My sister and I had been fans of double boiled soup and today past by this shop, the staff who took order asked my sister to “add” a dish of vegetables by adding $12 instead of regular price of $16 so she went for it. Only later she was insulted by another staff at the food pick up booth by saying she was arguing for a few dollars off to get the deal! As a matter of principle, my sis immediately refused to add the veggies dish and demanded a refund of $12. Staffs untrained and food turned out to be sub standard. Not recommend anyone to go unless you are in great hurry and can’t find a spot in other restaurant.
2019-11-28 1147 瀏覽
個舖面亞姐又講大話又撩交嗌咁款 😓😓事緣係身體唔舒服,想去飲湯,睇咗好耐,個阿姐介紹了一款,連埋個菜好似套餐咁。其實只係補左幾蚊,咁大把,就可以揀亞姐介紹嗰款湯。但去到取餐的時候,取餐個阿姐唔俾湯,竟然話未補錢?!咁梗係同佢解釋其實已經補咗嗰幾蚊咁大把 😅 佢話係鋪面個阿姐話同你嗌大交,所以先至比呢個湯你,咁梗係唔係啦~ 點會為咗個幾蚊同你嗌交?!其實係咪鋪面個阿姐落格呀? 請問係咩服務態度? 嗰幾蚊其實跌都跌咗啦!
個舖面亞姐又講大話又撩交嗌咁款 😓😓

2019-11-23 1016 瀏覽
天氣凍凍地 就會成日想食一啲暖笠笠既嘢食Lunch time 同仔仔去完太婆屋企經過見到呢間大大個招牌寫住燉就知有湯飲 就入去睇下有乜嘢食呢間餐廳主打中式燉湯 lunch 有套餐我就點左個椰子雞湯 配蟲草排骨飯同仔仔share 食 都好夠飽椰子雞湯好好飲滋補養顏飲完哂d湯 我仲食埋D椰子肉🥥煮到好淋又索晒啲湯精華飲得出係無落任何調味同足料燉左好耐排骨飯 我仔仔食唔停口差不多自己食哂個個飯食完都無不停要飲水證明係無落味精😋
天氣凍凍地 就會成日想食一啲暖笠笠既嘢食
差不多自己食哂個個飯
食完都無不停要飲水
證明係無落味精😋

2019-11-16 907 瀏覽
見到是藝人楊明開的店,以為會好貴,但原來好平仲要足料又用心的製作,老火湯和蒸飯!一個蒸飯都是$29-33咋,好味又抵食,養生之選🔶蟲草花滑雞蒸飯 + 蘋果雪梨百合燉瘦肉 $59呢個係午餐優惠,估唔到蟲草花嫩滑juice爽口滑雞一定嫩滑,份量適中唔算少,抵食🔶蘋果雪梨百合燉瘦肉(原價$48)好足料,但甜左少少,想飲其他湯就要睇下當日配咩湯🔶蟲草花排骨蒸飯 $29因為2:30pm先去到買lunch所以魚肚排骨賣晒下次要試下個魚肚,呢個排骨飯都正,啲排骨好嫩好淋一咬就開,所以呢個都推薦食👍🏻仲有下午茶點心個啲食,散叫都抵食,又一個飯堂精選
見到是藝人楊明開的店,以為會好貴,但原來好平
仲要足料又用心的製作,老火湯和蒸飯!
一個蒸飯都是$29-33咋,好味又抵食,養生之選

🔶蟲草花滑雞蒸飯 + 蘋果雪梨百合燉瘦肉 $59
呢個係午餐優惠,估唔到蟲草花嫩滑juice爽口
滑雞一定嫩滑,份量適中唔算少,抵食

🔶蘋果雪梨百合燉瘦肉(原價$48)
好足料,但甜左少少,想飲其他湯就要睇下當日配咩湯

🔶蟲草花排骨蒸飯 $29
因為2:30pm先去到買lunch所以魚肚排骨賣晒
下次要試下個魚肚,呢個排骨飯都正,啲排骨好嫩好淋
一咬就開,所以呢個都推薦食👍🏻

仲有下午茶點心個啲食,散叫都抵食,又一個飯堂精選

午餐
2019-11-12 541 瀏覽
本身諗住試間多好評嘅餐廳,我叫咗個椰皇燉湯打算一試一試。點知一食落就覺得個湯冇乜椰子香嘅味道,而且果肉更加欠奉,自己唔知飲咗啲乜!都係各花入各眼,我就真係覺得麻麻地。😷浪費左一個下午嘅quota,選錯餐廳,下次應該唔會再去~🤔

浪費左一個下午嘅quota,選錯餐廳,下次應該唔會再去~🤔
2019-11-10 551 瀏覽
#為食妹日記😋.去完公園放電🔋肚仔餓,去搵附近餐廳🍴食嘢醫肚先得🤤,我地去新開張既~"燉".叫左鮮奶燉花膠,傻豬🐷叉燒包,熊貓🐼流沙包,d 包係即叫即蒸,所以都要等10~15分鐘⏱,不過好食既野值得令人等待😋。.✨傻豬🐷叉燒包包仔細細,材料十足。而且🐷豬仔造型十分可愛,小朋友不知幾鐘意,係咁指住要食😌。.✨ 熊貓🐼流沙包即叫即蒸果然係唔同啲👍,一咬開果包流沙餡即刻流出,接到接唔住🤣。.✨ 鮮奶燉花膠好足料ar,真係有花膠係入面!!!花膠唔係細細舊添,味道唔會好腥,試左一啖之後就搶左去食啦😅,仲要自己食,唔洗人餵。
#為食妹日記😋
2019-11-07
鮮奶燉花膠
傻豬叉燒包
2019-11-03 473 瀏覽
午飯時,見到炮台山附近原來開左一間叫燉既餐廳。呢間餐廳主打中式燉湯,夠滋補。而我好耐都無飲過湯,就入去一試。首先,呢度可以買湯或買套餐。套餐會加一客飯。而一至五既套餐都各有不同。我選既係天麻川芎白芷燉魚頭加魚肚排骨飯。值得一讚既係店家注重健康,鹽係自己落,自己選擇咸度,對鐘意口味清淡既我系一大加分位。湯盅夠熱,全部湯系新鮮燉制。一飯暖入心扉。用匙一攪,盅裡面材料十足。有魚頭有瘦肉有藥材,絕對唔系得湯水甘簡單。有埋湯渣又可以當午餐食,對於女仔黎講又可以一盅湯當午餐,健康之余又可以減肥。而湯燉得清甜可口,系口腔帶層次且潤喉。當忙碌中時可以有啲好野飲時,確實可以令人放鬆心情。難怪呢間餐廳甘受女士歡迎,當真養生又好味😋
午飯時,見到炮台山附近原來開左一間叫燉既餐廳。

難怪呢間餐廳甘受女士歡迎,當真養生又好味😋
One night, hubby and I were searching for a restaurant serving a light dinner. We was attracted by its name “燉” where is famous for great variety of soups. We really appreciate their soups. Even though most cost over $50 per bowl, it worths the price as there are lots of ingredients and u can tell there is no msg or additives into it. For 客飯套餐,the taste is ok, relatively bland. Yet, the price is very cheap, it’s ard $38-$40. If u opt for a light dinner, this is a good choice. If you want to dri
If u opt for a light dinner, this is a good choice. If you want to drink a homemade soup, here would be the right choice.
2019-10-30
  • 燉湯
2019-10-31 365 瀏覽
朋友介紹我呢間燉湯店,話係藝人楊明開嘅。佢話中午有套餐幾抵食,叫我試下。我見喺屋企附近近近哋 ,趁今日得閒就去食個lunch。裡面幾多位坐,堂食外賣都OK。餐廳每一日都有唔同嘅套餐組合,今日我就揀咗天麻川芎白芷燉魚頭,配魚肚滑雞蒸飯。燉湯原盅燉,入邊好多料,有豬肉,魚頭,仲有桂圓紅棗,當然唔少得天麻川芎。個湯好濃郁,飲完成個人暖笠笠,好適合女士補身。個蒸飯唔算大,但雞好滑,魚肚都好好味,撈甜豉油食幾正。

個湯好濃郁,飲完成個人暖笠笠,好適合女士補身。

個蒸飯唔算大,但雞好滑,魚肚都好好味,撈甜豉油食幾正。

2019-10-30 242 瀏覽
燉湯48蚊起,有普普通通的瘦肉燉菇呀又有椰皇燉雞等等。我今次選擇了平常沒有見過的蜜瓜燉瘦肉,原來蜜瓜也可以用來煲湯。蜜瓜去皮加瘦肉燉湯,比想像中甜美,不加鹽也可以,加個30元的蒸飯就吃飽飽了。
2019-10-29 255 瀏覽
天氣開始再涼,秋涼時喉嚨都會乾涸,要多飲暖水外,湯水都好重要,比較少煮食時,市面上有不少燉水選擇,朋友介紹這家南乳花菇燜豬手飯 $38豬手燜得入味,肉質淋,吃落滿口膠質,花菇香芋頭炆五花腩飯五花腩肥瘦平均,肉淋有油香,芋頭口感幼滑又入味,好送飯午餐配有猴頭菇螺片燉瘦肉燉湯湯料足,湯頭清甜,有菇清香味,感覺無味精店內還有多款燉湯、飯食,環境企理乾淨,價錢都抵,職員態度親切,有家的感覺,喜歡飲湯可以試下

南乳花菇燜豬手飯 $38
豬手燜得入味,肉質淋,吃落滿口膠質,花菇香

芋頭炆五花腩飯
五花腩肥瘦平均,肉淋有油香,芋頭口感幼滑又入味,好送飯

午餐配有猴頭菇螺片燉瘦肉
燉湯湯料足,湯頭清甜,有菇清香味,感覺無味精

2019-10-29
2019-10-29 281 瀏覽
今個星期天氣轉涼了, 所以是時候喝一些燉湯暖暖胃。在公司附近找到這間燉湯店, 裏面座位不多, 是自助形式的, 所以吃完記得要放回盤子進食物車裏面。午市特價燉湯套餐 — 每日都會有好幾款燉湯套餐供選擇, 比單點較為抵吃, 還會跟上白飯, 夠飽肚及暖胃。無花果蟲草花燉雞 — 飲得出是沒有添加味精的, 裏面有瘦肉、無花果粒、蟲草花、雞肉。湯夠熱, 裏面的無花果增添整體甜度;瘦肉大大件, 充分吸收到湯的味道。夏枯草羅漢果茶 — 一杯滋潤喉嚨的飲品, 味道不會太甜, 很適合這個轉季和乾燥的天氣底下喝。
今個星期天氣轉涼了, 所以是時候喝一些燉湯暖暖胃。

2019-10-29
5 分鐘 (堂食)
2019-10-23 222 瀏覽
本身一直有買開皇牌椰皇燉湯黎飲,之前覺得椰子味夠香又清甜,今晚再次買黎做晚餐,但打開個湯時已發現唔對路,椰皇變左椰殻,裡面完全冇椰肉,個湯完全冇椰子味,飲落仲苦苦地,好難飲。另外,食左個魚肚排骨飯,好大陣益味。成餐係得個菜叫正常。價錢唔平,之前因爲個湯好飲先再幫襯,今晚好失望,唔會再幫襯了。

另外,食左個魚肚排骨飯,好大陣益味。成餐係得個菜叫正常。

2019-10-23
20 分鐘 (外賣自取)
2019-10-23 126 瀏覽
今日返工返到倦倦地, 收工去嘆番個靚湯水獎勵下自己, 兼且補一補。「 澳洲野生黑邊鮑魚燉雞 」HK$78雖然隻鮑魚唔算太大隻, 但肉質都OK, 而且重有 2 隻。個湯味道偏淡, 不過都幾多料, 以價錢呢講算係唔錯。加多碟菜,簡簡單單,又健康
「 澳洲野生黑邊鮑魚燉雞 」HK$78
雖然隻鮑魚唔算太大隻, 但肉質都OK, 而且重有 2 隻。

個湯味道偏淡, 不過都幾多料, 以價錢呢講算係唔錯。
加多碟菜,簡簡單單,又健康
2019-08-07
2019-09-18 1063 瀏覽
呢一間餐廳食物好健康!佢價錢唔貴而且又食得好飽佢最值得推介嘅就係佢嘅燉湯佢有好多唔同種類嘅燉湯例如泰國椰子燉雞湯,花膠螺片燉雞、而佢啲飯都好好味例如有排骨蒸飯、梅菜扣肉飯都好好味
呢一間餐廳食物好健康!佢價錢唔貴而且又食得好飽
佢最值得推介嘅就係佢嘅燉湯佢有好多唔同種類嘅燉湯