2023-02-15 92 瀏覽
食燒肉肉質當然好緊要,另外油煙控制枱環境同樣重要。今次介紹依間《牛繁》其實係東京超高人氣嘅燒肉店,主打性價比高又高質嘅日式燒肉。晚市嘅Set A牛繁超值2人套餐 $568首先牛肉係一定會包含以下5款:蔥燒中落牛肋肉蔥燒骨間牛肋肉特上牛胸腹肉上級和牛腹肉薄切肩胛片配月見汁牛肉每一款都睇落好新鮮,我自己就最鍾意薄切肩胛片同埋特上牛胸腹肉。首先講下薄切肩胛片,油花分怖都好均勻,燒到半生熟咁就可以拎出嚟點一下生蛋汁,口感會好幼滑。如果話想肉味重啲,咁就可以試下特上牛胸腹肉,厚身少少但都燒完肉味好濃。另外套餐仲可以豚肉雞肉、沙律、前菜兩款,即係總共有6款。我就揀左兩款雞肉,櫻姬雞頸肉同埋櫻姬雞三角。呢兩款喺外面相對來講好少食到,雞三國其實就係雞胸附近有個軟骨位,雞肉平身都已經醃製過,燒到外層有少少焦香就可以食,肉質嫩滑又多汁。沙律同前菜就叫左大崎蟹柳沙律、生菜、酸辣青瓜、酸辣蘿蔔。食番啲菜同埋沙律清一清下油膩感,依個二人都食到好飽,性價比真係好高。人均💫300

晚市嘅Set A牛繁超值2人套餐 $568
首先牛肉係一定會包含以下5款:
蔥燒中落牛肋肉
蔥燒骨間牛肋肉
特上牛胸腹肉
上級和牛腹肉
薄切肩胛片配月見汁

另外套餐仲可以豚肉雞肉、沙律、前菜兩款,即係總共有6款。

人均💫300
2023-02-12 80 瀏覽
午市限定!二人前燒肉套餐$ 468前菜 & 配料前菜有酸辣蘿蔔同和風菠菜 開胃清新配料既薯蓉沙律 薯蓉幼滑 加左胡麻醬都好開胃覺得以上都可以留返同燒肉一齊食 可 以解膩燒肉 特上M9和牛腹肉特上霜降牛五花(+$28)牛我地揀左以上兩款 兩款份量都好多 兩個人每人都食左5塊左右 而且每塊都算厚 牛五花就相對多油脂 和牛腹肉就牛味較重 整體兩者都各有各好特選豬五花 櫻姬雞腿肉有時去燒肉店都會食好多牛而忽略/唔食豬雞 但呢到既雞又滑又大件 一件仲可以剪開三四份 豬五花調味都幾有心思 所以係少有會覺得豬雞幾高質唔輸牛既地方主食牛繁溫泉蛋飯 (+$18)秋田小町米飯aka白飯牛繁溫泉蛋飯調味有用到燒肉汁等等都幾有心思 但個人喜好下次黎都會揀返香蔥溫泉蛋飯中和返燒肉既濃味 但好濃味既讀者相信會鐘意飲品 焦糖奶油啤酒 (+$38) 唔知大家有冇去過環球影城飲過哈利波波既奶油啤酒 估唔到喺香港都可以飲到 焦糖奶油蓋喺啤酒上面 有睇我story都知我醉曖奶蓋 而加喺啤酒上面真係好特別 而且佢用既啤酒小麥味都十分香 都唔太苦易入口 燒肉加焦糖啤酒好味!
午市限定!二人前燒肉套餐$ 468

前菜 & 配料
前菜有酸辣蘿蔔同和風菠菜 開胃清新

配料既薯蓉沙律 薯蓉幼滑 加左胡麻醬都好開胃
覺得以上都可以留返同燒肉一齊食 可 以解膩

燒肉
特上M9和牛腹肉
特上霜降牛五花(+$28)

特選豬五花
櫻姬雞腿肉

主食
牛繁溫泉蛋飯 (+$18)

秋田小町米飯aka白飯

飲品
焦糖奶油啤酒 (+$38)

2023-02-07 121 瀏覽
Set A 牛繁超值2人套餐($568)蔥燒中落牛肋肉(60g),粒粒骰仔肉,有肉味。蔥燒骨間牛肋肉(60g),厚片,有啲韌,少肉味。上級和牛腹肉(100g),少韌,冇咩牛味。特上牛胸腹肉(100g),嫩,但牛味唔重。薄切肩胛片 配 月見汁(100g),快燒數秒,嫩,有肉味,點埋蛋汁更滑。櫻姬雞頸肉(100g),第一次食呢個部份,幾好食,口感唔錯,有咬口得嚟又夠嫩滑,而且有丁丁爽口。豬五花(100g),味道正常。和風菠菜,味道正常。和風銀芽,味道正常。生菜配泡菜、味噌醬、蒜片,味道正常。元氣捲心菜,有炸蒜片,煙肉碎,食兩三塊肉清清口唔錯。牛繁和風伴飯(+$45),有芽菜、菠菜、山菜、紅蘿蔔絲、肉碎、紫菜絲,夠飽肚。內藏盛盒($198)(180g)牛胃,爽口;牛小腸、牛大腸,分唔到,只可以當大舊啲嘅係大腸,細啲碎啲嘅係小腸。真心覺得唔係好值呢個價,但好懷念之前係日本食過嘅內藏燒肉,所以即管叫嚟試下,但一定冇下次。SAPPORO 啤酒($48)食燒肉當然要飲啤酒啦。
Set A 牛繁超值2人套餐($568)
蔥燒中落牛肋肉(60g),粒粒骰仔肉,有肉味。
蔥燒骨間牛肋肉(60g),厚片,有啲韌,少肉味。
上級和牛腹肉(100g),少韌,冇咩牛味。
特上牛胸腹肉(100g),嫩,但牛味唔重。
豬五花(100g),味道正常。
和風菠菜,味道正常。
和風銀芽,味道正常。
生菜配泡菜、味噌醬、蒜片,味道正常。

元氣捲心菜,有炸蒜片,煙肉碎,食兩三塊肉清清口唔錯。

內藏盛盒($198)(180g)

SAPPORO 啤酒($48)
食燒肉當然要飲啤酒啦。
蔥燒中落牛肋肉、 蔥燒骨間牛肋肉、 上級和牛腹肉、 特上牛胸腹肉
薄切肩胛片 配 月見汁
櫻姬雞頸肉
豬五花
和風菠菜、和風銀芽
生菜配泡菜、味噌醬、蒜片
元氣捲心菜
牛繁和風伴飯
內藏盛盒
SAPPORO 啤酒
$472.5 (晚餐)
櫻姬雞頸肉
2023-02-04 87 瀏覽
服務態度差到一個點。幾個侍應由頭西面西到尾,招呼唔打唔緊要,放嘢食上枱啲服務仲衰過茶餐廳,有空位地方唔擺,喺枱邊死質難質。成餐飯淨係聽到個侍應發住脾氣執碗掉碗,完全唔理其他客感受。
服務態度差到一個點。
2023-02-04
午餐
2023-02-02 96 瀏覽
這次去了一間荃灣的燒肉店,吃的是午市限定二人錢前燒肉套餐。食物方面前菜可選兩個,我選了一個酸辣青瓜及酸辣蘿蔔。青瓜有少量芝麻增加香味,辣味中等,蘿蔔十分爽口,兩個前菜都令人食慾增加。配料就選了大崎蟹沙律,蟹肉鮮味,份量不多但配上沙律菜及粟米味道剛好。燒肉牛選了元氣牛小排,即牛仔骨,牛味較重,口感有咬口並已剪開三份,方便大家燒牛小排。另一個選了特上M9和牛腹肉入口即溶絕對毋需沾醬進食,可以感覺到油脂在口中迴盪,十分滿足,大家不妨一試。其後選了櫻姬雞頸肉,雞頸肉滑嫩,肉和脂肪比例很好,咬起來十分彈牙。特選豬五花,有預先醃製柚子胡椒醬,所以完全不用再點醬汁,薄切份量,進食時不用力咬,很滿足。最後,秋田小町米飯,很有𡁻口不錯。飲品選了兩杯烏龍茶減低油膩感。
這次去了一間荃灣的燒肉店,吃的是午市限定二人錢前燒肉套餐。

2023-02-02
2023-01-23 199 瀏覽
好耐冇食過燒肉 呢間成日行過都好想試 見朋友話好食 同埋睇佢餐牌都好抵食 襯新年就係openrice訂位 同屋企人一齊去試下 新年有優惠 叫午市套餐可以加$1蚊換購牛胸花50g 每個套餐只可以加一份 佢個餐牌仲有好多選擇 有一人餐 仲有好多其他for返多啲人一齊食既 大份量同既餐 有好多唔同既部位 仲有得散叫 咁我地就揀左兩個午市套餐 再加$1換牛胸花 佢個午市套餐有埋前菜 湯 白飯 飲品 我地叫左一個S4元氣牛小排套餐 揀左秘製醬汁 另外仲叫左個係S2薄切牛胸花 特選薄切肩胛片 薄切牛舌套餐 不過當日既牛舌缺貨 轉左牛肋肉 冇牛舌食有啲失望 呢個餐我地揀左鹽醬 不過佢咁多款肉都好好味 食落係有牛味 有肉汁 好juicy 個份量亦都岩岩好 兩個人叫兩個set岩岩好夠飽 佢個肉除左有秘製醬汁同埋鹽醬 仲有味噌同埋岩鹽黑椒揀 另外枱上面仲有兩個醬俾你點 一個係酸酸地既醬 另一個係甜甜地類似豉油既醬整體黎講 餐廳大 坐得舒服 每張枱都好闊落 就算叫好多野食都擺得晒 抽煙做得好好 唔會有油煙 上菜快 食物高質 多選擇 值得一試

飲品
前菜  湯
2022-12-25 468 瀏覽
朋友介紹話牛繁好好食,性價比高,咁啱入去荃灣就試下先有散叫亦有套餐,套餐都幾抵,不過我哋網上訂位散叫有85折,所以散叫計下又抵啲😆🥩牛繁特選盛合有5款牛,除咗牛舌之外每款我都有食,每款牛味好重,肉汁豐富,肉質好淋,真係好好食🥩壺漬牛肋條唔夠牛再encore多款牛,試下呢個特別嘅牛肋條,望落去細細卷,原來打開好長同好厚身,比盛合嘅牛厚身同有咬口,都好食仲叫左生菜拼盤,冷麵同啤酒,配菜款式都幾多,飲品都有好多選擇,又可以坐下傾下偈,唔趕人走,一個同朋友去飯聚嘅好地方
朋友介紹話牛繁好好食,性價比高,咁啱入去荃灣就試下先

🥩牛繁特選盛合

🥩壺漬牛肋條

2022-11-27 1788 瀏覽
朋友請食牛繁,係我第一次嚟呢間燒牛肉。朋友負責點餐,叫咗好多唔同款嘅牛,仲有大量小食,多到唔相信係以咁抵嘅價錢就有咁多嘢揀。好多款嘅牛肉部位都好食,而環境衛生都好,檯與檯之間相距都有一點距離,唔迫。個爐嘅設計做得好,成間餐廳完全冇臭油煙味,啲肉一落爐燒起上嚟啲煙,都會即刻被爐邊嘅風口位吸哂,非常之好!影咗好多相但呢度只俾上載12張相,唯有揀啲未燒之前嘅相展示吓份量。小食薯蓉沙律,好味。蟹柳沙律,都好味。日式泡菜豆芽溫泉蛋飯個餐包嘅肉另一款,份量好多再追加牛舌仲有叫咗蝦,隻蝦都算大隻,好食又抵食。再加粟米啲煙好快被吸走,唔會有油煙味。餐廳冇油煙臭味都係一種禮貌,值得讚。燒另一個牛肉時火勢,但個爐夠乾淨,所以聞到好香嘅肉味。宮崎黑毛和牛盛合 $1,055澳洲M9射和牛板腱盛合 $128和風銀芽日本泡菜薯蓉沙律大崎蟹柳沙律牛繁溫泉蛋拌飯 $38黑虎大蝦 $68零系可樂 $20厚切特上牛舌 $89玉米 $28連加一合共 $1,386-

小食薯蓉沙律,好味。

蟹柳沙律,都好味。

日式泡菜

豆芽

溫泉蛋飯

個餐包嘅肉

另一款,份量好多

再追加牛舌

仲有叫咗蝦,隻蝦都算大隻,好食又抵食。

再加粟米

燒另一個牛肉時火勢,但個爐夠乾淨,所以聞到好香嘅肉味。

宮崎黑毛和牛盛合 $1,055
厚切特上牛舌 $89
玉米 $28
連加一合共 $1,386-
2022-11-25
👯‍♀️朋友高度推介這間過江龍燒肉店,我們一行5個女生滿滿的期待到訪吃晚餐。牛繁以套餐/單點形式下單,並非任食放題,「重質不重量」。🤤第一次光顧,閱讀餐牌時有少少迷惘,花多眼亂。最後我們選了套餐。🫶🏻嚴選4-5人前 $1688(會員價1598)*可即時下載app 入會套餐豐富,價錢合理,性價比高🥩1. 牛繁豪華盛合(特上M9和牛肩肉眼、特上厚切牛舌、極上M9和牛肩翼板扒、特上牛胸腹肉、特上M9和牛腹肉)2. 蔥燒牛舌3. 骨付大判牛小排4. 極上薄切M9和牛板腱5. 上級M9和牛里脊肉6. 月見一口丼7. 豚肉雞肉三點盛合(豬五花、櫻姬雞腿肉、豬頸肉)配菜:🤤漬物:青瓜、泡菜、蘿蔔、菠菜、芽菜、山菜🤤和風蕃茄🤤生菜、蒜片👏🏻 餐廳上菜速度很快下單不久所有食物一次過端到面前,枱面夠大,不擠迫,放滿食物也不覺擠擁。👏🏻 食物質素整體出色,新鮮度、味道、口感也不錯。👏🏻店員有禮盡責店員有問必答,會提醒如何燒🔔又會幫忙換爐板,爐火力穩定,容易燒。

套餐豐富,價錢合理,性價比高🥩
2. 蔥燒牛舌
3. 骨付大判牛小排
4. 極上薄切M9和牛板腱
5. 上級M9和牛里脊肉
6. 月見一口丼
7. 豚肉雞肉三點盛合(豬五花、櫻姬雞腿肉、豬頸肉)

配菜:
🤤漬物:青瓜、泡菜、蘿蔔、菠菜、芽菜、山菜
🤤和風蕃茄
🤤生菜、蒜片

👏🏻 餐廳上菜速度很快
👏🏻 食物質素整體出色,新鮮度、味道、口感也不錯。
👏🏻店員有禮盡責
2022-11-07 441 瀏覽
是咁的,當日係我生日,之前已經黎過幾次,每次食都覺得好味,所以生日正日想同屋企人再黎食。我就即興呀仔放學用op app 訂位,佢話主餐牌有折,咁去到我地就坐企近門口位,就1516 嗌餐好定餐牌好,諗左好耐終於決定單嗌🤣因為有折其實價錢差不多,但可以揀哂自己鐘意既野食。仲有奶油啤👍我地嗌左牛肉,牛舌同雞肉拼盤(有雞頸雞皮雞脾)仲有溫泉玉子飯,牛吞有配埋蔥,夾住黎袋好fresh😍 雞頸好爽好有口感係我最愛,其實食到一半已經飽左,淨低我打包埋返屋企😂

2022-10-12
慶祝紀念
生日
  • 奶油啤
做完運動,要補充體力,見網上話呢間燒肉高質又抵食,就嚟試下。打完波已經五點鐘,無得食午餐,唯有食晚市。午餐抵食好多,晚市貴一倍有突,除返每人四百左右。價錢略貴,但燒肉係幾好味。叫左上級澳洲M9和牛腹肉套餐,再另加左幾樣單點,包括:香蔥飯、肩胛肉、薄牛舌、泡菜、沙律等等。但套餐無包野飲、無甜品,加加埋埋,真係唔便。牛肉:由於太多款,唔知邊款打邊款,但大部分都好好味😋😋😋😋😋厚牛舌:太厚,有啲難咬,但其實都好味😋😋😋薄牛舌:啱啱好,唔錯👍🏻👍🏻😋😋😋😋其他配菜:都好食😋😋😋😋推薦:香蔥拌飯(套餐追加$38)超多蔥,滿足整體:肉質唔錯,性價比普通下次試下食午市套餐,可能會開心啲。有一點注意⚠️入座前已經知道要全單單點先有85折,個優惠都真係幾無用。

厚牛舌:太厚,有啲難咬,但其實都好味😋😋😋
薄牛舌:啱啱好,唔錯👍🏻👍🏻😋😋😋😋
其他配菜:都好食😋😋😋😋
薄牛舌

推薦:香蔥拌飯(套餐追加$38)超多蔥,滿足
香蔥拌飯

整體:肉質唔錯,性價比普通
下次試下食午市套餐,可能會開心啲。

薄牛舌
香蔥拌飯
2022-09-26 2565 瀏覽
話說今日有d野出城搞,處理好都4點幾就行下荃灣海之戀睇下有咩食順便當埋晚餐,見到呢間日本品牌既牛繁燒肉店仲有午餐,而且仲有1人餐價錢都唔貴,就入去試下啦。餐廳面積都算幾大,大約都有20張枱,有4人枱有8人枱,由於果陣係大約5點左右人餐廳人唔太多,大約3-4枱客左右。呢間餐廳都係用QR code落單,咁我就慢慢睇下餐牌食乜,有樣幾好既就係每份餐或單點都有得揀個份量,想食多款既可以每樣揀50g,想某樣野多d就揀150-200g,比較彈性,我就揀左個牛胸花1人餐100g,另外再加牛肩胛同雞頸肉各50g。先黎左個湯,前菜同飲品,湯就唔係麵豉湯,係d日式蛋花湯,配料有冬菇蘿蔔各1小片,湯黎講我覺得就只有咸味無乜特別,前菜就有d麻油芽菜同另一隻唔知乜菜,好香麻油味,都好爽口,而且份量唔少差唔多1個飯碗咁多,飲品要烏龍茶唔洗加錢,成個啤酒杯咁大杯,呢個套餐都幾抵食。飯黎講都係珍珠米,店家聲稱係用秋田小町米,煮得岩岩好,飯碗唔係好大大過裝前菜個碗少少,如果定食飯可以任裝就好啦。薄切牛胸花牛胸花半肥瘦,100g大約有4大片,脂肪比例都幾多,選餐果陣有得揀咩醬汁黎調味,我全部都揀店家推薦既,牛胸肉燒完都好

2071 瀏覽

薄切牛胸花
牛胸花半肥瘦,100g大約有4大片,脂肪比例都幾多,選餐果陣有得揀咩醬汁黎調味,我全部都揀店家推薦既,牛胸肉燒完都好多脂走出黎,肉味唔算好濃,口感就豐富d。

特選薄切肩胛片
50g有3大片,牛肩胛肉味會比較濃d,口感都比較實d,油脂都有,同牛胸花係唔同既口感。

日本雞頸肉
雞頸肉50g大約有6條,口感嫩滑,有少少筋,雞味都幾突出,嫩滑既雞肉加少少筋口感非常豐富。

日本雞頸肉

枱上另有即磨既岩鹽同黑椒俾你調味,仲有辣椒油,另外侍應拎俾你果2款醬汁分別係燒肉汁同溝得比較稀既韓式甜辣醬,個人覺得就咁用黑椒鹽已經好好食。

整體黎講環境同食物質素都唔錯,價錢都唔算貴但就要加一,選擇食物可以揀份量所以就算1個人黎食都可以試多幾款野,而服務方面就店員都比較木,由入店入坐開始都無乜聲,包括d肉上枱時都無講呢款係乜肉,如果作為日本品牌餐廳黎講呢方面就比較差,係食完收碟果陣有位男侍應叫做有禮貌d,有問需唔需要收起d野同問需唔需要飲水,呢part先似返d日本餐廳應有既服務態度。

2022-09-15 315 瀏覽
🌞荃灣篇~~~~~今天和家人約食日式燒烤「牛繁」係荃灣西鐵站上面蓋的商場,交通好方便公車站也有地鐵亦有,本身ㄧ進到商場時覺得好凍,香港最有名的幾係好鬼凍嘅商場,跟住一入到「牛繁」鋪頭裡面就冇咁凍,可能係入面都係燒烤或者老細好體貼冷氣冇調咁凍🥰🥰🥰😋😋😋今日嗌咗👇👇👇1.牛繁三點合盛三種不同牛肉組合一齊、有牛味卻不會太過重,肉質新鮮口感有彈性卻唔會嚼不爛。2.生菜配有生菜可以拿來包肉、醬料有味增醬、蒜片、泡菜生菜很爽脆、蒜片唔係好辣、泡菜酸味較重裝潢🐽🐽🐽🐽食物🐽🐽🐽🐽服務🐽🐽🐽🐽
😋😋😋今日嗌咗👇👇👇
1.牛繁三點合盛

2.生菜配
有生菜可以拿來包肉、醬料有味增醬、蒜片、泡菜
生菜很爽脆、蒜片唔係好辣、泡菜酸味較重

裝潢🐽🐽🐽🐽
食物🐽🐽🐽🐽
服務🐽🐽🐽🐽
2022-09-12 444 瀏覽
小弟今日中秋節補假與太太去到荃灣牛繁燒肉食午餐,叫左一個S4元氣小牛排套餐同埋S8牛腹肉套餐,嘩,牛腹肉,我無一舊得到,收我$178,有無搞錯,求其任何食肆都好過佢百倍,唔知佢唔識切定係根本就係垃圾部位,各位大大心諗你識唔識燒,係米過晒火熟晒,唔係囉,生熟我都試過,到牙骹都軟晒,離晒大譜,我食過平價嘅燒肉放題,都唔係呢啲質素,埋單$409,真定假呀,當我傻仔呀,小弟從未寫過任何食評,今次真係忍唔住,寫左我嘅處女作
2022-09-12
2022-09-09 271 瀏覽
見人話呢間野幾好食 我地又係牛魔王 禁同fd去試下佢😋冇Book嫁 試吓有冇 walk in 又唔係多人🥺 4位個人姐 , 再加埋平日姐之後去到見佢有d人係到問有冇位又問吓單點同埋套餐 聽聽下好似幾吸引, ,第一次嚟到我梗係要問下有咩好食啦 橫掂我等啲朋友未黎齊 ,我就問Reception個個女仔, 佢好有好禮貌 😅👍🏻我就問佢四個人點叫啊 佢就介紹咗我個豪華版四人餐 但係好可惜我有兩個朋友唔食牛🥹 佢慢慢介紹俾我,之後我就叫咗個宮崎唔知係啲咩再加一個豬雞套餐, 正 如果唔係我啲friend唔食牛一定會試吓嗰一個⋯之後再單點。 入返正題😛 一入到嚟好舒服 始終燒肉店一定好大油煙 但係依都唔會 非常之寬躺。 叫完餐一開始出咗前菜同埋沙律 然後出主菜 女職員解釋清楚解答主菜如何配搭果然真係一大片西冷一定要點少少芥末醬 正👍 仲有牛板鍵真心 又大塊又好味 仲有蛋比你點 好滑😋雞肉盛盒都唔錯但係只是缺乏左醬汁多啲選擇….熱烈推介佢個溫泉蛋拌飯 正到不得了 不過如果紫菜碎多D就Perfect啦🙈鍾意濃味d就食香蔥蛋黃飯啦菠蘿梳打同巨峰提子梳打都好好飲 唔會沖到太甜 好fresh性價比高 值得一試
見人話呢間野幾好食 我地又係牛魔王 禁同fd去試下佢😋

入返正題😛
果然真係一大片西冷一定要點少少芥末醬 正👍

仲有牛板鍵真心 又大塊又好味 仲有蛋比你點 好滑😋
雞肉盛盒都唔錯但係只是缺乏左醬汁多啲選擇….

菠蘿梳打同巨峰提子梳打都好好飲 唔會沖到太甜 好fresh
性價比高 值得一試👍🏻👍🏻
2022-09-07
10 分鐘 (堂食)