2024-12-02 358 瀏覽
狎鷗亭居酒屋,位於尖沙咀,就係諾士佛台,非常韓風既裝修🇰🇷韓仔侍應,坐位舒服,仲有啲私密啲既位俾你聚會😎前菜六碟,非常精緻,菠菜個麻油好出色👍🏻其他都好味,銀魚仔好特別,送酒都好啱🍶🐻勞蘇食🐻推介 —— 生拌牛肉 Yukhoe 🌟 擺盤精緻,專人攪拌,將生牛肉絲、生雞蛋、芝麻、麻油、生蒜片同梨絲撈匀,入口肉質嫩滑,香料調味配搭一流🤤梨絲帶甜仲可以解膩,非常好味既涼盤,係我食過最好食既生牛肉💚麥格利酒 Makgeoli,聲稱係Draft同unfiltered,飲落真係好fresh好夠氣😍高質米酒辣炒魷魚五花肉,好多枱都叫,鐵板上好香,份量又多,非常韓風,八爪魚勁鮮爽🐙多汁好味,五花肉用甜辣醬炒好夾,好味😋鮑魚人蔘雞湯,望一望湯料就會幫你起隻大鮑魚剪開放入湯入面🥹鮑魚極鮮極腍,好好味,唔加鹽飲啖原湯,雞味同蔘味爆炸✨加少少鹽飲,食埋入味雞肉,真係好正👍🏻非常高質既韓式人蔘雞湯真心非常非常高質既韓式居酒屋,韓食係100%唔會令你失望🤞🏻仲要開到3am,真 · 居酒屋✨係尖沙咀食韓國菜唔一定要去韓國街既,試過你就知邊個先係尖嘴No.1😆

前菜

生拌牛肉 Yukhoe
生拌牛肉
麥格利酒 Makgeoli
2024-11-22 522 瀏覽
狎鷗亭居酒屋已經在尖沙咀經營超過三十年無論是店員、老闆還是食客,大部分都使用韓文交流。當晚我和朋友大約在晚上十點前往用餐,仍然看到許多韓國人在那裡享受燒酒和美食。由於這間餐廳的營業時間長達十小時,從下午五點到凌晨三點,十一、十二點時也仍然人潮不斷,這顯示了它在尖沙咀的高人氣。此外,星期日和星期一的全單八折優惠,讓這裡成為我在全香港最愛的韓國餐廳之一。菜品的份量相當慷慨,兩個人點兩到三道就足夠。而且,餐廳還會提供免費的泡菜,吃完後也可以再要求添加。小菜的品質是評價韓國餐廳的重要指標,而狎鷗亭的六款小菜每一種都非常美味。特別是我最愛的牛蒡仔和小魚仔,未等主菜上桌,就已經被我們吃掉大半了!炸八爪魚雞是我們每次來必點的菜品。這次我朋友推薦的炸八爪魚雞令人驚喜,裡面有四隻特大炸八爪魚,搭配牛油蜜糖炸雞,醬油的甜味十分誘人。炸粉薄而酥脆,炸雞的肉汁也被完好保留,吃起來鮮嫩可口。那四隻炸八爪魚實在太大了,還得請店員幫忙用鉸剪剪開,方便我們享用。整體味道鹹香,口感爽口,我覺得三個人點這道八爪魚雞的份量剛剛好。紅燒牛排則更加讓人驚艷。這道牛肉煲使用的是XL size的牛肉,骨肉筋都非常完整,咬下去的新鮮
狎鷗亭居酒屋已經在尖沙咀經營超過三十年

炸八爪魚雞是我們每次來必點的菜品。

紅燒牛排則更加讓人驚艷。
這道牛肉煲使用的是XL size的牛肉,骨肉筋都非常完整,咬下去的新鮮感和豐富的味道讓人印象深刻。
醬汁濃郁入味,絕對不是普通急凍肉所能相比的。

至於米酒,我平時喜歡喝Soju,這次卻是第一次嘗試米酒。它的顏色像牛奶,但實際濃度有6-7度,喝起來甜甜的,非常順口。店員還教我們要搖一搖再喝,因為大米酒精不可以過濾,所以瓶底會沉積一些物質,這樣才能喝得更好。
  • 紅燒牛排
  • 韓式八爪魚雞
2024-10-23 1036 瀏覽
同朋友一齊嚟咗呢間樓上韓國🇰🇷餐廳食晚餐🤣狎鷗亭洞 係 首爾江南區轄下嘅一個分區,得名於15 世紀朝鮮王朝高級政府官員韓明澮 (Han Munghoe) 創建嘅庵號。狎鷗亭近年發展成為首爾其中一個著名住宅+高檔潮流購物區,當然亦都有好多高級餐廳,不過 affordable 嘅食肆亦都有唔少,主要購物街係 Apgujeong Rodeo Street,我都係呢區都留低唔少足跡🤣坐低冇耐就嚟咗6碟泡菜,全部都好味喎🤣$148 Frozen Lemon 🍋:大大一 Jar 沙冰,夠晒甜,有幾清新嘅檸檬味,飲得好開心🤣$168「芝士雞蛋卷」:煎雞蛋卷上邊再加咗啲熱溶咗嘅芝士,好似係 mozzarella,有鹹香🤣;雞蛋卷裏邊有切碎咗嘅洋蔥紅蘿蔔等🤣$108「韓式麵豉湯」:典型韓國🇰🇷麵豉湯,味道濃郁,裏邊有豆腐、大蜆、蜆肉仔、金菇菜 等,仲可以加入白飯一齊食,好味🤣$258「辣炒八爪魚(麵)」:八爪魚新鮮肉質爽滑,加咗啲洋蔥紅蘿蔔辣椒醬一齊炒,味道鹹鹹哋甜甜哋辣辣哋,幾開胃,就咁食又得,撈埋麵線一齊食都得,得咗🤣食得飽飽嘅一餐🤣
同朋友一齊嚟咗呢間樓上韓國🇰🇷餐廳食晚餐🤣

坐低冇耐就嚟咗6碟泡菜,全部都好味喎🤣

食得飽飽嘅一餐🤣
2024-09-27 1472 瀏覽
呢幾日不停落雨, 搞到冇哂心機, 一於去最愛嘅韓屋居酒屋鼓勵下自己。去食成日都掛住嘅米腸。🍭辣牛🐮腩湯🍲本來都係要常點嘅牛骨湯🍲, 見到隔離枱叫咗牛腩湯,佢哋食得好滋味🤤, 問過原來可以減辣🤭, 所以就試吓少辣版牛腩湯。唔!🤩湯頭濃郁順口, 少少辣味將惹味度升級✨, 湯料十分充足,湯料伴飯好正👍。🍭蒸米腸之前响韓國🇰🇷食過,回來後試响找餐廳食返呢款小食, 原本唔係好多餐廳有賣, 就算有, 都總覺不太對勁🙂‍↔️,餡𥚃面嘅粉絲成日都散哂😬 , 都係失望多😐。呢度啲米腸就好👍, 腸內嘅粉絲完全唔散🤩, 腸衣有𡁻勁,而且用蒸煮更原汁原味💥🍭醬烤雜錦🥘(燒雞,牛,豬)呢一款雜錦🥘最適合選擇困難症嘅人, 一碟有齊豬🐽,牛🐮,雞🐔, 亦係啱鐘意食韓烤但又怕搞到成身味道嘅人 , 唔需要動手就可以享受美食, 仲唔洗怕燒唔熟啲肉, 簡單直接又好味👍。

🍭辣牛🐮腩湯🍲

🍭蒸米腸

🍭醬烤雜錦🥘(燒雞,牛,豬)

2024-09-23
13 分鐘 (堂食)
2024-09-24 1337 瀏覽
居酒屋成日去,韓式嘅都係第一次☝️ 呢間喺香港開咗好多年,由韓國人主理,用英文溝通,食物款式眾多,而裝潢設計風格頗有特色,榻榻米座位,古舊圖畫,適合同朋友仔嚟小聚一下。前菜有六款,可以無限任添,有泡菜、菠菜、芽菜、甜魚仔、茄子同薯仔沙律。個人喜歡後三者,超級開胃,完全停唔到口,等緊菜上嘅期間已經Refill咗幾次,未開始食已經飽咗一半哈哈。店員推介生拌牛肉,據說係招牌菜。自問腸胃唔好,其實有少少怕,好在食完都無事。牛肉入口即化,超級嫩滑,調味適中,伴上梨絲同蛋黃,真係幾好味,絕對值得一試。香蔥炸雞好大份,雞翼、雞鎚、雞胸樣樣有齊,外層炸至金黃酥脆,唔油膩,夠乾身,咬落脆卜卜,咔咔聲、肉質有嫩有嚡,正常發揮。值得一讚嘅係個醬汁,鹹甜度啱啱好一定要點住食😆牛筋湯上枱時熱辣辣,湯底清甜,建議落鹽,牛筋份量比想像中多,口感偏軟嫩,骨膠原十足。飲品方面叫咗杯Highball,酒精度唔高,凍冰冰咁解渴又解熱,下次試埋其他款式。

• 生拌牛肉
  • 韓式炸雞
  • 泡菜
📍 狎鷗亭居酒屋 (尖沙咀)尖沙咀諾士佛臺9號冠福中心1樓👉 烤雜錦牛肉💰448😋😋😋😋.9/5今次試咗呢份烤雜錦牛肉,真係好滿足!牛肉選料新鮮,烤得恰到好處。首先,烤牛舌嫩滑,口感鮮美,仲帶有一點煙燻香味。然後,鐵板燒的LA牛肋骨,肉質多汁,入口即化,配上特製醬汁,真係一絕。至於烤花肉,肉質厚實,咬落去帶點焦香,好味到停唔到口。最後,石板烤牛肉的肉香四溢,搭配石板的保溫效果,每一口都保持著熱度。整體來講,呢一盤真係值得推薦,適合牛肉愛好者!👉 韓式魚餅湯💰158😋😋😋😋.8/5魚餅湯的味道非常清新,湯底有層次感,讓人感受到海鮮的鮮味。魚餅的口感彈牙,配合蔬菜的清脆,令整碗湯都充滿了活力。雖然湯底沒有過多的調味,但正正係這種簡單的味道,讓人感受到食材的原汁原味,十分舒服。今天飲埋啲,暖笠笠! 👉 韓式烤鰻魚💰158😋😋😋😋.9/5這道韓式烤鰻魚讓我驚喜!鰻魚烤得恰到好處,外脆內嫩,肉質鮮香,還帶有微微的甜味。搭配上特製的醬汁,味道更加升華,令人一口接一口。再加上一些蔬菜,平衡了油膩感,令整道菜更加完美。回頭,yesyes ,今次的韓國餐點都非常出色,每一道都表現得相當優秀,真係值得再來
📍 狎鷗亭居酒屋 (尖沙咀)
👉 烤雜錦牛肉
😋😋😋😋.8/5
👉 韓式烤鰻魚
💰158
😋😋😋😋.9/5
回頭,yesyes ,今次的韓國餐點都非常出色,每一道都表現得相當優秀,真係值得再來!
5天前 16 瀏覽
不必特地飛往韓國,也能享受到道地的韓國居酒屋料理🍻 狎鷗亭居酒屋週一至週六營業至凌晨三時,週日則營業到凌晨二時😆每桌用餐隨即附有六道精緻手工前菜,涼拌豆芽、牛蒡漬、小魚乾、涼拌菠菜、韓式魚糕及泡菜。🥗 我最愛的是涼拌豆芽和涼拌菠菜,兩者口感清脆。韓式魚糕則扎實有彈性,味道入味🥰居酒屋的飲品表現也相當出色,特別推薦的柚子檸檬麗塔🍹,其獨特之處在於附贈一瓶意大利柚子味氣泡飲。這款飲品以檸檬冰為基底🍋,然後將意大利柚子味氣泡飲倒入杯中,兩者的味道慢慢融合,酸酸甜甜,口感清新爽口。推薦炸八爪魚🐙,裡面有四隻特大炸八爪魚,侍應會即場剪開炸八爪魚,方便我們享用,十分貼心❣️牛油蜜糖炸雞重牛油味🍯香口可口炸雞外皮薄脆🍗雞肉嫩滑,脆皮上還帶有少許蜜糖,完美的組合👏🏻炒年糕拼炸紫菜卷🍙,一次過享受年糕的兩種吃法:先是海鮮炒年糕,隨後是紫菜包著年糕再炸,外脆內軟,口感各異。狎鷗亭居酒屋的大廈招牌不太引人注目,因此建議留意店外牆的電子告示板,以免錯過🍽️
不必特地飛往韓國,也能享受到道地的韓國居酒屋料理🍻

牛油蜜糖炸雞重牛油味🍯香口可口

外賣自取
2024-12-14 0 瀏覽
尖沙咀諾士佛臺酒吧街好多酒吧,但原來樓上有間隱世韓國菜,仲坐得好舒服😌。而且開到凌晨,咁就幾夜放工都唔怕,心血來潮想食韓國料理都滿足到😌啦!前菜:落單後即刻送上前菜6小碟,原來係餐廳自家製作。味道👅同外面食開有少許不同,相對依間餐廳較為好味🤤魚糕片炒年糕(🔥辣味)年糕煙煙韌韌口感好爽口,配埋餐廳既辣醬,拌勻食勁正。牛肉大醬湯配飯近期開始凍,飲熱湯🍲暖暖胃岩晒。湯頭色澤較深,飲落都濃味,味道鹹香將飯加入成泡飯一絕!海賊王炸雞拼盤(霸氣菜式)依款食物好岩一大班朋友聚會時食,因為款式同份量都多。而且造型獨特可以打卡。款式包括:炸雞粒、原隻魷魚鬚、薯角同洋蔥圈👍韓國Bohae酒甜甜地幾好飲,建議加冰飲用,口感更佳

前菜:

魚糕片炒年糕(🔥辣味)
年糕煙煙韌韌口感好爽口,配埋餐廳既辣醬,拌勻食勁正。

牛肉大醬湯配飯

海賊王炸雞拼盤(霸氣菜式)

韓國Bohae酒
甜甜地幾好飲,建議加冰飲用,口感更佳
  • 炒年糕
2024-12-13 0 瀏覽
尖沙咀| 凌晨營業的正宗韓國料理喺諾士佛台樓上,飲完酒想食韓國嘢,本身都諗住冇舖頭開到咁夜,點知搵到呢一間韓國居酒屋。好多正宗韓國菜。辣度仲有得揀!同場都見到好多韓國人來食!燉豬骨鍋 $358好正宗,辣度有為香港人調整,飲落好舒服,好解酒!豬骨好入味,薯仔燉得粉粉的,一夾就爛,好吸湯,好好味!可以任加原湯!好多料同豬骨,大概3-4人分量醬油蟹+拌飯 $248 + $58韓國直送,好鮮甜,好新鮮。一定要加拌飯,韓國店員會幫忙將蟹膏拌飯,食落好滿足!值得一試!Saero zero sugar soju $88韓國燒酒平時都有飲開,但係呢隻比普通燒酒唔烈,但係又有燒酒既爽,淡身,可以一試營業時間好適合夜貓星期一至六 下午5點到凌晨3點星期日 下午5點到凌晨2點狎鷗亭居酒屋 (尖沙咀)尖沙咀諾士佛臺9號冠福中心1樓
尖沙咀| 凌晨營業的正宗韓國料理

燉豬骨鍋 $358

醬油蟹+拌飯 $248 + $58

Saero zero sugar soju $88

營業時間好適合夜貓
星期一至六 下午5點到凌晨3點
星期日 下午5點到凌晨2點

狎鷗亭居酒屋 (尖沙咀)
  • 燉豬骨湯
  • 醬油蟹
2024-12-09 0 瀏覽
今晚去咗間韓式餐廳慶祝生日,我哋點咗韓式八爪魚海鮮鍋、海鮮煎餅、石頭鍋飯,仲有一支韓國米酒🍶首先,八爪魚海鮮鍋一上嚟,鍋入面有啲新鮮嘅八爪魚連埋其他海鮮,湯底濃郁,有啲微辣。然後係海鮮煎餅,外面金黃酥脆,配埋啲醬油或者辣醬,蔥香令整個煎餅多咗層次感。石頭鍋飯,熱辣辣嘅鍋飯底部有啲微焦,香口又彈牙,配料又多,真係食得好滿足。鍋熱到最後仲可以食到香脆嘅鍋巴,跟住嗌咗支米酒一齊飲,估唔到比想像中入口,同埋酒精唔算好濃😎

2024-12-08 0 瀏覽
尖沙咀既餐廳比較多。但最近幾個月發現到一間正宗傳統韓國餐廳。我朋友介紹要去食。因為他老婆系極之喜歡食韓國菜。他同老婆上星期食完就不斷介紹身邊朋友。今晚收夜老婆叫我食自已。好自然地聽朋友推薦。入到餐廳內環境好舒服。每一個位置都有足夠空間。唔系太逼的感覺。**紅燒牛排**牛排的外表烤得恰到時候。表面微微香口。切開後肉質鮮嫩多汁,肉香四溢。紅燒的醬汁濃郁,帶有一絲甜味,與牛肉的鮮味相得益彰,配上紅蘿蔔及已浸滿醬汁的白蘿蔔。入口即化。滿滿的醬汁爆射在口腔之中。**薯仔湯**薯仔的香氣撲鼻而來,湯中還加入了香料/香葉。三舊大薯仔開二浸上濃湯。再配上多舊肉骨。肉汁香濃。肉質入口彈牙。滿滿的一鍋。鍋內更擁有多種配料**海鮮蔥餅**餅皮薄脆,內餡豐富,海鮮的鮮味與蔥香交融,讓每一口都充滿了海洋的氣息。餅的外層金黃酥脆,內裡卻保持著海鮮的鮮嫩,搭配上特製的醬汁,讓整道菜品的風味更加出色,令人回味無窮。

2024-12-05
5 分鐘 (堂食)
狎鷗亭居酒屋:尖沙咀的韓式深夜食堂,下班Chill爆之選!(*˘︶˘*).。狎鷗亭居酒屋.:*♡第一次來尖沙咀諾士佛臺的狎鷗亭居酒屋,一入門口就覺得裝潢充滿地道韓國小店風味,啱晒同朋友下班後嚟呢度輕鬆吓,食餐好嘅!😌  餐廳主打各款韓國燒物,食物質素都幾高~~**韓國醬烤雜錦肉 (牛肉、雞肉、豚肉)**呢個拼盤可以一次過試晒三款肉,幾抵食!而且每款肉都醃得好入味,以特製醬料醃製,燒烤後好香口肉質鮮嫩,值得一讚!👍🏻特製醬料調配恰到好處, 與肉類的油脂完美融合,提升整體口感層次。**半半炸雞 (原味、甜酸味)**一次過滿足晒兩個願望!兩種口味都做得唔錯,原味炸雞外脆內嫩,雞肉Juicy;外皮酥脆,肉質鮮嫩多汁我個人就偏愛甜酸味多啲,甜酸味炸雞就酸酸甜甜咁,好開胃!**海鮮青口湯 (大大隻八爪魚、大蝦) - 無限續湯**呢個湯真係驚喜之作!大大隻八爪魚同鮮蝦,配上滿滿嘅青口,湯底鮮甜到不得了!🍲 仲可以無限續湯,真係好抵!😂 飲咗幾碗上晒癮,用黎解酒好一流!!👍🏻狎鷗亭居酒屋尖沙咀諾士佛臺9號冠福中心1樓#狎鷗亭居酒屋 #尖沙咀美食 #諾士佛臺 #韓國菜 #地道風味 #燒肉 #炸雞 #
狎鷗亭居酒屋:尖沙咀的韓式深夜食堂,下班Chill爆之選!
(*˘︶˘*).。狎鷗亭居酒屋.:*♡

第一次來尖沙咀諾士佛臺的狎鷗亭居酒屋,
一入門口就覺得裝潢充滿地道韓國小店風味,
啱晒同朋友下班後嚟呢度輕鬆吓,食餐好嘅!😌
餐廳主打各款韓國燒物,食物質素都幾高~~
**韓國醬烤雜錦肉 (牛肉、雞肉、豚肉)**
以特製醬料醃製,燒烤後好香口肉質鮮嫩,值得一讚!👍🏻
**半半炸雞 (原味、甜酸味)**
一次過滿足晒兩個願望!兩種口味都做得唔錯,
原味炸雞外脆內嫩,雞肉Juicy;外皮酥脆,肉質鮮嫩多汁
我個人就偏愛甜酸味多啲,甜酸味炸雞就酸酸甜甜咁,好開胃!
**海鮮青口湯 (大大隻八爪魚、大蝦) - 無限續湯**
狎鷗亭居酒屋
尖沙咀諾士佛臺9號冠福中心1樓

#狎鷗亭居酒屋 #尖沙咀美食 #諾士佛臺 #韓國菜 #地道風味 #燒肉 #炸雞 #海鮮湯 #朋友聚會 #下班好去處 #chill #hkfoodie #koreanfood
2024-12-07 0 瀏覽
呢間韓國菜向幾年前已經嚟過食,突然想食韓國嘢於是就諗返起狎鷗亭,地點雖然難搵少少,但為左佢嘅嘢食係值得嘅。佢嘅前菜有6款,有泡菜,芽菜,炒魚仔,菠菜,魚糕等等,個人最喜歡就係菠菜同泡菜!!醬油蟹 - 店員介紹係每星期空運到港,所以心郁郁太耐冇食過就試下先,估唔到蟹膏都好多,店員仲幫我地將蟹膏拌飯,蟹膏非常鮮甜,拌飯簡直一流。辣炒魷魚五花肉 - 用鐵板上,唔算太辣,五花肉同魷魚完全索哂味,完全係下酒菜。益力多燒酒 - 益力多嘅味道太易入口,令人不自覺地愈飲愈多。

2024-12-06 50 瀏覽
今日我去咗一間韓國餐廳,點左韓式烤肉拼盤、韓式炒粉絲同埋韓式蒸蛋**韓式烤肉拼盤** 呢個拼盤真係好豐富!有豬五花、豬里脊,經過醃製,味道非常入味,豬肉略帶甜味,肉香四溢,搭配生菜包住,配上少少韓式醬汁,真係正!另外,拼盤仲有幾款小菜,例如泡菜同埋醃蘿蔔,增添咗口感同層次。**韓式炒粉絲** 呢道菜又叫做“Japchae”,粉絲炒得恰到好處,唔會過軟。入面有胡蘿蔔、菠菜、洋蔥等蔬菜,色彩繽紛,食落去感覺好清新。粉絲吸收咗所有調味料,味道香甜,唔會膩,仲有啲芝麻嘅香氣,真係好開胃。**韓式蒸蛋** 最後係韓式蒸蛋,滑溜溜嘅口感,搭配上少量嘅蔥花同埋海鮮,味道非常鮮美。每一口都係咁柔滑,入口即化,令人感到安心。蒸蛋同其他菜式搭配,係一個好嘅平衡,令整體餐點更加豐富。今日嘅韓國餐廳無論係味道、食材新鮮度定係服務質素都令人印象深刻。下次一定會再嚟試下其他菜式!
**韓式烤肉拼盤**
**韓式炒粉絲**
**韓式蒸蛋**
今晚同同事一齊OT衝完deadline, 完事後想食餐好慶祝一番!正當我煩惱夜麻麻仲有咩餐廳好食的時候,同事提議去尖沙咀諾士佛台的韓式居酒屋食宵夜。去諾士佛台飲嘢就去得多,韓式居酒屋就真係第一次聽,當然舉腳贊成!夜晚十點幾的諾士佛台果然人山人海,一片熱鬧的氣氛,與外面的世界簡直成強烈對比!沿著一列酒吧前的行人路走,走到諾士佛台中間的一橦商廈對開,就看到狎鷗亭居酒屋的宣傳牌。向大廈望上去亦清楚看到居酒屋的招牌。餐廳內的環境佈置有點傳統韓國風,背景播着輕快的韓國跳舞音樂,令人心情都變得輕鬆起來。我們人不多,點了個辣明太魚鍋和芝士泡菜石頭飯。點菜後很快就嚟左六碟前菜,職員話係佢地自家製的。我尤其喜愛小魚乾。小魚乾明顯比平時一般常見的小魚乾大,而且加入了合桃和甜甜的醬汁,特別美味!辣明太魚鍋這是點菜時職員推薦的,說是普遍韓國人喜愛的菜式之一。明太魚鍋其實是由明太魚(阿拉斯加鱈魚)、魚春、魚子、蜆、蟹等海鮮組成,加入芽菜、蘿蔔、金菇等配料,和韓式辣湯底,組合成一個豐富的海鮮鍋。這道菜真的有驚喜!明太魚肉質結實得來嫩滑,味道鮮美可口。魚春和魚子口感獨特,點了職員推薦的Wasabi加豉油,覆蓋腥味之

辣明太魚鍋
這是點菜時職員推薦的,說是普遍韓國人喜愛的菜式之一。明太魚鍋其實是由明太魚(阿拉斯加鱈魚)、魚春、魚子、蜆、蟹等海鮮組成,加入芽菜、蘿蔔、金菇等配料,和韓式辣湯底,組合成一個豐富的海鮮鍋。這道菜真的有驚喜!明太魚肉質結實得來嫩滑,味道鮮美可口。魚春和魚子口感獨特,點了職員推薦的Wasabi加豉油,覆蓋腥味之餘更是帶出鮮味,連平時少吃內臟的同事都大讚好吃!微辣的湯底不但沒有蓋過海鮮的鮮味,反而是令海鮮的鮮味更為突出!

石頭什錦炒泡菜飯
平時一向都喜歡吃石鍋飯。這道菜一上菜時就聞到濃濃的香味,令人垂涎三尺!石鍋飯裡是用了泡菜炒飯底,加上了紫菜,令整體的氣味更香。而煎蛋和芝士,拌勻後令石頭飯的口感更豐富,值得一讚!

我們還點了一支米酒。老實說我也是第一次試韓國米酒。職員放下了小碗給我們喝酒用,原來用碗飲米酒是韓國人的傳統!這米酒是從前韓國工人農夫等休息時的飲料。米酒有一半是米漿,飲用前要搖勻。倒出來的米酒微微杰身,散發著淡淡的米香味。

這裡能夠試到比較特色的傳統韓國菜式,雖然我們入座時時間已經不早,但仍然看到有韓國人來光顧,可想而知這裡必定帶著他們家鄉的味道。飲飽食醉後時間都不早了,我們離開餐廳時還有少量食客,翻查資料後發現原來這裡營業至零晨三點,以後夜收工要宵夜可以多一個選擇了!
2024-11-18