招聘中
月薪 (面議)
$15,000-$18,000
月薪 (面議)
2014-09-20 381 瀏覽
都有兩年冇食過爭鮮堂食,食呢間……無非係貪平過口癮因為價位不算太高,通常聚會多人就會買呢間既壽司,除番開至少條數係抵D既回想起好耐之前已經係排長龍,限45分鐘而家去到發現……限30分鐘究竟食到D咩呢?壽司壽司既餡料食材就不多作評論,感覺都係幾參差既不過賣相就算係統一,唔會相差太遠講真師傅都算係咁啦,係咁起勢做都唔會整到令人難以接受可惜既係飯底太鬆散,基本上夾起未入到口已經斷開左芝士蛋糕其實預左係冰凍到拮唔開,因為一定係雪左好耐要出先放上碟芝士香氣可說是香濃的,但味道方面要預左係似日式輕芝士蛋糕姐係芝士香味加上糖氣既感覺,同埋都係會粉少少既環境係合格既,衛生情況都可以店面細,但大家都係坐緊迴轉壽司位方便拎老實講……呢個價,仲要咁趕急去食(坐落沖杯茶都未攤凍我寧願去食明將,夠時間食,一定夠飽,仲要攤番開條數係平既最衰而家幾間分店都執左……質素同用料唔特別講,我諗大家冇試過只睇文睇相都有D共鳴只係爭鮮其實都麻麻,如果唔係相識既人一齊食,我都唔會食……
都有兩年冇食過爭鮮堂食,食呢間……無非係貪平過口癮
回想起好耐之前已經係排長龍,限45分鐘
而家去到發現……限30分鐘
究竟食到D咩呢?
壽司

壽司既餡料食材就不多作評論,感覺都係幾參差既
不過賣相就算係統一,唔會相差太遠
講真師傅都算係咁啦,係咁起勢做都唔會整到令人難以接受
可惜既係飯底太鬆散,基本上夾起未入到口已經斷開左
芝士蛋糕
其實預左係冰凍到拮唔開,因為一定係雪左好耐要出先放上碟
芝士香氣可說是香濃的,但味道方面要預左係似日式輕芝士蛋糕
姐係芝士香味加上糖氣既感覺,同埋都係會粉少少既
環境係合格既,衛生情況都可以
店面細,但大家都係坐緊迴轉壽司位方便拎
老實講……呢個價,仲要咁趕急去食(坐落沖杯茶都未攤凍
我寧願去食明將,夠時間食,一定夠飽,仲要攤番開條數係平既
最衰而家幾間分店都執左……
質素同用料唔特別講,我諗大家冇試過只睇文睇相都有D共鳴
只係爭鮮其實都麻麻,如果唔係相識既人一齊食,我都唔會食……
2014-05-22 637 瀏覽
第一次寫食評就俾左爭鮮喇…其實住坑口好方便 因為樓下已經有間爭鮮喺度 食過淘大爭鮮同坑口 始終覺得坑口間新鮮啲 款式多啲。今晚同媽咪兩個食 大約等左10-15分鐘到就入得喇…坐位唔算迫 都可以接受 #第一最想同大家推介既係期間限定既三文魚腩壽司…肉質鮮嫩…剛剛燒完好新鮮…肉質一啲都唔“鞋“ #第二都係期間限定既壽司 但實際名我都唔係太清楚 不過都係好新鮮 剛剛放上迴轉帶我就拿了 甜品方面我其實都好欣賞依個好似隻包住既甜點 其實初時我怕奇怪唔敢拿 但係食落又幾好食… 其實佢係凍既奶黃水晶包 奶黃味濃郁 食落口感幾林 表面一啲都唔un...好好食!#仲有芥辣八爪魚軍艦都好正 辣度好夠 依幾款就係個人特別介紹 爭鮮入面較特別既食物 其實自從屋企附近有左爭鮮後都會間唔時食, 因為爭鮮價錢唔貴 款式多 而且夠新鮮 唔係啲8蚊蝶求其俾啲壽司你食 相對元X壽司 爭鮮絕對係性價比最高既一間sushi... 所以我最高峰試過一個月內食左五次 因為壽司好新鮮 多款 我食極都唔厭 價錢亦十分合理, 所以爭鮮真係好正
第一次寫食評就俾左爭鮮喇…
其實住坑口好方便 因為樓下已經有間爭鮮喺度
食過淘大爭鮮同坑口 始終覺得坑口間新鮮啲 款式多啲。

今晚同媽咪兩個食 大約等左10-15分鐘到就入得喇…
坐位唔算迫 都可以接受

#仲有芥辣八爪魚軍艦都好正 辣度好夠

15 分鐘 (堂食)
  • 三文魚腩壽司
  • 奶黃水晶包
2014-05-02 403 瀏覽
假日出街食飯以為會好多人,不過我地真係好好彩咁啱埋邊嘅位開做晚市,直入有位。一般食壽司都係果幾味,不過每次去爭鮮食都總有驚喜。以前食過一款叫火炙糖磚壽司,係三文魚壽司上邊鋪上糖粒再輕輕燒一燒,焦糖嘅香脆外表而且三文魚被烤過後變得入口即溶!(回頭率:10/10)!!!!我同女朋友都好想再食! 麻煩復出!之但係今次嘅驚喜係有塊葉包住嘅神秘甜品!一打開就好香青葉味,食落有d似茶樓水晶包,不過依個口感軟身得黎又有點特別。以我舌尖的判斷,包住嘅係蓮子蓉。趁有就要試!!另發現蝦毛仔壽司。

一般食壽司都係果幾味,不過每次去爭鮮食都總有驚喜。

之但係今次嘅驚喜係有塊葉包住嘅神秘甜品
另發現蝦毛仔壽司
題外話/補充資料: 唔keep住食就未必知道嘅事,爭鮮會不定期推出嘅季節限定產品。 而我真心希望會再次食到火灸糖磚壽司!
2014-04-26
2013-08-22 274 瀏覽
其實筆者很愛吃壽司刺身,面對自己愛吃的食物會進入瘋狂狀態,所以每次吃完之後荷包都會原氣大傷。長大後的筆者自己能夠單人吃進二十多碟迴轉壽司,吃一餐就足以去吃一餐蠻豪華的Fine Dining。 還記小時候就很喜歡吃日本菜,還記得那時家住銅鑼灣,走到那條謝斐道及駱克道附近,都會把眼睛放到元綠壽司身上,還記得那時的好奇表情真的蠻有趣,當你看到一碟又一碟壽司從運輸帶像鐵路般不停轉圈,是甚為興奮的事。 到了今天,一個坑口區就已經有三間迴轉壽司,其實本來的目標是放在九時半價的一壽司身上,但走到去發現已經打蛇餅,又因為元氣質素愈來愈差,最後便走到新店爭鮮迴轉壽司用膳。 其實這邊都有爭鮮外帶店,誰知有天想走到去吃漢堡王的時候發現它已關門,圍板寫著新店是爭鮮迴轉壽司,爭鮮主打的是八元一碟,吸引大批未有經濟能力的年輕人幫襯(其實現在的年輕人都比筆者富有了),就讓筆者帶大家走進這間店舖打探一下。有時候當大家以為必會中伏的時候,或許沒有期望而令失望減少。雖然選擇較少,但這邊的壽身刺身最少做到其中重要一點,就是新鮮。 鯛魚壽司,其實筆者較喜歡白肉的刺身,因為味道較淡,色澤很淡觀感非常一般,吃起來刺身較為乾身一點

鯛魚壽司,其實筆者較喜歡白肉的刺身,因為味道較淡,色澤很淡觀感非常一般,吃起來刺身較為乾身一點,不算太滑溜,幸好刺身頗新鮮而不腥,肉質也算不錯。
吞拿魚壽司,筆者小時候並不喜歡吃吞拿魚,但不知甚麼時候開始甚麼刺魚都吃,除了鰻魚,對於刺身真的不能抗拒,刺身出奇的肥美,色澤非常均勻,但卻不帶半點油脂,是有點略為單調,味道是不錯的。
火灸魷魚壽司,表面的醬油像是鰻魚醬之類,以往也比較少機會吃到火灸魷魚,吃起來火灸三文魚差不多,不知道是否所有火灸類都是這樣的呢?火灸魷魚燒得恰好,配上醬油感覺特吃,魷魚煙煙韌韌,不爽口,但味道不賴。
燒劍魚壽司,肉質較其他結實,本是燒得不錯,但餐廳為何要下黑胡椒?筆者認為壽司如何新鮮也好配上這些重口味材料,會狠狠的被完全搶去刺身的味道,最能夠吃到壽司的鮮味就是要甚麼都不下呢。
竹筴魚壽司,其實有時候筆者口味蠻特別,身邊很多朋友很怕吃到這類魚,如使用熟魚肉去做刺身壽司,當中鯖魚或醋黃魚是最常吃到的。這個竹筴魚一般來說都是非常細小的, 較多人會選用乾煎,屬於廉價而有豐富物質的魚類,每一次吃這些帶著一點魚皮的魚總會有葱花等去伴,這款壽司味道好,而且較特別不常吃到,可以一試。
帶子壽司,平常在迴轉壽司吃到的會是熟帶子較多,這邊雖然廉價但卻送來完隻鮮帶子作壽司,雖然很有誠意,但帶子明顯地不算很新鮮,肉質較結實,味道淡而無味,若非點了壽司醬油的話應該是平平無奇。
吞拿魚碎葱軍艦
吞拿魚碎葱軍艦,可以說是整間店舖性價比最高的款式,說真的覺得它跟元氣的差不多,不要以為一分錢一分貨,這個壽司吞拿魚都是滿滿的,而且鮮味無窮,是帶一點點腥,紫菜的硬度中等,筆者已很滿足了,但這個壽司不想有,偶然才吃到它。
玻璃蝦壽司,味道並不突出,蝦只帶半點光澤,並不爽口,以前真的很喜歡吃蝦類壽司,但隨著年紀開始大,對蝦的喜好愈來愈小了。總結玻璃蝦只是不過不失。
海膽軍艦,它的出場令我感到非常驚訝,真的沒有想過!海膽份量雖然沒有其他店多,但至在過癮一翻,最重要是有上海膽不新鮮會變苦,這邊份量不多味道不強烈,但最少算是新鮮就已經不錯了,這個軍艦的青瓜也是賣點,以往我不愛壽司裹有青瓜,但這邊青瓜有點搶去了海膽一點光芒,整體性價比仍是高。
花之戀壽司,相信很多人也吃過爭鮮的,這個份量較少而且店舖做花之戀的技術仍然有待改進,因為筆者一夾它便即散了,其餘部分亦合格有如除此之外就沒半點挑剔了。
最後作小總結,其實這裡壽司做得不差,最低要求飯不能散都做得到,飯的溫度濕度都恰好,刺身新鮮度可以接受,性價比夠,可惜整體味道未至於獲一個好評。唯一真的要說就是壽司師傅做完全部壽司後在食客前用洗潔精清洗工具,其實是一年很噁心的事,雖然壽司有運輸帶時有蓋子但他們這樣會令到食客非常不安和不舒服,希望餐廳能夠改善這一點。
吞拿魚碎葱軍艦