2020-11-15 544 瀏覽
成日經過這𥚃終於有機會入去試吓,環境舒適近MTR,朋友飯敍好地方,只是服務麻麻。大蝦濶麵-蝦好大隻但無乜味,反而個濶麵好好味😋All day breakfast - 🍄炒得好香,Yummy牛牛漢堡🍔包配粗薯條🍟- 牛不能選幾多成熟,黎到乾爭爭一啲都唔juicy,個粗薯條有驚喜

大蝦濶麵-蝦好大隻但無乜味,反而個濶麵好好味😋

All  day  breakfast
2020-11-14
All  day  breakfast
2020-11-04 559 瀏覽
疫情期間 盡量避免係繁忙時間地方去食飯朋友建議左呢間係屋企附近既社企餐廳佢地既門口同裝修都令人覺得好舒服好光猛 座位都好坐 成個感覺好chill可能已經晏啦 幫襯既人唔多係好安全既社交距離呀咕嚕魚柳Burger 好食!個飽皮有烘過 脆脆地夾埋蔬菜同蕃茄好新鮮薯條都好好食 😝 推介!慢煮雞胸南瓜risotto 呢道菜就失色啲 味道太淡啦不過個雞既質地的唔錯其他食評話侍應服務麻麻地 但係我地又覺得ok喎我會再搵時間再黎慢慢坐 到時再寫詳細既食評啦
疫情期間 盡量避免係繁忙時間地方去食飯
朋友建議左呢間係屋企附近既社企餐廳

佢地既門口同裝修都令人覺得好舒服
好光猛 座位都好坐 成個感覺好chill

可能已經晏啦 幫襯既人唔多
係好安全既社交距離呀

咕嚕魚柳Burger 好食!
個飽皮有烘過 脆脆地
夾埋蔬菜同蕃茄好新鮮

薯條都好好食 😝 推介!

慢煮雞胸南瓜risotto

呢道菜就失色啲 味道太淡啦
不過個雞既質地的唔錯

其他食評話侍應服務麻麻地
但係我地又覺得ok喎

我會再搵時間再黎慢慢坐 到時再寫詳細既食評啦
真係好鐘意食犀牛, 但通常都係去lunch / tea . 但最近經過見到佢地改晒個晚餐 MENU, 新加入牛排/手工啤酒及cocktail.疫情關係朋友公司5:30 就放工,  6點就到咗犀牛. 未肚餓食住個三文魚沙凱撒沙律吹下水先.凱撒沙律都係指定格式~~ 羅馬生菜/芝士/煙肉碎/小多士. 越係簡單既野越要真材實料, 生菜係爽脆既,三文魚/煙肉碎同芝士都足料~~ 合格👌🏻小食仲見到個酥炸牛面頰配青桔甜醬 $55見到個價錢諗住都係前菜小小地叫黎試下,點知黎到多到根本就係一個主菜😱!!酥炸牛面頰 真係做到外面脆卜卜裡面軟綿綿, 朋友直頭話食到Collagen(膠原蛋白) 😆,配埋個青桔甜醬, 酸甜脆滑, cp 值超高👍🏻終於到主菜, 叫咗 大磨菇黑松露義大利飯/墨汁魷魚大蝦闊麵再加餐廳力推美國安格斯黑牛板牛排 (其實我係見到佢地新加咗牛排所以特登黎食晚飯😆)痴線, 黎到只係見到個賣相已相當吸引, 份量照夠係強大. 咬落牛味超濃成口油香, 但口感有別一般安格斯既入口即溶, 係有咬口既, 可以慢慢咀嚼比濃牛同油香係口腔內停留. 相對一D 喜歡有咬口既朋友,呢個一定係牛魔王另類選擇🥰食咗貢多
真係好鐘意食犀牛, 但通常都係去lunch / tea .

三文魚沙凱撒沙律

小食仲見到個酥炸牛面頰配青桔甜醬 $55

配埋個青桔甜醬
, 酸甜脆滑, cp 值超高👍🏻
酥炸牛面頰配青桔甜醬

美國安格斯黑牛板牛排

食咗貢多肉都要食返D 粉麵飯, 大磨菇黑松露義大利飯 ~ 淡淡黑松露香, Risotto 軟硬調味啱啱到位, 一D都唔膩 !! 越食越想食(明明要減飯😆)
大磨菇黑松露義大利飯

油封鴨脾都食咗好多次, 今次試下個墨汁魷魚大蝦闊麵

魷魚大蝦烹調時間適中不會過老, 墨汁闊麵係有水準既意大利麵.

墨汁魷魚大蝦闊麵

女人出街食飯係唔可以唔食甜品架!!  仲要係 Dark Chocolate (只要係 Dark Chocolate就係唔肥😆😆😆)加雪糕, 造型又靚到咁 🥰

朱古力天堂~迷你戚風蛋糕/自家手工雪糕

朱古力天堂

平時食開犀牛Lunch/Tea既輕食 , 第一次食Dinner 感覺耳目一新, 同食Lunch 感覺不一樣, 而且發現佢地冇咗中式小菜, 亦有留意佢地 社交平台, 覺得佢地好似有刻意轉型想打造咖啡/多元西餐廳.
2020-09-29
酥炸牛面頰配青桔甜醬
美國安格斯黑牛板牛排
大磨菇黑松露義大利飯
朱古力天堂
西灣食野通常就會諗起太安樓,但想嘆下午茶就要試下犀牛限聚令餓咗貢耐,真係好想約朋友嘆茶,良朋相聚真係要坐得CHILL D有人食TEA 一家要食西, 有人都想食粉麵濕濕地 ! 油鴨髀湯麵加靚啡 ,高級野平食! 個湯麵望落去好似咩都冇只有兩舊蘿蔔,但一拎埋黎已經聞到一浸清甜香味,D湯透住一絲絲天然甜, 蘿蔔夠淋入晒味 襯鹹香油鴨髀一流👍🏻三文魚 Bagel 沙律 外表平凡 ,當咬第一啖後 由心講咗句 ... 好味啊😍同行仲有減醣減肥人, 只係可以食慢煮雞胸凱撒沙律 , 見到都驚! 不過見到佢食得好滋味, 話雞胸幾軟淋有味,羅馬生菜都夠爽脆, 但佢5食得脆脆多士仔, 益晒我 !! 上網見到佢地晚餐加咗好多新食品, 下次一定要encore
西灣食野通常就會諗起太安樓,但想嘆下午茶就要試下犀牛

有人食TEA 一家要食西, 有人都想食粉麵濕濕地 !

油鴨髀湯麵加靚啡

三文魚 Bagel 沙律
慢煮雞胸凱撒沙律
上網見到佢地晚餐加咗好多新食品, 下次一定要encore
2020-09-19
油鴨髀湯麵加靚啡
三文魚 Bagel 沙律
2020-08-29 958 瀏覽
久聞西灣河這間Cafe,惜一直無緣一試。這天早上,趁著疫情稍緩,就去嘆一個人的早餐。犀牛,是一間有心人為邊緣青年設立的社企餐廳。取此名,我想,是希望年青人如犀牛般,無懼阻礙,向著自己的人生勇往直前。這間餐廳除了西餐外,還推出傳統的中菜小炒,讓兩者碰在一起,拼出不一樣的火花。今日,先嚐其西式早餐 - 犀牛早餐$38配凍檸茶(+$3)。西式早餐有牛油多士、炸薯餅、炒蛋、法蘭克福腸、早餐腸、茄汁焗豆等,配有一杯是日特飲,小妹加$3轉凍檸茶,整體性價比頗高!此外,點了一杯Latte$38,以玻璃杯奉客,啡香奶滑,水準不錯。

2020-07-16 945 瀏覽
熱到癲既日子, 完全 唔可以離開冷氣, 要去西灣河搞D野, 一出地鐵要即刻閃返入室內.  係聖十字徑地鐵出升降機, 就見到犀牛廚房, 間野望落應該坐得舒服, 最吸眼球係門口特飲宣傳, 望見就透心涼!!間野都幾多人, 都等咗十分鐘, 但入裡面空間夠大, 坐位都可以有一定距離 (依家呢個時候 , 真係好緊要) , 我地2個人, 比咗張四人枱我地.朋友叫咗犀牛早餐 ,  我叫咗 油封鴨脾絲香蒜橄欖油意大利麵 , 痴線 ! 估5到呢D 餐廳仔竟然有高級食肆先有既油封鴨脾, 緊係即刻叫啦, 黎到見到賣相幾靚, 唯一差小小係鴨脾絲 唔夠多, 但係食落個香蒜橄欖油調得超級野味,反而覺得鴨脾絲 份量剛剛好.    當然如果勁鐘意食油封鴨脾既, 好似話晚餐可以 加錢 變一隻. (5記得加幾多錢, 好似係十蚊八蚊) 犀牛早餐 份量 OK , 魚柳/薯餅朋友話夠脆最抵係呢個特飲, 跟餐半價 $29, 倒出黎有4 杯呢到睇樣應該咖啡都5錯, 係手沖咖啡 ,  但今次飲咗特飲, 試唔到咖啡 啦, 仲有見到佢有好多各款西包, 其實我勁鐘意食包, 睇下下次有冇機會過黎食包同飲咖啡下次再過西灣河一定要再幫襯 !!

油封鴨脾絲橄欖油意大利麵
犀牛早餐 份量 OK , 魚柳/薯餅朋友話夠脆
犀牛食早餐(全日早餐)
最抵係呢個特飲, 跟餐半價 $29, 倒出黎有4 杯
夏日果旅
各款西包

下次再過西灣河一定要再幫襯 !!
2020-07-04
10 分鐘 (堂食)
油封鴨脾絲橄欖油意大利麵
  • 油封鴨脾絲香蒜橄欖油意大利麵
平日返工放工經過,覺得間餐廳幾靚,但都未入過去試之前佢地推中菜,我覺得好奇怪,飲咖啡配小菜早一排佢地出左新Menu ,咁就跟同事去試下我選 慢煮雞胸南瓜Risotto南瓜sauce 係無敵~我必點~唔係間間cafe整risotto,有D整到好似湯飯咁依間我覺得值推介味道濃郁,好Creamy 食完真係好滿足同事就點 "鴨腿絲蒜片炒意粉"(記得個名好似係咁)鍾意食0野味同辣既意粉~真心推~我偷食少少個人覺得都幾辣~如果怕辣,應該可以叫佢地整少辣但鴨腿油香浸左入去所以,好香 !成個餐牌好多野想試,下次跟同事再去試杯咖啡值得加錢飲~堅好飲過StaXXXX
平日返工放工經過,覺得間餐廳幾靚,但都未入過去試
之前佢地推中菜,我覺得好奇怪,飲咖啡配小菜

早一排佢地出左新Menu ,咁就跟同事去試下

我選 慢煮雞胸南瓜Risotto
南瓜sauce 係無敵~我必點~
唔係間間cafe整risotto,有D整到好似湯飯咁

依間我覺得值推介
味道濃郁,好Creamy
食完真係好滿足

同事就點 "鴨腿絲蒜片炒意粉"(記得個名好似係咁)
鍾意食0野味同辣既意粉~
真心推~我偷食少少
個人覺得都幾辣~如果怕辣,應該可以叫佢地整少辣
但鴨腿油香浸左入去
所以,好香 !

成個餐牌好多野想試,下次跟同事再去試

杯咖啡值得加錢飲~
堅好飲過StaXXXX
慢煮雞胸南瓜Risotto
鴨腿絲蒜片炒意粉
2020-07-06
10 分鐘 (堂食)
慢煮雞胸南瓜Risotto
鴨腿絲蒜片炒意粉
2020-06-22 667 瀏覽
同囝囝拍拖行書局, 行完仲有幾粒鐘先有下場飯局. 想搵個地方攝時間 , 西灣河犀牛廚房已經成為我近期至愛. 地方係西灣河係難得舒服既!!想食下午茶, 又5想茶記貢一搬, 坐得舒服 D 既, 我真心覺得呢間野OK $5/60 有手沖咖啡 / 特式下午茶 , 我覺得抵, 食物亦見到感覺到係落咗心機既.  5食甜品既我見到佢地話用鴨蛋做窩夫 再加上生炸雞球, 啱晒我5鐘意食甜野既人.  囝囝食肉獸個 MIX 腸薯條 炸雞啱晒仍, 佢仲話薯條好味過 麥當當. 總結 : 想舒舒服服 食過靚小小既 TEA 我會推介呢間

地方係西灣河係難得舒服既!!

總結 : 想舒舒服服 食過靚小小既 TEA 我會推介呢間
小白兔拉花好得意
MIX 腸薯條炸雞
2020-06-20
MIX 腸薯條炸雞
  • 下午茶
2020-06-18 478 瀏覽
難得放低ar B 唞下氣,想休閑食個早餐、飲杯靚咖啡環境、食物都係附近少有既質素,價位仲要係一般價錢!杯咖啡!無!得!輸!如想傾下計、坐得舒服點,真係不二之選~
難得放低ar B 唞下氣,想休閑食個早餐、飲杯靚咖啡

環境、食物都係附近少有既質素,價位仲要係一般價錢!
杯咖啡!無!得!輸!
如想傾下計、坐得舒服點,真係不二之選~
魚柳早餐
題外話/補充資料: 雖然之前個員工服務真有d...... 不過最近都有大進步!
2020-06-18
$50 (早餐)
魚柳早餐
  • 咖啡!一定要叫!
2020-06-18 427 瀏覽
今天在西灣河工作,下午茶時段到犀牛廚房吃也,第一次來經過時給門口吸引便入去,因table for one ,點了鴨腿湯麵,因鴨腿是焗爐焗,所以面帶點脆香,肉質尚可不算太硬,感覺沒有放太多調味料,始終是西式煮法,麵是清湯掛麵,味道一般(可能我吃東西重口味),但整頓下午茶餐很悠閒,環境也令人Relax
鴨腿湯麵
2020-05-31 456 瀏覽
The atmosphere looks definitely more attractive than the actual food...Ordered two sided dishes $140 at night at 8:00, 5 tables in total,  the amount of food was small that feels not worth to try again. Coffee is average with the price $38.2.8/5
2.8/5
2020-05-31
1 分鐘 (堂食)
2020-05-17 479 瀏覽
在星期日早餐時間試一下新的餐廳, 當天到後不需要等位, 場上算是滿座,早餐等候用餐時間10分鐘左右, 價錢人均$36-58, 正常價錢💰點了最隱陣的茄通+炒蛋多士套餐, 味道不過不失, 份量不多, 男仕可能不覺得飽....另外,英式奶茶味道很淡,奶味蓋過茶味, 建議再改配方,畢竟奶茶的好壞對餐廳都有一定的影響......環保有設計, 天花2棵假🌳禦空, 感覺不錯,不過光線有點暗.
在星期日早餐時間試一下新的餐廳,
當天到後不需要等位, 場上算是滿座,
早餐等候用餐時間10分鐘左右,
價錢人均$36-58, 正常價錢💰
點了最隱陣的茄通+炒蛋多士套餐,
味道不過不失, 份量不多, 男仕可能不覺得飽....
另外,英式奶茶味道很淡
,奶味蓋過茶味,

環保有設計, 天花2棵假🌳禦空,
感覺不錯,不過光線有點暗
2020-05-17
5 分鐘 (堂食)
  • 早餐
幾個朋友一齊去幫襯大家都叫左不同既咖啡個年青d既staff 放低左一杯 coffee因為聽唔清是什麼已有禮貌地問呢杯是什麼哥哥仔staff 唔高興除左個口罩再大聲講呢杯係咩第二杯咖啡直頭無講是什麼就放低了我地都唔問了唯有等埋第三杯再估一下是什麼咖啡吧🤣平時d staffs 個個口黑面黑都算唔係好明點解個個都咁黑面對住d食客今次在疫情嚴重既日子咁樣玩野 真係好難再幫襯落去可能想鼓勵我地唔好再幫襯 要留在家進餐吧
幾個朋友一齊去幫襯

今次在疫情嚴重既日子
咁樣玩野 真係好難再幫襯落去
可能想鼓勵我地唔好再幫襯 要留在家進餐吧
2020-03-14 688 瀏覽
價錢正常,但份量好少,而且味道十分普通。員工十問九唔應,水都唔比杯,要自己行出去問佢先有。問佢野,佢除口罩答,十分不合乎衛生,態度仲要好差。,餐廳裝修得幾靚,不過無乜太大吸引,去一次試過就夠了。。the turnip in the soup noodle is sweet n juicy, however there s very few chicken meat on top lol the waffle is normal tasty but doesn’t worth this price.
,餐廳裝修得幾靚,不過無乜太大吸引,去一次試過就夠了。
手撕雞湯麵
2020-02-21 664 瀏覽
之前行過見到西灣河地鐵站附近開左間裝修幾靚嘅咖啡店 所以搵日嚟左試下佢嘅早餐行過幾次都見到唔算多人食 餐廳坐位闊落 舒服過一般連鎖咖啡店叫左一份犀牛早餐同輕牛早餐餐飲方面可以揀檸茶檸水或者today’s special (柚子茶) 但係飲咖啡就一定要半價加錢要latte cappuccino 個啲 依點有啲失望 因為平時好多餐廳唔洗加錢都可以揀普通咖啡飲食物方面份糧偏小 男仔會唔夠食 而且唔夠熱 質素好一般 特別係輕牛早餐嘅藍莓鬆餅 佢係我食過最難食嘅scone 成陣奶粉味 又粉 似係買返嚟嘅 最後食左半個都無如果食物質素無改善 應該唔會再試了

叫左一份犀牛早餐同輕牛早餐

特別係輕牛早餐嘅藍莓鬆餅
最後食左半個都無

如果食物質素無改善 應該唔會再試了
2020-01-24
$50 (早餐)