未有的產品,當然我唔知佢推出左幾耐,畢竟呢排少左出銅鑼灣,但係呢個鹽酥雞真係好正,脆卜卜,調味都適宜,不會過鹹。以下評分以5⭐️為滿分推介⭐️⭐️⭐️⭐️

以下評分以5⭐️為滿分
推介⭐️⭐️⭐️⭐️
2019-09-28 357 瀏覽
好多年前已經是煥林的fans......由中學吃到大學吃到出來工作,仍然最喜歡這家小店的撈麵和墨魚丸。每次煥林關店,我都超級擔心以後冇得食煥林撈麵!好開心今次雖換了地點,好味程度依然不變! 高度推介: 沙茶醬撈麵墨魚丸加泰式辣醬每次吃完都有幸福的感覺

每次煥林關店,我都超級擔心以後冇得食煥林撈麵!

好開心今次雖換了地點,好味程度依然不變!

高度推介: 沙茶醬撈麵
墨魚丸加泰式辣醬

每次吃完都有幸福的感覺
豬頸肉撈面
豬頸肉撈面
2019-06-10 337 瀏覽
喺天后出沒開嘅大家一定知道煥林小食, 喺十字路口而且夥記同老闆手腳又快, 醫肚 真係快靚正㗎。 新頂咗佢鋪喺嗰間就。。。。 煥林之前換個舖位去到 後巷,但最後呢就入咗去間印尼超市。 見返老闆真係好開心㗎即時買番個夾餅嚟慶祝。姐姐較定時間黎整,等左8分鐘左右。接到手 熱辣辣, 軟熟悉中 餡料絕不偷工減料, 咬落去有啲脆又有香軟, 真係好開心。不過可能隻袋嘅問題通唔到分好快 就淋咗lu。 另外如果我可以嘅話想叫多醬好鍾意好多砂糖喺口颯颯聲嘅聲音。我諗我哋要嘅唔單止係醫飽我哋嘅美食仲係嗰份人情味。

我諗我哋要嘅唔單止係醫飽我哋嘅美食仲係嗰份人情味。
8 分鐘 (外賣自取)
2019-06-07 290 瀏覽
讀書時期,經常同老友去中央温書。温到餓餓地,梗要走過對面街揾煥林醫下肚。最岀名嘅食物非沙茶撈面莫屬。早兩年因為加租嘅關係,見證煥林結業一刻。最近老友話煥林重新開業,即刻約埋一齊去撐下場,回味一下沙茶撈面嘅味道!新地址其實就係舊址附近,但佢實際係搬左入去營多店裡面。環境當然比以前好,有冷氣有台,大熱天時食撈面都唔洗身水身汗。我叫左份撈面加多條司華力腸,保持一貫高質水準,我敢講呢個撈面係全香港最好食!以後落開銅鑼灣一定會去食,極力推薦!
2019-06-01 122 瀏覽
煥林粉麵在天后區消失了好一陣子。每次走過已經易手的舊舗,總有一份唏噓的感覺。畢竟,又是土地問題,加租加到飛起,令小店站立不住。今天走過天后小街,看見一間營多集團開的小型超級市場,進去逛逛。誰知,看見了熟悉的臉孔-煥林的老闆和老闆娘!心中大喜,決定幫襯買了魚旦撈麵($15)。撈麵的精隨在於那沙茶醬:很香,不會感到很油膩,相信是自家調製的。原來老闆休息了半年,才進駐這裏三個月。老闆娘說很多熟客仍未知此舖搬到這裡,相信生意跟以往比較差了。老闆與老闆娘的笑容和人情味現已買少見少。希望自己可以盡一點力幫幫他們。

• 沙茶魚旦
  • 撈面
  • 沙茶牛丸
2019-05-14 160 瀏覽
上次食左個撈面加雞扒,20蚊,其實好唔夠,因為都細細份,雞扒份量係好多,不過撈面就唔係好夠,所以今次直情叫2份撈面放埋一齊,一份係配芝士腸,另一份係配雞扒,所以就有呢一盆咁大盆既雞扒芝士腸撈面啦!一如以往,雞扒份量好多,見到係醃好左好似係炸過再返炸,所以個皮都夠乾身微微地脆,好香口,另外加左啲沙嗲汁,但原來唔要沙嗲係可以加蜜糖的,可能係因為有芝士腸啦。芝士腸係烤既,所以出面係乾身啲,而因為烤過,芝士腸層皮無左平時烚芝之腸層皮既彈性,我覺得芝士腸烚既係最好食架!食完呢碗面其實頂到好多個鐘都唔肚餓啦,因為真係好大碗,而且好邪惡添呀!

雞扒芝士腸撈2份面
雞扒芝士腸撈2份面
  • 雞扒撈面
近排多左過黎銅鑼灣,想食啲輕便啲既野,但係比呢間煥林撈面吸引左! 老闆勁nice勁好人,撈面好正,係印尼撈面,大家都知係咩味啦! 配埋一大塊煎到好香脆好厚既雞扒都只係20蚊,雞扒左啲沙茶醬,好好好好香啊! 個面得一包就好似唔係好夠,所以我加左8蚊沙茶魚蛋,好彈牙! 已經係第3次幫趁佢地,響銅鑼灣可以揾到呢啲咁有heart既小店好難得,而且佢地啲撈面既價錢咁親民,響銅鑼灣就係更加難得,希望大家都多啲幫襯呢啲小店,支持吓佢地!
沙茶雞扒撈面配沙茶魚蛋
撈面,雞扒,魚蛋
2019-05-09
5 分鐘 (堂食)
沙茶雞扒撈面配沙茶魚蛋
撈面,雞扒,魚蛋
  • 雞扒撈面
想當年中學去中央圖書館溫書,一定會喺附近嘅小食鋪買返個沙茶魚蛋撈麵。早前佢執咗笠真係傷心到核爆,好似童年回憶冇咗咁。之前喺IG見到話佢終於強勢回歸!!重新開舖!!好開心呀!!🥳🥳🥳新鋪開咗喺舊舖附近嘅營多MARKET,依舊係熟悉嘅兩公婆,辛勤工作嘅背影。即刻叫返個最愛既沙茶魚蛋撈麵!!只係$15就要有六粒魚蛋同一個撈麵,銅鑼灣地帶來講真係絕無僅有!絕對冇偏心,佢嘅沙茶魚蛋煮得彈牙又入味,配埋撈左沙茶醬嘅撈麵超級夾!食落口係感動、係回憶、係童年呀!!!!🥰🥰🤩🤩大家都快啲支持下小店啦,希望佢哋會一直做落去呀,祝福佢生意興隆~🙌🏻🙌🏻-沙茶魚蛋撈麵 | $15-

沙茶魚蛋撈麵 | $15
  • 沙茶撈麵魚蛋