2012-11-08 46 瀏覽
這晚在北角跟媽媽吃完晚飯, 沒有甜點入口始終覺得欠了些什麼. 想起近炮台山那邊有家福元湯圓一直想試, 不過路程有點遠. 此時媽媽想起有家糖水店在附近, 說味道不錯的, 宅女雖然有點飽, 但好奇心驅使之下又跟著她去看看.媽媽說的就是這家位於新光戲院對面的王記糖水, 原來也算是老字號來的, 她說由早年時每次來北角都會光顧一下, 當中特別欣賞這裡的喳咋.來到門口巳看到有條為數7,8個人的長龍在排隊, 看看手錶, 晚上8時都未到便有人潮那麼利害? 不過細看之下原來排長龍的都是外賣的, 店內堂食的人反而不太多, 那我們進去堂食好了.店子著實不大, 只有十來個座位, 而且都幾擠迫, 密密麻麻的座法只剩下一條窄窄的走廊通道.看看牆上的糖水款式都有十多款, 全部都是比較傳統的糖水, 熱食有最基本的紅豆沙, 杏仁露, 雪耳木瓜等, 也有不少凍食如西米露, 黑糯米甚至是涼粉. 這裡的糖水也有大小之分, 小的價格比大的便宜個2元. 其實這樣也不錯, 因為有時女生胃口小, 吃不下那麼大碗無謂浪費.媽媽還是點了她最愛的喳咋 (HKD$17/小)小的一碗其實份量都算幾多了. 表面下了一小圈的花奶, 攪拌又後質地濃
媽媽還是點了她最愛的喳咋 (HKD$17/小)
小的一碗其實份量都算幾多了. 表面下了一小圈的花奶, 攪拌又後質地濃稠, 入口好滑好香. 甜度不太高, 內裡的芋頭有3,4塊, 切得頗大舊, 不過算幾粉淋. 另外像紅豆、綠豆、眉豆、紅腰豆等豆類都幾多, 也煲得很淋, 不過西米跟麥米就比較少, 欠缺了些咬口. 感覺上次在佐敦明記吃到的喳咋整體味道更佳.

熱芝麻糊 (HKD$17/小)
老實說, 童年時代真的很喜歡吃芝麻糊的, 每次跟父母在外吃糖水大多都會點這款. 不過早幾年在某上新掘起的甜品店, 吃過的不是太稀, 就是用粉開水出來的, 難吃到近幾年出街都不敢再點來吃. 不過這晚媽媽猛說這裡的是生磨, 不是開粉的, 叫我放心試, 便點個嘗嘗吧.
試一口, 果然充滿著濃郁的芝麻香味, 質感也十分濃稠, 不是稀絲絲的那種. 入口實的非常順滑, 口感豐厚, 當中也沒有什麼凝結的顆粒, 味道不太甜, 芝麻味比較重, 就算吃到最後一口也不會感覺很水的. 水準實在是不錯的.

說實的其實吃完晚飯再吃碗小的巳經非常飽了, 因為小的份量也頗多, 所以如果不是大胃王其實小份量都巳經好足夠.
味道真的不錯, 價錢也非常合理.
看看餐牌原來這裡也有賣一款豬骨粥, 看來幾吸引, 可惜這次吃飽飯真的沒位子再吃, 希望下次再來時可以嘗嘗吧.
$17 (其他)
  • 芝麻糊
2012-10-20 12 瀏覽
王記的糖水很有水準, 值得一試再試. 到目前為止已嘗試了約十款糖水, 均十分足料, 而且有份量. 當中最愛蛋白杏仁露和紫米露, 味道濃郁又不會過甜. 家人則很欣賞王記的招牌喳咋. 糖水的質素值得二十分鐘的等候. 惟價錢較貴, 要扣一點分數. 如加湯圓建議各位是另外買一碗, 那碗薑水很濃薑味, 暖胃一流, 特別是天氣涼的時候, 讓人有再吃的滋味.
2012-10-20
20 分鐘 (外賣自取)
  • 蛋白杏仁露
  • 喳咋
2012-10-08 35 瀏覽
食完「住家菜」已經飽到上喉嚨掟, 另一半竟然仲提議去試吓係北角好出名嘅王記糖水, 唔係呀嘛?!! 不過實在太吸引喇, 我個後備胃開始啟動~嘩!!! 門口真係好多人排隊呀!!!不過經我深入調查, 發現呢條龍只係買外賣, 鋪頭入面咁啱有2個面壁位, 唔使排隊, 直入!!!呢度最出名嘅係陳腎蠔豉豬骨粥, 但係我地今晚嘅目標係糖水...餐牌好簡單, 得12款糖水+陳腎蠔豉豬骨粥, 阿蟬強烈連環催促下, Order咗(大)蓮子桑寄生蛋茶同埋(大)(走花奶)香芋椰汁喳咋... 落完單先發現牆上面貼咗好多凍嘅甜品名, 激死~(大)(走花奶)香芋椰汁喳咋變(細)(冇走花奶)香芋椰汁喳咋, 阿蟬, 我以為我聽唔明你講咩啫, 乜原來你都聽唔明我地講咩o架...(細)香芋椰汁喳咋 -- 好足料, 香芋好粉, 所有豆都煮到爛晒好出味, 好好味, 喳咋味道冇被椰汁味掩蓋, 可惜略嫌稀咗d, 如果稠密點會更好~ (大)蓮子桑寄生蛋茶變(細)蓮子桑寄生蛋茶... 阿蟬... 你真係...(細)蓮子桑寄生蛋茶 -- 蓮子清甜粉嫩, 桑寄生味道偏淡, 烚雞蛋很大隻, 有蛋香, 極體都唔錯但可以更好...份量好足, 細嘅
餐廳外的人龍
嘩!!! 門口真係好多人排隊呀!!!

餐牌

香芋椰汁喳咋
(細)香芋椰汁喳咋

蓮子桑寄生蛋茶變
(細)蓮子桑寄生蛋茶

份量好足, 細嘅都咁大碗, 大嘅真係驚食唔晒...

價錢亦好相宜, 以後可以多一個地方食宵夜喇~

不過店內環境極之擠迫, 買外賣返屋企食會舒服d~

王記糖水的確唔錯, 但係我心裡面嘅Number One仍然係天后嘅晶晶糖水!!!
$15 (宵夜)
餐廳外的人龍
餐牌
香芋椰汁喳咋
蓮子桑寄生蛋茶變
(非會員)
2012-08-11 23 瀏覽
I am a foreigner stayed at a hotel near here.I took out cold red bean soup.It seems that ordering cold one is not popular and gave trouble to the shop's persons but...tastes so nice!!!It has no frill but I could fully enjoy the real good taste of red bean.On this short trip I found really good shop
tastes so nice!!!

2012-07-26
5 分鐘 (外賣自取)
$20 (宵夜)
  • 紅豆沙
2012-06-16 12 瀏覽
同另一伴食飽飯再搵呢間糖水店好彩唔難搵8點已經排長龍 唔係嘛.........係,不過呢條係排外賣既堂食唔需要等叫左薑汁芝麻湯丸同綠豆沙涼粉薑汁芝麻湯丸平時麻麻地湯圓既我都特別叫左黎食 出名嘛叫左個細都有5粒或者之前睇食評 大家都話夠薑係有期望下 又唔覺得佢好薑啊不過都可以, 同埋唔會太甜湯圓夠大粒有5蚊銀咁大呀!!!芝麻餡唔算好流出黎個皮就超軟綿綿 好味道啊!!!!綠豆沙涼粉(凍)都係叫個細平時好少食中式糖水呢個都唔錯如果海帶再多D就好喇夠經濟又好味一定再黎!!!!
同另一伴食飽飯再搵呢間糖水
好彩唔難搵

8點已經排長龍 唔係嘛.........

係,不過呢條係排外賣既
堂食唔需要等

叫左個細
都有5粒
或者之前睇食評 大家都話夠薑
係有期望下 又唔覺得佢好薑啊
不過都可以, 同埋唔會太甜

湯圓夠大粒
有5蚊銀咁大呀!!!
芝麻餡唔算好流出黎
個皮就超軟綿綿 好味道啊!!!!

綠豆沙涼粉(凍)
都係叫個細
平時好少食中式糖水
呢個都唔錯
如果海帶再多D就好喇

夠經濟又好味
一定再黎!!!!
2012-06-09
  • 薑汁芝麻湯丸
2012-05-25 9 瀏覽
家住附近,有時會晚上自備不銹鋼食物盒,到這裡買糖水,通常都是外賣。服務友善,收銀的婆婆態度也很好,感覺好像鄰家找到的婆婆般友善。排隊︰每次來到,總要排隊。但等待時間不長,一般五分鐘就到你。客似雲來,絡澤不絕,眼明手快,買完就閃。講番糖水︰最愛是薑汁芝麻湯丸。 薑汁味濃,辛口,食完成條氣都順哂!湯完好食。有點會穿咗,但無影響口感。湯丸好大粒,好滿足。大碗有7粒大丸。蓮子雪耳。清潤,鬆化,有心之作!同埋,大部份糖水都是 hk$ 16 - 19 (大碗), 真係幾大碗。我外賣回家,倒在飯碗,足有兩碗 (滿)。

講番糖水

蓮子雪耳。清潤,鬆化,有心之作!

2012-05-24
5 分鐘 (外賣自取)
2012-05-17 11 瀏覽
無諗過會去糖水鋪食粥...難得喺附近食飯,就過黎試過咁受歡迎嘅豬骨粥~個粥好足料,好夠味,不過都真係幾飽...食完飯再加一碗,真係飽到上心口...但係值得一試!!我見佢仲有一個甜粥,不過無叫到,聽同事講無豬骨粥咁正另外仲叫咗涼粉,芝麻胡等等~芝麻胡好滑,熱同凍都好味~我見好多人買外賣,特別係豬骨粥~我唔係住得遠嘅話我都想買一碗~
我見佢仲有一個甜粥,不過無叫到,聽同事講無豬骨粥咁正
另外仲叫咗涼粉,芝麻胡等等~芝麻胡好滑,熱同凍都好味~
2012-05-16
10 分鐘 (堂食)
$20 (其他)
2012-04-24 10 瀏覽
同男友係屋企食完飯之後, 佢想食糖水,我就即刻諗到去王記, 因價錢平(十幾蚊)又大碗又好味,果日我地10点幾去到, 見到好長既人龍,心諗唔知仲食唔食好, 男友立即去排隊啦, 点不知原來佢地全部都係等叫外賣架。個老闆問有冇兩位,我地好幸運等都唔駛等就坐左入去, 地方係迫D, 但係糖水真係好正腐竹雞蛋我叫左腐竹雞蛋, 大大碗, 啲腐竹係煲到好溶好滑,清清地,我同男友SHARE一人一半,之後就食芋頭紫米露芋頭紫米露我覺得頭紫米露原來仲正呀, 不過芋頭唔多, 但係好重奶味,又香又有口感,真係好正,下次會試下佢地D粥, 我見好多人都買

竹雞蛋

芋頭紫米露

題外話/補充資料: 我用電腦寫, 但相係電話度,唔知点先可以UPLOAD到呢
2012-04-14
  • 芋頭紫米露
2012-03-16 14 瀏覽
其實喺附近住嘅都知呢度好出名:平、靚、正,但嚟『王記糖水』,首選係嚟食粥。吓食粥?無錯,你無聽錯,我無講錯;係食:陳腎蠔豉豬骨粥。呢度所有糖水同粥都分大/細,相差兩個大洋,粥只獨孤一味「陳腎蠔豉豬骨粥」$19大碗。第一口粥你會嘗到前所未有嘅味道,係難以形容嘅鮮香,粥料亦好食,有香爽嘅陳腎,香濃蠔豉味,最難得係啲排骨肉仲好甜、好「lum」,幾乎想問可唔可以爭係要排骨呀!?再打包碗渣泎、腐竹糖水或杏仁疍白返歸慢慢嘆,桑寄生蓮子茶就有啲「硤硤地」。呢粥真係第二度食唔到,唔係幫佢誇大,試過你就知;難怪蔡瀾都讚好啦。
吓食粥?無錯,你無聽錯,我無講錯;係食:陳腎蠔豉豬骨粥

再打包碗渣泎、腐竹糖水或杏仁疍白返歸慢慢嘆
,桑寄生蓮子茶就有啲「硤硤地」

2012-03-15
$50 (宵夜)
  • 陳腎蠔豉豬骨粥
  • 喳咋
2012-03-09 9 瀏覽
薑汁糖水芝蔴湯丸,有5粒湯丸。(所有糖水有得揀大細既,大既加多兩蚊,係真係好大!)而我呢個5粒芝蔴湯丸係細SIZE泥既。咬開左少少個湯丸皮,D芝蔴已經湧緊出泥~正!
薑汁糖水芝蔴湯丸,有5粒湯丸。
(所有糖水有得揀大細既,大既加多兩蚊,係真係好大!)

而我呢個5粒芝蔴湯丸係細SIZE泥既。
咬開左少少個湯丸皮,D芝蔴已經湧緊出泥~正!
2012-03-03
$17 (宵夜)
  • 薑汁糖水芝蔴湯丸
2012-02-12 5 瀏覽
夜晚10:30,天氣太凍,晚飯後最好不過食碗熱辣辣糖水!朋友說王記好食,平時大排長龍,一於試下,睇下佢盧山真面目先!去到已見有2條人龍 ,一條堂食,一條外賣,似乎真係所言非虛!等左20分鐘終於入得去食啦!王記真係好多人,大家坐得迫迫咁,食嘅時候真係接踵摩肩,有D唔方便同唔舒服! 至於服務方面,那2位呀姐操不純正廣東話,我地要清楚反覆再三說明先落到order! 紫米露:明明話要多花奶但最後只得少少! 夠熱料多,味道不過不失啦! 喳咋:朋友本來想叫杏仁露,但賣晒!轉叫芝麻糊,又賣晒! 之後個呀姐唔耐煩居然走左去 ,於是我地再叫另位呀姐來落order,終於叫左個喳咋!個喳咋入面D蕃薯大大舊,西米少少,味道普普通通,未見特別!

去到已見有2條人龍

紫米露:明明話要多花奶但最後只得少少!
夠熱料多,味道不過不失啦!

喳咋:朋友本來想叫杏仁露,但賣晒!轉叫芝麻糊,又賣晒!
之後個呀姐唔耐煩居然走左去
本來我叫多花奶的... ... ...
喺杏仁露同芝麻糊都賣晒下,揀了喳咋!味道一般咋!
2012-01-10
20 分鐘 (堂食)
$15 (宵夜)
2012-01-11 31 瀏覽
早就聽說過王記糖水,但路過的時候總是好多人等位,只得悻悻而去。今日路過竟然有空位,當然要嘗一嘗啦。各款中式糖水其他地方也吃得到,但王記的陳腎蠔豉豬骨粥別處就沒有了,要了小碗$17蚊。果然名不虛傳,料好足,陳腎、排骨、菜,應該還有瑤柱吧。粥好稠,都好綿,加少少胡椒粉,更是多了一份滋味。最近天氣清涼,食一碗暖暖的粥暖身真是好舒服!如同大多數香港食店,位置比較逼迫,但也算可以接受。服務都算好,收拾得很快,態度都很好,會主動問要不要蔥和胡椒粉。今天來了一家4口,需要其他食客調換位置,店家都會想食客打招呼、表示感謝。17蚊的價格都算公道,大碗$19蚊,稍微多一點。如此美味的粥,一定會再來!下次還要試試其他糖水,相信不會讓人失望。
好足料!
2012-01-11
好足料!
  • 陳腎蠔豉豬骨粥
2011-12-24 4 瀏覽
舊式糖水 做得很出色, 芝麻糊: 夠香夠滑,不太甜,得好蛋白杏仁露: 非常香濃,食到個底好結,好足料豬骨粥:本人致愛,每一次都要食,好多豬骨蠔豉,好夠味,食完唔怕口乾。
2011-12-21
15 分鐘 (堂食)
  • 豬骨粥
2011-12-22 3 瀏覽
港島東沒幾間傳統糖水店,這是其中一間,聽說是人龍店,所以來試試。我最喜愛紅豆沙,我覺得要是紅豆沙做得好,其他糖水應該不會差得太遠。這間店的紅豆沙的外賣份量夠大,但陳皮味不夠香,紅豆沒有煮到起沙,有點兒水汪汪的感覺,味道又太甜,有待改進。

2011-03-15
10 分鐘 (外賣自取)
2011-10-31 3 瀏覽
此次堂姊的同事一票人從台灣來, 於是想說盡下地主之宜帶大家去嘗嘗道地想港的糖水. 我們一票人點了芝麻糊, 喳喳, 紅豆涼粉湯, 綠豆涼粉湯. 芝麻糊很濃郁, 個人認為比大良八記和唐朝的還要好吃喔. 非常推薦~紅豆涼粉湯也還不錯綠豆海帶涼粉湯 可能我們比較不習慣這個味道所以就還好喳喳味道也很不錯, 很多配料裡面的芋頭也很鬆軟. 總結下次出差一定還要再去吃, 超級推薦~PS. 老闆娘人很好, 一直跟我們聊天~
味道很好
味道濃郁芝麻糊

我們一票人點了芝麻糊, 喳喳, 紅豆涼粉湯, 綠豆涼粉湯.

紅豆涼粉湯也還不錯

綠豆海帶涼粉湯 可能我們比較不習慣這個味道所以就還好

喳喳味道也很不錯, 很多配料裡面的芋頭也很鬆軟.

總結下次出差一定還要再去吃, 超級推薦~

PS. 老闆娘人很好, 一直跟我們聊天~
2011-10-28
10 分鐘 (堂食)
$17 (宵夜)
味道濃郁芝麻糊
味道很好