2019-01-18 409 瀏覽
今天早上,同同事去了飯堂吃早餐。呢度任何ABCDE湯粉麵餐!全部同茶餐廳一樣跟另一碟有一塊打對角切開的三角形多士一塊大圓形的午餐肉切半 或㕑師腸一條!一隻雞蛋可以煎或是炒。及一杯飲品.我昨日同同事order左沙爹牛肉公仔麵...大家都是午餐肉加煎蛋多士,仲有熱咖啡。想先講賣相,雖然係一般大路嘅早餐,但係望落都算十分唔錯...多士係由兩塊方包角切組成,普遍茶餐廳只有一塊。而呢度就有兩塊,而且烤得夠香脆!餐肉煎得香口...煎蛋就有改善空間,預期只有蛋黃部分較生。沙爹牛肉麵牛肉份量適中,麵條結實彈牙,湯夠熱但偏醎⋯⋯最後就係杯咖啡,味道唔錯咖啡夠濃奶夠滑,我地唔使落糖都好好飲地方乾淨企理...總括嚟講,呢個早餐雖然要$34但感覺上依然物有所值!
今天早上,同同事去了飯堂吃早餐。
呢度任何ABCDE湯粉麵餐!

全部同茶餐廳一樣
跟另一碟有一塊打對角切開的三角形多士
一塊大圓形的午餐肉切半 或㕑師腸一條!
一隻雞蛋可以煎或是炒。及一杯飲品.
我昨日同同事order左沙爹牛肉公仔麵...
大家都是午餐肉加煎蛋多士,仲有熱咖啡。

想先講賣相,雖然係一般大路嘅早餐,
但係望落都算十分唔錯...
多士係由兩塊方包角切組成,
普遍茶餐廳只有一塊。
而呢度就有兩塊,而且烤得夠香脆!
餐肉煎得香口...
煎蛋就有改善空間,預期只有蛋黃部分較生。

沙爹牛肉麵牛肉份量適中,麵條結實彈牙,

湯夠熱但偏醎⋯⋯
最後就係杯咖啡,味道唔錯咖啡夠濃奶夠滑,

我地唔使落糖都好好飲
地方乾淨企理...
總括嚟講,呢個早餐雖然要$34
但感覺上依然物有所值!
2019-01-07 368 瀏覽
係灣仔番工嘅我成日都會幫襯呢間瑞士咖啡室,😗因為唔知食咩好,加上呢一間係連鎖咖啡室,食物品質都會有d保證。😂我一係會叫佢個🤤招牌瑞士咖啡汁雞翼,一係就叫佢嘅是日午餐😂。今日黎到入面房嘅卡位,一座低就有陣味🤢,應該係個枱到傳出黎,😥但午餐時段好多人,所以都調唔到位。⭐️我今日叫左個F餐,焗咖哩雞扒飯,即叫即焗👍🏼,所以會比其他餐遲黎😗,味道ok,都幾多汁。熱奶茶就係正常質素。👌🏻
2019-01-03 281 瀏覽
突然很想食瑞士雞翼,聽朋友說瑞士咖啡室的招牌瑞士雞翼非常出名,於是特意去試試。午飯時間一到餐廳已見長長人龍,等了一會終於能入座。叫了個瑞士常餐A,有兩隻瑞士雞翼、公仔麵、火腿奄列和牛油多士。雞翼算是大隻,而且顏色上得不錯,有光澤。瑞士汁不會過鹹或過甜,算是不錯。可惜雞翼本身一般,內裡不夠入味,而隨雞翼上碟的瑞士汁也不多。至於公仔麵則是中規中距,也不會煮得太腍身。火腿奄列略嫌太油身。港島區以$50左右吃瑞士雞翼常餐算是可以。

至於公仔麵則是中規中距,也不會煮得太腍身。

• 瑞士常餐
2019-01-02 258 瀏覽
今日時間緊逼,晚餐諗住搵間茶餐廳食就算,於是黎左瑞士咖啡室!無黎一排,佢既餐牌唔同左,多左選擇!中湯係合掌瓜蘿蔔豬骨湯,有好多湯料,大大碗,但比較油膩,所以都無飲曬!火山蒸肉餅餐 $68呢個係瑞士咖啡室既名菜!滑溜既蒸蛋,中間係肉餅,加埋個鹹蛋黃,送飯一流,最好兩個人share,一個人食有d漏!唯一挑剔既係佢既肉餅頗多肥豬肉,同埋叫得呢個送,一定預左要等,當日我就等左足足30分鐘!如果趕時間,就唔建議試呢一個!

火山蒸肉餅餐 $68

2019-01-02
2018-12-27 184 瀏覽
$27一份雙拼三文治早餐連飲品,我點咗咸牛肉旦治烘底,麵包烘得鬆軟,但打開一看實在O晒咀,D雞蛋同咸牛肉係咪貴到得咁薄咁細片呀!唔好諗住塊麵包夾住就睇唔到,相信是但一間茶記都冇呢度咁求其,嬲到好想爆粗,真係好過份,絕對冇下次😡😡😡😡
2018-12-26
$35 (早餐)
2018-12-05 329 瀏覽
約朋友開會, 為咗成班人有位坐,我又得閒,咪上去霸位先囉!原來瑞士咖啡室環境都幾大,外表唔覺,我坐在最入,經過噤多張枱,留意到大部分食客都叫碟極深色嘅炒河粉,心諗噤多人點,唔會伏掛.....就係噤,我就點咗個瑞士汁炒牛河.先講講杯凍0茶先,味道唔錯,紅茶味同檸檬味各占一半,無話一隻味搶哂,而且唔係鬼噤細隻嘅杯,杯夠大份量足!讚!我無點食過瑞士汁嘅雞翼或炒河,所以唔多了解瑞士汁係咩味,但哩碟瑞士汁炒牛河只係個顏色夠深,味道同其他乾炒牛河無咩分別,味道偏淡,同我預期味道香濃頗大出入,好彩牛肉炒得夠鮮嫩。噤咁價錢,我情願去茶檔重化算囉!我朋友係咪枚黎架!PS:極中意牆上舊香港相片同懷舊地磚!
約朋友開會, 為咗成班人有位坐,我又得閒,咪上去霸位先囉!
就係噤,我就點咗個瑞士汁炒牛河.
噤咁價錢,我情願去茶檔重化算囉!
我朋友係咪枚黎架!
PS:極中意牆上舊香港相片同懷舊地磚!

2018-12-05 166 瀏覽
《瑞士咖啡室》 #食在灣仔📍灣仔灣仔道128-150號明豐大廈1樓B舖-突然想食雞脾 係公司附近 lunch time就早d去食😌🔹瑞士常餐B $54 凍飲+$3火腿奄列、牛油多士瑞士雞髀公仔麵 可轉 通粉/意粉/米粉我就不嬲都好鐘意食雞脾🤣無論係炸脾地滷水脾瑞士咖啡室嘅瑞士脾我覺得算係中等水準不過唔夠味 多d汁就好啦 某d位略為乾身牛油多士夠脆夠多牛油 呢樣唔錯奶茶都幾滑 $57話貴唔貴話平唔平ByT: 7/10
《瑞士咖啡室》 #食在灣仔

牛油多士夠脆夠多牛油 呢樣唔錯
奶茶都幾滑 $57話貴唔貴話平唔平

ByT: 7/10

2018-11-22 227 瀏覽
今日上完運動堂,便同同學們去了座落灣仔灣仔道的瑞士咖啡室。餐廳很懷舊,由於我地晚上8時半後去,所以人流不算太多,我們安排坐在卡位上。中式餐湯:好味,料足。我們分別點了晚餐A 卡邦尼汁焗雞皇濶條麵$72 & 晚餐B 香茅豬扒拼大蝦🍤$72及焗肉醬意粉$64。飲品點了2杯熱檸茶及1杯熱檸水,中式餐湯。卡邦尼汁焗雞皇濶條麵 :雞普通,濶條麵份量都多。香茅豬扒拼大蝦:香茅豬扒唔錯,大蝦🍤仲有雪藏味,飯份量很多。焗肉醬意粉:材料很足,很多肉碎,但意粉太「林」。熱檸茶:茶味濃。熱檸水:夠熱,味道正常。
今日上完運動堂,便同同學們去了座落灣仔灣仔道的瑞士咖啡室。

中式餐湯:好味,料足。

卡邦尼汁焗雞皇濶條麵 :雞普通,濶條麵份量都多。

焗肉醬意粉:材料很足,很多肉碎,但意粉太「林」。

熱檸茶:茶味濃。

熱檸水:夠熱,味道正常。
2018-11-22
2018-11-16 195 瀏覽
這餐廳其實就在公司附近,一直想來試試的,可是第一次去到跟想像的不太相同,雖然佈置得也是懷舊風,但始終餐廳人流太多,座位較密,其實沒有什麼影相位。食物方面我點了肉醬意粉,味道香濃,熱檸水,一般茶餐廳食物及價錢,但也頗有水準,其實應該試試招牌瑞士雞翼,可惜我又不太喜歡吃雞翼。
2018-09-26 620 瀏覽
其實之前喺中環返工嗰陣一直都有幫襯中環分店☺️一直都keep到有保證😆所以今次黎灣仔分店都有唔少期望呢🤪今次照舊叫左豉汁脾常餐加丁麵另外試下一直都未飲過既筋肉奶茶😆上枱一次過黎哂十幾碟野其實都幾壯觀🤩豉汁脾keep到味道依然一流之餘😆烘包同蛋都係茶餐廳貨色☺️呢枝筋肉奶茶雖然個樽的確幾得意🙊但係可以期望過大奶茶都係普通野🙊性價比唔高下次可唔叫Anyway都係繼續讚頌下個豉汁脾先☺️🍗
其實之前喺中環返工嗰陣
但係可以期望過大奶茶都係普通野🙊
性價比唔高下次可唔叫
Anyway都係繼續讚頌下個豉汁脾先☺️🍗
2018-09-20
5 分鐘 (堂食)
2018-08-19 548 瀏覽
初初選擇來這裡是因爲想起了它美味的常餐茶餐,飽足味美的菠蘿油,但來到坐下以後發覺有太多選擇,所以決定一試晚餐的小菜。我們點了二人餐,非常多選擇,肉類看上去也令人食指大動。但為了健康起見這天還是想清淡一點,所以多菜少肉少油。例湯中湯,粉葛湯,喝不岀有味精,很多湯渣,吃完已經不餓了哈哈。蟲草花杞子浸時蔬白菜仔份量不少,近乎看不見有油,清淡健康。海皇粉絲雜菜煲沒有讓人感到特別深刻,只是健康清淡而已。瑞士火山蒸肉餅很有像想力的菜名,花心的菜色,既可吃到蒸水蛋,又可以吃到肉餅,蛋很滑,肉餅不俗。餐飲,點了茶走少點和邪惡感滿滿的美祿暴龍,瑞士咖啡室的港式飲料還不是開玩笑的,水準高。

我們點了二人餐,非常多選擇,肉類看上去也令人食指大動。

但為了健康起見這天還是想清淡一
點,所以多菜少肉少油。

蟲草花杞子浸時蔬

白菜仔份量不少,近乎看不見有油,清淡健康。

海皇粉絲雜菜煲

沒有讓人感到特別深刻,只是健康清淡而已。

瑞士火山蒸肉餅

2018-06-25 462 瀏覽
行街行到攰攰地,見有間樓上茶餐廳幾得意就打算上去食個下午茶坐下休息下。星期六都有下午茶食,叫左枷央西多中間搽左d枷央醬,甜甜地唔洗落糖醬食都ok仲叫左個xo醬炒腸粉,包一杯檸樂可樂係樽裝,已經比較少見炒腸粉好惹味,xo醬辣辣地即刻開胃曬。
中間搽左d枷央醬,甜甜地唔洗落糖醬食都ok

仲叫左個xo醬炒腸粉,包一杯檸樂

可樂係樽裝,已經比較少見
炒腸粉好惹味,xo醬辣辣地即刻開胃曬。
2018-06-23
2018-05-16 472 瀏覽
近排成日去瑞士,成為熱棒飯堂之一,男人老狗叫個輕便餐,成了我的常餐,個餐有大熱狗、通粉、奶茶,咁抵食,必推介! 廢話必講,皆因湊夠200字先有得揀評分post到,唔好意思,原諒我係咁直呀。 環境: 懷舊啦又係,近期都走唔甩,雖然佢都唔係近期開左好耐,又係時候講行野:對我呢個八十後來講,又有一份情懷..... 是日推介: 大熱狗-固然係我的重點推介,單睇賣相已高下立見,好大件熱狗,熱狗腸既長度,係長過個包,有肉食!腸-不是普通的腸,而係粗大的熱狗腸,皮脆多汁堅! 爆多的沙律醬,一啖啪落去,成口都係!果下滿足真係!熱狗腸同沙律醬太正,個普通既包已作配襯呀。 意式雜菜湯底火腿通粉-愛的推介,有清湯底及意式雜菜湯底揀,都無機會唔揀意式雜菜湯底,多雜菜又有火腿味道濃郁,十分的愛上!不過意式雜菜湯底,食佢要講彩數,水準上有偏差,懷疑果日廚房輸馬,碗意通食左啖-WA@0@--此刻深深的傷透了我唱著心酸的情歌...歌聲不再有那美麗結局...不禁要起歌...份外酸同咸,但我無同伙計講,大家明既隨緣。

環境:

是日推介:

2018-05-08 386 瀏覽
午飯時間,灣仔區人來人往,朋友介紹一間瑞士汁很出色的餐廳,慕名而來。該餐廳地方稍大,客人流量也快,很快安排了位置,點餐快,落餐快。常餐A:瑞士雞翼公仔麵配火腿奄列厚多士,熱檸水,瑞士雞翼很入味,厚多去熱辣辣又脆口,還有濃濃蒜香味,公仔麵時間掌握剛好,唔太淋亦唔太硬,加人雞翼的瑞士汁更覺美味,熱檸水的檸檬沒有苦澀味,水面亦沒有浮起一層油漬。以灣仔區比較,瑞士咖啡室比同區茶餐廳地方寬闊舒適,價錢合理。

2018-05-07
2018-05-07 209 瀏覽
以前在灣仔上班時,天天經過瑞士咖啡室,卻始終無緣一試,今日巧合重回舊地,終於有機會一嚐經典瑞士汁的滋味灣仔樓上店裝修復古,而且非常地道,走進去恍如回到了舊香港時期的冰室一樣。我們一行三人獲分配一張卡座,位置略窄,時值午飯時間,人頭湧湧,氣氛甚為熱鬧然後重頭戲出場!大大隻雞脾裹滿甜甜瑞士汁,色澤均勻,是半帶緋紅的咖啡色,用刀叉輕輕一劃已經切開,肉質軟捻又入味,不太鹹,卻又嚐到香料的味道,雞脾滿分另外撈麵方面,也端出了經典食法必備的公仔麵,煮得剛好,軟硬適中,把瑞士汁直接淋上,稍稍攪拌均勻,每一條麵都裹滿了濃濃的醬汁,又香又彈牙不過可能是沒有配湯的關係,吃到後來麵條稍為乾身了一點,如果還有瑞士汁的話可以再灑一點,麵就會回復彈性嚕🤣人生果然是三五不時就有衝動懷緬舊日,幸好今天讓我找到了這碟大滿足雞脾撈麵

然後重頭戲出場!