2025-05-11
今日出左尖沙咀行街,夜晚試左呢間新式茶餐廳-玄米茶廳。五寶飯今晚想食燒味,所以試左呢度嘅五寶飯,碟飯有5款餸,分別係燒鴨,燒腩仔,切雞,叉燒同紅腸,燒味水準平均唔錯,但我覺得最驚豔嘅係燒腩仔同叉燒,燒腩仔肥瘦相間,塊皮燒得好香脆,入口整體唔會覺得好柴好乾。叉燒係瘦叉為主,但咬落好淋同好入味,表面有少少焦脆。XO醬海蝦球滑蛋飯 平時食開係普通滑蛋蝦球飯,見呢間餐廳竟然會配埋惹味嘅XO醬一齊食,即刻order左一份黎試下。呢度嘅滑蛋煎得好好,唔會過老,仲食到裏面蛋汁,碟飯總共有5隻非常新鮮彈牙而又冇咩雪味嘅海蝦球,而最特別嘅XO醬,佢嘅少少辣味加咸香真係有畫龍點睛感覺,用黎配埋碟飯食一流。香脆炸鮮蝦雲吞 小食嗌左呢款炸雲吞,雲吞餡除左有鮮蝦外仲有少少肥豬肉,炸雲吞外邊炸得酥脆但入面餡料唔會好乾,上碟有7粒,可以配埋沙律醬同泰式辣醬一齊食。繽紛益力多 紅豆冰 兩杯特飲都係跟餐所以加$15,繽紛益力多係益力多加左好多菠蘿粒,飲落酸酸甜甜,非常解膩。紅豆冰入面紅豆香甜軟糯,加埋冰凍淡奶,好適合呢餐飯飲。
五寶飯
XO醬海蝦球滑蛋飯