2024-06-16 191 瀏覽
屋企的兩個小朋友,無時無刻都嚷著要食壽司。所以,間唔中,為了氹小朋友開心,就算出到市區,我們一家,有時候都會選擇去連鎖既迴轉壽司店,好讓小朋友及大人們,吃個飽。那一天,一家出去了旺角,來到始創中心,在地庫層看見了《爭鮮》的分店啊。小朋友們已經叫嚷著 "食壽司!"  "食壽司!"。咁,一家人,就一於食壽司啦。大家都不多加意見了,一安排好位置我們就開始拿東西吃了。苜先,阿仔拿了一碟希靈魚壽司。覺得,《爭鮮》改了以顏色碟分不同等級收費之後,出品的質素好了。我們拿到的希靈魚,有可口的醋香,入口肉質結實,魚子也是脆脆的,可口。阿女手指指,要了這一份炸蝦天婦羅壽司。雖然,一看就知道這是炸了很久的物件。而層的漿粉早已經不脆。幸好,內裡的蝦肉依然是鮮甜爽口的。我就拿了一份帶子裙邊來試試。然而,拿到手上的東西,是辣的。好的就是帶子裙邊大分之爽脆,不好的就是整碟東西只有辣味。仔仔已經開始為食,同埋識食靚野。見他因然對輸送帶上的壽司心心眼,原來是看中海膽軍艦。海膽,應該是新鮮的,不然,也不會 serve 給客人做刺身。看見仔仔一大口吞下,吃得津津有味,就知道,這是不錯的一份海膽軍艦。膽花之戀,是我們介紹女兒
花之戀,是我們介紹女兒一試的。三文魚包邊,內心一舊飯,加上滿滿的及律同蝦子,是非常甜美的一件壽司飯。小女兒拆開慢慢食,非常滋味。
茹素的太太,今次只吃玉米沙律軍艦。粟米夠清甜,沙律夠香甜,整件軍艦壽司,就是甜美之作。
仔女二人,對蝦有少少情有獨鐘。阿仔就拿了這一份蟹膏炙赤蝦壽司,兩兄妹分享。這是熟蝦肉,味道爽甜,在蝦肉上多加了蟹膏,更是惹味。
之後,阿仔拿了一件不知名的壽司,看了幾看,覺得不對板之後就塞左俾我食。翻查了一下,這應該是七味魚皮壽司。因為放在飯面上的東西的確是非常之韌。總之,我覺得一般。
來《爭鮮》的那天,是他們的油甘魚祭的期間限定 promotion。 首先,我拿到的,是日常版的厚切油甘魚壽司。油甘魚的香滑感同香甜感,個人感覺,絕對是勝過三文魚同吞拿魚,每次食都咁滿意。
另外,就是期間限定版的油甘魚腩壽司同油甘魚壽司。用上的油甘魚,同普通版感覺是不一樣的。期間限定的油甘魚更加之香滑,油脂感更豐富,味道更香,口感天滑。就算不點醬油同 wasabi ,都感覺到魚肉的鮮甜味。
另一個期間限定,是蟹肉牛油果脆脆。感覺,就是一個蟹肉牛油果撻,又香又 creamy,不錯。
最後,又是一個阿仔拿完之後,覺得奇怪再塞俾我食既東西。這是一個海灣貝軍艦,的確,味道有少少奇怪,肉質腍,但入口感覺令我感覺不習慣。應該是我個人口味間題吧。
一般一般啦。但,簡單地令小朋友開心,簡單地滿足大人小朋友食壽司的心癮。《爭鮮》又的確是一個便宜的好選擇。
5天前 0 瀏覽
佢哋有好多款平價壽司,真係食到唔停。首先,我試咗海膽壽司,海膽嘅味道好鮮甜,口感滑溜,真係好享受!再嚟就係三色蝦壽司,三種唔同嘅蝦,色彩繽紛,食落去每一口都有唔同嘅驚喜,特別係嗰隻甜蝦,簡直係人間美味!仲有刺身,切得好薄,魚肉新鮮得不得了,搭配少少醬油,味道更加出色。完全唔會膩。最重要係,呢啲壽司都好平價,真係好適合同朋友一齊聚餐,大家可以一齊分享,食到開心又唔使擔心荷包。總之,呢間壽司店真係值得一試,無論你係壽司迷定係新手,都可以搵到自己鍾意嘅選擇!

2024-09-04 78 瀏覽
今個秋天喺香港食到滿滿鮭魚 同 螃蟹 🇭🇰.不得不試天生絕配-注定蟹逅的鮭宿💞No.1『 金賞鮭蝦佐蟹黃 』🥇鮮嫩鮭魚同濃醇蟹黃醬絕配組合🍣加上彈牙蝦仁襯托🦐簡直係完美💯.第二名『 一番鮭鰈雙享 』🥈使用新鮮鮭魚、比目魚同香醇海鮮醬多重疊加🐠雙重享受海鮮滋味饗宴😋仲有期間限定嘅蟹黃之戀🦀同蟹雙味比目魚邊鰭燒🐟.仲食左中拖羅壽司、花之戀🌹黃金螺、青口🐚藍莓蛋糕🍰朱古力巴斯克芝士蛋糕🍫芒果布丁🥭🍮.飲品,多多君、葡萄醋🍇Qoo白提子汁、可樂🥤
今個秋天喺香港食到滿滿鮭魚 同 螃蟹 🇭🇰
飲品,多多君、葡萄醋🍇Qoo白提子汁、可樂🥤
2024-07-16 129 瀏覽
今日嚟到太子行商場,見到爭鮮, 啲嘢食太平,忍唔住入咗去。 拎咗好多唔同嘅壽司,$8 就有兩舊, 仲要極足料, 有腐皮都算,仲有吞拿魚碎, 同埋爽脆嘅海帶,又有帶子壽司,每一粒都好鮮甜, 雖然食到好飽,但係200蚊都唔使
2024-06-21 111 瀏覽
下午可以,一到夜晚就基本全粉碟,叫佢出d推介款,壽司佬直頭黑面,但又未夠鍾收工,一整條line粉碟,真係以為賣晒材料!其他分店都算可以,唯獨呢間真係食到一肚氣,幾欸落去,幾次都聽到有客係度為呢種事埋怨
2023-08-24 453 瀏覽
8月24日中午,係日本正式將,福島核污水,排放落大海嘅日子,相信在此日之後,揾食肥華在靚媽,嚴密監控之下,有排都唔會食到,壽司及刺身呢類美食,有見及此在日本倒污水,落海死線前,肥華和靚媽把握時機,到此店食番餐迴轉司,唔知係咪心理作用,仰或係將要逝去,總想挽留嘅情懷影響,今日所食到嘅,呢啲平民百姓價,壽司,係比過往食到嘅同類食品,新鮮及美味,令肥華對至愛魚,吞拿魚及三文魚子,呢幾款壽司都食多兩碟,連平時小食嘅,燒鰻魚和玉子,腐皮,三文魚,壽司到攞嚟食,望對其餘壽司嘅味道,留番個紀念
8月24日中午,係日本正式將,福島核污水,排放落大海嘅日子,相信在此日之後,揾食肥華在靚媽,嚴密監控之下,有排都唔會食到,壽司刺身呢類美食,有見及此在日本倒污水,落海死線前,肥華和靚媽把握時機,到此店食番餐迴轉司,唔知係咪心理作用,仰或係將要逝去,總想挽留嘅情懷影響,今日所食到嘅,呢啲平民百姓價,壽司,係比過往食到嘅同類食品,新鮮及美味,令肥華對至愛魚,吞拿魚及三文魚子,呢幾款壽司都食多兩碟,連平時小食嘅,燒鰻魚和玉子,腐皮,三文魚,壽司到攞嚟食,望對其餘壽司嘅味道,留番個紀念
2023-05-09 430 瀏覽
我平時都會當爭鮮係我嘅飲食飯堂,因為佢哋平民價錢品質OK,除咗外賣自取之外佢哋嘅迴轉壽司一樣人氣爆燈!我最喜歡食佢哋嘅飛魚子壽司 麻辣帶子裙邊壽司 全部都好好味,好出色 如果佢嘅迴轉壽司再可以開多啲分店喺唔同地區就更加好啦
2023-05-03 116 瀏覽
壽司是一種非常精緻、健康的料理,而這家壽司餐廳絕對是一個讓人驚豔的地方。每一片壽司都是飯粒、醋、魚肉完美的結合,讓你一口咬下去就會感受到口感的層次和鮮美的滋味。餐廳提供的魚肉都是新鮮的,而且有各種不同的選擇,從三文魚到光口魚、吞拿魚等等,每一款都有獨特的風味。除了壽司之外,還有其他的料理,像是烤鯖魚和烤鮭魚,也是非常美味的選擇。餐廳的環境非常舒適,充滿著現代風格,讓你可以盡情享受食物和氛圍。總之,這家壽司餐廳絕對是壽司愛好者不能錯過的好去處!
香港那么多寿司店,如果要从环境,服务,价格,食物种类,食物质素上打均分,夺冠的一定是争鲜!毫不夸张,争鲜就像是香港人的食堂,不知道吃什么的时候,争鲜一定是首选!而且每段时间每间分店都会主打新口味,我们这次探店的是位于太子始创中心的争鲜~一进门就见到好大的回转寿司台,台面清理的很干净,环境舒适,入座时间40分钟!♥三文鱼刺身来争鲜必吃的招牌寿司,不是薄切的,肥美有厚度,味道不错而且价格划算,我比较喜欢吃刺身,家属更钟意夹饭吃的三文鱼寿司,都一样推荐!♥芝麻八爪鱼我的最爱,口味甜甜的,份量足~♥芝士帆立贝芝士味浓郁,包裹着帆立贝,一口满足~ ♥芝士玉子烧超大一块,有鸡蛋的香味加上芝士的咸味,小朋友最喜欢的一款!♥厚切蒲烧鳗鱼鳗鱼非常厚实,好大一份,口感一流!也是必选之一~♥盐烧五味粉三文鱼寿司油脂味丰富,还有淡淡盐味,这款非常抢手!♥珍宝蟹风味棒好鲜甜,上面的沙拉酱是点睛之笔~♥仿鲍鱼不是每家寿司店都有,但是争鲜却有,每次来我必3碟起~♥希灵鱼其实是鲱鱼配上爽脆金黄的鱼籽制成,味道鲜甜~♥甜品8港币一碟的甜品,真的很划算!♥樱花鱼蓉丼新品必点,樱花虾、鱼蓉、珍珠米,一口满足~♥樱花甜虾

♥三文鱼刺身

♥芝麻八爪鱼
我的最爱,口味甜甜的,份量足~

♥芝士帆立贝
芝士味浓郁,包裹着帆立贝,一口满足~

♥芝士玉子烧
超大一块,有鸡蛋的香味加上芝士的咸味,小朋友最喜欢的一款!

♥厚切蒲烧鳗鱼
鳗鱼非常厚实,好大一份,口感一流!也是必选之一~

♥盐烧五味粉三文鱼寿司
油脂味丰富,还有淡淡盐味,这款非常抢手!

♥珍宝蟹风味棒
好鲜甜,上面的沙拉酱是点睛之笔~

♥仿鲍鱼
不是每家寿司店都有,但是争鲜却有,每次来我必3碟起~

♥希灵鱼
其实是鲱鱼配上爽脆金黄的鱼籽制成,味道鲜甜~

甜品
8港币一碟的甜品,真的很划算!

♥樱花鱼蓉丼
新品必点,樱花虾、鱼蓉、珍珠米,一口满足~

♥樱花甜虾塔
爱吃甜虾的绝对不要错过~

✔口味太多,不能一一介绍,大家可以亲自去尝一遍~
✔适合学生党,或者开party时的食物首选~
✔价格公道,食物质素不错,可以吃到饱!钱包不肉疼~
✔没有最低消费要求,哪怕你只吃一盘都可以!这点在香港真的很少见~

🌟 香港人长寿的原因除了运动,爱吃寿司估计也是一个重要的原因之一吧~

📍 争鲜回转寿司
地址:太子弥敦道750号始创中心地库B10-B12及B14号铺
(港铁太子站B2 出口, 步行约2分钟)

营业时间:11:00-21:00

2022-08-26 611 瀏覽
今日想去食壽司啦,但係壽司郎真係太多人等位😂😂😂😂😂😂所以最尾轉左去食爭鮮🤣咁但係其實爭先嘅壽司質素都係唔錯既,同埋有啲壽司嘅款式都係壽司郎無既,同埋壽司價錢又比較平,所以都食得幾開心同盡興!!!🥳🥳🥳咁我覺得特別好食嘅壽司包括有燒三文魚皮壽司同埋蟹子沙律壽司!!!!呢兩款壽司應該係壽司郎都冇嘅,所以淨係可以喺爭鮮度食到🤣🤣🤣🤣燒三文魚皮壽司好好食,入口有三文魚嗰陣油脂味,十分之好食😍😍

2022-08-03 373 瀏覽
爭鮮外帶壽司成日食, 迴轉壽司就真係第一次, 因為太熱, 真係想食啲涼野!🍣壽司無得 order, 只有係迴轉輸送帶選擇, 選擇都唔少, 除左壽司都有少少熱食, 甜品.. 價錢只有 $8碟 / $12碟 / $16碟! 好抵食!見到啱就攞🤭🍣三文魚腩好鮮甜, 肥度適中, 推介!🍣限定燒鮑魚, 好腍好惹味!🍣鰻魚好大件, 魚質彈牙, 好厚肉, 好豐富!🍣蟹膏蟹柳, 鮮甜甘香, 都好食!要留意, 唯一唔好就係得 40mins, 感覺比較趕呀!

見到啱就攞🤭
🍣三文魚腩好鮮甜, 肥度適中, 推介!
🍣限定燒鮑魚, 好腍好惹味!
🍣鰻魚好大件, 魚質彈牙, 好厚肉, 好豐富!
🍣蟹膏蟹柳, 鮮甜甘香, 都好食!

要留意, 唯一唔好就係得 40mins, 感覺比較趕呀!

2022-07-29
2022-06-30 237 瀏覽
話時話爭鮮太子分店啲嘢食都幾OK食咗好多間爭先嘅分店感覺太子嘅算係比較新鮮通常去親呢,都係點火焰燒三文魚花之戀,總之想食咩就嗌爭先啲工作人員整咩都得㗎啦味道都還可以 拜的btw 我發覺冇乜人知呢個秘密
話時話爭鮮太子分店啲嘢食都幾OK
食咗好多間爭先嘅分店
感覺太子嘅算係比較新鮮
通常去親呢,都係點火焰燒三文魚
花之戀,
總之想食咩就嗌爭先啲工作人員整咩都得㗎啦
味道都還可以 拜的btw 我發覺冇乜人知呢個秘密

2022-06-25
2022-05-09 162 瀏覽
琴晚求咗屋企人好耐,佢哋都唔肯食元氣同其他壽司店所以母親節最後都揀咗爭鮮個人覺得呢一間爭先壽司比較好食感覺比起其他分店比較新鮮比較值得推介嘅係燒三文魚壽司同埋燒青口呢間分店嘅人服務都唔錯我不停咁叫佢哋落單,點唔同類型嘅壽司食都好快手,同態度都唔錯三個人食咗30碟左右先係$300真係好鬼抵
琴晚求咗屋企人好耐,佢哋都唔肯食元氣同其他壽司

所以母親節最後都揀咗爭鮮

個人覺得呢一間爭先壽司比較好食
感覺比起其他分店比較新鮮
比較值得推介嘅係燒三文魚壽司

同埋燒青口
呢間分店嘅人服務都唔錯
我不停咁叫佢哋落單,點唔同類型嘅壽司
都好快手,同態度都唔錯
三個人食咗30碟左右先係$300
真係好鬼抵

2022-05-08 234 瀏覽
話說今晚唔知食咩好,就近近地去左食平價日本野,等位都唔係等左好耐啦🫣
一入到去即刻睇住條帶有咩食,
雖然爭鮮唔覺唔覺加左價,不過都係8 蚊,12 蚊同16蚊,之前就係樣樣都係8 蚊既
回歸正傳,大家都食過唔止一次爭鮮,不過唔知大家又知唔知?
如果大家既運氣好啲,12蚊係可以有普通三文魚刺身同埋三文魚(腩)刺身呢?無錯上次食既時候就發現在依個唔知係唔係秘密既秘密㊙️我就會㨂三文魚腩食啦
另外,就係三文魚壽司,有時三文魚腩壽司一件係8 蚊,但係好彩既話三文魚腩壽司2件都係8蚊,出面食三文魚腩壽司就一定會貴啲,去到爭鮮我就會一眼關七咁睇住啦佢個藍莓芝士蛋糕都係好食既,8 蚊重想點呀,合理價錢。

最後,我極力奉勸大家千其唔好食佢個炸蝦壽司,一食落去成口粉,個蝦完全唔知去左邊,又凍又唔知食緊咩咁,所以NO NEXT TIME,但OVER ALL 都係對得住佢個價

一入到去即刻睇住條帶有咩食,

回歸正傳,大家都食過唔止一次爭鮮,不過唔知大家又知唔知?
食啦
佢個藍莓芝士蛋糕都係好食既,8 蚊重想點呀,合理價錢。

最後,我極力奉勸大家千其唔好食佢個炸蝦壽司
2021-11-24 329 瀏覽
今日突然心血來潮去食爭鮮,其實爭鮮真係冇乜特別嘢好介紹,哈哈。我覺得,有幾款壽司既口味係真係好特別,好好食。芝士蟹柳壽司,蟹柳一絲絲,芝士味好濃,我每次去都必定會點黎食。油甘魚壽司,非常厚切,好肥美,魚味濃郁。腐皮壽司孖寶,配埋中華沙律係好食既。蟹膏大蝦壽司,膏灸燒過之後味道好出。芝士飛魚子壽司,味道濃郁豐富,邪惡肥仔首選。個人推介,灸燒之後嘅壽司係最好食。其實, $8一碟壽司,仲有熱茶飲,仲有咩好投訴。****************評分 : 7/10簡評 : 平靚壽司首選
油甘魚壽司,非常厚切,好肥美,魚味濃郁。
腐皮壽司孖寶,配埋中華沙律係好食既。
蟹膏大蝦壽司,膏灸燒過之後味道好出。
芝士飛魚子壽司,味道濃郁豐富,邪惡肥仔首選。
****************
評分 : 7/10