2020-06-13 2881 瀏覽
Birthday gathering @ 第一城烤肉店,放題肉類品種都幾多,肉質鮮嫩,也很 juicy, 味道相當不俗! 😋😋😋我哋 order 了各式各樣的牛肉,豬肉、雞肉、豆腐、腸仔等,每樣美食都烤得很好吃!充滿童心的我們還把食物砌成哈哈笑模樣,感覺食得好似更加滋味!
2020-02-10 3750 瀏覽
有天去威爾斯分別上下午時間覆診,中間有段2個多小時空閒,正想怎樣消磨時間食什麼東西,就剛好看到這間,即時不用想就進這間食,order左一個午餐再追加其他野,午餐有3樣野,分別是牛,雞和豬頸肉但分量不多,每樣薄薄片,伴有飯韓式小吃和湯,食物水準唔錯,那天胃口很好,追加其他食物一試,每樣$30,那麼我就追加牛舌和柚子醬豬頸肉(特別爽和好吃),滿足我好耐無食韓式燒肉的感覺,但員工比較少沒有什麼服務! 時間又剛好坐一會兒就去覆診!
2019-10-15 4892 瀏覽
一家5個人,到這一間店舖慶祝生日。入座時間晚上9時,門口接待說明10:15 last order, 結束為11:00。入座,交出蛋糕雪藏待用, 會收切餅費。我們很安靜的一枱,沒有在叫大笑, 就安靜燒。食物, 環境, 衞生都可以,蟹腳多肉,我不針對價格對比外面燒肉店,一家人慶祝生日,只想要開心氣氛, 但結果是非常不愉快。未到10點3的時間,剩下一枱客,員工已經表現出(非常急住趕收工),詢問收走醬汁我都接受,然後,拖地都沒關係。格了不到十分鐘,灰衫的要求我們全部人都叫定雪糕球甜品,我心想,我們肉都還有大半盤,那有人吃一半肉,再吃雪糕, 然後又再去燒肉的!真的好過份。一直放都溶掉了, 沒吃!!!!!再格五分鐘,要求你結賬,這時候, 我真的忍不住問白衫的, 你們店舖不是說11點結束?但他又回應: 是呀11點,沒關係你們用。10點半左右,灰衫的又走來問。。。請問你們蛋糕。。。(意思係幾時很吹)整個氣氛已經十分差, 就是10點開始非常趕收工,做好多小動作,務求趕客走。那一刻, 我是十分的憤怒, 我立刻表明心態說:得啦,你地咁急住收工, 我地蛋糕都唔吹啦!店舖無覺得唔好意思, 重覺得又要退切餅費,又
一家5個人,到這一間店舖慶祝生日。
入座,交出蛋糕雪藏待用, 會收切餅費。

10點半左右,灰衫的又走來問。。。
請問你們蛋糕。。。(意思係幾時很吹)
那一刻, 我是十分的憤怒, 我立刻表明心態說:得啦,你地咁急住收工, 我地蛋糕都唔吹啦!店舖無覺得唔好意思, 重覺得又要退切餅費,又要攪過咁。
咁唔開心, 我地都想走啦!
重吹蠟燭,留下咁難忘既咩!

我地一行五人食完,10:45起身走。
任食消費4送1,總數1400 over.
這店舖, 我永遠都不會再去食, 也不建議朋友去這個店,too bad feeling!

我覺得, 你地係想收工,有咩難言之忍, 人地9點入座既時候,可以講清楚。
唔好人地入座後,就做得咁無賴!
毫無服務可言。

2019-10-14
慶祝紀念
生日
2019-10-12 3013 瀏覽
等住宜附近住左都好耐 第一次黎宜間食 睇外觀唸都ok. 點知 ⋯⋯十分之失望 !!!!等位等左十分之耐 入到去order 一張單 等左20分鐘都未有野黎 叫職員跟單 再得10分鐘重黎第一張單既野 味道不好味 下次都吾會再般食 門口既職員態度十分差 !!最後 ⋯⋯⋯⋯⋯我地等左35分鐘先後第一張單既野😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤我地只係等等 黎白飯就勁快 我女只食白飯 成餐野 就係到等等等............😩😩😩😩😩😩😩

2019-10-12
60 分鐘 (堂食)
2019-10-06 2237 瀏覽
寒冷的冬天快來了,吃火鍋是人們的救星,吃熱鍋燒牛肉就是其中一樣。暖暖的牛肉光是從熱鍋脫穎而出,讓人垂涎三尺。一咬下去,牛肉的肉汁加上醬汁,牛肉七成熟,非常有咀嚼度,加上白飯配料便便成完美主義者。剛剛吃完暖暖的牛肉白飯,加上甜甜的柚子蜜,便讓別人感到剛剛的混亂靜止了,感覺到非常的寫意。
2019-09-28 2222 瀏覽
今日嚟左第一城買啲嘢,因為都去到食飯時候,所以食埋飯先返屋企。上次行過見到一間新開嘅日式燒肉店好似好正咁,所以就比佢傳單吸引左入嚟食。因為上次喺台灣食過燒長腳蟹,味道非常難忘,成日都心思思想再食。所以雖然有少少貴,但係都係揀咗有長腳蟹嗰個極上放題set。依度嘅放題係有幾款價錢揀,每一個價錢可以任食嘅嘢都唔同,所以大家可以按照需要揀,但係同一台嘅所有客人都要要嗌同一個價位嘅放題。放題本身包埋任飲汽水,但係只係幾款汽水,如果係想飲其他乳酸疏打或者啤酒,就要再加錢。食物方面,極上放題係有包長腳蟹,燒一陣,保持返肉汁,都幾鮮味。但係要留意嘅就係長腳蟹唔係任食㗎,每人大概會包半隻,不過其實都好夠㗎啦。任食嘅食物就有好幾款嘅牛肉,例如牛胸腹肉,牛肋粒之類咁啦。肉質都可以,不過調味有D就清淡左D。其他肉類仲有雞肉,雞髀肉雞翼,同埋豬頸肉等等,另外仲有啲蔬菜。呢個餐仲可以帶埋海鮮,例如燒三文魚、凡立貝、蝦等等。之後仲有一啲熟食,冷麵呀,伴飯之類啦。值得一提嘅就係佢哋嘅芝士燒年糕,係非常好玩同好食,但係因為都幾飽,所以建議一個人或者兩個人share一份就可以啦。街坊地點來講,呢度嘅價錢都算係唔平,全家人
今日嚟左第一城買啲嘢,因為都去到食飯時候,所以食埋飯先返屋企。上次行過見到一間新開嘅日式燒肉店好似好正咁,所以就比佢傳單吸引左入嚟食。因為上次喺台灣食過燒長腳蟹,味道非常難忘,成日都心思思想再食。所以雖然有少少貴,但係都係揀咗有長腳蟹嗰個極上放題set。依度嘅放題係有幾款價錢揀,每一個價錢可以任食嘅嘢都唔同,所以大家可以按照需要揀,但係同一台嘅所有客人都要要嗌同一個價位嘅放題放題本身包埋任飲汽水,但係只係幾款汽水,如果係想飲其他乳酸疏打或者啤酒,就要再加錢。
2023 瀏覽
2014 瀏覽

街坊地點來講,呢度嘅價錢都算係唔平,全家人黎可能都要成千幾蚊。但係食物選擇都幾多同埋區內比較少日式燒肉店,如果係好想食燒肉嘅,近近地都可以考慮,偶爾一次都OK嘅。
  • 長腳蟹
2019-09-17 2017 瀏覽
沙田有燒肉既地方不多,而沙田第一城就閏左一間日本燒肉店,而且仲有lunch set,今日本小姐就去試試質素如何。Lunch set 價錢由HK$69 到HK$159 不等,視乎食什麼質素的牛肉。牛肋肉&牛胸腹定食 HK$72牛肋肉&肩脊肉定食 HK$72A4黑毛和牛牛肋肉定食 HK139牛肋肉及牛胸腹及肩脊肉,不要燒太久,燒三十秒便可,入口較淋,味道及口感剛剛好。 A4黑毛和牛牛肋肉就沒有入口十分軟熟的感覺,而且沒有特別香口或牛味重,跟普通的牛肋肉。另外有$30 追加食品,追加了一碟牛舌,有六大塊,很抵食。總括來說,$72 雙拼牛定食性價比挺高的,套餐包前菜,湯,牛肉,飯,甜品及飲品。

牛肋肉&牛胸腹定食 HK$72
牛肋肉&肩脊肉定食 HK$72
A4黑毛和牛牛肋肉定食 HK139

另外有$30 追加食品,追加了一碟牛舌,有六大塊,很抵食。

2019-09-06 1028 瀏覽
同事想食燒肉,見到呢間牛市定食加燒肉$100倒就試下叫左石鍋溫玉豚肉飯本身午市套餐包 牛尾湯,前菜同飲品牛尾湯清清地,無咩特別,中規中矩前茶今日係泡菜,因為唔食辣,所以無試到,同事話正常石鍋飯等左無耐就黎到,熱辣辣,豚肉調味唔錯啲拌料都唔少所以個飯唔會太dry太斎最鐘意係隻流心蛋撈飯一流,食到後面仲有少少飯焦🥰同事叫左套餐之外再加$30追加左牛肋肉都幾香質素唔錯,$30咁多塊呢個質素都算抵埋單加埋一 每人$110倒
同事想食燒肉,見到呢間牛市定食加燒肉$100倒就試下

叫左石鍋溫玉豚肉飯
本身午市套餐包 牛尾湯,前菜同飲品
牛尾湯清清地,無咩特別,中規中矩
前茶今日係泡菜,因為唔食辣,所以無試到,同事話正常

石鍋飯等左無耐就黎到,熱辣辣,豚肉調味唔錯
啲拌料都唔少所以個飯唔會太dry太斎
最鐘意係隻流心蛋撈飯一流,食到後面仲有少少飯焦🥰

同事叫左套餐之外再加$30追加左牛肋肉
都幾香質素唔錯,$30咁多塊呢個質素都算抵
埋單加埋一 每人$110倒
2019-08-30 974 瀏覽
晚上來到這一家充滿日本風情的燒烤店, 要了一客 厚切豚肉 和一 碟芥末魷魚。芥末魷魚味道 新鮮但 非常鹹, 如果直接吃 簡直受不了, 問了服務員 他竟然說是正常的, 因為要 用來拌飯吃才好。 我無言。。。。厚切豚肉上枱的時候是 冰塊一般, 但燒起來也算是有香味, 但新鮮度就不足, 欠缺肉汁, 柔軟度不足。

2019-06-16 2525 瀏覽
今日父親節,阿女提議去食烤肉,屋企樓下間日式烤肉店都開咗一段時間,佢嘅午市套餐看來都不錯,價錢唔算貴。我們點了三個午餐,兩個烤肉,一個石鍋飯,每個餐都包牛尾清湯、三樣前菜及飲品。牛尾清湯有胡椒味,清清哋都唔錯。前菜有泡菜、芽菜及醃蘿蔔,各有特色。老公叫咗個桂魚石鍋飯,熱辣辣香噴噴,有少少飯焦,非常香口。牛舌有六件,薄切大大件,建議不要烤太耐,否則會好韌。牛肋肉&肩脊肉,各有幾件,份量一般,牛肉味都唔錯。另外散叫咗幾個肉:豬腩片,燒完縮晒水,變得好細件,都美味。雞腿肉(柚子生薑),這個份量較合理,雞塊算大件,雞肉夠滑,好香柚子味。厚切豬腩肉,有三大件,烤香真係好好味。大家都揀咗凍柚子蜜,可以一解熱氣。唔大食嘅朋友嚟試午市套餐都不錯,平日一至五追加肉類平好多。

牛尾清湯有胡椒味,清清哋都唔錯。
前菜有泡菜、芽菜及醃蘿蔔,各有特色。
老公叫咗個桂魚石鍋飯,熱辣辣香噴噴,有少少飯焦,非常香口。

牛舌有六件,薄切大大件,建議不要烤太耐,否則會好韌。

牛肋肉&肩脊肉,各有幾件,份量一般,牛肉味都唔錯。

另外散叫咗幾個肉:
豬腩片,燒完縮晒水,變得好細件,都美味。

厚切豬腩肉,有三大件,烤香真係好好味。

大家都揀咗凍柚子蜜,可以一解熱氣。

唔大食嘅朋友嚟試午市套餐都不錯,平日一至五追加肉類平好多。
2019-06-16
午餐
2019-05-31 2212 瀏覽
在鑽石山試過這間分店的燒肉,感覺非常之好!但到咗沙田第一城這間,感覺很不同。首先,坐低左之後職員即刻幾頭盤俾你食,跟住就要等半個鐘頭先有第二輪菜上台。跟住,盛剛冷麵的冷麵質素不及鑽石山分店的好,冷麵欠缺彈性,而且冷麵不夠冰凍。然後,最令人失望嘅就係落單的數量與上菜的不符。每一次叫厚切腹胸肉,都只會上一件,無論張單寫幾20件也好、3件也好,無論同咗個職員講幾多件也好,最後都只會上一件俾你。
在鑽石山試過這間分店的燒肉,感覺非常之好!
但到咗沙田第一城這間,感覺很不同。

2019-05-16 1676 瀏覽
肉類選擇算多,牛肉質素OK ,首推腹胸肉,牛舌一般反而豬頸肉同雞翼有驚喜,沙律和小食不俗,溫玉凱撒沙律同芝士年糕,最失望為冷麵 ,甜品 綠茶雪糕 $260 一位連加一任食120mins ,性價比算是不俗了!
2019-05-16
2019-04-27 2061 瀏覽
同老公落下揾嘢食,呢間燒烤餐廳新開咗一段時間,唔知好唔好食,牛肉放題有些貴,今日有機會試下佢嘅午市套餐,好食嘅再返嚟食放題。如果是星期一至五就更加抵食,可以用優惠價追加不同的小食及肉類。套餐包括牛尾清湯、白飯、韓式前菜及飲品,飲品可以揀柚子蜜(冷/熱)、可樂、七喜或薑味汽水。牛尾清湯真係好清,唔覺有牛肉味,似一些韓式例湯,碗底幾粒牛肉好靭。韓式前菜每人都有三款,有辣蘿蔔、芽菜及泡菜,味道不錯。白飯份量剛剛好,軟綿綿好吃。牛肋肉&牛腹腔定食(醬汁),每款有四件,較深色應該是牛腹胸肉,牛肉味較濃。牛肋肉&肩脊肉定食(鹽醬),都是每款四件,老公話鹽醬較好吃。其實網燒好過鐵板燒,冇咁易燶。餐廳多數是卡位,座位都闊落,枱面都夠大,可以放好多食物,抽風系統算理想。午餐也有石鍋飯,唔想燒烤嘅朋友都可以一齊嚟食。

白飯份量剛剛好,軟綿綿好吃。

其實網燒好過鐵板燒,冇咁易燶。

餐廳多數是卡位,座位都闊落,枱面都夠
大,可以放好多食物,抽風系統算理想。
午餐也有石鍋飯,唔想燒烤嘅朋友都可以一齊嚟食。

2019-04-27
午餐
2019-03-24 1975 瀏覽
因為在香港散叫吃日式燒肉都比較貴,所以就選了這家燒肉放題。 和朋友7點到,等了大約一小時才有空枱。想吃的朋友要注意一下,因為5點半就開始晚市,最好早點到或8點後才去。 跟友人選了每位$258的放題,有牛,雞,豬,蔬菜,飯/麵,選擇頗多,但牛的味道只屬一般。侍應都很忙,可能員工數目不夠,有時候要等一陣子才有侍應來幫忙。
2019-03-12 1383 瀏覽
只問我都中意食野,去過唔小燒肉餐廳,日嘅韓嘅都有,不過食過最好食都係得呢間,咁嘅價錢咁嘅質素其實真心唔錯,之前有去過其他分店食,見佢開左係呢度咪試下,都仲係好好食,店員嘅服務又好好,雖然睇倒人手有啲唔多夠,不過店員都好有耐性解答問題,仲好好笑容我都幾中意食佢啲蝦,所以如果中意食蝦我覺得極上好抵食,基於見倒散叫都55蚊2隻,我食10隻都抵翻哂。。。仲有蟹腳送,都幾好食,店員話可以燒燒先食,不過我個人覺得生食都完全冇問題,都好juicy啲肉我就比較腹胸肉,因為我中意食啲淋淋地嘅肉,而加燒到三成熟咁食都好好味,因為我本身中意食生牛肉。。之後我好欣賞佢有個冷面真係幾正,仲有個石頭禍飯,如果有三四個人,其實哎啲熟食share我都覺得唔過份,真心推薦可以一試不過我覺得飲品總類有啲小,如果有啲冇氣飲品就最好喇

不過我覺得飲品總類有啲小,如果有啲冇氣飲品就最好喇
2019-03-11
15 分鐘 (堂食)
  • 腹胸肉
  • 冷面