2024-10-06 51 瀏覽
以為普普通通,一般地道泰國菜小店。諗住叫杯嘢飲,叫個小食同個麵試吓,唔OK就轉場。點知😱😱樣樣都有驚喜,好食喎!最後仲追加食品,食飽飽,超滿足🤩,已決定下星期再食😚。希望唔好太多人睇到我呢篇食評😅,我唔想大排長龍🙈⋯⋯首先叫咗杯泰式奶茶同椰汁荔芝沙冰。唔太甜,茶濃奶不多,喜歡濃底嘅人應該會鍾意。椰汁冰好香,不甜,帶好少荔芝粒粒,好啱我口味,下次一定會再叫本人覺得蒜蓉包好食程度直接反應廚師質素,通常蒜蓉包好食,其他食物都唔會太差😂呢碟包熱嘅,鬆軟脆邊👍🏻,不過要襯熱食跟住冬陰公湯麵,喂!正喎,酸辣味好平均,唔會搶喉👍🏻,香茅無渣,好有誠意,最終食到一滴湯都無晒🤣甜品必叫芒果糯米飯,芒果又大又甜,點解可以咁厚肉😱,終於食到有糯米味嘅糯米飯,呢碟暫時係我喺香港最滿意嘅👍🏻👏🏻👏🏻包包哋喇….但因為食物質素太好,最終都忍唔住叫多碟炭燒豬頸肉,一嚟到…嘩!大鑊,咁多…驚食唔晒🙈,Finally ….食晒,好彈牙,甜甜哋又有炭燒味,個汁好開胃,好食👍🏻總結,希望讀者覺得我寫得太誇張,唔信咁好食就好😂,咁我再去食唔洗排咁耐😝

呢碟包熱嘅,鬆軟脆邊👍🏻,不過要襯熱食

同朋友去過幾次喺呢度食飯,覺得佢每一種食品都有80分或以上,味道好正宗,尤其是食生蝦,佢會將個蝦頭炸埋,好似食咗兩道菜咁。豬手都好出色炆得夠淋入味。可是服務員的招呼真係有點強差人意,好似唔係好想招呼客人,有無乜笑容。以我所知老闆係廚師,所以老闆喺廚房煮緊嘢,都未必清楚知道樓面員工嘅狀況,亦都唔知道員工有這個問題。
同朋友去過幾次喺呢度食飯,覺得佢每一種食品都
有80分或以上,味道好正宗,尤其是食生蝦,
佢會將個蝦頭炸埋,好似食咗兩道菜咁。豬手
2023-08-16
慶祝紀念
生日
2022-10-26 1327 瀏覽
食過幾次午餐,覺得質素正常,價錢合理。唯獨今日午餐再食完,我唔會再去。我一個人食,一張細枱,我入咗鋪開始計20分鐘內食完,叫咗紅咖喱雞飯加炸雞餅。食物質素一如以往正常。當時時間1330左右。呢區午餐繁忙時間已完。我一路飲埋杯野,一路睇電話。佢見我差唔多食完,已經靜雞雞放咗張單喺枱面。我睇電話唔為意,佢再特登拎張menu 問我要唔要甜品。你趕到咁,我即埋單。我叫咗個lunch set 加小食,八十零蚊,我知唔係多錢,但我都係客人有幫襯。你客多我明白,但當時佢都坐唔爆,亦唔見得之後會突然有一大堆客。所以成個經驗好唔尊重人,你野食咩質素都無意思,因為唔會令人想黎。

食過幾次午餐,覺得質素正常,價錢合理。

唯獨今日午餐再食完,我唔會再去。

當時時間1330左右。呢區午餐繁忙時間已完。

我一路飲埋杯野,一路睇電話。
佢見我差唔多食完,已經靜雞雞放咗張單喺枱面。

2022-08-04 972 瀏覽
成日都行過呢間餐廳 今日終於都去試咗店入邊嘅店員 應該都係泰藉人士估計啲嘢食都幾正宗肉汁濕炒河粉 (可選豬 牛 雞)河粉係好闊嘅河粉同平時出邊食嘅有啲唔同都幾彈牙 幾好食蔬菜同肉片嘅份量都唔少個味道都幾好綠咖喱配茉香米飯 (可選豬 牛 雞 蔬菜)青咖喱汁撈飯好開胃亦都有啲泰式茄子牛肉份量適中$60 一個午市套餐都幾抵食份量就適中嘅 一個女仔應該都夠食仲有野飲 (冷熱均可)我哋叫咗泰式奶茶 奶茶份量唔係好多但係甜度適中👍🏼食嘢嘅時候見到另外張枱叫海南雞飯啲雞嘅份量都好多下次要試吓😊
成日都行過呢間餐廳 今日終於都去試咗
店入邊嘅店員 應該都係泰藉人士
估計啲嘢食都幾正宗

肉汁濕炒河粉 (可選豬 牛 雞)
河粉係好闊嘅河粉
同平時出邊食嘅有啲唔同
都幾彈牙 幾好食
蔬菜同肉片嘅份量都唔少
個味道都幾好
肉汁濕炒河粉 (可選豬 牛 雞)

綠咖喱配茉香米飯 (可選豬 牛 雞 蔬菜)
青咖喱汁撈飯好開胃
亦都有啲泰式茄子
牛肉份量適中
綠咖喱配茉香米飯 (可選豬 牛 雞 蔬菜)

$60 一個午市套餐都幾抵食
份量就適中嘅 一個女仔應該都夠食
仲有野飲 (冷熱均可)

我哋叫咗泰式奶茶 奶茶份量唔係好多
但係甜度適中👍🏼

食嘢嘅時候見到另外張枱叫海南雞飯
啲雞嘅份量都好多
下次要試吓😊
2022-08-04 472 瀏覽
1. Fried Rice w/ Pineapple 🍍2. Sour & Spicy Tom Yum📍: Pandan Thai Cafe (Western District), G/F, 284 Des Voeux Road West, Sai Ying Pun, Western District💰: $60 (drinks included)⭐️: 7.8/10Review: Today we have a quite affordable Thailand food 🤩❤️, you can choose from 14 main menu + 1 drink (their thai milk tea is tasty and sweet 🇹🇭)for $60 👌🏻 I actually expect that their fried rice would come with the pineapple as a bowl, but nopee 😕 disappointed with that, but unexpectedly their fried rice tastes go
1. Fried Rice w/ Pineapple 🍍
2. Sour & Spicy Tom Yum

💰: $60 (drinks included)

⭐️: 7.8/10

Review: Today we have a quite affordable Thailand food 🤩❤️, you can choose from 14 main menu + 1 drink (their thai milk tea is tasty and sweet 🇹🇭)for $60 👌🏻 I actually expect that their fried rice would come with the pineapple as a bowl, but nopee 😕 disappointed with that, but unexpectedly their fried rice tastes good enough! They have some pineapple, beef, and raisins so it is not very bland 😋Their tom yum is also quite fragrance and stronger than other thai resto, so yup it is worth to try if you are craving for some thai food around HKU! ✨
Fried  Rice with Pineapple
Sour & Spicy Tom Yum
Fried  Rice with Pineapple
Sour & Spicy Tom Yum
2022-06-25 541 瀏覽
大型連鎖餐廳開到成行成市, 嘢食雖然有品質保證, 但總係覺得少咗啲心思所以大食妹一直都好支持一啲有質素嘅小店, 呢間班蘭泰式餐廳雖然環境一般, 但嘢食種類又多, 味道亦唔錯<炸鱸魚佐青芒果沙拉>因為供貨唔係好穩定, 食材可能有所調整但酸酸辣辣, 魚肉鮮嫩, 有品質保障<泰式拼盤>泰式拼盤有四款小食, 分別係雞卷、雞翼、春卷同蝦餅, 新鮮熱辣辣炸出來, 配搭泰式甜辣醬, 最啱一大班人分享<串燒>串燒雖然炭燒味唔係好重, 但雞肉肥瘦適中, 食落啖啖肉沙嗲醬汁加入左花生, 味道更香更好食<菠蘿海鮮炒飯>主食推介菠蘿海鮮炒飯大食妹記得好耐之前食過係原個菠蘿咁上, 而家相對冇咁有儀式感但炒飯有鑊氣, 配搭各種配料<芒果糯米飯>最後當然要食返個經典嘅芒果糯米飯糯米飯新鮮熱辣辣, 淋上椰汁, 配搭鮮甜多汁嘅芒果, 完美
<炸鱸魚佐青芒果沙拉>
因為供貨唔係好穩定, 食材可能有所調整
但酸酸辣辣, 魚肉鮮嫩, 有品質保障
<泰式拼盤>
<串燒>
串燒雖然炭燒味唔係好重, 但雞肉肥瘦適中, 食落啖啖肉
沙嗲醬汁加入左花生, 味道更香更好食
<菠蘿海鮮炒飯>
主食推介菠蘿海鮮炒飯
但炒飯有鑊氣, 配搭各種配料
<芒果糯米飯>
最後當然要食返個經典嘅芒果糯米飯
糯米飯新鮮熱辣辣, 淋上椰汁, 配搭鮮甜多汁嘅芒果, 完美
  • 炸鱸魚佐青芒果沙拉
2022-06-21 425 瀏覽
父親節帶屋企人係屋企附近食大餐,居然食到間超好味嘅泰菜,個個都食到lam lam脷!前菜係必食燒豬頸肉,肉質超級爽滑,配搭醬汁簡直係繼標叔叔之後我會回頭嘅豬頸肉之選!另一個前菜係無骨豬手,煮到非常軟稔,豬皮膠質滿滿入口即化,豬肉住到入曬味,唔會太鹹,點埋個蒜蓉醬汁簡直係人間美味!跟住叫左個青咖哩雞+蒜蓉包,蒜蓉包酥脆熱辣點咖喱汁簡直係無得輸,啲雞肉味道口感一般,但係咖喱汁就很好味,完全唔辣的,岩曬屋企人。之後叫左個冬陰功蝦金邊粉,個湯好濃郁香矛同青檸嘅味道,但完全唔辣,金邊粉掛湯,味道可以。最後來個芒果糯米飯作結,芒果掠嫌青左啲,但糯米飯好味😋居然唔記得左影個椰子沙冰!份量大兩個人share剛剛好,值得一試~似個人埋單都係$641咋,除開每人$160已經飽到捧著肚走❤️
父親節帶屋企人係屋企附近食大餐,
居然食到間超好味嘅泰菜,
個個都食到lam lam脷!

必食燒豬頸肉

必食無骨豬手

青咖哩雞

冬陰功蝦金邊粉

芒果糯米飯

最後來個芒果糯米飯作結,芒果掠嫌青左啲,但糯米飯好味😋

2022-06-19
  • 椰子沙冰
  • 燒豬頸肉
  • 蒜蓉包
2022-04-17 337 瀏覽
這間小店是我諗起食泰國午餐都會去。他們的中午套餐$60/set.我食過幾次這個無骨豬手飯,覺得他們整得不錯。套餐包了湯和飲品一杯。無骨豬手當然是他們一早去骨,我覺得份量也合適。食過幾間泰國店,一間在堅尼地城,一間在石塘咀,他們這間的飯比較軟熟。他們的午市套餐還有多款可以選擇,下次試吓其他,圖片見到個海鮮炒飯都幾好。這個是泰國人開的,感覺上溝通需要點耐性有時個女仔好似唔係完全明白廣東話。他們下午三點休息
這間小店是我諗起食泰國午餐都會去。

無骨豬手飯
2022-04-16
無骨豬手飯
2021-05-19 587 瀏覽
千里迢迢來光顧此間餐廳吃中午飯,order 了三個午餐,好清楚地同服務员講了三次海南雞要白飯.結果來到是都係錯,要求更換時店員態度極差,最後還說我沒有講及唔更換,結果我成碟飯沒有吃,因為我對薑敏感!千其唔好來幫襯,今時今日有如此服務態度嚇死人

2021-05-05 800 瀏覽
泰菜一直都係大食妹嘅至愛近排同屋企人食左呢間唔錯嘅泰國小店, 決定同大家分享一下<炸鱸魚佐青芒果沙拉>炸鱸魚佐青芒果沙拉超級好食, 黎到一定要嗌炸鱸魚新鮮炸出黎, 又熱又脆, 魚肉唔單定去左骨仲好嫩好好味添配搭酸酸辣辣嘅青芒果沙拉, 份外惹味份量都幾多, 一家人share啱啱好<碳燒沙嗲雞串燒>碳燒沙嗲雞串燒都係大家嘅熱門菜式, 雞肉肥瘦適中, 碳燒味唔算太重配撘濃郁嘅沙嗲, 係個大人細路都鍾意嘅小食<蒜蓉炒通菜>食飯要均衡營養, 我哋仲嗌左份蒜蓉炒通菜, 超有鑊氣<菠蘿海鮮炒飯>班蘭嘅菠蘿海鮮炒飯都係大食妹推介上枱時新鮮新鮮熱辣辣, 米飯粒粒分明, 金黃可口仲要超足料添<泰式炒金邊粉>泰式炒金邊粉都有中上水準, 酸酸甜甜, 蝦都好彈牙<冬陰功蝦湯(小)>冬陰功蝦湯係大食妹飲過最濃嘅冬陰功, 仲可以加酸少辣, 自由選擇
泰菜一直都係大食妹嘅至愛
近排同屋企人食左呢間唔錯嘅泰國小店, 決定同大家分享一下
<炸鱸魚佐青芒果沙拉>
炸鱸魚佐青芒果沙拉超級好食, 黎到一定要嗌
配搭酸酸辣辣嘅青芒果沙拉, 份外惹味

份量都幾多, 一家人share啱啱好

<碳燒沙嗲雞串燒>

配撘濃郁嘅沙嗲, 係個大人細路都鍾意嘅小食

<蒜蓉炒通菜>
食飯要均衡營養, 我哋仲嗌左份蒜蓉炒通菜, 超有鑊氣

<菠蘿海鮮炒飯>
班蘭嘅菠蘿海鮮炒飯都係大食妹推介
上枱時新鮮新鮮熱辣辣, 米飯粒粒分明, 金黃可口

仲要超足料添

<泰式炒金邊粉>
泰式炒金邊粉都有中上水準, 酸酸甜甜, 蝦都好彈牙

<冬陰功蝦湯(小)>

• 炸鱸魚佐青芒果沙拉
  • 菠蘿海鮮炒飯
  • 冬陰功蝦湯
干炒牛肉片河  78元   4.5/5分1. 河粉大條狀,完全是泰國食到的味道,而且加上大量甜豉油調味,找回泰國芭堤雅牛河的回憶,難得難得2. 可惜菜多肉超少,可能只有2片牛肉,似乎肉類價格太貴了吧? 價錢偏貴了~炸雞球   68元   4/5分1. 有點兒似蝦餅的感覺,但變成爽脆的口感,炸得幾好,入面都充滿魚肉味道,不俗之作青咖哩(豬)     88元   4/5分1. 青咖哩的優點是辣度較低,適合不吃辣的香港人2. 青咖哩偏水狀,但咖哩味依然存在,我覺得都幾不錯3. 同樣,菜多肉太少,叫了一碗白飯配合會相得益彰,反而米飯又好多,真奇怪呢環境正常(不算太多,大約20人左右的空間),上菜速度神速(叫完,10分鐘內全部送到,應該是預先做定?)價格不算太高,惟肉類太少,整體來說有泰國的味道,所以好評~店員都主動上水上牙簽,這點值得一讚,謝謝,有機會會再來吃高質的河粉!
干炒牛肉片河  78元   4.5/5分

炸雞球   68元   4/5分

青咖哩(豬)     88元   4/5分

1. 青咖哩的優點是辣度較低,適合不吃辣的香港人
2. 青咖哩偏水狀,但咖哩味依然存在,我覺得都幾不錯

價格不算太高,惟肉類太少,整體來說有泰國的味道,所以好評~

干炒牛肉片河
炸雞球
青咖哩(豬)
2020-11-14
10 分鐘 (堂食)
干炒牛肉片河
炸雞球
青咖哩(豬)
2020-01-29 1337 瀏覽
本身都鍾意食泰國嘢,之前都冇乜點留意西環附近有啲咩泰國餐廳🙃去咗呢一間地道嘅泰國餐廳試下,叫左紅咖哩同埋必食嘅肉碎生菜包🙈 肉碎生菜包其實都好難唔好食,覺得不過不失,只係生菜比我去其他餐廳份量少左d同細塊左d 👌 個紅咖哩牛,我覺得一般,唔太似食開嘅紅咖哩,比較淡口,覺得可以個汁再杰身少少,因為有少少水得滯,但味道係夠嘅。同我嫌佢菜多肉太少,菜係直落咖哩一齊煮,但因為咖哩味道唔太夠所以無乜入味。肉片我麻麻,汁未夠辣同埋有少少偏甜,不過如果鍾意冇咁辣嘅朋友應該都會覺得唔錯, 不過都係嗰句,個汁杰身少少,辣d,加碗飯會好食啲

肉碎生菜包
紅咖哩牛
2019-12-24
肉碎生菜包
2019-11-08 1010 瀏覽
值得一試!西營盤都幾多星馬泰餐廳,今日就黎到呢間泰國餐廳,中午唔算太多人,靜靜地坐得幾舒服。我地叫左一份紅咖哩,一份炒金邊粉,一份海南雞河粉。泰式奶茶幾正宗,甜甜地,個人比較中意飲甜野,所以覺得好好飲。至於河粉就不過不失,比較清淡,湯底無洋味,河粉比較淋,係一片片個種,海南雞都無咩味,於是問店員拎左d調味料,有辣椒同魚露,加完有味好多,成碗野即刻出色左。望住朋友個兩碗野,一陣香味撲面而來,搞到我有d後悔,都係重口味既泰國菜比較適合我哈哈哈。
2019-10-29 515 瀏覽
上一次我朋友帶我來這裡,嘗試了泰式豬手飯和青咖喱雞,覺得還蠻好吃的,味道挺正宗的。所以這一次我帶我的朋友來試一試其他的食物。這家店的午餐選擇繁多,肯定會有一樣適合你的胃口。全部僅僅只需$60,加送一杯泰式奶茶/咖啡/檸茶。紅咖哩豬肉—我喜歡他們家的咖哩,奶香很濃很重,咖哩偏濃稠,味道濃郁,配飯吃一流!我想我可以添兩碗飯。泰式炒金邊粉—這一碗也太大了吧,滿滿的金邊粉,飄著濃濃的魚露味。撒上花生粉和淋一些青檸汁,口感很豐富,酸酸的,甜甜的,如喜歡吃辣的朋友,不妨跟店家拿點辣椒,一起吃更美味。海南雞湯河—海南雞的份量不少,可惜不是無骨的,吃起來有點麻煩。河粉選用的是泰式河粉,屬於塊狀型,不是香港常見的條狀。湯頭有點淡,沒什麼味道,加了些許魚露和辣椒來調味。泰式奶茶-我本身喜歡泰式奶茶的香,和港式有點不同,多了些香料味。因為泰式奶茶偏甜,所以可以選擇少糖。
海南雞湯河
泰式炒金邊粉
紅咖哩-豬肉
10 分鐘 (堂食)
泰式炒金邊粉
紅咖哩-豬肉
2019-09-11 628 瀏覽
前幾日食完晚餐,今日去食午餐因為上次食完個青咖喱,又想食今日我都係叫返青咖喱我朋友叫咗個豬手飯,我試過豬手,都幾入味,但係豬手比較凍,唔夠熱,感覺上想食返啲熱野嘅話,就最好叫返啲湯麵。另一個朋友食海南雞飯,雞好滑
前幾日食完晚餐,今日去食午餐
因為上次食完個青咖喱,又想食
今日我都係叫返青咖喱
另一個朋友食海南雞飯,雞好滑