2024-12-06 33 瀏覽
喜愛食韓食的我,朋友介紹尖沙咀諾士佛台開咗有三十年歷史的韓式居洒屋,老闆堅持用新鮮韓國食材, 餐廳主打當然地家庭式菜式。石頭什錦芝士炒泡菜飯,飯加了濃濃芝士有拉絲之感,上碟時熱辣辣,每粒飯滲入泡菜香味,濕濕地好好味,加入大量紫菜同太陽蛋,待應攪伴之下飯香撲味炒珍肝即係炒雞腎,口感非常爽口彈牙,加埋洋蔥青紅椒炒,好惹味。香煎黃花魚原來韓國人都鐘意食魚,大大𠉴條,黃花魚油脂豐富,煎得金黃香脆,魚肉幼滑前菜有六款不同韓式小菜,有泡菜、芽菜、菠菜、豆腐乾、,魚仔干、薯仔,適合做佐酒小食馬格利酒用傳統金色碗飲,而酒碗用大環式手抦,同朋友可以敬酒,味道甜中帶澀,同入口廿甜,色澤呈米白色,每次去韓國餐廳一定會飲

炒珍肝
即係炒雞腎,口感非常爽口彈牙,加埋洋蔥青紅椒炒,好惹味。

香煎黃花魚

馬格利酒

2024-12-03 57 瀏覽
行過諾士佛台臺,行到中段就見到廣告牌,餐廳都算易搵,入到去好有韓國風味,再加上好多韓國人用餐。食得韓國菜,梗係要試米酒,Raspberry Rice Wine :呢款米酒帶有清新嘅覆盆子香氣,味道酸甜適中,酒精感唔強,飲落去滑順,好易入口소곱창 전골 (小腸鍋)呢道菜味道獨特,肉質鮮嫩,湯底通常有豐富嘅醬油同香料味,食落去有啲微辣,搭配各種蔬菜同豆腐,口感豐富,再配酒就好醒神。장어구이 (烤鰻魚)烤鰻魚外脆內嫩,味道鮮美,再配洋蔥,帶有微微嘅煙燻味,香烤十足
行過諾士佛台臺,行到中段就見到廣告牌,餐廳都算易搵,
入到去好有韓國風味,再加上好多韓國人用餐。

소곱창 전골 (小腸鍋)

장어구이 (烤鰻魚)
2024-12-03 76 瀏覽
由於要喺屋企照顧小朋友,好耐都冇得去旅行。突然間想食啲地道韓國菜,搵咗附近諾士佛台嘅#狎鷗亭居酒屋#鐵板燒LA牛肋骨好有家庭小菜風味,牛肉肉汁香濃,用生菜包住嚟食(可以加蒜頭,以及辣椒)勁惹味,配搭燒酒簡直一絕#純豆腐辣湯呢個辣度好啱本地人口味,少少香辣激活咗我嘅味蕾,用嚟送飯好正#八爪魚併無骨炸雞無論賣相同味道都算係韓國菜天花板,色、香、味俱全的一道美食#Saero燒酒無糖燒酒,適合keep fit一族臨走時店員話:星期一至六開 17:00-03:00星期日開17:00-02:00適合三五知己一齊去飲酒食醉

#鐵板燒LA牛肋骨

#純豆腐辣湯

#八爪魚併無骨炸雞
無論賣相同味道都算係韓國菜天花板,色、香、味俱全的一道美食

#Saero燒酒
無糖燒酒,適合keep fit一族

臨走時店員話:
星期一至六開 17:00-03:00
星期日開17:00-02:00
適合三五知己一齊去飲酒食醉

• 韓式八爪魚雞
朋友唔同我嚟,真係唔知有咁正嘅韓式居酒屋 😳 食物由韓國人親自主理,口味地道,仲見唔少韓國人嚟幫襯,似乎真係幾正宗!🍽 前菜 呢度有 6 款韓式小菜可以無限 Refill!而且店員好主動,見你食得 7788 會主動幫你加返,服務真係 💁🏻‍♀️💯🐷 韓式豬腳 $378 豬腳係呢度嘅招牌,份量超巨,成隻豬腳切片,夠 3-4 個人食!豬腳入味但唔肥膩,仲有生菜同幾款配料可以包起一齊食,正 😋 如果你第一次嚟,呢個必嗌保證唔會後悔!🦑 辣海鮮湯 $248 上枱嗰刻已經「嘩」咗出聲!青口、大蝦、魷魚排得靚靚,足料得嚟仲帶微辣,海鮮鮮味完全出晒嚟。最貼心嘅係,阿豬媽會幫你剪開魷魚,剝好蝦殼同青口殼,食起上嚟超方便,呢度嘅服務真係再要俾 Like 👍🏻 🍹 Sparkling 星光清夏燒酒 $88 想飲酒但又怕酒味太重?呢款燒酒就啱晒 ✨ 飲落清甜,帶少少米香,入口完全無苦澀味,特別適合女仔飲,燒酒原來可以咁 Refreshing~ 其實呢度仲有好多其他韓國菜,好似炸雞、石鍋飯、部隊鍋等,不過今次只係兩個人嚟,實在嗌唔晒咁多嘢試 🥲
🍽 前菜
韓式豬腳
🐷 韓式豬腳 $378
🦑 辣海鮮湯 $248
星光清夏燒酒
🍹 Sparkling 星光清夏燒酒 $88
題外話/補充資料: 呢度逢星期日同一,晚餐全單 8 折優惠,仲要開到凌晨兩三點!無論係夜蒲完想食宵夜,定係夜收工搵地方食嘢,呢度都係唔錯嘅選擇 🦉🌙
韓式豬腳
星光清夏燒酒
2024-11-29 79 瀏覽
睇韓劇成日見到男女主角收工後會去啲居酒屋飲酒食宵夜,浪漫之餘仲好chill,今次我就突登係忙完一日後,同男朋友去諾士佛臺試一間韓式居酒屋,完我呢個韓劇女主夢!一入到餐廳,就俾佢地既裝修吸引到,成個氛圍同佈局都好有傳統韓式居酒屋風格,佢地仲有幾間榻榻米房,完全想像到同一班朋友黎呢到飲酒係幾咁有feel~我地兩個人胃口唔算大,今次嚟主要係想飲酒,所以淨係叫左一個牛腸鍋同埋一份餃子,點知份量超多,加上佢地個前菜款式又多又好食,最後食到兩個人又飽又醉,超滿足。前菜總共有6碟前菜,6款味道都好好,最鐘意佢地個茄子同辣泡菜,食落鮮甜又辣辣地,非常開胃!食完仲可以叫佢地refill。牛腸牛肚鍋 So Gop Chang Jun湯底好濃,牛腸同牛肚既味成功咁融入左而又無腥味,有少少辣去吊味。我男朋友唔太食內臟都同我爭左一半嚟食。另外佢好足料,牛腸同牛肚勁多,加埋啲配菜、年糕同粉絲,四個人食都啱啱好。蒸餃子 Jjim Man Du餃子外皮好彈牙,入面啲餡好多汁,咬落去仲啖啖肉,我一個人食左4隻都唔想停。檸檬梳打Highball居酒屋必有item。威士忌加梳打水易入口之餘仲好爽,飲落去好似全日既壓力一下子

牛腸牛肚鍋 So Gop Chang Jun

蒸餃子 Jjim Man Du

檸檬梳打Highball
居酒屋必有item。威士忌加梳打水易入口之餘仲好爽,飲落去好似全日既壓力一下子gur走哂。

無糖燒酒Saero soju
飲落好順滑,加上燒酒獨有既天然清甜,好容易入口,酒量唔好既朋友記得唔好一下子飲太多~我地飲左兩三杯就已經有微微醉意。

平時鐘意同朋友飲杯chill下既你,記得去試下啦,佢地星期一至六都係由下午五點開到凌晨三點架~

2024-11-29 67 瀏覽
呢日同朋友喺尖沙咀整完頭都10點,得知我第二日飛韓國搞到佢韓癮起😂於是就搵左呢間坐落於諾士佛臺嘅韓國餐廳食晚飯,入邊仲有幾張半開放式嘅榻榻米,都幾有feel,另外餐廳都開得好夜下,由下午5點開到凌晨3點,星期日開到凌晨兩點,完全係夜鬼飯堂🤣· 大豆芽湯 $168💰用柴魚干嚟做高湯,仲加左蜆黎煮,淡淡嘅豆芽香加上海鮮嘅味道,整體飲落係好清新,鮮甜可口(^з^)·香辣炒魷魚 $238💰好鍾意食韓餐嘅辣,永遠都帶一點甜,中和辣味又香口(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)魷魚爽脆得黎好嫩,非常鮮,大推😋· 石頭什錦飯 $108💰牛肉絲再混合幾款蔬菜,口感非常豐富,最鍾意就係石鍋上,食到最後都仲熱辣辣(^з^)· Citron Lemon Rita $98💰我好鍾意食韓國菜配碳酸飲品🍸清爽酸甜嘅檸檬味加碳酸嘅舒爽感,真係解膩又清爽🤎

· 大豆芽湯 $168💰

·香辣炒魷魚 $238💰

· 石頭什錦飯 $108💰

· Citron Lemon Rita $98💰
2024-11-28 42 瀏覽
今晚去到尖沙咀正宗韓國人開嘅餐廳,所有餐廳店員差不多是韓國人,入面好有韓國風格,而韓式小碟及生菜可以免費添加 烤什錦牛肉🐮鐵板烤牛肉,有牛仔骨、牛肉及牛扒,每款牛肉好有層次,用生菜包起加醬料好味道😋 牛油烤鮑魚🦪韓國特色牛油鮑魚,食出鮑魚鮮味,店員好細心,待影相後再幫忙剪開鮑魚,可以細細啖慢慢食😋 牛筋湯🥣韓國牛筋湯,用上雪濃牛骨湯底餚製,特別清香充滿濃香牛味,牛筋肉好清爽 韓國米酒🍶韓國馬格利米酒 (Makgeolli 막걸리) 用韓國大米釀製特別香醇 營業時間:星期一至六 17:00 - 零晨3點星期日 17:00 - 零晨2點

烤什錦牛肉🐮

牛油烤鮑魚🦪

牛筋湯🥣

韓國米酒🍶

營業時間:
星期一至六 17:00 - 零晨3點
星期日 17:00 - 零晨2點

2024-11-28 41 瀏覽
諾士佛臺有好多酒吧,但如果想食好啲+飲酒,就要試下我嘅私藏清單,完勝韓國街餐廳 ! 🤍 紅燒牛排牛肋骨燜咗好耐,輕輕一咬即骨肉分離,肉質鮮嫩,入味到不得了!配料用咗白蘿蔔同紅蘿蔔,送飯一流,必叫!🤍 炒海鮮鍋巴估唔到咁豪華,海鮮勁足料,裡面有鮑魚🦪、蟹🦀、大頭蝦🦐、八爪魚🐙同蜆,真係好豐富!鮑魚軟腍,鍋巴吸收晒啲醬汁,咬落去有煙靭嘅感覺,口感超正。🤍 辣牛雜湯出到嚟要叫一個喺屋企整唔到嘅,要知道清洗內臟係唔簡單嘅事。本身擔心會有內臟嘅臭味,但食落去完全沒有。微辣嘅口感同濃郁嘅牛味令人回味,飲完仲會成個人暖笠笠架!🤍 Starlight Chungha Sparkling只有7%嘅酒精,飲落好似飲緊甜甜嘅有氣白提子汁,啱晒啲唔識飲酒,但又想淺嘗嘅人。

🤍 紅燒牛排

🤍 炒海鮮鍋巴

🤍 辣牛雜湯

🤍 Starlight Chungha Sparkling

2024-11-28 64 瀏覽
#MC帶你去尖沙咀.居酒屋就去得多,咁韓式居酒屋又試過未呢?!➖✨ 狎鷗亭居酒屋.餐廳裝潢走木系風格,環境舒適燈光柔和,更有榻榻米卡位房間,氣氛滿滿。➖🥢 韓式前菜|🆓 ✨無限任添✨.點菜後即刻送上六款韓式前菜!有韓式泡菜、涼拌豆芽、涼拌菠菜、甜魚仔、牛蒡漬及韓式魚糕,全部由餐廳自家制作,健康天然又開胃。➖🥢 韓式馬鈴薯燉排骨|$358📝 돼지뼈찜|Dwae Ji Bbyeo Jjim.馬鈴薯燉排骨十分足料澎湃!豬脊骨經過燉煮多時,肉質變得非常嫩滑,連薯仔嘅口感都超軟腍綿密!加上醬汁以韓國辣醬、紫蘇粉及秘製調味料調製而成,香香辣辣,十分有地道風味!➖🥢 韓式魚餅湯|$158 ✨推介✨📝 오뎅탕|O-Deng Tang.魚餅湯亦有「韓式關東煮」之稱!湯底非常鮮甜,搭配油豆腐、魚糕、魚丸等材料串在籤上煮熟,以及鳴門卷、蘿蔔等多款材料及魚糕鋪滿整個煲,鮮甜美味又暖笠笠!➖🥢 覆盆子酒|$158📝 복분자|Raspberry Wine.韓國傳統水果酒!色澤呈深紅色,入口順滑柔厚,味道微甜,幾易入口。➖🈹 優惠|Promotion.逢星期日及星期一更有全單8折優惠。➖⚠️ 位置|Location

#MC帶你去尖沙咀
居酒屋就去得多,咁韓式居酒屋又試過未呢?!

✨ 狎鷗亭居酒屋

覆盆子酒
🥢 覆盆子酒|$158
📝 복분자|Raspberry Wine

🈹 優惠|Promotion
逢星期日及星期一更有全單8折優惠。

⚠️ 位置|Location
餐廳位置比較隱蔽,樓下一排酒吧,見到冠福中心上1樓就係餐廳啦!
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
2024-11-27
覆盆子酒
2024-11-27 56 瀏覽
今日去咗諾士佛台嘅狎鷗亭食韓國嘢。店舖裝修以黃色為主,俾人溫暖嘅感覺。菜式全部由韓國人主理非常正宗。經店員推介試咗佢哋幾個招牌菜,其中有兩款都係我之前未食過。好特別,而且好好味😋呢間居酒屋營業到深夜兩三點 ,喺諾士佛台飲完嘢直接可以上嚟食宵夜。首先,我試咗*韓式青口湯*。呢個湯煲得好大,入面有好多青口,仲有芽菜、皇帝菜同金針菇,湯底清甜,我一口氣飲咗三碗,尤其適合冬天飲用,感覺好溫暖。雖然青口數量好多,但係店員逐粒逐粒幫你將肉起出嚟。服務相當到家👍🏻跟住係*韓式生拌牛肉*。呢道菜同一般牛肉他他唔同,佢有濃濃嘅麻油香味,口感甜甜辣辣,真係好開胃!加上雪梨絲同生蛋黃,令整體味道更加豐富,呢款菜式亦係佢哋嘅招牌鎮店之寶。最後係*烤胸叉牛肉*。呢個牛肉捲埋生菜、大蒜同特製醬汁一齊食,味道好特別,牛肉嫩滑,配搭成個口感好有層次。飲品方面,我試咗*生薑高杯酒*,味道清新,仲有可樂,完美配搭。

2024-11-25 60 瀏覽
有個識講韓文嘅韓國朋友仔話有好地方推介。就帶咗我哋上去諾士佛臺一個叫冠福中心嘅商業大廈,上一樓嘅餐廳。叫做狎鷗亭居酒屋。第一隻中文字連點讀都唔知😂入到去好有去咗一啲秘密花園嘅感覺。個oppa竟然係唔識廣東話真係識講英文同韓文嘅韓國人😱朋友仔就推介咗一個並且我嘅芝士雞肉年糕鍋。佢一開頭好似有啲韓燒舖頭個窩邊有啲芝士喺度。以為係好似平時咁分開嚟食。原來之後佢會幫手攞落去中間個大鍋入面。每隔一舊雞肉同埋年糕都拉曬絲!!!😱同埋你知啦韓國啲醬真係勁濃嘅😍之後再叫咗個鍋包肉。個感覺有啲似我哋嘅咕嚕肉。個醬汁係酸酸甜甜咁嘅,完全無骨。中間仲要有幾舊佢有少少脂肪係入面一咬入去外翠但係入面會爆曬汁出嚟❤️❤️

鍋巴肉

鍋巴肉
2024-11-17 120 瀏覽
之前已經食過好多次覺得佢又正宗份量又足,今晚同朋友餞行特登過尼再食一次🤞🏻生拌牛肉($258)份量好大,三個人岩岩好✨用咗雪梨絲加蛋黃拌起,擺盤好靚鐘意打卡既朋友一定要叫~平時可能食開啲冇咁靚嘅生牛肉係會覺得腥,但呢個10分安全(至少我腸胃唔好食完返屋企都冇事)完全冇腥味,雪梨嘅清甜同生牛肉mix埋完全唔覺得膩🫶🏻辣炒魷魚五花肉($258)呢個幾推薦,下次會再encore💚鐵板五花肉超有鑊氣,甜辣嘅魷魚圈圈好惹味,加上入面有炒香左嘅蘿蔔絲同椰菜絲,食緊熱氣既同時又覺得幾健康下,十分送飯🍚炸醬麵($108)呢個就正常韓國餐廳既炸醬麵味,略嫌佢嘅麵條吾夠彈牙,但係調味岩岩好,平時去韓國食炸醬麵都唔會有咁大塊肉,佢呢碗真係落足料,每啖麵都食到一塊肉,好誇張菠蘿沙冰($148)平時尼都飲開酒,呢次試non-alcohol,叫左個菠蘿沙冰真係幾抵飲,原來small size都好大樽🍍想講上枱以為普普通通係菠蘿汁整既冰,點知飲飲吓啖啖都咬到菠蘿果肉,大癲,真係用咗成個菠蘿去整咁🫨好抵飲,三個人勉強ko到

生拌牛肉($258)

辣炒魷魚五花肉($258)

炸醬麵($108)

菠蘿沙冰($148)
2024-11-05
2024-11-16 147 瀏覽
今日去咗諾士佛台嗰度,但係就唔係飲酒,是食韓國野🇰🇷。近來超級想食部隊鍋,今次終於都可以食。同屋企自己整嗰啲完全唔同,佢又有年糕,豆腐,茄汁焗豆,午餐肉仲有好多好多種類腸仔超級多嘢喺部隊鍋度。食完個部隊鍋都唔使食第二樣。🤣🤣我哋又叫咗芝士雞蛋卷,辣辣芝士🧀好惹味。仲有炸雞加埋生菜平衡返。每次食韓國料理都係好飽,好飽。辣辣嘅部隊鍋配返益力多沙冰🍧,好爽😈 最後一定要大讚個沙冰真係好好飲😍 老闆娘好好人,她話星期一至六由1700做到夜晚0300,星期日就收0200。好勤力呀👍可以去諾士佛台度食宵夜。Today I went to Knutsford Terrace. Instead of drinking, I had Korean food 🇰🇷. I've been craving army stew (budae jjigae) lately, and finally got to eat it. It's completely different from what I make at home—this one had rice cakes, tofu, baked beans

Today I went to Knutsford Terrace. Instead of drinking, I had Korean food 🇰🇷. I've been craving army stew (budae jjigae) lately, and finally got to eat it. It's completely different from what I make at home—this one had rice cakes, tofu, baked beans in tomato sauce, luncheon meat, and so many different types of sausages. There was just so much in the stew that I didn't need anything else to eat afterward. 🤣🤣 We also ordered a cheesy egg roll, which was so delicious with the spicy cheese 🧀. We had fried chicken with lettuce to balance it out. Every time I eat Korean food, I'm always so full. The spicy army stew paired with a Yakult slush 🍧 was so refreshing 😈. And I have to give a shoutout to the slush; it was really tasty! 😍
全部韓國人主理嘅韓國菜🇰🇷‼️超級正宗,重點係唔會太貴(星期日及星期一仲全單8折)😳 同埋開到勁夜,由17:00開到凌晨2:00/3:00,成班friend Friday night / Weekend 嚟爽爆😌 環境 餐牌 店內款式超多,基本上你想食嘅韓國菜都有,平均都係$100-200份,鍋物當然價錢會高少少,但夠大份,人均都可以~ 生拌牛肉 $258 生拌牛肉配以梨絲,牛肉超清甜🩷 質感鬆軟但不失牛肉口感,配埋爽脆梨絲,增加風味,必吃前菜😆 辣雞肉芝士鍋 $288叫咗個經典韓國菜嘅大鍋辣雞肉芝士鍋,有3邊都係芝士🧀🫕店員會幫手撈埋落辣雞鍋,勁邪惡😈 辣度合適,雞肉同年糕嘅份量各佔一半,食完個鍋真係夠皮。 柚子檸檬麗塔 $98 / 青檸&檸檬麗塔 $98飲品就叫咗同樣Hit咗好耐嘅倒插飲品,一款用San Pellegrino嘅無酒精飲品,一款用Corona嘅Lime & Lemon Soda,兩款都好飲。

餐牌

生拌牛肉 $258

辣雞肉芝士鍋 $288

柚子檸檬麗塔 $98 / 青檸&檸檬麗塔 $98
柚子檸檬麗塔 / 青檸&檸檬麗塔

柚子檸檬麗塔 / 青檸&檸檬麗塔
2024-11-14 106 瀏覽
港版-狎鷗亭 韓式料理尖沙咀美麗華商場旁,諾士佛臺酒吧街-冠福大廈1樓- 港版-狎鷗亭 韓式料理!可以約埋班Frd 🎉🥳Apt ! Apt!工作至凌晨3:00! So Go Gi Mo Deum韓式全餐-五花腩+韓牛🐮🐖全鐵板燒! 高質,冇渣! 啖啖油脂香!齒夾留香!建議3-4人食~ 二人份量太多🎈Cham Chi Kim Chi JjiGae吞拿魚豆腐湯🐟正👍🏻米酒Rice Wine/생막걸리特色mocktail Citron Lemon Rita/유자레 몬리 타
港版-狎鷗亭 韓式料理
So Go Gi Mo Deum
韓式全餐-五花腩+韓牛🐮🐖
全鐵板燒! 高質,冇渣!
啖啖油脂香!齒夾留香!
建議3-4人食~ 二人份量太多🎈
Cham Chi Kim Chi JjiGae